❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RBcko na pude v kovove krabicce a nebo AluBox u anteny ?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
pcwifi
antispam: Ano

RBcko na pude v kovove krabicce a nebo AluBox u anteny ?

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

prichazej nam kazdorocni hyce a po par navstevach pud kde mame RBcka v kovovych boxech si rikam nebylo li by jim nakonec lip v umele krabicce potazmo Aluboxu u anteny. Puda me prijde reseni na houno, kridlice se prohreji a topi do pudy za slunka jak vztekly a vsecko tam umistene se pece a pece, zatim teda nic nezakukalo, ale kdo vi jak moc se temu krati zivot...

mate svoje zarizeni na pudach apod. a nebo vyhradne u anten venku a nebo mixed ?

PW
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

vyhradne vsetko vonku za antenou, cim menej pigtailu tym lepsie. Ostatne JR200 skatulky a RJ45 do mikrotiku sa nekamarátia. Neviem či by ten 1cm, ktorý tam treba nebolo mozne dorobiť. Je to na smiech.

Kovové krabičky za antény na trhu chýbajú :).
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 13 years ago

my to mame mixed. Neco je na smerovych antenach s Aluboxem (Stourac), Jirous +Gentleboxy, neco je na pude ve specialne upravenem racku (zejmena Multipointy, pripadne smerovky - tlustokabely nebo pigtaily od anten, ke kterym se spatne na site v zime dostava). V racku jsou 4 vetraky 12cm co protahuji vzduch a kovove boxy jsou umisteny na lyzinach na vysku tak, aby skrz jejich diry proudil vzduch. Napajeno pres POE panel (-upraveno, vyhazeny 600mA pojistky) + zdroj s funkci UPS+autobaterka 44Ah jako zaloha.

Delal jsem pokusy s gentleboxem na antene PAR24 duplex, v nem derovana sletovana krabicka z oboustranneho cuprextitu+ ventilator 12cm, neosvedcilo se, rb 411AH se tam stejne pekla a tuhla. I kdyz potlacit ruseni ze samotneho rb se tak povedlo o cca 10-15dB.. teda aspon podle mereni na stole.

U kliosu uz ted vetsinou GBOXY. Ty pudni jsme kdysi davali namisto do kovovych krabic do GWS krabic, nepekly se tolik, bo tam je vic mista... a nepamatuji ze by nejak tuhly.... ale po par letech tu a tam vybouchane elyty na RBcku, preci jen jim tam teplo je.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

hmm, ono se toho nevyrábí víc. Vem si že máš všechno nahoře ale jak tam spojíš po stránce ethernetu něco nahoře. To máš zase krabici dole v pařáku pod střechou kde máš switch + zdroj. Jasně, teď už děláme omnitika do kterýho přivedem jedno UTP a zdroj dole neni pod střechou ale v bytě a omnitik to nahoře rozhazuje na ostatní RBčka i když on sám neslouží pro obsloužení wifiny ale jenom jako switch s poe. Jo měl by někdo něco dělat na stožár pro umístění switche s rozvodem napájení. Řešením by bylo použít RB250GS + 5 portový poe a jedno z nich průchozí pro napájení RB250GS a udělat na to nějakou fajnovou krabičku aby se k těm ethernetům mohlo například jako k ethernetům v omnitiku. Pak by si tam člověk dal buď RB250GS nebo RB750(G) podle toho jak staví síť.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

pcwifi píše:prichazej nam kazdorocni hyce a po par navstevach pud kde mame RBcka v kovovych boxech si rikam nebylo li by jim nakonec lip v umele krabicce potazmo Aluboxu u anteny. Puda me prijde reseni na houno, kridlice se prohreji a topi do pudy za slunka jak vztekly a vsecko tam umistene se pece a pece, zatim teda nic nezakukalo, ale kdo vi jak moc se temu krati zivot...

mate svoje zarizeni na pudach apod. a nebo vyhradne u anten venku a nebo mixed ?

PW

vsetky problemove miesta sme prerobili na ubnt s tym, ze sa kable zbiehali niekde v centralnom rb (vacsinou rb493ah alebo rb450g). od tedy nechodim menit ziadne karty a podobne hovadiny. ked sme mali siet only mikrotik, tak rocne sme menili cca 10-30 kariet a par krat bol problem v portoch.
od kedy sme vymenili vacsinou siete na ubnt a prerobili vyssie spominanym sposobom, tak sme za posledne dva roky menili cca 2-3 bullety / rockety.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

midnight_man píše:vyhradne vsetko vonku za antenou, cim menej pigtailu tym lepsie. Ostatne JR200 skatulky a RJ45 do mikrotiku sa nekamarátia. Neviem či by ten 1cm, ktorý tam treba nebolo mozne dorobiť. Je to na smiech.

Kovové krabičky za antény na trhu chýbajú :).

Mě konkrétně serou rozměry aluboxů od SCAME. Buďto je příliš těsný, nebo příliš prostorný, nic mezi. Nakonec to tam nějak vždycky nacpu, ale je to pak doslova hodinářská práce :) Třeba 653.02 166X142X64 mm by se mi hodila o 30mm delší. 653.03 už je zas pro daný účel zbytečně velký. A 653.03 krásně sedne za Jirousku MIMO parabolu, ale na hloubku jí chybí blbých 10mm, aby nad ten ozařovač vlezla eště 411/711ka RB a zbylo i dost místa kolem LANky..
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 13 years ago

a proč nepoužít pro napájení tohle? http://www.i4wifi.cz/rb750up-32-mb-ram- ... d2245.html Copak někdo taháte reálně víc jak 100Mb/s na 5ghz?
0 x

hapi

protože to není odladěné a nemá to kovové konektory.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

ten powerup vechet by som dal maximalne niekde do hornej dolnej kde bude 5 klientov.....ako fakt. Pominiem ze je to RB750 tak tie mA/per port su "uzasne". Napajat s tym mozete tak leda dalsiu RB750.

K tym krabiciam, momentalne neexistuje na trhu alternativa ku JR200/300 a toboz nie kovova. Bohujem zakazdym ked vyberam alebo pripajam ethernet k RB v JR200. Ešte ze nekupujeme tie "L" Rbčka s plastovym ETH. To by som ulámal všetky. Pretože všetci vieme aká je to fajn práca niekde na sajte vyberat RB z krabice von, popritom vam vypadaju vsetky distancne stlpiky niekde do nenávratna a s kúskom štastia vám možno ostanú 2 šrobky na boarde, ostatok popada. Nevravim o tom, že krabica je občas otočená tak, že sa k nej "odzadu" nedá dobre dostať iba za cenu rozladenia antény a jej otočenia. (čo som samozrejme 3x dnes riešil) a mať po ruke niekoho z teamu od Jirousa, tak mu dačo pekné poviem.

Čo sa týka tých Scame boxov. Kto bude na firme prerábať 10ks scame boxov, ktorých rozmery povedzme si pravdu tiež nie sú totalne idealne. Treba to vŕtať, píliť...no hruza des. Hrrrr sme nasadili pomerne veľa spojov na Groove. Lenže časom sa ukazuje, že každý druhý groove má problém. Jeden sa rozpája, druhému dochádza RAM, tretí reaguje na duchov a štvrtý je rád že funguje (hold daň za nízku cenu?). Pri pohlade volnej ram 10mb na spoji...je to fakt uzasne cakat kedy to spadne.

Takže reálny verdikt na firme je taky, ze 90% spojov sa od minuleho mesiaca stavá na Rocket dish + rocket M5. Toto riešenie je MIMO ready, takýto spoj som za 2 roky nemusel otvoriť a pravdu povediac neviem že ich mám. Je to sice o cca 50€/spoj drahšie voči spoju s PAR29. Jediné čo mi bude fesť chýbať je ten management, akosi nemôžem prist na chut WEB rozhraniu na Ptp.

Samozrejme dole v krabici je nejake RB, po novom RB2011 :)
0 x

hapi

:-D nikdy s názory nezklameš.

- nikdy se mi nepovedlo urvat plastovej konektor
- nikdy mi nevypadali distanční sloupky protože nejsou potřeba a použijou se ty kratší šroubky
- RB750UP má dost proudu na portech, při 24V a 500mA to je 12W. Jednokartový RBčka maji maximální odběr 5W
- hold má někdo nešikovný ruce a blbý nápady jako obalit groova alobalem nebo ho celího zalepit vulkanizačkou a pak se diví když přijdou horka že odcházeji... víš jaký teplo pak musí bejt vevnitř? Navíc kdo je tak blbej že kupuje groove k jirous parabolám prostě potřebuje dostat přes prsty.
0 x

tom-tom

midnight_man píše:Čo sa týka tých Scame boxov. Kto bude na firme prerábať 10ks scame boxov, ktorých rozmery povedzme si pravdu tiež nie sú totalne idealne. Treba to vŕtať, píliť...no hruza des.

A tak to já se zase rád vyhraju. Prototypy a kusovky si piluju a vyřezávám ručně lupenkovkou, ale teď mám v plánu nakoupit boxy a ty osvědčené varianty si nechat vypálit lejzrem do zásoby.
Můžu pohledat fotky v mobilu, jak vypadá třeba ten 03 scame za JRC24EX MIMO, nebo 02 za klasickou JRC24.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

hapi píše:- RB750UP má dost proudu na portech, při 24V a 500mA to je 12W. Jednokartový RBčka maji maximální odběr 5W

tak vacsie hovno ako rb750up som este v ruke nemal... mam ich v sieti asi 5ks a vsetky sa spravaju rovnako.
dokaze to napajat tak 1x nanobridge a 1-2 ubnt loco alebo bullet. nic viac. aj to len s problemami a ked tam zacne tiect troska viac dat, tak to skape. skusal som pripojit aj rocket (dlzka kabla cca 2m) a ten dookola mrzol. skusal som viac rb750up a viac rocketov. proste rocket nezvladne. ma problem aj s niektorymi bulletmi...
sranda je, ze zakazdym, ked sme to nahadzovali, tak bolo potrebne cca 5-8 restartov zariadenia, lebo to pri uvodnej konfiguracii a pripajani zariadeni neustale mrzlo. ale od vtedy chvalabohu idu a neviem o nic. ale jedno je iste, ze to uz viac nekupim. musel som ich dat na body, kde pojde max par mbitov, lebo silno pochybujem, ze to zvladne napajat vytazenejsi sektor.
0 x

hapi

hmm to mi vysvetli. jako mam od lidi echo ze to nechodi ok ale proc neni zminka na zahranicnim foru? neni to rukama? mas tam posledni firmware a bios?
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Hapi: Navíc kdo je tak blbej že kupuje groove k jirous parabolám prostě potřebuje dostat přes prsty.

Prosim o argumenty. Ja sem blbej a par spoju takhle mam od listopadu a nepozoruji na nich sebemensi problem. jedina nevyhoda je ze musi byt konektor do boku a
uhlova spojka. Ve 20MHz to protlaci 55Mb a ve 40MHZ to jde ke 100Mb.
0 x

tom-tom

K JRC parabolám jsem prvně chtěl taky dávat Groova, ale nelíbila se mi právě ta představa, že tam budu muset dát úhlovku a zase vulkanizovat.
Navíc mám rád kompaktní, blbuvzdorné řešení. Na jednopolarizační parabole mi do krabičky mi vleze konektor antény i rb711 krásně, myslím že za tu drbačku to stojí za to.

nv2_mimo.jpg
nv2_mimo.jpg (170.25 KiB) Zobrazeno 2473 x
nv2_singl.jpg
nv2_singl.jpg (130.18 KiB) Zobrazeno 2473 x
0 x