Bude zajímavé sledovat vývoj nadcházejících dní:
http://www.internetprovsechny.cz/kauza- ... aboratore/
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
PBM10: Protokol akreditované laboratoře
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Cau, vidim byl jsi rychlejsi ... nicmene ... nevim zda si CTU troufne vydat zakaz, z dnesniho dne mam pomerne divne pocity ..
0 x
Takže nic co bysme nevěděli, akorát to má teď opravdový glejt s kulatým štemplem. Jen nechápu jednu věc... proč to smolili v angličtině, když se to týká hlavně ČR a pro českého zadavatele. Nebo to si Alcoma objednala v angličtině, aby to bylo víc světové? V češtině a bez slovníku to mohli mít hotové určitě aspoň o týden dřív
Inu, jak si nás ten Absurdistán vychovává, takové nás má 
"..jak se vlastně řekne králík německy?"

"..jak se vlastně řekne králík německy?"

0 x
- midnight_man
No preco to asi Alcoma objednáva....a ešte zverejnili učet, aby sa im prispelo. Alcome......sa priznajte kto ste im tam dačo poslal. Tazko sa mi to hodnoti, kedze na Slovensku mame 10tku nepouzitelnu (az na par narodnych firiem)... Ale aj tak som zvedavy, ako to u vas dopadne.
0 x
Proč by si to Alcoma neměla objednat? Kdo tady má největší podíl prodaných pojítek v 10GHz? Přece od samého začátku je to nezištná služba nám ostatním, pod taktovkou Alcomy. Akorát teda čistota 10GHz pásma z toho vychází pouze jako příjemný bonus 
A bude to ještě běh na dlouhou trať. Ubnt do toho jistě taky dali nemalé prachy, takže po této testovací revizi (několik tisíc kusů?) přijde za pár měsíců opravená revize a kolečko začne znova.

A bude to ještě běh na dlouhou trať. Ubnt do toho jistě taky dali nemalé prachy, takže po této testovací revizi (několik tisíc kusů?) přijde za pár měsíců opravená revize a kolečko začne znova.
0 x
- midnight_man
Veď vravím....že je to od nich nie je žiadna dobročinná služba. Proste sa boja, že im klesne počet predaných spojov..nič viac.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:

0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Tak tyhle komentáře jsem přesně čekal, lidská závist je nekonečná. Nezbývá než se tomu smát.
0 x
midnight_man píše:No preco to asi Alcoma objednáva....a ešte zverejnili učet, aby sa im prispelo. Alcome......sa priznajte kto ste im tam dačo poslal. Tazko sa mi to hodnoti, kedze na Slovensku mame 10tku nepouzitelnu (az na par narodnych firiem)... Ale aj tak som zvedavy, ako to u vas dopadne.
Ta informace je poměrně čerstvá. I tak po prvotním přečtení v posteli, ČMI v podstatě potvrdilo pouze to co jsem tvrdil již minulý rok, už mi chybí pouze napadení použité normy, protože pořád tvrdím, že to zařízení ETSI EN 302 217 2-2 projít nemůže (o to pikantnější je, že AirBQ projde

O tom, že to není v pořádku naznačuje i pan Šebek a pan Novotný v měření, když bere v úvahu i ETSI 302 326..
V každém případě snahy Alcomy si velice vážím a rozhodně doufám přispět!
0 x
Viktor Novotný píše::D Vy si nevidite ani na spicku nosu .. co kdyz reknu, ze alcoma neni jen vyrobce ale take provozovatel stovek spoju ... uz to dava smysl ?
no dokonce ti to zakazuje primo zakon, stezovat si jako vyrobce na konkurenci produtk nemuzes ( teda pres COI to musi vzdy pouze zakaznik)
btw: rikals ze si objednala mereni na serii kusu a toto mereni je na jednom kuse, dalsi vec ktera je ihned napadnutelna tak pojitka dodal vyrobce spoju, takze nikdo nemuze zarucit ze se spojem nebylo manipulovano, mereni je pekne ale asi uplne k nicemu
co z mereni vyplava:
- meril se jeden kus - mozna vada jednoho kusu
- mereni si objednal konkurencni vyrobce, coz asi neni uplne ok
0 x
no jo že se měřilo na jednom kusu, ale přeci poviností výrobce je vždy vydaný kus proměřit jestli nemá takové problémy a právě proto je i cena všech FDD pojítek vyší než této bedly v lese.
to že ubnt toto nědělá je jeho problémem a nemůže se divit že tam jsou takové to chyby
to že ubnt toto nědělá je jeho problémem a nemůže se divit že tam jsou takové to chyby
0 x
Viktor Novotný píše::D Vy si nevidite ani na spicku nosu .. co kdyz reknu, ze alcoma neni jen vyrobce ale take provozovatel stovek spoju ... uz to dava smysl ?
že alcoma jen nevyrábí, ale i provozuje spoje, znamená v první řadě jedno - ke spojům poskytuje SLA a v případě, že spoje nepůjdou na 100%,
zákazník bude službu reklamovat, což u stovky spojů znamená náklady navíc, takže to dává smysl

Mě na tom nevadí to, že se snaží udržet si svůj byznys na špici, dělal bych totéž. Ale vadí mi způsob, jakým to dělá - nejdřív masáž všech nás ISPíků, jak je to s pásmem špatné,
my uvěříme tomu, že jakmile se PBM10 začne nasazovat, všechny desítky do jediné nám jako mávnutím proutku lehnou. Není od věci se zmínit, že jako bonus z toho má Alcoma bezvadnou virální reklamu.
A nakonec jednají s úřady hlavně "ve jménu všech ISP v ČR", protože většina (po předchozí masáži) to tak chce (ostatně, zajímalo by mě, kolik českých ISP podepsalo petici).
To, že se teď hraje o možný zákaz konkurenčího produktu (nejlepší způsob jak si udržet prodeje, je zamezení vstupu konkurence na trh) teď nehraje roli,
ikdyž pokud to nesplňuje normy, nemá to v éteru co dělat.
stepan.benes píše:Tak tyhle komentáře jsem přesně čekal, lidská závist je nekonečná. Nezbývá než se tomu smát.
Tak tyhle komentáře jsem přesně čekal - závist jako argument. Co do toho taháš závist? Vždyť jsou to jednoduché počty, otevři oči woe

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
nevim no .. zda se me ze tyhle uvahy jsou spatne, ono vyrobit smejd do pasma umi kazdy, dokonce nekdo ten smejd vyrobi jeste lepe jak ubnt ( insider ) a tedy da mu to vice muziky ... ale, chceme to ? myslim tim, chceme pasmo zahltit srac*kama ?? ... odhlednete od toho zda tu pochoden za zachovani pasma nese alcoma, nebo lojza z horni dolni ... jde tu o to ze se snazime pasmo zachovat funkcni a pouzitene to je cil .. nemyslim si, ze by prodej spoju v 10Ghz alcomu spasil, davno to uz neni nosny produkt .. a taky se na to mohly podivat s myslenkou " no co at se desitka zabije, my o to vic prodame 24rek, 17tek, licencu .... " takze myslim, ze toto cele neni v zadnem pripad o nejakem "vydelani si" alcomy, ale o zdravem rozumu a nakladani s pasmem
0 x
Takže máme 2 názory notifikovaných osob.. Jeden děla z PBM10 PDH zařízení a druhý řiká, že se musí použít útržky z úplně jiné normy ( pro P-MP), aby bylo vůbec možné zařízení integrovaně a relevantně změřit.. (WTF????) Tohle fakt nikomu nezávidím.
No a pak tu tu máme ČTÚ, který není ani schopen zformulovat VO oprávnění tak, aby se v tom nakonec samo nakonec neutopilo, protože tam je něco, co někdo z ČTÚ nechce, ačkoliv na to existuje závazné stanovisko.
ČTÚ je taková King koloběžka:
Splňuje i nesplňuje (překročení masky je tzv. diskutabilní), povolilo i nepovolilo (dopis I4WIFI vs. jednání na ČTÚ, prošlo testem i neprošlo (NO DoC)), v rámci VO se trhy uvolňují i neuvolňují (utahujeme kohouty, tam kde to není zapotřebí a povolujeme tam, kde je situce kritická), TDD je efektivnější i neefektivnější (1/4 efektivita přenosu u PBM10), nebo je vlastně a nebo (už se v tom taky ztrácím), pásmo dle VO-R/14/ není pro data určené (no přece to v normě nesmí být napsané, že je pro data, aby se pro datové přenosy dala použít, naopak, když napíšeme, že je určeno pro přenos dat - data se pravděpodobně nesmí používat).
No prostě kocourkov hadr, aneb my už si to tu nějak šolichneme..
Co si myslíte, že z toho vyleze?
Další kočkopes typu zakáže nezakáže.
No a pak tu tu máme ČTÚ, který není ani schopen zformulovat VO oprávnění tak, aby se v tom nakonec samo nakonec neutopilo, protože tam je něco, co někdo z ČTÚ nechce, ačkoliv na to existuje závazné stanovisko.
ČTÚ je taková King koloběžka:
Splňuje i nesplňuje (překročení masky je tzv. diskutabilní), povolilo i nepovolilo (dopis I4WIFI vs. jednání na ČTÚ, prošlo testem i neprošlo (NO DoC)), v rámci VO se trhy uvolňují i neuvolňují (utahujeme kohouty, tam kde to není zapotřebí a povolujeme tam, kde je situce kritická), TDD je efektivnější i neefektivnější (1/4 efektivita přenosu u PBM10), nebo je vlastně a nebo (už se v tom taky ztrácím), pásmo dle VO-R/14/ není pro data určené (no přece to v normě nesmí být napsané, že je pro data, aby se pro datové přenosy dala použít, naopak, když napíšeme, že je určeno pro přenos dat - data se pravděpodobně nesmí používat).
No prostě kocourkov hadr, aneb my už si to tu nějak šolichneme..
Co si myslíte, že z toho vyleze?
Další kočkopes typu zakáže nezakáže.
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Dávno jsem už přestal tohle vnímat z pohledu ISPka a provozovatele spojů. Čím dál víc mám pocit, že už je to vyšší hra o "body" (rozummněj prachy) při prodeji spojů. Kolik PBM10 se již prodalo? 500kusů? 1000? A kolika z vás to shodilo sajtu? Nikomu? Překvapení. Myslím, že s pomocí některých choleriků a stresařů v tomto topicu se nakazila spousta dalších, která si mohla udržet zdravej rozum a brát to z technickýho pohledu. Samozřejmě, má to mouchy, o tom se tu nebavím. Ale vážně je takovej problém, že zařízení má o 1dBm víc, když v dokumentu z měření je jasně psaná tolerance +/-1?
Parazitní vyzařování..ano, to je problém. Bohužel si myslím, že je to také technicky řešitelný (přijde revize 2, 3, 4....). No a že to leze z maskyje také řešitelný.. Spoj bude stát o 3 tácy víc, ale obě tyhle nedostatky odstraní. Zaráží mě, že v dokumentu nepíší nic o polarizaci a to tu byla na toto téma horlivá diskuze.
Jen chci podotknout, že také nejsem zastáncem toho, aby se "prasilo" (použiju tenhle výraz i když se s ním tak moc neztotožnuji) pásmo, ale také se snažím udržet ten objektivní odstup a nenechat se strhnout vlnou...
A k té Alcomě.. když si to zaberu v širší souvislosti a poskládám si ty útržky informací, slibů, dohadů atd. co se za poslední rok objevily, opravdu se mi zdá postup Alcomy řekněme "nečistý". Resp. to vnímám tak, že výrobce profi spojů mluví za nás provozovatele (neberme teď v potaz, že i on s emůže jako provozovatel označit). Proč se do toho nepustili i jiní? Summit, Racom? Od Summitu na toto téma jsem nečetl jediný příspěvek.
Parazitní vyzařování..ano, to je problém. Bohužel si myslím, že je to také technicky řešitelný (přijde revize 2, 3, 4....). No a že to leze z maskyje také řešitelný.. Spoj bude stát o 3 tácy víc, ale obě tyhle nedostatky odstraní. Zaráží mě, že v dokumentu nepíší nic o polarizaci a to tu byla na toto téma horlivá diskuze.
Jen chci podotknout, že také nejsem zastáncem toho, aby se "prasilo" (použiju tenhle výraz i když se s ním tak moc neztotožnuji) pásmo, ale také se snažím udržet ten objektivní odstup a nenechat se strhnout vlnou...
A k té Alcomě.. když si to zaberu v širší souvislosti a poskládám si ty útržky informací, slibů, dohadů atd. co se za poslední rok objevily, opravdu se mi zdá postup Alcomy řekněme "nečistý". Resp. to vnímám tak, že výrobce profi spojů mluví za nás provozovatele (neberme teď v potaz, že i on s emůže jako provozovatel označit). Proč se do toho nepustili i jiní? Summit, Racom? Od Summitu na toto téma jsem nečetl jediný příspěvek.
0 x