❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Anyplication a velmi nízké ceny za pronájem spojů

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
rouchi
Kontaktovat uživatele:

Anyplication a velmi nízké ceny za pronájem spojů

Příspěvekod rouchi » 13 years ago

Ahoj, už se to trochu naťuklo (trochu víc) v uplně jiném tématu tak můžeme sem jít diskutovat aby jsme nevytvářeli takový offtopic jinde.
Jaký máte názor na anyplication.
můj je následující: Celou filosofii poměrně dobře chápu. je také podle mého názoru správným krokem, je to i odpověď odporu proti UBNT, moje představy jsou asi takové:
Orcave vyrobí jednotky za 40k (jednotka je jedno jakou má licenci tam byla vyšší cena jenom při vývoji vyšších modulací, dnes je to již "zaplacené")
pronajmou jí s tříletou návratností, to jim ale zaručí že za 1 budou déle vyrábět a udrží si práci pro lidi.
za 2 po 3 letech začnou pomalu ale jistě vydělávat slušný balík peňez.
za 3 budou mít jiské prachy - nebudou závislí na momentálním prodeji a chuti ISP investovat do infrastruktury.
otázka: kdo to zafinancuje ? předpokládám, že buďto samotná Miracle group, nebo případně sehnali nějakého velmi silného investora, který plánuje své investice na mnoho let dopředu.
Otázka dvě: proč jste s tím sakra nepřišli už třeba před rokem, nebo dvěma ? UBNT by si pak v desítce ani neškrtlo.
no nic každopádně já jsem po rozhovoru s obchodním zástupcem spokojen, čekám jestli mi pošle mailem na sebe kontakt a v pondělí objednávám první spoj a uvidíme jaké budou smluvní podmínky.
jako ano musim si koupit antény - 2x65 za 17k - když ale za dosavadní spoj platim 4500 a nově budu platit 1600 tak mam za půl roku antény moje a za dalšího půl roku 15k doma.
Stávající pronájemce bude muset buďto slevit a nebo prostě půjde jeho spoj ze střechy.
investice s půl roční návratností mám velice rád. taková investice je podle mě velmi výhodná.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

Jenze v nizke cene neni jedina vyhoda... kdykoliv si muzes rict, kua sere me to, ze mi jednou za pul roku nekdo tu desitku shodi (at uz PBM10 nebo cokoliv jineho) a jdu do licence, v podstate bez nakladu... to je podle me to super na tomhle... jinak nevis kolik chteji za SLA?
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

No s tím jak se mi odepsalo na ten vzorový příklad zde na foru jsem spokojený. Je vidět že PBM10 spolu s dalšími faktory dokáže zázraky 8) . Chce to ještě chvilku počkat (či naopak vzít hned záleží jak dopadnou a budou fixovány licence) a tam kde to bude vhodné a nedošplíchne AirFiber tu 11ku v rámci možností vzít. Ta cena až tak rozdílná není a hlavně je to velmi flexibilní řešení s nízkými vstupními náklady.

Čekal bych že podobný model by mohl v ČR ještě nabídnout/ustát Racom, který je finančně zdravý. Alcoma,Summitd či přeprodejci do toho asi z finanční náročnosti nepůjdou.
0 x

Neuro

Příspěvekod Neuro » 13 years ago

Hodně zajímavá myšlenka, za těchhle cen. Operativní leasing není na trhu nic nového, ale tahle podáno je to i cenově zajímavé. Nevytváří to investiční špičky a umožňuje daleko lepší plánování pro management, bez znalosti problematiky technologie a obavy z to co zase kde kdo vymyslí. Ale jestli si chlapci nevzali moc velký sousto ..
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Taky jsem jim posilal mail. Jen nevim jak to bude v pripade poruchy. Pokud to budou nove jednotky, tak OK. Ale nerad bych treba po bource caloval jednotku v plne vysi. Bez SLA abys mel jednotku doma svou nahradni. Da se pouzit jedna jednotka 1s10 jako HA i LA?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Souhlasím, operativní lesaing není nic nového pod sluncem. Já jsem ale zastáncem toho, že je lepší si spoj koupit, než si dělat další měsíční náklady.
Kdo z Vás se udrží aby pronajal jen jeden spoj? Je to lákavé tak, jako všechny ostatní "půjčky". Mám to hned, a že něco málo platím měsíčně, na to kašlu, je to malá částka. jenže s jídlem roste chuť, a tak proč bych si nevzal ještě jeden spoj, je to fakt výhodné, a pak další a další. Nakonec budeš splácet 20k měsíčně, a to už není zase tak malá částka.

Nechci tady rozebírat nějak podrobně ekonomiku, ale podívejte se jak se změnil svět za posledních několik desítek let? Peníze jsou jen papírky co nemají žádnou hodnotu. Bankovka krytá zlatem? Tohle už dávno neplatí, všechno je na dluh. Všichni si půjčují, protože je strašně lákavé mít všechno hned a bez šetření. Koupím si to a co bude pak, mě nezajímá, nějak to pak udělám....
Nechápete co všichni podnikavci s půjčkami chtějí? A tohle je půjčka, ať ji pojmenujete jak chcete :) Pokud si někdo myslí že je to strašně levné a že se jim to v podstatě nemůže zaplatit, tak prosím otevřete oči, nikdo Vám zadarmo dneska nic nedá....
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 13 years ago

to Leeonek: ano je to jen pujcka ale narozdil od ostatnich pujcek tu tuhle pujcku zaplati cca3 - 5 lidi ktery za tim spojem jsou a jako velkou vyhodu beru to ze kdyz ti ta "pujcka" nebude vyhovovat tak nemusis ji "doplacet" ale jenom vratis spoj kterej dokazes vzdy nejak docasne nahradit i kdyby to mel byt nstreme dual.

to neverhappy: mam to z druhe ruky ne primo od miracle ale SLA se nevyplati. pry stoji asi 2500,- mesicne coz je lepsi vzit si od nic spoj navic kterej bude lezet v garazi....
0 x

David2006

Spíš než že je to půjčka kterou bych měl splácet jak se Leeeonek obává je otázka....maj toho dost až se o to skutečně strhne poptávka, nebo pak řeknou - už jsme vyprodali co jsme měli :cry: . Sice ještě pár drobností tu bylo nakousnuto.

1. Jak je to v případě blesku, krádeže - kdo to hradí.
2. V případě poruchy bude kam zajet i o víkendu nebo za poplatek?
0 x

Neuro

Příspěvekod Neuro » 13 years ago

Ju, ale sakra výhodná půjčka. Když to totiž spočítáš, my jsme třeba dali kdysi za 18GHz spoj 350 tis., po čase jsme ho upgradovali za dalších tuším 100 a teď nedávno předělávali (to jsem ještě já blbec nevěděl, jak klesne cena licence 18GHz v kontextu nárůstu 11GHz) na 17 GHz za dalších tuším 70. Suma sumárum za 3-4 roky 520 tis. v luftu, a ano, mám hodně profi spoj, vlastním ho, ale když mi do něj prdne blesk, jsem v háji taky (jsem pojištěn, ale spoj není nový, byť upgradovaný a je mi jasný, co by mi pojišťovna dala). Kdybych to řešil přes Anyplication, tak mě to stálo kolik ?
Netvrdím, že jsme některé z těch částek neplatili zbytečně draze, zastávám názor když něčemu nerozumím, tak než bych uškodil laborací ostatním, raději jsme si zaplatili profi práci. Ale i kdyby to bylo 20% .. tak není co řešit.
Průser dnešní ekonomiky sice je v dluzích, ale v dluzích, kde nejsi schopen splácet. Na nákup spoje si musíš taky někde vydělat nebo půjčit, těch 520 tis. na zemi neleželo ..
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

Příspěvek byl v rozporu s Pravidly viewtopic.php?f=12&t=9169
0 x

David2006

0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

0 x

David2006

0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 13 years ago

SLA nevim, na to sem se neptal ale řešili jsme servis a jak by to fungovalo.
musel by sis to zařizovat sám - vemeš porouchanou jednotku zajedeš do prahy (cestou zavoláš co potřebuješ) mezi tím ti vše nachystají na servisu kde jsou 24/7 a jedeš zpět si to vyměnit. ve finále můžeš být ještě rychlejší než když by ti oni dělali SLA24....

at je to jak je to - ted mám od mého dodavatele v pronájmu 3 spoje dva 11GHZ s 120cm anténama, tam vzhledem k pořizovačce 120orcave antén za 50k bych od toho pronájmu asi nešel, teda pokud bych někde nesplašil nějaký antény nějak jinak.
každopádně další 10G aht máme za 4500 s 60cm anténama tam už se mi investice 20k do antén vrátí za půl roku. a jak řikam to považuji za velmi výhodné investice. a ano pronajmu si rovnou několik těch spojů jelikož když to ty lidi zaplatí není nic lepšího než si udržet kvalitu služeb a případně mít další možnosti rozšíření.
0 x