Dobrý den,
poraďte prosím co za základní set na připojování klientů? SXT zavrhuji, 16dbi anténa a celoplast v našem zarušeném prostředí není možné, problémi s polarizacemi jen víc podtrhují, že to není to co hledám. Používáme EapBoard 18dbi od i4wifi, psv píšou 1,2 a vyzařovák 10°, na 2,4ghz předělávky na vesnicích kde není 5ghz používáme Gentlebox a celkem jsme spokojeni. Tak a teď řekněte, je lepší vzít gentlebox s rb711 v setu se zdrojem 15v a poe, nebo EapBoard, zdroj 18v a poe? Jaké máte zkušenosti s Gentleboxem jako anténou na 5ghz? Nebo navrhujete úplně něco jiného na posledních pár set metrů nebo na vesnice? Parametry psv a vyzařováku mě celkem překvapilo, Eapboard má znatelně lepší (samo jen ty papírové).
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
co za sety k připojení.
18dB - EapBoard - údajně 18dB a 1.2 psv... nemá ani náhodou, celoplast kromě zadní desky a rozlepujou se... vyhazujem, pouze jedna polarizace, antena je v plastu bez kovovýho stínění
19dB - Gentlebox 2.4GHz,5GHz - kolísavá kvalita výroby, celoplast, pouze jedna polarizace, neuvěřitelný sraní s konektory, antena je v plastu bez kovovýho stínění
16dB - SXT - celoplast, dvě polarizace, antena je v plastu bez kovovýho stínění
pokud dáš všechny 3 krabice vedle sebe, zjistíš že jsou na tom signálově uplně stejně pokud jsou v pořádku a to že jeden udává 18dB, druhej 19dB a třetí 16dB... je to na papíře a s nim se dá i vytřít zadek. Realita je přesně opačná.
PS: jakto, že gentlebox měl kdysi zisk 17dB a při příchodu Eapu má 19dB? jakto že bez změny rozměru maji najednou o 2dB větší zisk ačkoliv neni nikde znát?
jo pěkná chujovina.
19dB - Gentlebox 2.4GHz,5GHz - kolísavá kvalita výroby, celoplast, pouze jedna polarizace, neuvěřitelný sraní s konektory, antena je v plastu bez kovovýho stínění
16dB - SXT - celoplast, dvě polarizace, antena je v plastu bez kovovýho stínění
pokud dáš všechny 3 krabice vedle sebe, zjistíš že jsou na tom signálově uplně stejně pokud jsou v pořádku a to že jeden udává 18dB, druhej 19dB a třetí 16dB... je to na papíře a s nim se dá i vytřít zadek. Realita je přesně opačná.
PS: jakto, že gentlebox měl kdysi zisk 17dB a při příchodu Eapu má 19dB? jakto že bez změny rozměru maji najednou o 2dB větší zisk ačkoliv neni nikde znát?

0 x
dagus píše:Dobrý den,
poraďte prosím co za základní set na připojování klientů? SXT zavrhuji, 16dbi anténa a celoplast v našem zarušeném prostředí není možné, problémi s polarizacemi jen víc podtrhují, že to není to co hledám. Používáme EapBoard 18dbi od i4wifi, psv píšou 1,2 a vyzařovák 10°, na 2,4ghz předělávky na vesnicích kde není 5ghz používáme Gentlebox a celkem jsme spokojeni. Tak a teď řekněte, je lepší vzít gentlebox s rb711 v setu se zdrojem 15v a poe, nebo EapBoard, zdroj 18v a poe? Jaké máte zkušenosti s Gentleboxem jako anténou na 5ghz? Nebo navrhujete úplně něco jiného na posledních pár set metrů nebo na vesnice? Parametry psv a vyzařováku mě celkem překvapilo, Eapboard má znatelně lepší (samo jen ty papírové).
Nějak mi to drobně protiřečí - v předposlední větě píšeš že to chceš na pár stovek metrů a na vesnice a první stať je o nesmírném rušení což si myslím na vesnicích do 2tis. obyvatel chytíš kloudně do 30sítí když jako hodně takže když hodně tak rušení max. střední. Takže v klidu bych bral SXT i když jsem ho nikdy neměl v ruce

0 x
No diametrálně nevím, ale praží to tady každej plným výkonem takže je to problém. Je tady vidět ze všech směrů, takže je problém používat všesměr, respektivě musí se to celkem často přelaďovat, jelikož tady každej skáče z frekvence na frekvenci celkem často. Na gentleboxu se mi líbilo to, že když mi to umře po záruce, můžu vyměnit RB. Problém s konektory, nevím pokud ten konektor nedávám 3x do týdne ven a z5, tak bych tenhle problém asi neřešil. SXT je pěkné, ale dualy zatím nenasazujeme ani klientům, jelikož zatím nemáme duální sektory, navíc se mi nelíbi konstrukce a hlavně nutnost dualu(single jen horizont). EapBoard používáme, nemáme problém, ale je naprd když to umře, respektivě nastane problém, je nepoužitelná buď anténa nebo board, když je geantle box zbude mi alespoň anténa a klienta oprava vyjde levněji. Ubnt nevím, já s něma nějak nejsem spokojenej, kdy byl problém se zarušením a dal se mikrotik, nebyl problém odladit. Z ubnt mám pocit, že to buď jde nebo nejde. Pokud nejde tak je problém, ale možná mě budete kamenovat a říkat kde to má jaké také fce. Jinak k tomu zarušení ve městech to není 300sítí, ale třeba 60 a z toho víc než 10 na signály -60 a líp,... hold ubnt na max atd. co svítí v okolí je problém. Takže hledám klientské zařízení, které je nejlepší z dostupných na trhu. Loco a ns5 já nevím, u mě to důvěru nemá. No a s těma parametrama, jaktože by teda EapBoard měl jen o 1db mín něž gentlebox a přitom je menší o dost a to ani nemluvím o tom, že říkáte že má jen 17. Tak já nevím, poraďte i jiní čím připojujete klienty.
0 x
- midnight_man
Tie gentleboxy a EAP hovadiny nejak nemusim....je to taký home made... Tie drevené kolíky v EAP bordoch..no to je krása. UBNT nemá problém
Problém je rušenie, odladenie atď atď...je troška vacsi problem tam nieco zdiagnostikovat kedze vsetko je web rozhranie tak je to spomalené, neprehladné. Človek si časom zvykne, vie čo má hladať. Viem že pri UBNT problém na sektore s downloadom nebude...vždy je prúser upload. (90%). Je to dost citlivé na priame rušenie do sektory, sektorka je hodne citlivá na mechanické nastavenie azimutu/elevácie. No najvacsím + je jeden výrobca, jeden soft, jedna technológia, jeden štandard. Nemusím skladať krabičky a pod.... Na Sxt vs. mikrotik AP sa chystáme najbližšie. Už ma tie UBNT dookola unavujú rozhodol som sa že začneme v jednej obci montovať dual od mikrotiku, tak bude priama možnosť porovnať. Sám som zvedavý.

0 x
midnight_man píše:Tie gentleboxy a EAP hovadiny nejak nemusim....je to taký home made... Tie drevené kolíky v EAP bordoch..no to je krása. UBNT nemá problémProblém je rušenie, odladenie atď atď...je troška vacsi problem tam nieco zdiagnostikovat kedze vsetko je web rozhranie tak je to spomalené, neprehladné. Človek si časom zvykne, vie čo má hladať. Viem že pri UBNT problém na sektore s downloadom nebude...vždy je prúser upload. (90%). Je to dost citlivé na priame rušenie do sektory, sektorka je hodne citlivá na mechanické nastavenie azimutu/elevácie. No najvacsím + je jeden výrobca, jeden soft, jedna technológia, jeden štandard. Nemusím skladať krabičky a pod.... Na Sxt vs. mikrotik AP sa chystáme najbližšie. Už ma tie UBNT dookola unavujú rozhodol som sa že začneme v jednej obci montovať dual od mikrotiku, tak bude priama možnosť porovnať. Sám som zvedavý.
Ja som iba GentleBox ONLY..stovky instalacii...co by som ja robil keby Jirous skrachoval...OMG..
0 x
- midnight_man
doteraz nič iné nebolo....ale teraz je SXT a nevidim dovod montovat single..ked vieme ze o pár rokov bude dual štandardom
navyse rozdiel v cenach je maličky.

0 x
dagus píše:No diametrálně nevím, ale praží to tady každej plným výkonem takže je to problém. Je tady vidět ze všech směrů, takže je problém používat všesměr, respektivě musí se to celkem často přelaďovat, jelikož tady každej skáče z frekvence na frekvenci celkem často. Na gentleboxu se mi líbilo to, že když mi to umře po záruce, můžu vyměnit RB. Problém s konektory, nevím pokud ten konektor nedávám 3x do týdne ven a z5, tak bych tenhle problém asi neřešil. SXT je pěkné, ale dualy zatím nenasazujeme ani klientům, jelikož zatím nemáme duální sektory, navíc se mi nelíbi konstrukce a hlavně nutnost dualu(single jen horizont). EapBoard používáme, nemáme problém, ale je naprd když to umře, respektivě nastane problém, je nepoužitelná buď anténa nebo board, když je geantle box zbude mi alespoň anténa a klienta oprava vyjde levněji. Ubnt nevím, já s něma nějak nejsem spokojenej, kdy byl problém se zarušením a dal se mikrotik, nebyl problém odladit. Z ubnt mám pocit, že to buď jde nebo nejde. Pokud nejde tak je problém, ale možná mě budete kamenovat a říkat kde to má jaké také fce. Jinak k tomu zarušení ve městech to není 300sítí, ale třeba 60 a z toho víc než 10 na signály -60 a líp,... hold ubnt na max atd. co svítí v okolí je problém. Takže hledám klientské zařízení, které je nejlepší z dostupných na trhu. Loco a ns5 já nevím, u mě to důvěru nemá. No a s těma parametrama, jaktože by teda EapBoard měl jen o 1db mín něž gentlebox a přitom je menší o dost a to ani nemluvím o tom, že říkáte že má jen 17. Tak já nevím, poraďte i jiní čím připojujete klienty.
kdyby si používal nstreme nebo aspoň nv2 na tý všesměře, tak ti tam nikdo na ten kanál nevleze protože jak tam vleze, uvidí že to nechodí

0 x
Hapi závidím ti, že můžeš mít nstream. Já sem přišel do sítě kde se celkem statečně snažím vyhladit to, že je na jednom sektoru 10 ubnt a pět tiků, chci tam jen tik. Ale celkem se daří nové sektory a předělané rozházet na only tik, teď je jen potřeba přeladit na nstream, chtěl bych se zeptat když mám na klientech ten mod nstream, nv2, a 802 tak by se mi to mělo chytit na všechno, pokud to na vysílači přenastavím na nstream nebo nv2 ne? Nedávno když sem měl večer čas a přehazoval jsme klienty ze sektoru přič abych si tam pustil nv2 a pak ho dal, tak se mi nechtěli chytnout. Neměl jsem takovou trpělivost čekat než se to chytne. Tak nevím jak dlouho to trvá než se to chytne, když tam jsou ty 3 módy. Používáte ten scan list, aby to neskenovalo celé pásmo? Když bych tam měl dávat jen frekvenci vysílače, tak bych se asi oběsil kdybych to přeladoval, tak jak to řešíte vy?
0 x
Ahoj,
já to třeba mám tak že na klientech mám všude v záložce Wireless:
Scan list: 5500,5520,5540,5560,5580,5600,5620,5640,5660,5680,5700
Wireless protocol na any
nemusim pak nic řešit a když změnim protokol nebo frekvenci na apčku vždy se mi to chytne
Martin
já to třeba mám tak že na klientech mám všude v záložce Wireless:
Scan list: 5500,5520,5540,5560,5580,5600,5620,5640,5660,5680,5700
Wireless protocol na any
nemusim pak nic řešit a když změnim protokol nebo frekvenci na apčku vždy se mi to chytne
Martin
0 x
Když ladíš přes celý outdoor, nemusíš tam přece uvádět jmenovitě každý kanál. Na to ti stačí dát tam jen 5500-5700.
0 x
chyba. když dáš 5500-5700 hledá to apčko po 5MHz a to je 4x delší doba než ho najde.
0 x
dagus píše:Hapi závidím ti, že můžeš mít nstream. Já sem přišel do sítě kde se celkem statečně snažím vyhladit to, že je na jednom sektoru 10 ubnt a pět tiků, chci tam jen tik. Ale celkem se daří nové sektory a předělané rozházet na only tik, teď je jen potřeba přeladit na nstream, chtěl bych se zeptat když mám na klientech ten mod nstream, nv2, a 802 tak by se mi to mělo chytit na všechno, pokud to na vysílači přenastavím na nstream nebo nv2 ne? Nedávno když sem měl večer čas a přehazoval jsme klienty ze sektoru přič abych si tam pustil nv2 a pak ho dal, tak se mi nechtěli chytnout. Neměl jsem takovou trpělivost čekat než se to chytne. Tak nevím jak dlouho to trvá než se to chytne, když tam jsou ty 3 módy. Používáte ten scan list, aby to neskenovalo celé pásmo? Když bych tam měl dávat jen frekvenci vysílače, tak bych se asi oběsil kdybych to přeladoval, tak jak to řešíte vy?
na scan list se vykašlat.
Wireless protokol nastavovat na any a hotovo. Pak taky pozor na to, že NV2 nepodporuje station pseudo bridge. Jediný co funguje v jakymkoliv protokolu je station a wds station.
0 x
jojo, jsou to koncoví klioši. Takže klasika station a natka. No tak to ještě zkusím dneska večer přehodit jestli se chytnou. Dělalo mi to u nějaké verze i u spoje, když jsem dal čistě nv2 na obou stranách tak to v pohodě jelo. Tak nevím. Dík za info, scanlisty nepoužíváme právě, ale na školení se tím celkem zabýval. Proto jsem se ptal jestli neprovozujeme nějakou divokost, přecijen s tikama nemám mnoholetou zkušenost, takže některé parametry mě utíkaly (prej tam jsou z historických důvodů a dnes zatím prakticky nefunkční).
0 x
hapi píše:chyba. když dáš 5500-5700 hledá to apčko po 5MHz a to je 4x delší doba než ho najde.
Vážně?

Hm, člověk se pořád učí... Tak ale zase na klienta to je celkem fuk, mikrotiky se mi připojují jako první, pak ubnt a ovisy. A používám to odjakživa i na ptp a nemám s tím problém.
Ale jinak co jsem kdysi scan-list poprvé zkoušel, tak oproti klasickému regulatory-domain a 5500-5700 byl superchannel a 5500-5700 zřetelně pomalejší, tady jsem měl podezření že skenuje po 5MHz přímo.
0 x