❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Koupili by jste si teď 10GHz pojítko?
Koupili by jste si teď 10GHz pojítko?
Koupě silnějšího pojítka, to je to co teď řeším (ne že bych to předtím neřešil, ale nadešel čas
). Takže pojítko mám vcelku vybrané (samozřejmě super cena, jak jinak:) ). Potíž je v tom že je to 10G a tam si říkám jestli se tu ukáže v eteru PBM10 tak mě to dost nasere (dost znamená ekvivalent pár desítek tisíc v upgradu antén na 32GHz). Zase kdybych to v 32GHz vzal hnedle tak něco ušetřím, ale už je to napohled ranec který bych musel víc zvažovat. Tedy otázka zní, investujete ještě do 10G? Případně berete v potaz zda je to jen 10G nebo i možnost upgrade na licenc?

0 x
Ja jsem ted stopl objednavku 2ks Ray, duvod obava z UBNT 10GHz, takze cekam do jara.
A co mas namyslene ty? Ericsson?
Nestyd se a rekni.
32GHz je licence ne?
A co mas namyslene ty? Ericsson?

32GHz je licence ne?
0 x
Tak značka je jedno co to je (jen tu potom bude nepatřičný flame). Šlo mi právě o ten názor zda ještě kupit nebo hnedle připlatit. Pak je tu 17ka, ale tam je ještě malá konkurence takže se cena drží zbytečně vysoko. Jo 32G je licence 5000 výpalné za zavedení do kolonky a s 0dBm už tolik neplatíš... . Jenže pak výměna ODU jednotek něco stojí a pochybuju že by si někdo ty 10G v té chvíli chtěl vzít...možná leda do muzea:( .
0 x
na jakou vzdálenost? je tam nebezpečí, že tam na Tebe tím PBM10 někdo posvítí? o tom všem popřemýšlej, příští týden jdeme montovat 2 spoje od ath jedné firmě do takových míst, že tam se rušení bát nemusí
0 x
Těsně pod 2km a šance tam na rušení je, část vidí na větší město cca 30km daleko a tam je desítek přehršel i když to bude asi o 30stupňů bokem. Jenže když se to začne používat tak jednomu nezbude než to taky nějak zakomponovat a pak zastřelím leda tak sám sebe
.

0 x
Zde je typicky videt, ze ZADNOU 10tku nemas. To bys vedel, ze i kdyz na tebe bude z 30km nekdo strílet v 10tce 20dB do anteny, tak to na té vzdalenosti par stupnu mimo ani neuvidis. Jedine kde muze nastat problem je misto, kde je dnes obsazeni 10tkou zasaturovane a prijde nejaky blb s UBNT. V lepsim pripade dostane jen pres hubu, v horsim poleti dolu i s tou svou stackou.
0 x
miract píše:Zde je typicky videt, ze ZADNOU 10tku nemas. To bys vedel, ze i kdyz na tebe bude z 30km nekdo strílet v 10tce 20dB do anteny, tak to na té vzdalenosti par stupnu mimo ani neuvidis. Jedine kde muze nastat problem je misto, kde je dnes obsazeni 10tkou zasaturovane a prijde nejaky blb s UBNT. V lepsim pripade dostane jen pres hubu, v horsim poleti dolu i s tou svou stackou.
Presne tak......Mimo jine taky ted budu brat dalsi 10ku.
0 x
také budu kupovat 1S10 nebo sumita, ale pro mě je už UBNT uzavřená věc, je to nelegální pojítko v ČR a basta.
0 x
i kdyby to byla legální věc tak to nenahradí 10GHz spoj ani náhodou. Ano, chystáme se koupit další 10GHz orcave. M10 nám může políbit zadek.
0 x
M10 může hnout a taky pohne s cenou (nejen) 10GHz pojítek. V případě, že překvapí a bude s ní možné udělat totéž, nebo skoro totéž co s dosavadními pojítky, tak výrobci budou mít snahu se "cenově polepšit a přiblížit se" víc k zákazníkovi, aby měl zájem i o jejich výrobek, možná i za cenu menších ústupků v kvalitě.
A nebo bude M10 hlavně rušička, takže 10GHz přestane být zajímavým a spolehlivým pásmem a ostatní výrobci toto pásmo buďto opustí s tím, že jim ztrátu vynahradí další pásma, nebo budou dál vyrábět a prodávat svou alternativu, ale pochopitelně za jinou cenu, protože nikdo si za současnou cenu nekoupí takový spoj, který mu sestřelí nějaká čína za 20k.
Osobně, pokud M10 bude možné koupit a legálně provozovat, koupím minimálně jeden pár na test, abych ji mohl porovnat s normální desítkou a zkusil, jak se chová na sajtě s jiným 10GHz pojítkem (lepší si to zkusit sám, než čekat na konkurenci). No a podle toho se pak zařídím. Buďto to zavrhnu, nebo zvednu laťku a tam kde jsem dával 5GHz páteře, tam dám M10 (nebo summita, byť by stál třeba o 10k víc
) a kde mám 10GHz, upgraduju na 17..
A nebo bude M10 hlavně rušička, takže 10GHz přestane být zajímavým a spolehlivým pásmem a ostatní výrobci toto pásmo buďto opustí s tím, že jim ztrátu vynahradí další pásma, nebo budou dál vyrábět a prodávat svou alternativu, ale pochopitelně za jinou cenu, protože nikdo si za současnou cenu nekoupí takový spoj, který mu sestřelí nějaká čína za 20k.
Osobně, pokud M10 bude možné koupit a legálně provozovat, koupím minimálně jeden pár na test, abych ji mohl porovnat s normální desítkou a zkusil, jak se chová na sajtě s jiným 10GHz pojítkem (lepší si to zkusit sám, než čekat na konkurenci). No a podle toho se pak zařídím. Buďto to zavrhnu, nebo zvednu laťku a tam kde jsem dával 5GHz páteře, tam dám M10 (nebo summita, byť by stál třeba o 10k víc

0 x
(BYSTE...! By jste je cestinsky paskvil)
Jinak ja s 10GHz problem nemam a i kdyz zrovna nahrazujeme jeden spoj 11GHz, v pripade potreby 10ku poridim bez obav.
Co se tyce PB10, ci jak se to bude jmenovat, nemam obavy ze by to tu bylo nekdy legalni.
Nicmene uvazuju, ze jednu poridim jako jednoduchy spektrak, pokud bude v software slusne udelany.
Jinak ja s 10GHz problem nemam a i kdyz zrovna nahrazujeme jeden spoj 11GHz, v pripade potreby 10ku poridim bez obav.
Co se tyce PB10, ci jak se to bude jmenovat, nemam obavy ze by to tu bylo nekdy legalni.
Nicmene uvazuju, ze jednu poridim jako jednoduchy spektrak, pokud bude v software slusne udelany.
0 x
tom-tom píše:M10 může hnout a taky pohne s cenou (nejen) 10GHz pojítek. V případě, že překvapí a bude s ní možné udělat totéž, nebo skoro totéž co s dosavadními pojítky, tak výrobci budou mít snahu se "cenově polepšit a přiblížit se" víc k zákazníkovi, aby měl zájem i o jejich výrobek, možná i za cenu menších ústupků v kvalitě.
Osobně, pokud M10 bude možné koupit a legálně provozovat, koupím minimálně jeden pár na test, abych ji mohl porovnat s normální desítkou a zkusil, jak se chová na sajtě s jiným 10GHz pojítkem (lepší si to zkusit sám, než čekat na konkurenci). No a podle toho se pak zařídím. Buďto to zavrhnu, nebo zvednu laťku a tam kde jsem dával 5GHz páteře, tam dám M10 (nebo summita, byť by stál třeba o 10k víc) a kde mám 10GHz, upgraduju na 17..
Kecy.. Není kam.. Aspon ne stejnou technologii..
0 x
Příspěvek v rozporu s Pravidly http://www.ispforum.cz/viewtopic.php?f=51&t=9169
0 x
Vis, Davide, nevim ani poradne proc, ale kdyz vidim tvoje uvahy, napada mne asociace:
- boxer-teoretik...

- boxer-teoretik...

0 x
No po těch pojítkáchh co jsem provozoval od 1antenní,Orcave a Racomu se není čemu divit, stále se učím a za největší ránu jsem vždy považoval cenu. Jinak vždy vše vrámci možností
. Pokud máš tedy něco k tématu a ne k mojí osobě klidně to dej v plén
.

Naposledy upravil(a) David2006 dne 01 Feb 2012 20:38, celkem upraveno 1 x.
0 x