❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Sektorová anténa na AP

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Medved009
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Sektorová anténa na AP

Příspěvekod Medved009 » 13 years ago

Na jednom bodě mám sektorky 120 stupňů a v současné době chytám mezi 80-120 sítěmi jak na kterém sektoru. a tak bych to chtěl vyměnit a zvažuji nad Anténa NN-15 Potter'''' (5 GHz)'''' a nebo Panelová anténa MaxLink 5 GHz, zisk 20 dBi úhel H16°, V16° konektor N Female , měl jsem na pár bodech skalary a ty při prvním sněhu taka udělali to že spadl signál místy až o 20 decibel. cca po hodině max 2 co přestalo sněžit a začalo svítit tak signály zpět což je divné. a tak proto bych je asi nenasazoval. a zařízení bych dával 433AH do aluboxu co nejblíž k anténám. Máte nápady?? podělte se prosím. nebo jít případně do dualních antén???
0 x

disk

Příspěvekod disk » 13 years ago

Dobré zkušenosti, jen je nutno mít klienty v jedné rovině a to i v přípradě jednopol.
http://wifi.aspa.cz/antena-zz5g6s15d60h ... i-z103997/

Teď mi přišly tyto, ještě jsem ale nenasadil.
http://wifi.aspa.cz/antena-gigasektor-d ... o-z104085/
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

on nechtel sektorky, ktery chytnou i rymu z prahy + 200wifi siti :lol:

Na 1 bode mam 2x skalar SS-60, na obou naskenuju asi 25 vysilani a i tak mam problem, ze 2 kousky nestaci, 3/4 lidi jede ok, zbytek trpí. Chce to rozdelit jeste aspon na 3 sektor. Pokryvam uhel cca. 130St. Potter NN-15 byla taky varianta, je to proste levnejsi a jakkostne "horsi" kousek, nicmene nemusi byt az tak spatny.
Problem se skalary neregistruju zadnej at je snih, dest ci vedro. Dualni reseni osobne zavrhuju, mam problem najit 1 volny kanal v 1 polarizaci, natoz v obou.

PW
0 x

zdenekr

Příspěvekod zdenekr » 13 years ago

ja mám tydle sektorky na kostele a na prosto v pohode http://wifi.aspa.cz/sektorova-profi-ant ... hz-z86420/ sem snima spokojenej sou sice jen 13Db ale to stačí mám je 53 metru vysoko
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

ja nevim, tady pomalu kazdej nechape, ze dotycny sektorovku co chyta veskery bordel uz osazenou ma, chce ji kopnout do rite a nasadit neco s mensim uhlem ale ve vice kusech. :roll: Jeho zmineni adepti nemaj uhle vetsi jak 35°.

PW
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 13 years ago

disk píše:Dobré zkušenosti, jen je nutno mít klienty v jedné rovině a to i v přípradě jednopol.
http://wifi.aspa.cz/antena-zz5g6s15d60h ... i-z103997/

Teď mi přišly tyto, ještě jsem ale nenasadil.
http://wifi.aspa.cz/antena-gigasektor-d ... o-z104085/

Tak zrovna tu druhou mam zmerenou p. Stouracem a vesely z toho nejsem. Po pravde je to spise hruza viz. prilozeny scan :/ Nevim jestli to neni vadny kus, ale po konzultaci s p. Stouracem to vypada na zpusob vyrobni technologie. Kazdopadne psv vertikal je hruza a des. Jinak zisk anteny zhruba odpovida vyzarenemu vykonu a co se tyce pokryti signalem, tak ve vertikalu je to celkem ok, ale horizontal ma tvar vyzarovani srdce, takze ti co jsou primo v ose maji o neco malo horsi signal, nez ti co jsou lehce z osy do boku.

PSV - vertikal
magicolor_4690MF_111228004921_0001.jpg
PSV - vertikal
magicolor_4690MF_111228004921_0001.jpg (57.97 KiB) Zobrazeno 3520 x

PSV - horizontal
magicolor_4690MF_111228004921_0002.jpg
PSV - horizontal
magicolor_4690MF_111228004921_0002.jpg (52.81 KiB) Zobrazeno 3520 x
Naposledy upravil(a) pthv dne 28 Dec 2011 10:30, celkem upraveno 3 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

to neni špatný. Co vůbec ovlivní PSV? Z vlastní zkušenosti vim že nic.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Jestli si dobře vzpomínám, na toto téma měl kdysi na Mikroexpu přednášku někdo od D-Comu.

V podstatě jde o činitel impendančního přizpůsobení, které ovlivňuje míru zpětných odrazů.
Vysvětloval to na příkladu, jako že když se připojí tenký pigtailík z miniPCI přímo na konektor s tlustým RF400 koaxem, nebo nepřizpůsobenou anténu, bude nepřizpůsobení tak velké, že se část vysílané energie bude v tomto spoji odrážet zpět do karty, což je nežádoucí a v extrémních případech by mohlo dojít k poškození karty.
Nebo tak nějak to bylo...
0 x

hapi

to ano, ale udělo to něco s kvalitou spoje? Podle měření Jirousem to neudělalo žádnou změnu v masce takže předpokládám že kominukace probíhala uplně stejně. Nemá smysl se honit za nejlepšim PSV.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

Na masku to vliv nemá, akorát u horšího PSV ti z antény leze slabší signál. Dělal jsem výměnu antén na jednom bodě. Dával jsem tam stejnej model do stejné výšky stejným směrem a mělo to o 4-5dB lepší signál na klientech, tedy krom jedné antény, která byla stejně signálově jako původní. A svýho času na jednom všesměru bylo PSV tak mizerný, že to fungovalo jen s kartou XI-626, jiný karty do týdne ohluchly.

A ten GigaSektor mě teda fakt nenadchnul s tím PSV a vyzařovákem. Chtěl jsem to vzít na test ale nic z toho nebude.
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 13 years ago

hapi píše:to neni špatný. Co vůbec ovlivní PSV? Z vlastní zkušenosti vim že nic.

Nevim jak je delana, ale pry tohle dokaze delat nestinene vedeni k desce z konektoru. Nerozebirali jsme ji ale. Take nevim, jen jestli nemam nejakej zmetek. Zkusim to hodit na reklamacku, jestli to uznaji. Jak bude prilezitost, tak to zkusim premerit znova. Ono neni pekne, kdyz se ti čtvrtina vykonu vrati zpatky do karty.... Kdyz to ma PSV na nekterych kanalech pres 2. Kdyby to melo psv na obou polarizacich stejne jako na tom horizontalu, tak by to bylo celkem ok ;)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

hapi píše:to neni špatný. Co vůbec ovlivní PSV? Z vlastní zkušenosti vim že nic.

Samozrejme, ze ovlivni - protoze ten vykon zpet se vraci fazove posunuty ve chvili, kdy ty uz nevysilas, ale mas kartu prepnutou do prijmu - a sup tam s energii, kterou sama vyslala ... A ono v tom koaxu to celkem lita, kdyz se to nechce vyzarit ven, tak se to nekde musi spalit bud na teplo nebo na pruboj skrz nejaky polovodic.
0 x

hapi

přeháňky a bouřky ne?
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 13 years ago

jako ne špatnej "sektor" do měst využíváme elbox 19dbi http://wifi.aspa.cz/tetraant19-5-smerov ... bi-z26960/ chodí to celkem dobře a nikdy s něma nebyl problém, ale je to už celkem ostré. Používal jsem i ten slabší a širší 13dbi a taky v pohodě. Když to máš přes údolí řeky na protější stráň a je to nějakej ten pul kilometr, už to pokryje půl čtvrtě.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Na to, co je uvnitř, funguje víc než dobře hlavně na klienta. Mám ji ve dvou místech, kde se nic velkého nevešlo, na přeskoky. Doporučuju dodatečné oplechování.

jo, tady je něco k tomu PSV, http://www.volny.cz/cb16/psv.htm
V podstatě i tam se píše, jak už tady někdo psal, že čím víc se toho odrazí zpět, tím víc se snižuje vyzářený výkon z antény.
0 x