❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

antény jirous JRC-24 extrem

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
dagus

antény jirous JRC-24 extrem

Příspěvekod dagus » 13 years ago

Ahoj,
chtěl jsem se zeptat jak velký důraz se musí dávat na dodržení toho kam míří konektor na těchto anténách(nahoru dolu). Co do přenosu signálu by to mělo být jedno ne? Mám tady problém na jednom spoji, rx ccq je supr ale tx ccq je špatný. Takže down jede UP ne. Vzdálenost spoje je 6587m, jsou to 2x 23,5 proti sobě. Jestli je to v limitu nebo ne nic moc nemění. Signály jsou odpovídající podle výpočtu. Jediný rozdíl je, že na jedné straně je CM9 na druhé R52n. Pouštěno nstream i nv2, po zatížení to padá. NV2 to jakštakš rozchodí. Jediná vada ve fressnelce je, že na straně kde to blbě "příjmá" (tam kam jde upload) je vysoké napětí, 110KV a 2x 35Kv. Polarizace je horizontál. Ještě zkusím dát na tu stranu kde to "blbě příjmá" taky r52n a box za anténu. Pigtaily používám ty silnější mmcx-Nko, ve wifi.aspa.cz je prodávají jako příslušenství k cm11. Psv neznám, ale vypadají celkem dobře. Frekvence nikde mimo rozsah antény 5540 zkoušeno 5700 a ještě horší. Přeladění pomůže downloadu, ale ne uploadu. Jediný co nechápu tak mi tik hlásí signály -72 na -65 a 65 je ten upload kterej nechodí, tak nevím jestli to je signál nějakého nižšího dataratu nebo jestli karta nějak blbě reguluje... Verze rosu je tam 5.7 na ty straně kam se má uploadovat a 5.11 odkud se uploaduje. Jinak to jsou rb411AH s kartama viz výše. Každý nápad je vítán, takže pokud někoho něco napadne klidně to sem napište. Díky. :shock:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

hmm a proč tam nemáš nový verze MKčka? Obě stojeji z dnešního pohledu za houby takže šup na 5.17. A na ptp spojích měj vždy stejný verze. Samozřejmostí je poslední bios.
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

R52n a CM9 měří signály trochu jinak (aspoň podle našich zkušeností), ty nové karty ukazují o něco vyšší hodnoty. Když jsem na spoji -60/-60 vyměnil R52/CM9 za R52n-M/R52Hn a nechal na druhé straně původní kartu, na RX straně, kde je nová karta, šel signál o cca. 7-8 dB nahoru.

JInak u těch Jirousů je u vertikálu jedno, jak máš konektor, pokud je na anténě přidělaný box a je to tak kryté. Pokud ne, a máš k anténě normální pigtail (tzn. konec feedu antény je nekrytý), musí být NUTNĚ konektor nahoru, tak jak to mají v návodu. JRC antény mají totiž na konci feedu dírky na odtok vody, které jsou naproti konektoru. Pokud bys dal konektor směrem dolů, tak do nich seshora bude krásně téct.
Co se týče diagramu antény atd., nemá směřování konektoru vliv, jde opravdu jen o to zatékání u V polarizace...
0 x

dagus

Díky za poznatky,
tak jsme tam nandal 5.17 a nejnovější firmware, nepomohlo to ani trochu. Nechápu, asi tam hodím tu r52nko kartu a ten jr200 ať to je opravdu stejný na obou stranách. Zkusím ještě pustit večer spektrák, třeba prozradí víc. Poraďte prosím jak nakonfit ten spektrák z dude, Peak Hold Time a Sample Time. Díky za radu.
0 x

hapi

divizna píše:R52n a CM9 měří signály trochu jinak (aspoň podle našich zkušeností), ty nové karty ukazují o něco vyšší hodnoty. Když jsem na spoji -60/-60 vyměnil R52/CM9 za R52n-M/R52Hn a nechal na druhé straně původní kartu, na RX straně, kde je nová karta, šel signál o cca. 7-8 dB nahoru.

JInak u těch Jirousů je u vertikálu jedno, jak máš konektor, pokud je na anténě přidělaný box a je to tak kryté. Pokud ne, a máš k anténě normální pigtail (tzn. konec feedu antény je nekrytý), musí být NUTNĚ konektor nahoru, tak jak to mají v návodu. JRC antény mají totiž na konci feedu dírky na odtok vody, které jsou naproti konektoru. Pokud bys dal konektor směrem dolů, tak do nich seshora bude krásně téct.
Co se týče diagramu antény atd., nemá směřování konektoru vliv, jde opravdu jen o to zatékání u V polarizace...

mno jistě že signál stoupne o 7-8dB když je cca o tu hodnotu Nkový karta silnější. CM9 má na max rate max power 13dB. R52Hn má tušim 21dB.

Jirous ve vertikálu vždy konektorem nahoru. Ve vlnovodu se ti může nasrážet voda a skončil si tím že ti ta voda spadne na dno vlnovodu a spojí ozařovač se zemí. Stejně jako jirous box nemůžeš za jirousku dát jinak, nemůžeš ani dát ozařovač jinak. Všechno to spolu souvisí.

dude nijak nenastavuj, prostě to jenom pust. No ale proč jenom nezměníš kanál?
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 13 years ago

dagus píše:Ahoj,
chtěl jsem se zeptat jak velký důraz se musí dávat na dodržení toho kam míří konektor na těchto anténách(nahoru dolu)..... Polarizace je horizontál....
.

Nejsem si jist,jestli problematicky spoj jede v H nebo V polarizaci,kazdopadne,pokud selzou vsechna jina jednodussi reseni,zkusil bych zmenit polarizaci-na nestabilite spoje se mohou podilet draty VN,prip.ruseni v soucasne polarizaci [z jineho VF zdroje].
0 x

dagus

Je tam horizontál, podle poznatků co jsem četl by měl být horizontál odolnější, ale je pravda druhý spoj ve vertikálu jede. Alespoň co jsem četl na 10Ghz.

to Hapi: Kanál nepomáhá vůbec žádnej. Někde to jede 1-3Mbit někde 15Mbit, down 20-30Mbit. Ten druhý spoj verikál jede 35/30. Z bodu odkud jede pomalu upload je spoj ještě dál a to jede 40/30 a to jede do zarušenějšího prostředí, ale na kratší vzdálenost cca 3Km.

Jakej máte teda názor na ty polarizace a VVN? Otočit polarizaci na jiroušce není až tak snadné.(snad asi jediná vada té antény)
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 13 years ago

Zkusil jsem si zmerit vliv hlinikove trubky prum.12mm,delka 600 mm na ,,spoj,, parabola------------kalibracni trychtyr,vzdalenost 3m,hlinikova trubka uprostred ,,trasy,,.
Trubka stejne polarizovana jako signal zpusobi pridavny utlum cca 1 dB,opacne polarizovana utlum trasy zhorsi o mene nez 0,1 dB.Byla ovsem jen jedna a bez napeti 110 000 V. :)
Takze zkouska v terenu by mela vyssi vypovidaci schopnost.
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

mno jistě že signál stoupne o 7-8dB když je cca o tu hodnotu Nkový karta silnější. CM9 má na max rate max power 13dB. R52Hn má tušim 21dB.

Ale já mluvím o RX straně, tedy že když mám TX R52 a RX R52, hlásí mi signál -60. Pak na RX straně vyměním R52 za R52n-M, tak mi ta RX karta hlásí signál -52. Přitom na TX straně nic nezměním. Prostě ty nkové karty měří trochu jinak.

Btw. TX power mají CM9, R52 a R52n-M na jednom chainu stejný, tedy 18 dBm.
0 x

hapi

jo, to je právě omyl.

Při 54Mbit má CM9 pouze 13dBm!!

ovšem R52Hn má v Ačku na 54Mbit 21dBm!!
a v 20MHz Nku má 18dBm
a v 40MHz Nku má 17dBm

vůbec mě nazajímaji inzerovaný výkony na nejnižší rate. Důležitý jsou na max rate který logicky museji klesat s tím jak je "hustší" modulace. Podrobnosti by ti řekl asi Insider proč to tak je. Bude v tom hrát určitou roly vyzářená hustota a fakt že složitější modulace bude víc zatěžovat koncák.

u Nkových karet jsou výkony úplně, úplně jinde.

To co předváděl jirous na "kam kráčí bezdrátové sítě" že nastavil CM9 kartu fixem na 17dB jsem se mohl jenom smát protože jí doslova přebudil a pak rozhodila sama od sebe masku. Kdyby nechal default nebo card rates tak se nepřebudí a sama pojede v dovoleném maximu a nerozhodí masku. Ale co, škoda mluvit.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

hlavně, že se tu tak bavíte o výkonech, ale 13dB už je dávno za limitem, to se tady neřeší :D
0 x

hapi

k všesměru třeba zalimit neni. Takovej omnitik má co dělat aby překročil výkon.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

ale on řeší jinou anténu jak nadpis napovídá
0 x

dagus

Tak problém je vyřešen, dneska jsem vylezl na vysílač a dal za jirousku jr-200 box a r52n kartu. Nastavení aby to jelo v normě a propustnost 32/28 d/u. Problém byl i v umístění, dal jsme to na druhou stranu příhraďáku a ve fressnelce nebyl bejvalej stožár (předtím tam bylo cca 5cm od spodku antény). Díky moc za rady. Jak teda s těma r52nkama kartama? v klasickém ačku když ji napíšu v regulatory domain 21dBi tak to není v normě? Nějak jsem to nepochopil (tu diskuzi výše) Nebo se to týká pouze když je to stažené ručně (manual txpower a pak default rate na 6dBi, to je špatně)? Díky za rady a postřehy. :roll:
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Regulatory domain je vzdy v norme, pokud specifikujes spravne vykon anteny vcetne utlumu a das Czech republic.
RB si to dopocita sam funguje to fakt dobre, akorat to pere na max tech 27Dbi celkem a ani o pid min a vic :-)
0 x