Ahoj,
uzavuji o porizeni spoje SAF FreeMile v pasmu 17Ghz na skok cca 3Km.
Jde o 100Mbitu FD.
Pouziva to nekdo? Rad bych nejake postrehy ci pripominky k produktu ci samotnemu provozu v realite...
Dekuji,
Paja
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
SAF FreeMile 17Ghz/24Ghz
Co s týče rádia a dostupností, je na tom podstatně líp 17Ghz než 24ka. Mám jeden spoj, cca půl roku a jede fakt bezvadně. Hlavně co se týče rušení, je tam čisto a vzhledem k dosahu asi i dost dlouho bude. Není to na takové vzdálenosti jako desítka, ale mám to na 4km se 60cm parabolama drží to v pohodě. Za toho půl roku to kvůli počasí spadlo snad jednou, jinak se jen přepne modulace, nejnižší rychlost je tuším 37Mbit.
Velmi dobrý chod zařízení teď trochu zkazil problém s eth portem na jedné straně který řeším, ale k tomu může dojít asi u každého zařízení, nevím jestli to bylo poškozené přepětím, uvidíme.
Díval jsem se na cenu, a ta je teď na úrovni 24Ghz, což je velmi lákavé a spoj jde pořídit za cca 108 tisíc i s dph se 60cm anténama.
Na Tvoje 3km myslím ideální volba, žádné rušení jak u 10Ghz....
Velmi dobrý chod zařízení teď trochu zkazil problém s eth portem na jedné straně který řeším, ale k tomu může dojít asi u každého zařízení, nevím jestli to bylo poškozené přepětím, uvidíme.
Díval jsem se na cenu, a ta je teď na úrovni 24Ghz, což je velmi lákavé a spoj jde pořídit za cca 108 tisíc i s dph se 60cm anténama.
Na Tvoje 3km myslím ideální volba, žádné rušení jak u 10Ghz....
0 x
diky za info. Puvodne jsem chtel 24Ghz (kvuli cene), ale ta se ted srovnala a 17Ghz stoji stejne a parametry dosahu jsou lepsi.
Budu tim nahrazovat spoj, kde dneska tece cca 16Mbitu tj. 100Mbit kapacita bude stacit na nejaky ten patek.
Budu tim nahrazovat spoj, kde dneska tece cca 16Mbitu tj. 100Mbit kapacita bude stacit na nejaky ten patek.
0 x
Mame jeden pronajaty, tusim 180MBit, 26GHz. Rok o tom nevime..v dobrem slova smyslu 

0 x
superweb píše:Mame jeden pronajaty, tusim 180MBit, 26GHz. Rok o tom nevime..v dobrem slova smyslu
to ale nebude FreeMile... ten je kapacitne do 100Mbit a pouze pasmo 17/24Ghz. To spis mate SAF Luminu ne? (ma cervene kolecko na jednotce)
0 x
paja78 píše:
to ale nebude FreeMile... ten je kapacitne do 100Mbit a pouze pasmo 17/24Ghz. To spis mate SAF Luminu ne? (ma cervene kolecko na jednotce)
to je mozne. Ale reference na vyrobce to je

0 x
Jaké máte zkušenosti s těmito spoji? Já mám 2 kousky 17Ghz, první spoj (pro přehlednost označím jako spoj "A") jsem reklamoval po několika měsících od koupi. Na jedné straně neprocházela komunikace z rádia na ethernet, ze strany rádia se spoj tvářil normálně, byl spojen, signál normální. Jednotku jsem odeslal k testování, problém se prodejci podařilo navodit asi až po týdnu, kdy venku klesla teplota někam kolem nuly. Jelikož jsem, měl stejně zálusk na další spoj, koupil jsem nový (označme jej jako "B") s tím, že prodejce jednotku pošle výrobci na opravu. Za necelý měsíc dorazila opravená jednotka, nasadil jsem druhý spoj na další trasu a jásal jak všechno perfektně funguje.
Asi 2 měsíce zpět se mi na spoji B objevila velká chybovost a situace byla velice podobná původnímu problému s prvním spojem. Chybovost při přechodu z rádia na ethernet. Počasí chladné rozhodně nebylo, takže jsem oslovil prodejce s řešením. Jelikož mám stávající linku s poměrně slušně zálohovanou, jal jsem se řešit problém přes email. Po několika prohozených emailech, návrzích řešení a ověřování sériových čísel kdy každá odpověď trvala přibližně 2 dny, jsem zavolal a začal problém řešit telefonicky. Prodejce navrhl zaslání jednotky ze spoje B na reklamaci.
Nevím proč, ale po několika dnech problém s ethernetem ustal, a jelikož jsem měl jiné starosti, přestal jsem to řešit dokud se problém neprojeví znovu.
Dnes, se problém opět projevil, bohužel na spoji A. Tak nevím jestli nenastal vhodný okamžik na dotaz prodejci co jako bude dál ;)
Asi 2 měsíce zpět se mi na spoji B objevila velká chybovost a situace byla velice podobná původnímu problému s prvním spojem. Chybovost při přechodu z rádia na ethernet. Počasí chladné rozhodně nebylo, takže jsem oslovil prodejce s řešením. Jelikož mám stávající linku s poměrně slušně zálohovanou, jal jsem se řešit problém přes email. Po několika prohozených emailech, návrzích řešení a ověřování sériových čísel kdy každá odpověď trvala přibližně 2 dny, jsem zavolal a začal problém řešit telefonicky. Prodejce navrhl zaslání jednotky ze spoje B na reklamaci.
Nevím proč, ale po několika dnech problém s ethernetem ustal, a jelikož jsem měl jiné starosti, přestal jsem to řešit dokud se problém neprojeví znovu.
Dnes, se problém opět projevil, bohužel na spoji A. Tak nevím jestli nenastal vhodný okamžik na dotaz prodejci co jako bude dál ;)
0 x
Stejny problem se dneska stal nam na FreeMile 17Ghz. Radiove OK, ale jedna jednotka nekomunikovala na ethernetu.
Vymena PoE, zmena portu na switchu - 0 bodu.
Nez technik prijel na firmu pro nahradni jednotku, tak se to samo rozjelo. Nejelo to cca 10hodin (mame zalohovano).
Ve stejnem miste nam jednou dalsi dva stejne spoje a ty se drzi OK.
Tak to bude asi naramna legrace to resit u dodavatele (star21),
Paja
Vymena PoE, zmena portu na switchu - 0 bodu.
Nez technik prijel na firmu pro nahradni jednotku, tak se to samo rozjelo. Nejelo to cca 10hodin (mame zalohovano).
Ve stejnem miste nam jednou dalsi dva stejne spoje a ty se drzi OK.
Tak to bude asi naramna legrace to resit u dodavatele (star21),
Paja
0 x
Závislost na teplotě, vadí tomu chlad. Pokud monitoruješ teplotu, mrkni na to, zdechne to vždycky na stejném bodě. Jak se změní teplota, zase to jede dál.
Co za tou chybovací stranou máš připojené, nějaké RBčko (jaké) a nebo kompl?
Co za tou chybovací stranou máš připojené, nějaké RBčko (jaké) a nebo kompl?
0 x
V nasem pripade je ten SAF v mistnosti a antena je umistena v okne za sklem. Nejaka silena zima tam urcite neni.
Druha strana je normalne venku a ta bylo v pohode.
Vsechny ostatni SAFy mam venku a ty se drzi v pohode (spoje uz tam jsou od predchozi zimni sezony)
Jdu se podivat, zda jsme si od toho nastavovali graf pro teplotu.
Paja
Druha strana je normalne venku a ta bylo v pohode.
Vsechny ostatni SAFy mam venku a ty se drzi v pohode (spoje uz tam jsou od predchozi zimni sezony)
Jdu se podivat, zda jsme si od toho nastavovali graf pro teplotu.
Paja
0 x
Neříkám že tam musí být velká kosa, jen ten jeden ethernet se podle mě poškodí a pak mu vadí zvýšená nebo nízká teplota. Jeden spoj mě blbne pokud je míň jak 10° a druhý pro změnu když je více jak 47°. Už jednou mě to kvůli tomu reklamovali, jednotka vyměněna za jinou a po půl roce to dělá zase.
Vždycky chybuje jen jedna strana spoje, druhá při stejné teplotě problém nemá. Zpočátku to jelo suprově ale teď je to akorát na obtíž, když se nemůžeš spolehnout jestli to náhodou dneska ráno nepojede..... Třeba s žádnou jinou desítkou jsem nikdy podobný problém neměl.
Po nasazení tady těchto dvou bazmeků jsem se ve stabilitě určitých částí sítě vrátil do doby o 5-6 let zpět.
Vždycky chybuje jen jedna strana spoje, druhá při stejné teplotě problém nemá. Zpočátku to jelo suprově ale teď je to akorát na obtíž, když se nemůžeš spolehnout jestli to náhodou dneska ráno nepojede..... Třeba s žádnou jinou desítkou jsem nikdy podobný problém neměl.
Po nasazení tady těchto dvou bazmeků jsem se ve stabilitě určitých částí sítě vrátil do doby o 5-6 let zpět.
0 x
- midnight_man
Co poviete na tu akciu od Wifishop.cz Freemile 17Ghz - 36 mesacny leasing bez urokov? je to cca 100€ mesacne. zda sa mi to ako dobra ponuka.
0 x
Tož zkouší to
. Ten echt gold neprodejný stomegabit za cca 79tis+DPH bez navýšení v ČR (kde je 10GHz zatím free) nikoho asi nevytrhne. Spoj tu měl negativní reakce a navíc má jen 100Mbit port takže bez upgrade (což někdy může mrzet). Před 2-3 lety by s tím asi měli lepší vyhlídky.

0 x