Zdravím, jaký spoj byste v dnešní době koupili?
Propustnost 100Mbps.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaký spoj? 10GHz 2,5km nejlepší poměr cena/výkon/kvalita
V dnešní době?
To bych zvážil 11G
. Ale napřed si řekni jestli IDU+ODU nebo chceš jen FOD, pak jak to budeš mít k jednotlivým dodavatelům daleko a co nabídnou pro případ úmrtí jednotky v pátek večer. No a jinak klasika - poptej si cenu, řekni jim že to maj moc drahý (to vědí už sami, ale je třeba to opakovat i z Tvé strany) a vyber si pak pro Tebe nejlepší nabídku. A je vcelku jedno koho z té loterie zvolíš případně zda budeš chtít navyšovat rychlost tak aby to umělo i to železo a licence z Tebe nesedřela kůži. Vybírat můžeš klidně ze všech, každý je v něčem dobrý i horší:
Alcoma
ATH
Ericcson
Racom
KPE
Orcave
Summitd

Alcoma
ATH
Ericcson
Racom
KPE
Orcave
Summitd
0 x
Proč bys šel do 11G, máš obavy s ubnt a jeho PB10? Ideální by bylo split řešení(IDU+ODU) vzhledem k situaci, kde bude pojítko umístěno. Pokud bude navýšení, tak v horizontu 2-3let a to bude situace na trhu úplně jiná. Zajímá mě jaké pojítko byste v dnešní době zvolili a proč?
0 x
jimik píše:Proč bys šel do 11G, máš obavy s ubnt a jeho PB10? Ideální by bylo split řešení(IDU+ODU) vzhledem k situaci, kde bude pojítko umístěno. Pokud bude navýšení, tak v horizontu 2-3let a to bude situace na trhu úplně jiná. Zajímá mě jaké pojítko byste v dnešní době zvolili a proč?
je to tu probráno 100x, ale ještě jednou se obětuju:
pokud ti jde o cenu, kup to nejlevnější a je jedno od koho
pokud ti nevadí, že nemůžeš použít všechny kanály a máš kolem volno, klidne 1S10
pokud chceš split, tak 1aerial, ericcson nebo ATH155
pokud FOD, tak je to úplně fuk

Takže - je to úplně fuk, kazí se všechno zhruba stejně. Podle mě dnes rozhoduje cena a sympatie plus stávající pojítka (pokud mam 10x orcave, tak si asi nekoupim racoma, když už k těm orcave mam náhradní jednotku ...).
0 x
Ale tak pokud to máš nějak bokem a třebas Racoma či podobné slušné radijko tak bych se toho rušení tolik nebál od potenciální PBM10. Jinak ano, rušení od PBM10 bych se bál (co člověk zde na foru to jiný názor). Pokud jsi o PBM10 slyšel je jen na Tobě jak s tím naložíš. Těch 40MHz v 11ce taky přenese o dost víc jak 28MHz v desítce a cena je už dneska akceptovatelná (tedy jak u kterého z dodavatelů
). Můžeš zkusit i nějakou 17G Alcomu s velkýma anténama - na Summitd bych byl opatrný, protože tak nějak zde na foru vyplynulo že s velkýma anténama nejsou sto být v normě. Prostě když na to máš a hlavně potřebuješ to hnedle řešit klidně běž do klasické desítky
.

0 x
Zapomen na to, ze dostanes v 11GHz licenci na 2,5km, to je prakticky fikce.
Na 2,5km bych nasadil 17 nebo 24GHz, to je presne domena tehle pasem. Resp. treba 18 pokud touzis po koordinovanem.
I kdyz samozrejme jakakoliv 10ka to taky zvladne, je to fakt jen o cene a sympatiich.
A mista na anteny - 10ka to zvladne s mnohem mensim talirem nez vyssi pasma.
Na 2,5km bych nasadil 17 nebo 24GHz, to je presne domena tehle pasem. Resp. treba 18 pokud touzis po koordinovanem.
I kdyz samozrejme jakakoliv 10ka to taky zvladne, je to fakt jen o cene a sympatiich.
A mista na anteny - 10ka to zvladne s mnohem mensim talirem nez vyssi pasma.
0 x
Byl bych s těmi vyjádřeními opatrnější Jardaxi, máš to jen z doslechu nebo už jsi se někdy pokoušel v méně exponované lokalitě na kratším úseku o 11G?
0 x
David2006 píše:Byl bych s těmi vyjádřeními opatrnější Jardaxi, máš to jen z doslechu nebo už jsi se někdy pokoušel v méně exponované lokalitě na kratším úseku o 11G?
No znas mne, jedna pani povidala a muj kamos ma bratrance a ten slysel v hospode...

No nic. 11GHz je jedine dalekonosne pasmo a je prioritne pridelovane na vysokou hustotu prenosu na dlouhe vzdalenosti. Kratke spoje, stejne jako slabe spoje ti na to proste neprideli. Jiste ze je to tak trochu individualni, co je to kratky a co je to slaby, ale 2,5km bych se docela divil kdybys dostal.
Hapi to ted resil na CTU osobne, necetls?
Prave jsme dostali v Praze 11GHz pridel a bylo to jen tak tak, na 10km, a vyzadovalo to dat vetsi anteny a 0dB do nich, aby to proslo. Zadna sranda. Ale 2,5km? Ani smykem. Zavolej si tam.
Naposledy upravil(a) Jardax dne 06 Mar 2012 16:03, celkem upraveno 1 x.
0 x
112Mbit Split 35cm anteny 89900, rozsireni na 200Mbit 9 990Kč. AirOne+
0 x
na 2.5km ti 11GHz nedaji ani v lokalitě co jsem já. Nám to nedaly.
0 x
Insider píše:112Mbit Split 35cm anteny 89900, rozsireni na 200Mbit 9 990Kč. AirOne+
Tady to maj na desítku stejný a s kloudnejma 60kama.
http://www.fritak.cz/produkt/70-Spoj-CN ... /index.htm
Jinak Hapi jen co mě dopadne řízení o té 2km 11ce tak poreferuji

0 x
jo sem zvědavej, tady řekly ne, ne, 11GHz se šetří na větší vzdálenosti, ne, ne
jinak za tu cenu ten erik vypadá dobře. Ještě na to někde splašit prachy
jinak za tu cenu ten erik vypadá dobře. Ještě na to někde splašit prachy

0 x
David2006 píše:Insider píše:112Mbit Split 35cm anteny 89900, rozsireni na 200Mbit 9 990Kč. AirOne+
Tady to maj na desítku stejný a s kloudnejma 60kama.
http://www.fritak.cz/produkt/70-Spoj-CN ... /index.htm
Jinak Hapi jen co mě dopadne řízení o té 2km 11ce tak poreferuji.
Zjisti si duplexni vzdalenosti mezi TX a RX a potom 256QAM a -65dBm.. Hmm ..
0 x
Jardax píše:David2006 píše:Byl bych s těmi vyjádřeními opatrnější Jardaxi, máš to jen z doslechu nebo už jsi se někdy pokoušel v méně exponované lokalitě na kratším úseku o 11G?
No znas mne, jedna pani povidala a muj kamos ma bratrance a ten slysel v hospode...![]()
No nic. 11GHz je jedine dalekonosne pasmo a je prioritne pridelovane na vysokou hustotu prenosu na dlouhe vzdalenosti. Kratke spoje, stejne jako slabe spoje ti na to proste neprideli. Jiste ze je to tak trochu individualni, co je to kratky a co je to slaby, ale 2,5km bych se docela divil kdybys dostal.
Hapi to ted resil na CTU osobne, necetls?
Prave jsme dostali v Praze 11GHz pridel a bylo to jen tak tak, na 10km, a vyzadovalo to dat vetsi anteny a 0dB do nich, aby to proslo. Zadna sranda. Ale 2,5km? Ani smykem. Zavolej si tam.
No ja mam jeden spoj u nas na 2.3km a prideleno bylo pred 7 mesici. Takze bych to spis videl na to, ze zalezi na lokalite.
0 x