❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Útlumový člen pro 5 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
divizna

Útlumový člen pro 5 GHz

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Resim stavbu kapacitniho spoje na dost kratkou vzdalenost (350-400m) v dost zarusenem prostredi... Je mi samozrejme jasne, ze nejake zhaveni vykonu a "prebijeni" ruseni silou signalu absolutne nema smysl, ale napadlo me opacne reseni.

Tedy nasadit na obe strany spoje dost smerove anteny, aspon 24 dBi, a mezi ne a zarizeni zaradit utlum treba 20 dB. Vykonova rezerva bude i tak dostatecna, kdyz do toho pustim 18 dBm, dostanu se na EIRP tesne nad 20 dBm, coz je idealni. Zaroven bych tim ale ztlumil veskere ruseni na obou stranach o 20 dB a "vycistil" si pasmo...

Lze to takhle provest, a kde se pripadne daji sehnat utlumove cleny pro 5G pasmo, jestli vubec?
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

divizna píše:Resim stavbu kapacitniho spoje na dost kratkou vzdalenost (350-400m) v dost zarusenem prostredi... Je mi samozrejme jasne, ze nejake zhaveni vykonu a "prebijeni" ruseni silou signalu absolutne nema smysl, ale napadlo me opacne reseni.

Tedy nasadit na obe strany spoje dost smerove anteny, aspon 24 dBi, a mezi ne a zarizeni zaradit utlum treba 20 dB. Vykonova rezerva bude i tak dostatecna, kdyz do toho pustim 18 dBm, dostanu se na EIRP tesne nad 20 dBm, coz je idealni. Zaroven bych tim ale ztlumil veskere ruseni na obou stranach o 20 dB a "vycistil" si pasmo...

Lze to takhle provest, a kde se pripadne daji sehnat utlumove cleny pro 5G pasmo, jestli vubec?

Tu sa o niecom zaujimavom hovori: viewtopic.php?f=10&t=7669&hilit=aktivn%C3%AD
Priamy odkaz na vyrobcu http://elmag.ic.cz/ada13plusdual.html

Problem bude ten, ze sice vysielaci vykon stiahnes na minimum, no na prijme (u vyssiespomenutych aktovnych utl. clenoch) nebude utlm, ale este aj nejake to zosilnenie. Takze asi v tovojom pripade by bol vhodny pasivny utl. clen co tam vrazi 10dB pre oba smery a basta >>tuna http://asm.cz/zbozi/dvoucestny-utlumovy ... -10db.html
Maju tam aj 6dB.

PS: malo by sa nieco spravit s vyhladavacim engine na tomto foru. musi sa zadat presny tvar slova aby to naslo. Toto o utl. clenoch som vcera cital a dnes som to nemohol za boha najst :oops:
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 13 years ago

jestli tam bude mikrotik, tak ten umi nastavit hranici signalu kdy vse co je pod ni je povazovano za sum. nekdy to pouzivame taky
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 13 years ago

douby píše:jestli tam bude mikrotik, tak ten umi nastavit hranici signalu kdy vse co je pod ni je povazovano za sum. nekdy to pouzivame taky

kterej že to je parametr ?
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 13 years ago

Mám filtry který jsou naladěný na konkrétní kanál, neřeší to útlum na stejným kanále ale taky to dost pomůže. Pokud bude zájem najdu kde jsem to koupil.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

to divizna: nemůže to způsobit zpětné odrazy zpátky do karty, když pošleš plný výkon do 20dB útlumu?

to helapc: dej pls link pro zajímavost. Několikrát jsem uvažoval jesli by nějaký pásmový filtr nešel použít na dual nstreme, že bych zkusil jedním filtrovat TX pásmo od 5500-5600 a druhým RX pásmo 5600-5700. Akorát se dívám, že píšeš "naladěný na konkrétní kanál", což by sice bylo fajn, ale jen do doby, kdy mi někdo na ten konkrétní kanál vleze a já nebudu mít možnost tak snadno uhnout.
0 x

helapc

Souhlas nehneš stím když to bude potřeba, ale i přesto to má význam. I když bude někdo na stejným kanále tak to má lepší výsledky. Pokud by byla nějaká záruka, jeden pár mám volnej a půjčím. http://www.mudrochlabs.sk/sk_cennik_WiFi.htm
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

A kua, tak to si zrovna zamítám, za ty prachy bych si raději nechal 2x pozlatit paraboly :)
0 x

helapc

:)
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 13 years ago

shooter píše:
douby píše:jestli tam bude mikrotik, tak ten umi nastavit hranici signalu kdy vse co je pod ni je povazovano za sum. nekdy to pouzivame taky

kterej že to je parametr ?
noise-floor-threshold a nv2-noise-floor-threshold.
0 x

Hynek

Příspěvekod Hynek » 12 years ago

divizna píše:Resim stavbu kapacitniho spoje na dost kratkou vzdalenost (350-400m) v dost zarusenem prostredi... Je mi samozrejme jasne, ze nejake zhaveni vykonu a "prebijeni" ruseni silou signalu absolutne nema smysl, ale napadlo me opacne reseni.

Jestli máte zájem o klasické obousměrné útlumové členy pro pásmo 5GHz, tak mi pošlete požadavky (útlum, přizpůsobení, konektory, počet).
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Atten5.JPG
Atten5.JPG (70.95 KiB) Zobrazeno 4019 x
Jedna z moznych variant-jednoduchy klasicky utlumovy clanek v provedeni napr. MMCX kolicek--------semirigid-------MMCX dutinka ,pouzivany zakazniky pro provoz [dualnich]spoju na kratke vzdalenosti v pasmu 5,725-5,88 GHz,CSV do 1,2 ,celokovove stinene provedeni.Cena 250,- az 300,- Kc podle poctu kusu.
Naposledy upravil(a) stouracpetr dne 12 Dec 2012 20:25, celkem upraveno 1 x.
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 12 years ago

stouracpetr píše:Jedna z moznych variant-jednoduchy klasicky utlumovy clanek v provedeni napr. MMCX kolicek--------semirigid-------MMCX dutinka ,pouzivany zakazniky pro provoz [dualnich]spoju na kratke vzdalenosti v pasmu 5,725-5,88 GHz,CSV do 1,2 ,celokovove stinene provedeni.Cena 250,- az 300,- Kc podle poctu kusu.
Atten.5.JPG

dd, toto mne zajímá. prosím jaké utlumy je mozne dodat? děkuji
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Vpodstate jakekoli.
0 x

douby
Kontaktovat uživatele: