Vážení kolegové - poskytovatelé datových služeb, oslovuji Vás ohledně ochrany pásma 10GHz před vstupem zařízení s TDD (Time division duplex) do pásma 10GHz. V pásmu je dnes 100procent zařízení provozováno v rámci FDD (Frequency division duplex) a to je také primární důvod, proč netrpí neduhy pásem 5GHz ačkoliv je povolený výkon 10-12x vyšší než na 5GHz.
Spuštěním TDD zařízení na 10GHz na sajtu, kde se provozují 10GHz spoje dojde k totálnímu rozbití systému nepsané koordinace a zarušení všech přijímaču, pokud bude TDD spoj provozován v půlpámu přijímačů. Dnes jsme zvyklí provozovat klidně 50 spojů 10GHz všech typů na jedné lokaci. Lokace s TDD pokud nebude v režimu GPS TDD nepojme více než 8 takovýchto spojů tak, aby se vzájemně neovlivňovaly.
Po vyjasnění i pan Derby uznal, že by mohlo dojít k velmi nepříjemným následkům a svoje univerzální stanovisko podpořil ještě ujištěním, aby si výrobce, který plánuje prodej TDD zařízení v ČR ujistil, žeto nebude v rozporu s místními zvyklostmi.
"I have written to UBNT to remind them that they must submit country notifications before they wish to sell their device and they must receive persmission. If any country has a problem with this operation, they will receive that feedback. If the country permits the use, they will receive the permission."
Musím zároveň sdělit, že problematika byla a je aktivně konzultovaná s regulátorem, a notifikovanou osobou od poloviny roku 2011. Jelikož regulátor, promarnil svoji příležitost vyřešit vše v rámci veřejné diskuze, ačkoliv opakovaně nepravdivě tvrdil, že diskuzi zahájí, musíme prokázat svoji profesní angažovanost a přinutit regulátora, aby plnil své zákonné povinnosti a skutečně začal chránit zájmy všech stávajících uživatelů pásma 10 GHz dle ČTU VO-R/14, kteří vstupem TDD zařízení doznají újmy. Újmy jak finanční, technologické, ale především újmy stability vybudovaných sítí.
Jak pan Derby, tak pan Šebek (notifikovaná osoba v ČR), oba vyjádřili obavy z technické kompatibility systému TDD v pásmu, kde se provozují nekoordinované FDD spoje. Doslova pan Derby sdělil: "I think it will be an interesting licensing and site planning issue!"
S ohledem na stejné připomínky stran odborné veřejnosti jsme nuceni provést koordinované kroky, které povedou k narovnání celé situace a proto konstatuji:
Obdržel jsem informace a vypracovaný návrh na předběžné opatření a ten bude v nejbližších hodinách doladěn a předán k posouzení ČTÚ, který si na základě tohoto bude muset vyžádat odborný posudek. K návrhu se připojuji. Momentálně je údajně k výzvě připojen velký počet ISP s celkovým množstvím připojených koncových zákazníků v počtu více než 150 000, ale nic nebrání tomu, aby jich bylo ještě více.
Pokud budete mít zájem o připojení se k vyhlášení předběžného opatření, napište prosím na adresu: ne.tdd.na.10GHz@seznam.cz
Odtud Vám příjde informace s odkazem na znění návrhu, pod který budete moci petičně připojit svůj podpis.
S pozdravem Michal Peterka, KPE spol. s r.o., držitel osvědčení ČTÚ 1923, poskytovatel veřejně dostupné služby elektronických sítí a provozovatel veřejné sítě elektronických komunikací v Praze.
Adresa petice: https://docs.google.com/a/pojitko.cz/sp ... E6MQ#gid=0
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Anketa - Stop TDD na 10 GHz?
Anketa - Stop TDD na 10 GHz?
Naposledy upravil(a) Insider dne 31 Mar 2012 14:11, celkem upraveno 3 x.
0 x
Je to pro mě patová situace.. nevím, na kterou stranu se mám přidat. Mám podpořit výrobce levného pojítka, ikdyž je to v podstatě konec 10GHz, nebo mám podpořit kartel ostatních výrobců, kteří mě cenou za každé 10GHz pojítko berou na hůl?
Jako poskytovateli je v mém zájmu, abych mohl svoje kvalitní desítky dál provozovat v relativně čistém prostředí, ale stejně tak je v mém zájmu, abych mohl budovat sítě levněji. Takže v tuto chvíli podpora z mé strany bude spočívat pouze v tom, že si UBNT 10GHz nepořídím, ale současně se pod tuto výzvu ani nepodepíšu.
Jako poskytovateli je v mém zájmu, abych mohl svoje kvalitní desítky dál provozovat v relativně čistém prostředí, ale stejně tak je v mém zájmu, abych mohl budovat sítě levněji. Takže v tuto chvíli podpora z mé strany bude spočívat pouze v tom, že si UBNT 10GHz nepořídím, ale současně se pod tuto výzvu ani nepodepíšu.
0 x
tom-tom píše:Je to pro mě patová situace.. nevím, na kterou stranu se mám přidat. Mám podpořit výrobce levného pojítka, ikdyž je to v podstatě konec 10GHz, nebo mám podpořit kartel ostatních výrobců, kteří mě cenou za každé 10GHz pojítko berou na hůl?
Tím že tu vyzvu nepodepises, tak odepises svoje profi spoje v 10GHz. To že je 10GHz dnes stále věcinou pouzitelne muze prave jejich vysoka cena a budme za ni radi. Jestli se zacne PBM10 masove nastazovat, tak zapomen na to, ze bude 10GHz nadale pouzitelne stejne jako je tomu dnes v 5GHz. Timto bazmekem jen o par mesicu oddalis nasazeni profi spoje v licencu, za ktery budes rocne platit vypalne CTU. Zapomen na spoje 2< km a prenosovkou 100 a vice Mbit fullduplex chovajici se jako kus dratu.
Kdyz si ho neporidis ty, tak to udela konkurence, co bude mit radost z toho, ze budes muset soucasne 10tky vyhazet a investovat statisice do novych spoju v licencu s vypalnym.
Jen socka ISP tohle nepodepise.
0 x
hapi píše:Kdo je pan Derby?
Neni to ta osoba, co to v USA nebo SK certifikovala?
0 x
me osobne je 10G uplne uprdele, kdyz jsme tu meli problem se zamernym rusenim 10G , nebylo se na koho obratit, pak se nasadilo 11G s licenci ,
proto si myslim, ze 10G za tu cenu a tak malou sirku pasma je to uz ted mrtve i kdyz pouzitelne
proto si myslim, ze 10G za tu cenu a tak malou sirku pasma je to uz ted mrtve i kdyz pouzitelne
0 x
miract píše:tom-tom píše:Je to pro mě patová situace.. nevím, na kterou stranu se mám přidat. Mám podpořit výrobce levného pojítka, ikdyž je to v podstatě konec 10GHz, nebo mám podpořit kartel ostatních výrobců, kteří mě cenou za každé 10GHz pojítko berou na hůl?
Tím že tu vyzvu nepodepises, tak odepises svoje profi spoje v 10GHz. To že je 10GHz dnes stále věcinou pouzitelne muze prave jejich vysoka cena a budme za ni radi. Jestli se zacne PBM10 masove nastazovat, tak zapomen na to, ze bude 10GHz nadale pouzitelne stejne jako je tomu dnes v 5GHz. Timto bazmekem jen o par mesicu oddalis nasazeni profi spoje v licencu, za ktery budes rocne platit vypalne CTU. Zapomen na spoje 2< km a prenosovkou 100 a vice Mbit fullduplex chovajici se jako kus dratu.
Kdyz si ho neporidis ty, tak to udela konkurence, co bude mit radost z toho, ze budes muset soucasne 10tky vyhazet a investovat statisice do novych spoju v licencu s vypalnym.
Právě naopak, socka ISP si to koupí, ale my ostatní, co nekoupíme, předtím než podepíšeme výzvu někoho, kdo v první řadě představuje výrobce předražených desítek, bysme měli na tuto skupinu apelovat, aby se tomuto konkurenčnímu prostředí snažili přizpůsobit, tak abysme neměli důvod na UBNT jen pomyslet.
Dneska zakážeme UBNT, zítra prdne v hlavě Peterkovi a půjde s airbq do desítky taky, pozítří to bude Mikrotikls... a furt budeme chcát proti větru. Uvědom si, že oni to sem neserou proto, že je to baví, ale kvůli poptávce.
0 x
tom-tom píše:miract píše:tom-tom píše:Je to pro mě patová situace.. nevím, na kterou stranu se mám přidat. Mám podpořit výrobce levného pojítka, ikdyž je to v podstatě konec 10GHz, nebo mám podpořit kartel ostatních výrobců, kteří mě cenou za každé 10GHz pojítko berou na hůl?
Právě naopak, socka ISP si to koupí, ale my ostatní, co nekoupíme, předtím než podepíšeme výzvu někoho, kdo v první řadě představuje výrobce předražených desítek, bysme měli na tuto skupinu apelovat, aby se tomuto konkurenčnímu prostředí snažili přizpůsobit, tak abysme neměli důvod na UBNT jen pomyslet.
Dneska zakážeme UBNT, zítra prdne v hlavě Peterkovi a půjde s airbq do desítky taky, pozítří to bude Mikrotikls... a furt budeme chcát proti větru. Uvědom si, že oni to sem neserou proto, že je to baví, ale kvůli poptávce.
Kecy v kleci co tu meles, bylo by dobre abys navstivil nejakou takovouto firmu ktera pojitka prodava at ti ukazi kolik lidi jim dela na vyvoji a kolik je ten vyvoj stoji. A to ze sou to profi zarizeni o tom se tu bavit nebudeme. Proste to opatreni je na miste, a obornici na veci bezdratove dobre vedi co TDD zpusobi. Vime to i my ISPci, kteri tyto profi spoje kupujeme protoze jedou bezproblemove. A nez neco nekde rozsvitime tak si to pekne i spektrakem promerime ...
Takze ja sem pro toto podepsat ! a k výzve se pripojim.
Honzeen
0 x
na druhou stranu když přijde ubntu a "přetaktuje" atherosa kterej se víceméně rovná parametry těm "profi" pojítkům a dokáže to postavit kvalitativně stejně za podstatně nižší cenu... takže když někdo udělá 10GHz kartičky a použije je v nstreme dual... bude to v pořádku? Takový nstereme dual v mimu.... hmm lahoda proti tomuhle bastlu ale přece jde o FDD pojítko.
0 x
hapi píše:na druhou stranu když přijde ubntu a "přetaktuje" atherosa kterej se víceméně rovná parametry těm "profi" pojítkům a dokáže to postavit kvalitativně stejně za podstatně nižší cenu... takže když někdo udělá 10GHz kartičky a použije je v nstreme dual... bude to v pořádku? Takový nstereme dual v mimu.... hmm lahoda proti tomuhle bastlu ale přece jde o FDD pojítko.
Takhle fungoval Airtik.. Neplanujeme ho v Cr ozivovat pokud to neda aspon 5bit/Hz, takze do doby. 11ac pesek. Takove zarizeni ale nebylo aneni TDD.
Uplne uprimne pokud si to nekdo lajzne tak mame AirBQ na 10.5 hotove.. Takze to z moji strany neni absolutne ochranarske opatreni.
0 x
honzeen píše:Kecy v kleci co tu meles, bylo by dobre abys navstivil nejakou takovouto firmu ktera pojitka prodava at ti ukazi kolik lidi jim dela na vyvoji a kolik je ten vyvoj stoji. A to ze sou to profi zarizeni o tom se tu bavit nebudeme. Proste to opatreni je na miste, a obornici na veci bezdratove dobre vedi co TDD zpusobi. Vime to i my ISPci, kteri tyto profi spoje kupujeme protoze jedou bezproblemove. A nez neco nekde rozsvitime tak si to pekne i spektrakem promerime ...
Honzeen
Jenom jestli tys navštívil nějakou takovou firmu. To že tady na fóru někdo řekne, že to tak s vývojem mají neznamená, že je to pravda.
Každopádně, tak jak já jsem vyjádřil svůj názor a nepodpořím, tak i ty ses vykecal a nikdo ti nebrání to podpořit... hm, takže tady nám demokracie ještě jakž takž funguje

0 x
tom-tom píše:honzeen píše:Kecy v kleci co tu meles, bylo by dobre abys navstivil nejakou takovouto firmu ktera pojitka prodava at ti ukazi kolik lidi jim dela na vyvoji a kolik je ten vyvoj stoji. A to ze sou to profi zarizeni o tom se tu bavit nebudeme. Proste to opatreni je na miste, a obornici na veci bezdratove dobre vedi co TDD zpusobi. Vime to i my ISPci, kteri tyto profi spoje kupujeme protoze jedou bezproblemove. A nez neco nekde rozsvitime tak si to pekne i spektrakem promerime ...
Honzeen
Jenom jestli tys navštívil nějakou takovou firmu. To že tady na fóru někdo řekne, že to tak s vývojem mají neznamená, že je to pravda.
Každopádně, tak jak já jsem vyjádřil svůj názor a nepodpořím, tak i ty ses vykecal a nikdo ti nebrání to podpořit... hm, takže tady nám demokracie ještě jakž takž funguje
Jo navštívill, jednu na moravě, a viděl sem samé klady, žádnou čínu...
Demokracie ma sve klady i zapory, tak jako české zákony a vymahatelnost jejich pravidel ....
0 x
Insider píše:hapi píše:na druhou stranu když přijde ubntu a "přetaktuje" atherosa kterej se víceméně rovná parametry těm "profi" pojítkům a dokáže to postavit kvalitativně stejně za podstatně nižší cenu... takže když někdo udělá 10GHz kartičky a použije je v nstreme dual... bude to v pořádku? Takový nstereme dual v mimu.... hmm lahoda proti tomuhle bastlu ale přece jde o FDD pojítko.
Takhle fungoval Airtik.. Neplanujeme ho v Cr ozivovat pokud to neda aspon 5bit/Hz, takze do doby. 11ac pesek. Takove zarizeni ale nebylo aneni TDD.
Uplne uprimne pokud si to nekdo lajzne tak mame AirBQ na 10.5 hotove.. Takze to z moji strany neni absolutne ochranarske opatreni.
to ano, ale nebyla tam mimo karta která by to nacpala TX(RX) do dvou polarizací (tak trochu jako 24GHz od ubnt) aby rychlost mohla být jednim směrem nad 100Mbit. Jo náklady na dvě duplexní antény na každý straně atd... to je jiná ale furt menší náklad než na nejpomalejší verzi jakýhokoliv 10GHz pojítka dneška. A tohle je hlavní tahák PB10 od ubntu i když jde stále o stupidní wifinu.
0 x
10G spoj jsme pouzivali v historii nekolikrat, ted nemame zadny. Vzdycky se max. behem roku nasel nakej expert co to sestrelil s "profi spojem v neprofi rukou", takze v praxi mene spolehlive nez dobre postaveny 5G spoj. Da se souhlasit s tim, ze nizka cena(a technicke reseni) situaci zhorsi, ale zas nizka cena umozni nasazeni tam, kde to do ted nebylo ekonomicky mozny.
Kdyz to vezmu zcela hnusne pragmaticky ze sveho pohledu, uskodi to asi konkurenci, ktere na 10g sit stoji. Na druhou stranu, to co i4wifi pred casem uvedla na blogu s prikladem stiznosti ke zniceni 2,4g levnymi kartami pred lety, ma taky neco do sebe. Vzdyt pro vetsinu z nas byly prave levna 2,4G zarizeni impulsem k prvnimu rozmachu siti..Kolotoci vecnych upgradu se nevyhneme.
Kdyz to vezmu zcela hnusne pragmaticky ze sveho pohledu, uskodi to asi konkurenci, ktere na 10g sit stoji. Na druhou stranu, to co i4wifi pred casem uvedla na blogu s prikladem stiznosti ke zniceni 2,4g levnymi kartami pred lety, ma taky neco do sebe. Vzdyt pro vetsinu z nas byly prave levna 2,4G zarizeni impulsem k prvnimu rozmachu siti..Kolotoci vecnych upgradu se nevyhneme.
0 x