❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nevysvetlitelne zvysenie pingu

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
tirobko

Nevysvetlitelne zvysenie pingu

Příspěvekod tirobko » 14 years ago

Zdravím, mám problém s odozvou na sektorovu antenu 17db 5 GHz. Z mne nepochopitelneho dovodu sa z nicoho-nic zdvihne ping az do neunosnych medzi (4x timeout -> cca 900ms -> 4-5x timeout atd.). Preladim na inu frekvenciu, vsetko zrazu funguje v poriadku, ale len kratku dobu, max. 2 dni a zase rovnaky problem. Ked sa to deje, z anteny odchadza priblizne 3-5 Mbps. Po zmene frekvencie vsak pri bandwidth teste antena prenesie 10,3 Mbps pri relativne dobrych pingoch. Skusal som vymenit komplet celu zostavu (MikroTik RB433, CM9, pigtail, koax, antenu), sprava sa to uplne rovnako. Upgrade firmware ani routerOS nemal nijaky vplyv. Cca o 2 km dalej mi totozna antena s rovnakym routerboardom bez problemov a dlhodobo prenasa 17,3 Mbps pri pingoch do 20 ms. Vycerpal som vsetky svoje moznosti a preto sa na vas obraciam s prosbou o radu :) Nestretol sa uz niekto s podobnym problemom? Za vsetky komenty dakujem :)
0 x

svestka
antispam: Ano

Příspěvekod svestka » 14 years ago

tipl bych rušení, kde "rušič" má automatickou volbu kanálu, a ke tvé smůle zakotví na tvojí freq.
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

skor by som stavil na niektoreho s klientov, zrejme niektore zariadenie ti to ruši. Ale aj to rušenie z ineho zdroja pripada v uvahu, mozno aj naschval...to treba zisťovať a sedieť pri tom...
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Na tom něco může být, setkal jsem se s obdobným případem, klient měl nějak podivně póry promoklou panelku (ne přes konektor), signál tak špatný nebyl, ale jakmile svítila, sektor nejel, i když negenerovala provoz, prostě rušila jen svou existencí. Pomohla reklamace, kupodivu ji uznali, čekal jsem postup "vysuš a zatloukej". Detekce závady mi kupodivu netrvala dlouho, hned mě napadlo, že to bude klient, udělal jsem globální stop a povoloval klienty po jednom, dokud to neslítlo, ten měl černého petra :D
0 x

Bishboun

Příspěvekod Bishboun » 12 years ago

Ahoj, mam podobný problém.

Nejprve jsem na AP nastavil SSID, bez hesla pouze strohé nastavení bez NV2, Nstreme apod. Prostě Strana A - AP a strana B Klient. Obe strany JRC24 s R52. AP je RB435G a klient RB433AH. Na AP jsou 4 karty kazda na jiné frekvenci. Na klientu pouze 2 karty. Na AP mi tři spoje chodí úplně bez problému...jen tenhle jeden je divnej a nevim kde je chyba. Spoj se normálně spojí na 6km, ale ikdyž se to spojí a AP má 192.168.6.1/29 a klient 192.168.6.2/29 tak mi na AP píše ve statusu že je to na 59km, s CCQ 54%, a není možný ani pingnout z A na B a opačně. Routes je nastaveno na klientu 0.0.0.0/0 na GW 192.168.6.1. Když zkusm ping tak mi vystřelí první 163ms a každej další timeout. Signál je Tx/Rx 81/69. a Last Activity je poměrně vysoké číslo ..třeba od 0,9 až 24... pořád to lítá..... Nevíte někdo proč to tak lítá a proč se nemůžu dostat na druhou stranu?? Je to úplně nejzákladnějš nastavený a nechodí to. Vyměnil jsem karty, koax, antenu, prostě všechno. a už nevim co jiný zkusit.

Díky za radu

PS:ještě před tím než jsem začal kombinovat se to chovalo takhle. Spoj se spojil normálně, ale přenosová rychlost byla asi 10kbps a když se to zatížilo tak to začlo padat. Bez zátěže ping lítal od 3ms do 500ms a při zatížení automaticky timeout, ale spoj se "nerozpadl" - resp v logu to začlo psát established connection on 5680.

Má někdo typ?

Díky B.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

Bishboun píše:Ahoj, mam podobný problém.

Nejprve jsem na AP nastavil SSID, bez hesla pouze strohé nastavení bez NV2, Nstreme apod. Prostě Strana A - AP a strana B Klient. Obe strany JRC24 s R52. AP je RB435G a klient RB433AH. Na AP jsou 4 karty kazda na jiné frekvenci.
.

4 karty v jednom AP. Dal neni treba cist. Uz 2 karty v jedne krabici je moc. Je treba pouzivat kovove krabice a v kade max jednu kartu z jednoho pasma.
0 x

Bishboun

Dalibor Toman píše:
Bishboun píše:Ahoj, mam podobný problém.

Nejprve jsem na AP nastavil SSID, bez hesla pouze strohé nastavení bez NV2, Nstreme apod. Prostě Strana A - AP a strana B Klient. Obe strany JRC24 s R52. AP je RB435G a klient RB433AH. Na AP jsou 4 karty kazda na jiné frekvenci.
.

4 karty v jednom AP. Dal neni treba cist. Uz 2 karty v jedne krabici je moc. Je treba pouzivat kovove krabice a v kade max jednu kartu z jednoho pasma.

OK dobře.... a jen se teda zeptám...možná blbě...jsem laik. Proč teda dělají RBčko pro 5 karet?

Co bych teda měl použít na spoj?? RB711 včetně vestavěný karty s licencí L3 (pouze bridge) a na druhou stranu taky to samé?? Použil jsem ALU box na obou stranách.
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 12 years ago

Nemusí to být tak zlé, přerovnej pigtajly, aby se vzájemně nedotýkaly a stáhni výkon pomocí card rates na 13dBm a méně, mělo by se to výrazně zlepšit.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

Bishboun

Selič píše:

Nemusí to být tak zlé, přerovnej pigtajly, aby se vzájemně nedotýkaly a stáhni výkon pomocí card rates na 13dBm a méně, mělo by se to výrazně zlepšit.

Výkon mám na 6dBm, a na jiných kartách i 1 (na kratkou vzdalenost) spis mě napadá jestli mi to někdo neruší. Je pravda že od klienta je cca 100m před výhledem VVN vedení a 5km za ním je AP. Myslel jsem si že to dělá u klienta RB433, protože když jsem do ní vlez tak i 30s trvalo než naběhly informace v oknech (interface, firewall, routes apod...)tak jsem to vyměnil, ale chyba se vyskytuje pořád....dokonce i po výměně minipci kartiček. Zeptám se další blbou otázkou...když bych měl dvě směrové antény každou jinam připojené na jedné R52 kartě stím, že bude zapnut HT na oba konektory....šlo by to nebo je to jen moje pitomá představa?

Je mi divný, že když jsem vyměnil kartičku tak jsem se s druhou stranou vůbec nespojil a to jsem to nastavil na AP stejně....tak jsem jí vrátil zpět a najednou se to spojilo..a šílený pingy, zkusil jsem zapnout nstreme na obou stranách a najednou authentization timeout on 5680. občas to psalo něco jak hodně rozpojení na pool apod. Od té doby mrtvola.

Zajimalo by mě jestli ten Mikrotik Groove za něco stojí na spoj s L3 licencí. Už jsem tak daleko, že přemýšlím, že by to snad bylo lepší (na 5,5km), ale nemam zkušenost jak se to chová v zarušeném prostředí.
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 12 years ago

No, tak taky přesně tohle dělaj RB450, RB411 a RB433 se zelenými kondenzátory po 2 až 4 letech provozu. Příjem je celkem OK, ale při vysílání padá CCQ. Viz http://i219.photobucket.com/albums/cc14 ... roblem.jpg
Začně se to postupně zhoršovat několik týdnů až měsíců před tím nafouknutím a čím je vyšší teplota, tak tím je to horší.

Teď v týdnu mi zrovna exla snad už poslední RB450, na ethernetu se asi 3 dny pře ko objevil mírný packetloss a pak nechtěla naběhnout, po výměně kondíků jede vesele dál.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

Bishboun

No koukám na to a mam tam tyhle kondíky taky a je pravdou, že to byl muj první RB takze 3-4roky ho mam. Co ty Groove?? Je to dobrý strojek nebo raději dál od něj? Libí se mi že se dá montovat přímo na anténu, bez nutnosti koaxu. Jen by to bylo nutnější na zdroje....mam tam jen jeden a pochybuju, že by to utáhnul.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Bishboun píše:No koukám na to a mam tam tyhle kondíky taky a je pravdou, že to byl muj první RB takze 3-4roky ho mam. Co ty Groove?? Je to dobrý strojek nebo raději dál od něj? Libí se mi že se dá montovat přímo na anténu, bez nutnosti koaxu. Jen by to bylo nutnější na zdroje....mam tam jen jeden a pochybuju, že by to utáhnul.

Groove jsou super, jdi do toho
0 x

Bishboun

Tak jsem si koupil Groove a mam jeden drobný dotaz....jak se to zapíná?? propojim to přes POE se zdrojem, dám UTP a nemůžu se tam dostat. Síťovka ani nerozpozná žádný připojení přes kabel.
přes prohlížeč jsem zkoušel 192.168.88.1 ale nic,¨. NIc nesvítí, nic nepípá jako klasický RB...... jak se dostanu dovnitř?

Díky B.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Pokud se na groovu nic nerozsviti tak reklamacni oddeleni prodejce nic vic na tom nevykoumes .... pak uz jedine kladivo ...
0 x

Bishboun

ppp76 píše:Pokud se na groovu nic nerozsviti tak reklamacni oddeleni prodejce nic vic na tom nevykoumes .... pak uz jedine kladivo ...

Teď jsem zkusil jiný zdroj a jde to.....na reklamaci prdim. Zdroj je levnější než poštovný a jeden POE tu mam plonkovej.
0 x