❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak spolehlivě zabít celé pásmo

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
tom-tom

Jak spolehlivě zabít celé pásmo

Příspěvekod tom-tom » 14 years ago

Zdravím,

dnes jsme si udělali piknik v přírodě... jako že vezmem nějaký routerboard, Jirouse a zkusíme proskenovat éter z jedné naší retranslace, kde nám podezřele začala padat propustnost. Když pominu fakt, že naše AP v přímém směru jsme naskenovali s horším signálem, než ISP o 10km dál (ptám se, kdy už konečně ČTú vyrazí na turné), tak nás doslova uzemnila "megapáteř" jednoho nejmenovaného ISP. Nebudu se rozepisovat, myslím že jeden obrázek skenu vydá za tisíc slov..
Naposledy upravil(a) tom-tom dne 16 Feb 2012 17:26, celkem upraveno 1 x.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

Nic zvlastniho, spravne nastaveny airselect ... Nevim, co mas proti Frequency hoppingu :) Breezee dela to same akorat ho nevidis :-D
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

tom-tom

jímají mě smíšené pocity, že bez toho tady bylo líp. Už jsme si zvykli na cokoliv, na přepaly, ale z tohoto jsem trochu v rozpacích. Možná že kdyby to používali všichni, tak by to mělo nějaký přínos, ale když to bude používat jen jeden, ostatní mají smůlu. Navíc, nehovím sice moc právnické hantýrce, ale podle VO to chápu tak, že FHSS smí využívat jen pásmo 5250-5350MHz, tedy indoor.
A i kdyby, neznám všechny ty hračky od ubnt, ale jestli si venku někdo s tímto připojí Rocket k 30dB ubnt parabole, je to ještě horší než přepal na jednom kanálu (pochybuju, že rocket už umí jet pod 0dB) ...
0 x
T-T

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 14 years ago

cuduj sa svete, rocket vie ist aj -4dBm.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

soooc

tom-tom píše:jímají mě smíšené pocity, že bez toho tady bylo líp. Už jsme si zvykli na cokoliv, na přepaly, ale z tohoto jsem trochu v rozpacích. Možná že kdyby to používali všichni, tak by to mělo nějaký přínos, ale když to bude používat jen jeden, ostatní mají smůlu. Navíc, nehovím sice moc právnické hantýrce, ale podle VO to chápu tak, že FHSS smí využívat jen pásmo 5250-5350MHz, tedy indoor.
A i kdyby, neznám všechny ty hračky od ubnt, ale jestli si venku někdo s tímto připojí Rocket k 30dB ubnt parabole, je to ještě horší než přepal na jednom kanálu (pochybuju, že rocket už umí jet pod 0dB) ...

Ve VO-R/12 se od FHSS u pásma 5GHz nepíše ani čárka, takže je to naprosto v pořádku. Pásma to zabírá úplně stejně jako kdyby to bylo na jednom kanale, akorát to rozprostře zátěž přes více kanálů. A rocket M5 umi výkon snížit i pod 0 dB.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

to s výkonem do mínusu u rocketu, měřil to někdo? Nemyslím takové to měření dávám do mínusu a signál jde do určité míry pořád dolů, zajímá mě přístrojové měření. Pokud byl rocket dřív přepálený oproti tomu co ukazuje, není to jen tím, že je ve skutečnosti nule (kdoví jestli) a ukazuje například -5db aby to vypadalo dobře?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

neplíst FHSS s něčim co atheros neumí a dělá se to softwarově. To neni to samé. Nicméně pokud vám někdo takhle sestřeluje spoje, je jenom jediný řešení. Nstreme + disable CSMA. Ono jim za pár dní dojde kdo je tu pánem. Podle specifikace pseudo FHSS co má ubntu zůstává na kanále minimálně 200ms ale na pozadí jede furt stejně normál 802.11a/n nebo airmax a ten se dá sundat Nstremem a pokud mu každých 200ms jeden kanál nepude... víte jak to dopadne :-D s trochou znalostí nstreme a wifi sundáte jakejkoliv spoj a dřív nebo později ten druhej musí upravit nastavení. Jo je to sviňárna ale ne větší než to co dělaji oni.

Dneska bych možná ještě dodal jednu věc. Vzal bych směrovku, nasměroval na konkurenční sajt a na mikroitku nastavil NV2 s 1m na TDMA a připojil na něj jednoho klienta a to je vše. Nic víc. NV2 vysílá furt TDMA rámce takže to bude dělat škodu neustále i bez datovýho toku.

Jo nechtěl bych stát proti sobě :-D

PS: bez ubntu obecně bylo líp.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tom-tom

hapi píše:Dneska bych možná ještě dodal jednu věc. Vzal bych směrovku, nasměroval na konkurenční sajt a na mikroitku nastavil NV2 s 1m na TDMA a připojil na něj jednoho klienta a to je vše. Nic víc. NV2 vysílá furt TDMA rámce takže to bude dělat škodu neustále i bez datovýho toku.

Jo nechtěl bych stát proti sobě :-D

PS: bez ubntu obecně bylo líp.

To už je docela radikální řešení, to bych musel být na pokraji zoufalství :)

Teda, ne že bychom v síti neměli i nanostejšny, které si myslím že zvládáme regulovat tak, aby jsme sami neměli problémy s rušením, ale tyhle věci, jak ubnt nasype všechny technologie to jediné krabičky mi přijdou jako když pejsek s kočičkou vařili dort - taky do toho dali samé dobré věci a na konec se z toho stejně někdo poblil :-D
0 x
T-T

tom-tom

soooc píše:Ve VO-R/12 se od FHSS u pásma 5GHz nepíše ani čárka, takže je to naprosto v pořádku. Pásma to zabírá úplně stejně jako kdyby to bylo na jednom kanale, akorát to rozprostře zátěž přes více kanálů. A rocket M5 umi výkon snížit i pod 0 dB.

Jo, sry, to jsem si špatně vyložil.. píše se tam o frekvenčních přeskocích jen ve spojitosti s pásmem a) tedy 2400-2483,5

Co se týče regulace v Rocketu, resp. všeobecně ve všem ubnt, pokud mi někdo neukáže výsledky skutečného měření, jsem skeptický.
Je sice pravda, že má Rocket rozsah od -4, ale skutečné hodnoty ví snad jen Bowen Zhao, který sem ty krabičky posílá :)
Pokud to reguluje stejným způsobem jak to dělaly některé nanostejšny - šlo nastavit 2, po restartu tam bylo zpátky 6,
nebo když jsem chtěl klientovi vzdáleně snížit výkon, na 12 to bylo ještě moc, na 10 už jsem ho típl a musel k němu jet,
o UB5 a tx-power pod 12 ani nemluvím.. proto si o ubnt regulaci nedělám iluze.
0 x
T-T

soooc

tom-tom píše:
soooc píše:Ve VO-R/12 se od FHSS u pásma 5GHz nepíše ani čárka, takže je to naprosto v pořádku. Pásma to zabírá úplně stejně jako kdyby to bylo na jednom kanale, akorát to rozprostře zátěž přes více kanálů. A rocket M5 umi výkon snížit i pod 0 dB.

Jo, sry, to jsem si špatně vyložil.. píše se tam o frekvenčních přeskocích jen ve spojitosti s pásmem a) tedy 2400-2483,5

Co se týče regulace v Rocketu, resp. všeobecně ve všem ubnt, pokud mi někdo neukáže výsledky skutečného měření, jsem skeptický.
Je sice pravda, že má Rocket rozsah od -4, ale skutečné hodnoty ví snad jen Bowen Zhao, který sem ty krabičky posílá :)
Pokud to reguluje stejným způsobem jak to dělaly některé nanostejšny - šlo nastavit 2, po restartu tam bylo zpátky 6,
nebo když jsem chtěl klientovi vzdáleně snížit výkon, na 12 to bylo ještě moc, na 10 už jsem ho típl a musel k němu jet,
o UB5 a tx-power pod 12 ani nemluvím.. proto si o ubnt regulaci nedělám iluze.

Měřil jsem ten výkon na R&S a vykon sedi. Dokonce i konstelacni diagram je citelny, zadny ojeb. Obrazky z toho mereni jsem hazel sem (byla to jen maska, z toho vykon moc nevyctete :)), ale vysledek byl ten, ze rocket M5 umi regulovat presne jak pise webove rozhrani a v pasmu 5470 - 5725 drzi masku i vykon s rozdilem 1,5dB jak uvadi Bowen Zhao v datasheetu.

Nekde by to snad mohlo byt dohledatelne i na webu, vedl jsem to jako Bc. praci :)

Ta regulace UB5 - vada je v mikrotiku, ktery to spatne posilal do karty - karta vypla zesilovac a misto 6 dB slo z karty tak -15dB.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Leeonek

hapi píše:Jo nechtěl bych stát proti sobě :-D

víš co, jednou začneš konkurenci dělt zle, a oni pak začnou ještě hůř. Nebo myslíš že tímhle je odzbrojíš a oni o nechají jen tak? Jak se říká, zlo plodí zase jen zlo....

hapi píše:PS: bez ubntu obecně bylo líp.

Tohle je fakt argument jak noha :) Bylo by líp pro silnější poskytovatele, ale uvědom si, kolik lidí by dalo za připojné zařízení 3 a více tisíc? Je potřeba si uvědomit, že bys sice měl míň starostí protože by nebylo takové rušení, ale možná polovinu klientů.

Všichni víme že jsi vysazený proti ubnt, ale kde by byl mikrotik kdyby nebylo ubnt? Pochybuju že by bylo nějaké Nko, a pořád bys valil na Ačku, protože mikrotik by bez konkurence na ničem novém sám nepracoval. Určitě jsi zaregistroval že ubnt jede ve dvoupolarizačním Nku už dost dlouho a špalalo o dost líp už v době kdy se ještě nepoužívalo tdma.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

o tohle tu přece nejde. Jestli nevidíš tu pásmovou tíseň od doby co přišlo levný ubnt tak asi neděláš wifiny. Co nová technologie, to horší dopad. Pokud vim tak výkonovou válku začlo ubnt. Mohl jsi někde koupit něco silnějšího než CM11HP která měla tušim max 21dB na nejnižší rate? nemohl ale ubntu začalo běžně dodávat na trh 25+dB karty a to byl jenom začátek kterej teď končí tím že si udělaly simulaci FHSS což je prostě špatnej krok. Lidi před 5 lety platily běžně s nadšením 5000kč za připojovák. Dokonce si ho někde nechává někdo vyúčtovat i teď. Dneska je 5000kč houby, před 5 lety to byl větší balík. Ale ni tak nejde o to kdo s čim přišel dřív, jde o to že až k tobě někdo přijde a pustí si tam tu hoping funkci, budeš brečet taky. Já brečet nebudu, postavim se tomu tak jak mi mikrotik dovoluje a projedu tim hopingem nstremem bez problemu a bez zbytečnýho přepalování což je aktuální řešení toho kdo založil tohle vlákno protože pochybuju že bude stát a čumět jak mu klesaji rychlosti na spojích. Jo mé chování je docela drsný ale neudělal ten kdo pustil to hopsání to samí? Určitě to neudělal proto, že mu to pojede líp.

Ještě by mě zajímalo, jakou antenou dotyčnej skenoval to pásmo. Je tam vidět jak klesá zisk při vzrůstající frekvenci. To je docela špatná anténa.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tom-tom

hapi píše:Ještě by mě zajímalo, jakou antenou dotyčnej skenoval to pásmo. Je tam vidět jak klesá zisk při vzrůstající frekvenci. To je docela špatná anténa.

Pro doplnění, měřili jsme R52n s Jirouskou 29. Jestli je dobrá nebo špatná nevim, nakonec jsme tehdy na ten spoj dali 10GHz a tento kosmodisk nám zůstal :)
Ale musím upozornit, že jsme měřili bez radomu, uprostřed pole ze zatlučené 1,5" trubky do země a přestože moc nefoukalo, občas nějaký ten poryv větru byl, takže to nebylo jak z příhrady.

soooc píše:Měřil jsem ten výkon na R&S a vykon sedi. Dokonce i konstelacni diagram je citelny, zadny ojeb. Obrazky z toho mereni jsem hazel sem (byla to jen maska, z toho vykon moc nevyctete :)), ale vysledek byl ten, ze rocket M5 umi regulovat presne jak pise webove rozhrani a v pasmu 5470 - 5725 drzi masku i vykon s rozdilem 1,5dB jak uvadi Bowen Zhao v datasheetu.

Pakliže je tomu tak, panu Zhaovi se za celý náš ústav co nejsrdečněji omlouvám :)
0 x
T-T

Leeonek

hapi: situace je taková jaká je, ubnt se jen snaží využít díru v trhu kterou tam mikrotik svojí neschopností udělal. Pokud bys měl možnosti něco takového vyvinout, vyrobit, a nesnažil by ses tuto šanci využít, označil bych tě jako neschopného, a díry v trhu by se chopil stejně někdo jiný. Takhle to prostě musíš brát, jsi jen uživatel, můžeš maximálně tak prskat, tak se s tím už smiř :)

co když ten se ten "hopsal" jen snaží dodržet podmínky pro legální provoz v ČR? Pokud se nemýlím, psalo tu víc lidí o tom, že jim to funguje, neměl bys to mít nastavené taky?

měnící se intenzita signálu v závisloti na frekvenci, může uplně stejně naznačovat i problém na vysílací anténě, a nebo taky neklid v ruce člověka, držícího uvedenou anténu :D
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 14 years ago

Tak me tu taky jeden "poskytovatel" prepl sve indoory konecne na legalni frekvence a to na vsechny co pouzivam, davam disable CSMA at se ma chlapec - nstreme samozrejme pouzivam.
Ma tu PtP PtMp na NanoStationech :-( asi 10ks na dedinu o prumeru 1,5km :-(

Ahoj Lada
0 x