❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nejakej tip na 2.4 (/5) Ghz kartu do RB493G (indoor use) ?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Stunherald
antispam: Ano

Nejakej tip na 2.4 (/5) Ghz kartu do RB493G (indoor use) ?

Příspěvekod Stunherald » 13 years ago

Zdravim,

mohl by nekdo, kdo ma prehled, poradit solidni kartu do RB493G pro 2,4 (casem mozna i 5Ghz) pasmo?

Mam doma nekolik stanic + 2 servery, vsechno to routuje RB493G, ale uz jsem neskutecne vytocenej tim WiFi kramem, kterej ani neumi blbej bridge a hlavne to neni Nko (ja to nekupoval, je to od providera), takze jsem se dokopal k tomu osadit RB kartou a tu "vec" hodit z okna, nicmene rad si necham poradit, co vlastne koupit. Aktualne by to bylo do bytu (panel), ale casem to pujde do baraku, takze neco s trochu vetsim vykonem by neskodilo (lepsi anteny jsou pak samozrejmost). Prepokladam, ze 5GHz nema do panelu moc vyznam, takze prioritou budiz 2,4Ghz, ale to petigigo tam taky zavazet nebude, uz jen pro ten "pocit" :]

Zatim jsem se dival jen na R52Hn, coz je karta primo od Mikrotiku, ale mam za to, ze by se dala najit i lepsi za lepsi prachy.

Predem diky :]
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

R52Hn není vůbec špatná karta na domácí AP vyšších výkonů. Pokud tím barákem nemyslíš hrad/rozsáhlý statek/železobetonový bunkr/něco podobného tak by mohla stačit R52n, která aspoň mě chodí dobře (proti IBM ThinkPadu T41, R61 a Acer Aspire One - ten šmejd co dávali jednu dobu v Mountfieldu k sekačkám).

Není to za cenu jedné večeře v hospodě, ale parametr "solidní" určitě splňují.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Problem ale je ze se na N nespojis vice jak na 54Mbit :-) coz me dost prekvapuje, kdyz k tomu pripojim klienta Mikrotika vytahnu to co da Nko normalne, minimalne 65/65.
Bohuzel kazde jine AP na N se spoji treba na 130Mbit, treba takovy normalni TP-Link 841ND coz me dost prekvapuje, neco tam Mikrotici nedodelali a to mam zaple oba chainy.
Mam uplne to same doma RB493G a pouzivam to stejne a jede to paradne akorat me stve to WiFi max 54Mbit a nerikejte mi ze je to v NB, neni - vyykouseno na tom TP-Linku.
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 13 years ago

Chyba bude někde jinde - na Nko nesmíš mít šifrování jen třeba WPA...vyzkoušej to na kolik se ti to fixne bez zabezpečení.
Já mám doma R52n a jako občas z toho vytáhnu proti notebooku i 8MB/s při kopírování po síti s RB433, ale nejede to žádná sláva, hrozně to kolísá
0 x

Myghael

Takových 150/150 v jedné místnosti není problém, v té T41 mám totiž strčenou zmiňovanou R52n :D . Chápu, není to řešení pro každý notebook. V R61 mám nějakého Atherose a 80 mi za těch podmínek taky dává. Ale obecně by to mohli trochu poštelovat, bo ten acer (ani nevím co je tam za rádio) nejde nad 60 pitomec.

Když dám místo RBčka do role AP Linksyse, tak se spísknou i na 200 všichni tři (včetně T41 s nekrotikovou kartou), tudíž chyba bude někde v modulech v ROS, třeba to doladí.

Ad. zabezpečení - tohle je fakt. Nemám na wifině zabezpečení, ale mám ji oddělenou (dedikovaný RB133, extra routing, přístup jenom na net, jiná adresa do sítě ISP) a stažený výkon natolik, že to moc mimo barák nejde. Když jsem zapnul WPA2, tak jsem byl rád za 30mbit :D .
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Nedávno jsem v jedné hospodě byl a tento parametr tato karta rozhodně splňuje :-) a ta hospoda není žádný luxus, oběd se tam dá sehnat pod 70 korun.
Myghael píše:Není to za cenu jedné večeře v hospodě, ale parametr "solidní" určitě splňují.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

mě se notebook na 65/65 spojí proti MK
0 x

Myghael

ludvik píše:Nedávno jsem v jedné hospodě byl a tento parametr tato karta rozhodně splňuje :-) a ta hospoda není žádný luxus, oběd se tam dá sehnat pod 70 korun.
Myghael píše:Není to za cenu jedné večeře v hospodě, ale parametr "solidní" určitě splňují.

OK, do hospod zase tak často nechodím...
0 x

Stunherald

Moc diky vsem za reakce. Asi tedy v koncem mesice sahnu po te R52Hn, teda pokud do te doby neprijde nekdo s necim "zajimavejsim" 8)
0 x

Stunherald

Tak, R52Hn doma, k tomu 8dBi antena ... no zatim sem spokojenej, pozdej sem kdyztak hodim naky vysledky z testu ...
0 x