❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vysoka vlhkost = horsi signal?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Vysoka vlhkost = horsi signal?

Příspěvekod net.work » 13 years ago

Zdravim, pozoruju za posledni cca. tyden, ze jak je porad tak vlhko (ne ze by prselo, ale dle meteo je furt vlhkost >90%) zhorseny signal na vicero P2P spojich a to celkem o hodne, nekdy o 5 a vice dBi.
Zateceni vody do konektoru si myslim ze nehrozi, pac sou to vicemene spoje ktere jsou na sajtech i vice jak 2 roky a rock stable...

Nedeje se neco podobneho i u Vas?
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

myslim ze 5db je v poriadku...mne to tiez v grafoch chodi hore dole podla pocasia, teploty a boh vie coho vsetkeho.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

no, nevim no... drive se mi to nestavalo az ted a hned na nekolika spojich, tak hledam pricinu..
skoda, ze mikrotik neumi ATPC
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

JO ma stejny problemy. A signal klidne i 10 dB.

Posledni dva roky v pohode, ale letos to hodne blbne. Dokonce jsem musel i 3x ometat snih z parabol. Letos je nejakej hrozne lepivej.

Ale zjistil jsem ze to bude asi tim ze ty anteny jsou uz pres 3 roky venku a proste ten nastrik uz neni hladkej co bival, ale matnej a lepe se to na nem drzi.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

mám vysledováno, že v létě čím větší horko a sucho, tím horší signál a každý déšť signál lepší, i teď to na delších spojích vypadá spíš na lepší signál ale v měřítku třeba měsíce

jinak tady u nás sněžilo jen dvakrát, oboje bylo otázkou jednoho dne a bylo po sněhu, ale to druhé teď v sobotu napáchalo masakrální škody čezu, jsou tu obce co byly 48 hodin bez proudu
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

hocimin1 píše:JO ma stejny problemy. A signal klidne i 10 dB.

Posledni dva roky v pohode, ale letos to hodne blbne. Dokonce jsem musel i 3x ometat snih z parabol. Letos je nejakej hrozne lepivej.

Ale zjistil jsem ze to bude asi tim ze ty anteny jsou uz pres 3 roky venku a proste ten nastrik uz neni hladkej co bival, ale matnej a lepe se to na nem drzi.

to je divne, tu u nas sem tam neco spadne, alel pres den je vzdycky + takze by to melo z tech parabol roztat... divne je ze ten signal spadl od urcite doby (ruzne na spojich) a je horsi furt +- decibel dva...
0 x

hocimin1

Mno jo ale co je to u Vás. Tady u nás pod horama. Sněží skoro každej den. Mno ono to roztaje, ale to mam cekat do 12 hodin. to by me lidi zabily. To to radsi skocim ocisti
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

Kostelec nad Orlicí, nemáme k sobě daleko
0 x

hocimin1

JSem spekuloval jestli nekoupit ten spray na anteny.

Ja ma teda problem jenom s DCOM parabolama, oni jsou vypoukly dovnitr a n azrici se uchyti snih a pak se to tahne po cele parabole. Vymenil jsem je ted na JJ EXTREME a zatim OK
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

JR 29tky na 7km sa pri snežení nepohli ani o 3db....a to snežilo tak husto, že nebolo na 20cm vidiet.
0 x

hocimin1

DCOM na 1,7 km. Nalepenej snih 2cm na cele parabole. Zaric taky 2cm. Signal o 10dB dolu. Po ometeni OK
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

taky to pozoruju u dcom trasy... asi se tam budu muset zitra zajet podivat..
a dalsi sou na panelovych antenach (kratke trasy). oproti tomu veskere JRC i Prowaxy drzi bez problemu.

BTW na ty DCOMy jde dokoupit radom, ne?
0 x

hocimin1

mno jo ale ten radom stoji tolik, ze kdyz to sectu s cenou anteny mam za to JJ eXTREM a klid.

Jo ja to pozoroval i na panelkach, ale tam jsou to neresil, to byli jenom jednotlivi klienti a tem to po 12 roztalo.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

chlapi, u nás letos zatím pohoda. Dneska jsem se dokonce rozhodoval jestli montérky, nebo kraťasy :)
Jo loni mrznoucí déšť a nebo lepící se sníh. Nejvíc to bylo poznat asi na sektorkách a panelkách u klientů, čím větší plocha, tím horší.
Ale při vyšší vlhkosti nepozoruju nějaké anomálie v signálu a to máme ještě některé antény cca 5-6 let, které je mi líto měnit,
když jedou dobře.

Přikládám obrázek, raději 3x týdně lepící sníh, než 1x tohle :)
Přílohy
P1092438.JPG
P1092438.JPG (83.85 KiB) Zobrazeno 1152 x
0 x

hocimin1

tak prave zaclo chumelit a je to mokrej lepak, a signali uz u DCOMek letej dolu zatim o 3db
0 x