❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

přerov 2015, poslání?

Informace o pořádaných akcích a setkáních uživatelů.
okoun
antispam: Ano

přerov 2015, poslání?

Příspěvekod okoun » 10 years ago

tak jestli jsem dobře pochopil z této konference je poslání že do cca 5 let by měl operátor, který chce i nadále podnikat ve službách poskytování konektivit vystavět všade optické sítě i do vesniček. padlo že největším problémem jsou věcná břemena a jejich cena, která není regulovaná, což je naštěstí dobře (tedy ze strany majitele pozemku), ale spíše se ptám jaké jsou páky vůbec donutit vlastníka pozemku, aby byl výkop uskutečněn za jakoukoli cenu??? vemte si jak dlouho trvá než se dostaví dálnice u Hradce K. a tady to bude na některých místech obdobná prekérka. Je tedy nějaká jiná idea? Stále by se mi relativně lívbilo využít nějak sloupy tehdejšách Spojů, které jsou v mnoha místech totálně nevyužité a navíc dle nějakého boševního zákona na ně ani nemusí být bžřemeno což je sprosťárna nějvětší, sám jich mám na pozemku mnoho :roll: a věřím že kabel by se tam tahal velmi dobře narozdíl od výkopů.

Dále magická rychlost 30Mb dle ICT unije je v rozmezí 10-50Mb přes den, no celkem slušná dávka konektivity, kterou musíme nakupovat abychom toho dosáhli, při 500 uživatelých skoro 1Gb no ale nedovedu si představit že to zaslepím třeba těma dotacema z MPO, provozní náklady asi ne to by bylo velmi krátkozraké. Samozřejmě padlo tam, že lidé si připlatí za službu, já tomu ale osobně nevěřím protože krátozrakost vesničanů to asi nedovolí a araději do posledního dechu zůstanou na rádiu...
Můj názor v této věci je že by spíše než nějaká magická rychlost 30Mb měla být spíše deklarovaná nějaká stablita linky a latence, toto především umožní kvalitní využívání internetu, rychlost by měla být až přidaná hodnota za kteoru si uživatel připlatí protože čas jsou peníze. Tedy jde o to aby auto jezdilo a je až dalším krokem jestli na benzín či benzín super.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

David2006

Příspěvekod David2006 » 10 years ago

Prostě buď budeš kopat optiku nebo postupně do těch 2-5let nejspíš skončíš. Částečně podle toho jakou budeš mít kliku že k Tobě nikdo kopat nebude druhak jaké budou podmínky ve spektrech od ČTU.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 10 years ago

- na to aby auto jezdilo si měl posledních 10 let, teď máš věci vylepšovat

- pokud se řekne že při běžném internetovém provozu máš dosahovat průměru rychlosti stahování 30Mbit tak se s tím snad nese i latence ne? S latencí 500ms asi těžko budeš koukat na youtube na FHD video bez záseků

- pak je tu taky fakt, že ti co to tam říkají jaksi nevidí za hranici svého města. Už vidim jak optikují vesnici s 50 popisnými čísly. To je tady všude cítit, takových vesnic máme plno a nikdo z velkých se tam nehrne protože náklady jsou vysoký pro pár lidí takže se na to vykašlou. Nakonec ani EU je k tomu nenutí a nenutí nikoho aby dávaly na vesnicích 100Mbit ale jenom průměrných 30Mbit což se zvládne po radiu.

- všechno co tam řekly o těch rychlostech je více méně pouze teorie. Hlavní slovo má stejně EU o tom jak to bude definovat a poslední slovo mají zákazníci. Co naplat že google nabízí v USA 1Gbit přípojku když jí 99.9% lidí není ochotno platit zvlášť když jim to nic nepřinese a navíc je to rychlost pouze k serverům google :-D . To samí se děje tady. Lidi nejsou ochotní platit 500,- za net měsíčně. Na to jsme moc chudej kraj. Tohle funguje kolem velkých měst kde mají lidi větší platy.

- stejně to skončí tak že lidi budou mít v oblasti podle EU dostupnej průměrnej 30Mbit internet ale ISPík za to bude chtít větší lováče takže z pohledu EU úkol splněn... v čem je problém? Nikde se nestanovila cena za NGA internet. POkud lidi nechtějí platit za megabity tak za ně platit nebudou.

- podmínky EU aktuálně plníme téměř už dnes a je jedno jestli tam je optika nebo radio. Akorát máme na wifi průměr jenom 20Mbit což se doladí až doslouží Ačkový klienti. Polovina obyvatel města bydlí v panelákách kde už od nás 100Mbit mají takže opět podle EU je vše jak má být protože polovina potenciálních zákazníků má možnost využít 100Mbit přípojku... ale využijí je?

- že na tohle potřebujeme 1Gbit konekt? ale houby :-)

- v neposlední řadě je třeba si uvědomit že konkrétně ty se vůbec nemusíš zajímat o 100Mbit přípojky protože EU nehovoří o tom že polovina tvých zákazníků má mít přístup k 100mbit netu ale říká že polovina obyvatel daný země má mít přístup k 100Mbit netu. To že ty pokrejváš převážně vesnice znamená že pokrejváš tu polovinu obyvatel kde podle EU stačí avg 30Mbit.

- vůbec bych to nehrotil, EU plácá kraviny a ti teoretičtí borci na konferenci co tam definovaly přípojku NGA vycucanou z prstu plácají taky. Navíc pan Kelner splní požadavky EU pomocí LTE za nás i když za litra měsíčně takže jaký pak copak? :-D

- takže buduj lepší zítřky a neřeš přednášející na konferenci. Ti maji za úkol jenom jedno. Zvednou povědomí o samu sebe což se jim povedlo, že? To že parametry NGA sítí známe už přes rok.. na to jsi zapomněl?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

helapc

Příspěvekod helapc » 10 years ago

Jen trochu dopním a upřesním.
Věcná břemena se týkají hlavně obci a měst a tam by měla být stanovena obvyklá cena.
Kelner nejde do NGA s LTE ale s předsunutými DSLAMy.
Parametry NGA sítí jsou známy jen obecně, zatím není specifikováno spousta věcí. Čeká se přes rok na Ministerstvo průmyslu.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

Kluci, piště do humoristickýho časopisu.

hapi píše:- na to aby auto jezdilo si měl posledních 10 let, teď máš věci vylepšovat
- vůbec bych to nehrotil, EU plácá kraviny a ti teoretičtí borci na konferenci co tam definovaly přípojku NGA vycucanou z prstu plácají taky. Navíc pan Kelner splní požadavky EU pomocí LTE za nás i když za litra měsíčně takže jaký pak copak?

Jednak EU může plácat co chce, ale víc jak 0.5 mld Eur z jejího rozpočtu je alokováno na dotace výstavby NGA sítí v ČR a to už taková sranda není. Kelner s LTE nic nesplní, než o tom blbě pindat, doporučuju si nejdřív tu směrnici EU přečíst. Zas tak dlouhá není.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 10 years ago

Nevíte jestli bude záznam z Přerova? Nějak jsme to prošvihli, momentálně máme hodně napilno. Klidně bych si zaplatil nějaký obolus za offline záznamy přednášek :-).
Jinak směrnici bych docela rád přelouskal, ale jaksi se mi nedaří ji nikde dohledat, nebo rozlišit v mracích jiného balastu okolo. Nemáte někdo přímý odkaz, nebo alespoň její "číslo jednací" nebo tak něco ?
Nejspíš pořád lovím ve špatných vodách. (třeba http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/scoreboard/czech-republic)
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

Striker

Příspěvekod Striker » 10 years ago

Záznamy všech přednášek jsou na youtube v kanálu Internetprovsechny:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... HsqFgOojaM
0 x

okoun

ještě by mě zajímalo ohledně dotací pro NGA z této konfernce se mi zdálo že jsem zaslechl že dotace bude vyplacena po splnění příslušných bodů viz jedna z přednášek, ale od jiných zdrojů mám zase info, že dotace bude vyplacena až po dokončené výstavbě, co je tedy pravdou? Bude třeba si tedy brát půjčky a potom se to bude vracet?

Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

helapc

Příspěvekod helapc » 10 years ago

Nebyl jsem na dané přednášce, ale moje informace, zkušenosti a logika říká zcela jasně. Postavit zkolaudovat a pak bude až 50% proplaceno.
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Striker » 28 dub 2015 12:59
Záznamy všech přednášek jsou na youtube v kanálu Internetprovsechny:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... HsqFgOojaM

Díky. Na stránkách internetprovsechny.cz mi to včera nejelo, dneska už to jede. Stáhnul jsem si to z youtube.

OT: nevíte někdo jaká technika/technologie byla použita pro live přenos konference? Aktuálně tady řeším podobný úkol.
0 x

judzin

Příspěvekod judzin » 10 years ago

Dobrý den,
zaujala mě přednáška Zábory a služebnosti - JUDr. Zahradníček, teď zrovna řeším pokládku do chodníku, který město opravuje a navazuje na optiku kterou momentálně pokládám, s městem jsem vyřídil smlouvu o věcném břemenu, ale úředník co má na starosti opravu chodníka mě do něj nechce pustit, neb ještě nemám na tuhle část hotové stavební povolení, ani není možné to stihnout před dokončením opravy chodníku. Mám to tam natvrdo položit? Se stavební firmou to mám dohodnuté.

Podle té přednáškyna to mám nárok.

Řešil jste někdo něco podobného?
Díky
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

--teď jsem to po sobě prolítnul, vlastně neodpovídám na dotaz a hlásím "stěrače stírají, klaxon troubí" :-(
ale někomu jinému by to pomoc mohlo, když už jsem toho tolik nažvanil, tak to nesmažu :-)

K dotazu- kdo je "úředník co má na starosti opravu chodníku" ? Někdo ze správy majetku města,
pověřený dohledem na stavbu, nebo někdo ze stavebního úřadu?
Je to financováno jen z rozpočtu města, nebo z dotací EU?

Mírně OT

Dohoda se zhotovitelem stavby není z úředního hlediska relevantní. Zhotovitel zodpovídá za to,
že to bude provedeno v souladu s projektovou dokumentací a dle zadání, vede stavební deník,
probíhají kontrolní dny, geodetické zaměření skutečného provedení, v chodníku není nic co tam být nemá,
řekl bych že i u pitomé rekonstrukce chodníku, která obvykle nebývá jen výměnou dlažby.
a to co tam je je uloženo v souladu s normami (zejména ČSN73 6005 o prostorovém uspořádání sítí).

Málokdo si uvědomuje, co všechno v chodníku již dnes obvykle je a jak často se tam leze pro opravy
(skoro všude: kanalizace, plyn, voda, elektrika, veřejné osvětlení, metalické a optické kabely O2, jinde taky:
drážní zabezpečovací kabely, optiky dalších operátorů, vojenské a případně jiné "tajné" vedení...
a všichni vlastníci těchto vedení se musí v projektu vyjádřit jak to máš udělat aby to všechno mohlo koexistovat,
kde dojde ke střetu nebo křížení vedení a jak potom položit to tvoje....)

A taky se domnívám, že město/obec nemá žádnou, natož zákonnou povinnost tě
do již probíhající akce pustit, to se řeší při projektování rekonstrukce chodníku,
VO a vůbec jakékoli jiné stavby v podmínkách a vyjadřovačkách.
Samozřejmě tě musí pustit do chodníku na základě SP a ÚR, pokud máš smlouvu o smlouvě budoucí na VB,
řádně oznámíš zahájení stavby, postavíš, zkolauduješ, dodáš dokumentaci skutečného provedení včetně
geometrického zaměření a následně geometrický plán pro vklad na katastr.

Může, a často vyžaduje v případech kdy se dělají tyto stavby, a chceš se "přifařit" stanovit tvůj fin. podíl na rozdláždění a zadláždění
chodníku, případně dopravní značení (náklady na to se potom dělí mezi ty, kteří v daném místě něco pokládají
na základě dohody mezi investory).

Případ by byl teoreticky řešitelný v případě dohody a určité (velké) benevolenci místně příslušného stavebního úřadu.
Jinak by se právně (podle mého, právník věru nejsem) mohlo jednat o černou stavbu s případnou pokutou až do milionových částek.
Velmi důležité je, zda oprava chodníku je realizována jako městská zakázka, nebo zda je z dotací EU.
V tom druhém případě tě tam určitě ofiko pustit nemůžou, a měli by průšvih jak Brusel kdyby se na to narazilo,
stavba musí být udělána podle toho co je v projektu, včetně data dokončení akce a kolaudace, nic míň nic víc,
jinak by mohly být dotace buď zkráceny, nebo odebrány. Prostě to musíš víc hlídat a prudit ve městě dotazy
na plánovaných akcích tak dlouho, až se dostaneš do stavu, kdy ti raději dají vědět sami že se něco chystá.

Všechno se dá dohodnout tam, kde je ochota o tom jednat a ideálně i nějaký společný zájem. Pokud není,
je to na dlouho, i když jsi v právu. Než nějaké svoje právo vysoudíš, bude akce vždycky tak jako tak hotová,
dokonce bude pravděpodobně hotová než dojde k prvnímu soudnímu projednávání případu a možná i žádosti
o předběžné opatření.

Je třeba dost diplomacie, pokud úředníka natlačíš na samé mantinely, což lze, nejspíš ti příště nebude
moc vycházet vstříc. A bohužel situace kdy určitou vstřícnost opravdu potřebuješ, obvykle nastávají častěji
než by si jeden přál, zcela neplánovaně.

To jsou moje zkušenosti. Ale budou tady i zkušenější. Já stavím optiku teprve pět let jako investici do budoucna,
pořád nás živí hlavně bezdrát a to v lokalitě, kde se sídliště téměř nevyskytují, takže 98% připojení jsou rodinné domky.
0 x

judzin

Příspěvekod judzin » 10 years ago

děkuji, chodník má na starost úředník z jiného odboru než je stavební, stavební povolení samozřejmě vyřízené nemám (časově nemožné, resp. já bych to stihnul ale když má každý úředník ty svoje lhůty)), mám jen věcná břemena, na stavebním prohlásili že je to na další územní rozhodnutí (dle projektanta zase na 2 měsíce), s firmou co to dělá nemám problém, ani se stavebním dozorem. Tak teda nevím jestli to mám položit, ty pokuty mě docela vyděsily :) někde jsem dal už plastové roury, tam kde jsou nájezdy do dvorů, tak fakt nevím.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 10 years ago

prostě tomu ouřadovi musíš diplomaticky vysvětlit, že až to za 2 měsíce vyřídíš, tak jim to znova rozkopeš, pokud máš vyřízená břemena do toho chodníku, tak Ti to nemá jak překazit, zatím na to všichni slyšeli, i na stavebním to většinou pochopí
0 x

okoun

tak vzali jsem si to k srdci a začali stavět optiku do vesničky o 20 klientech, vše jedeme vzduchem po sloupkách, na drobné výjimky se kope bagříkem je to celkem namáhavé bez velké mechanizace :) https://www.youtube.com/watch?v=kayDiShuyDc :lol:
0 x