❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Zkušenost s tímto řešením
Zkušenost s tímto řešením
Nasadil jsem tento sektor ve verzi H+V 120° 15dBi společně s rb 411ah + karta MikroTik R52n-M v kombinaci s nv2 protokolem. Klientů prozatím několik, všichni rb SXT s vzdálenosti 2-3 Km. Signály nic moc, konrkétně chain0 -70 a chain -75 u klienta vzdáleneho 2 Km. Ke klientovi protlačím maximálně 20-25down / 10up Mbps. Signály se na jiných kanálech moc nemění. NV2 chodí spíše hůře něž klasický 802.11 mód. Rušení je v oblasti solidní, vybral jsem ale celkem čistý kanál. Prozatím sklámání. Jaké jsou Vaše zkušenosti? Možná nasadil současně UBNT sektor s rockem a uvidímě, jelti to bude chodit lépe.
0 x
a aby ne když máš sxt na sektor 2 km vzdálený....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
kuua, -75 na 2km s SXT.. mel si nejak zregulovany vykon, nebo to mas na default? dle vypoctu by to melo mit cca -66 s 18dBi vykonem...
0 x
Jan Ptáček
Omlouvám se, že jsem zařadil diskuzi do špatného vlákna, má patřit k diskuzi o dvoupolarizační anténě cyberbajt, tak snad víte o čem je řeč:)
Sektorová anténa ma zisk 15 dbi, R52 při HT20-4 má 16 dbi, útlum mini pigtailu je zanedbatelný, takže jsem v normě i v defaultu. Klienta SXT jsem taky nechal v defaultu. Včera nás chytla bouřka, takže jsem se příliš nezabýval náklonem (elevací) a ponechal jsem ho "mírný" vzhledem k převýšení klientů, zkusím později doladit.
Věřím, že někdo má podobné řešení již nasazené, v místnosti na 10m mi to chodí 60/40 Mbps (limituje výkon RB SXT) při zapnutých obou chainech, v terénu katastrofa, pomalu horší než klasické řešení "A" s jednou polarizací. Možná jsou ty antény opravdu špatné a nehodí se do středně zarušeního prostředí.
Sektorová anténa ma zisk 15 dbi, R52 při HT20-4 má 16 dbi, útlum mini pigtailu je zanedbatelný, takže jsem v normě i v defaultu. Klienta SXT jsem taky nechal v defaultu. Včera nás chytla bouřka, takže jsem se příliš nezabýval náklonem (elevací) a ponechal jsem ho "mírný" vzhledem k převýšení klientů, zkusím později doladit.
Věřím, že někdo má podobné řešení již nasazené, v místnosti na 10m mi to chodí 60/40 Mbps (limituje výkon RB SXT) při zapnutých obou chainech, v terénu katastrofa, pomalu horší než klasické řešení "A" s jednou polarizací. Možná jsou ty antény opravdu špatné a nehodí se do středně zarušeního prostředí.
0 x
tak ta anténa ma 7°, takze pokud sou klienti o dost niz, mozna bych tech 6-8dBi po nakloneni mohl nahonit... tak ono pri -75 se neni cemu divit ze to takhle chodit SNR v zarusenem prostredi bude dost male, nehlede na to, ze na takove vzdalenosti si mel ke klientum dat silnejsi anteny. Me osobne (k prihlednuti ke vsem faktorum) prijde ze to jede relativne rozumne...
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:tak ta anténa ma 7°, takze pokud sou klienti o dost niz, mozna bych tech 6-8dBi po nakloneni mohl nahonit... tak ono pri -75 se neni cemu divit ze to takhle chodit SNR v zarusenem prostredi bude dost male, nehlede na to, ze na takove vzdalenosti si mel ke klientum dat silnejsi anteny. Me osobne (k prihlednuti ke vsem faktorum) prijde ze to jede relativne rozumne...
Budu nuceny jít zřejmě do větších 20dBi dvoupolarizačních Gentleboxů, jenže cena bude někde přes 2000 (gentlebox, rb411, r52, zdroj).
Tak převýšení tam je, je to vesnice, kde je vysílač pochopitelně vysoko položený. Těžko odhadnout při instalaci sektoru, když není žádný klient na AP, tak se nejde dívat na úroveň signálu, pak už snad jen mít více zkušeností:)
I když nerad, napadlo mě použít ke klientům Nanobridge M5, stejně nepozuruji moc velký rozdíl mezi klasickým 802.11 a NV2 módem. Ano odezvy při zatížení jsou stabilnější a propustnost také, ale byl by možná kompromis, na AP se mi moc nechce davat nanostation M5 a podobně? Co říkáš?
0 x
Spreamer píše:net.work píše:tak ta anténa ma 7°, takze pokud sou klienti o dost niz, mozna bych tech 6-8dBi po nakloneni mohl nahonit... tak ono pri -75 se neni cemu divit ze to takhle chodit SNR v zarusenem prostredi bude dost male, nehlede na to, ze na takove vzdalenosti si mel ke klientum dat silnejsi anteny. Me osobne (k prihlednuti ke vsem faktorum) prijde ze to jede relativne rozumne...
Budu nuceny jít zřejmě do větších 20dBi dvoupolarizačních Gentleboxů, jenže cena bude někde přes 2000 (gentlebox, rb411, r52, zdroj).
Tak převýšení tam je, je to vesnice, kde je vysílač pochopitelně vysoko položený. Těžko odhadnout při instalaci sektoru, když není žádný klient na AP, tak se nejde dívat na úroveň signálu, pak už snad jen mít více zkušeností:)
I když nerad, napadlo mě použít ke klientům Nanobridge M5, stejně nepozuruji moc velký rozdíl mezi klasickým 802.11 a NV2 módem. Ano odezvy při zatížení jsou stabilnější a propustnost také, ale byl by možná kompromis, na AP se mi moc nechce davat nanostation M5 a podobně? Co říkáš?
odeme necekej kladnou odpoved, ja ubnt nepouzivam. zkus nejdriv zklonit tu antenu, uvidi se co to udela ze signalem (samozrejme pri lepsim signalu se ti to slinkuje na vyssi data rate = pojede to vice....).
Pouzivas 802.11a, nebo n ? Zkus nko s 40Mhz kanalem, pac takto podle me vyuzivas jen 1 polarizaci
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:Spreamer píše:net.work píše:tak ta anténa ma 7°, takze pokud sou klienti o dost niz, mozna bych tech 6-8dBi po nakloneni mohl nahonit... tak ono pri -75 se neni cemu divit ze to takhle chodit SNR v zarusenem prostredi bude dost male, nehlede na to, ze na takove vzdalenosti si mel ke klientum dat silnejsi anteny. Me osobne (k prihlednuti ke vsem faktorum) prijde ze to jede relativne rozumne...
odeme necekej kladnou odpoved, ja ubnt nepouzivam. zkus nejdriv zklonit tu antenu, uvidi se co to udela ze signalem (samozrejme pri lepsim signalu se ti to slinkuje na vyssi data rate = pojede to vice....).
Pouzivas 802.11a, nebo n ? Zkus nko s 40Mhz kanalem, pac takto podle me vyuzivas jen 1 polarizaci
Mam nástaveny 5GHz-onlyN. Chodí to o něco lépe řekl bych oproti Ačku. Používám 20Mhz, nemám důvod dávat 40Mhz a ta argumentace je špatná, že na obě polarizace potřebuju jet ve 40 Mhz. Nebo spíše to nemá logiku. Abych jel na obě polarizace, potřebuji mít zapnutý chain0 a i chain1. Přičemž co jsem vypozoroval, tak chain0 je hlavní a je to ten konektor nad nápisem "MikroTik", ten dávám vo Horizontální polarizace, což je myslím správně. Zkoušel jsem to ale přehodit na dílně při testech a jede to naprosto stejně a signály taky OK, tak nevím, nestudoval jsem detailně MIMO technologii:)
0 x
ale tak sem to nemyslel 40Mhz v obou polarizacich. v Nku se prece zapina druhy 20Mhz kanal jen kdyz je potreba (2 polarizace) a tato fce se zapina prave zvoleni prepinace below/above, cimz urcis, jestli se ma pouzivat kanal nad/pod vlastnim kanalem, ktery je zvolen ve frequency.. to mas?
0 x
Jan Ptáček
promiňte mi to ale řešit zde takové nesmysly jako použití sxt na 2 km vzdálený sektor je fakt offtopic, to prostě nemůže dobře fungovat v normě ale i bez normy
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
ja se takoveho reseni sice nezastavam, ale nevidim duvod proc by to nemelo fungovat, kdyz dle vypoctu mam mit v norme signal okolo -68dbi?
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:ale tak sem to nemyslel 40Mhz v obou polarizacich. v Nku se prece zapina druhy 20Mhz kanal jen kdyz je potreba (2 polarizace) a tato fce se zapina prave zvoleni prepinace below/above, cimz urcis, jestli se ma pouzivat kanal nad/pod vlastnim kanalem, ktery je zvolen ve frequency.. to mas?
Mám celou dobu za to, že pokud mám v chanel width nastaveno pouze 20 Mhz, tak prostě sektor vysílá ve 20 Mhz a to jak horizontální tak vertikální anténa. A pokud si nastavím na AP above control a u klienta bellow control, tak v tuto chvíli jedu na 40 Mhz pro H a V polarizaci. Už jsem z toho jelen. Jen nechápu o ROS 5.x, proč tam je uvedeno 20/40 Mhz, kde si pak mám vybrat jestli chci 20 nebo 40 Mhz? Bral jsem to, že je to vždy 40 Mhz a ne že si tím jenom zapnu druhou anténu. Anténu jako takovou zapínám zatržením chain 0 a chain1, ne?
0 x
pokud zapnes abow/below, tak sice jedes ve 40Mhz ale v souctu v obou polarizacich, tzn 20 H a 20V. pokud to nezapnes, tak jedes ve 20Mhz pro obe polarizace (tady nevim presne jak to funguje, jestli se bere kvalitnejsi signal, nvm, nechci kecat)...
0 x
Jan Ptáček
Už je mi to jasné, myslím. Standartně jedu ve 20 Mhz pro obě polarizace a když chci jet ve 40 Mhz, tak si zvolím above nebo below, podle toho kde chci "připnout" dalších 20 Mhz (nad nebo pod).
Dostal jsem se na přenosovku ke klientovi 30-40 Mbps ve 20 Mhz kanálu bez NV2 i u klieta vzdáleneho 3 Km. V HT MSC jsem zatrhnul jen MCS8 - MCS15. Pokud princim chápu dobře, tak se pouze u těchto data rates využívají skutečně obě polarizace. Vypozoroval jsem, že u MSC0 - MSC7 je maximální data rate 65 Mbps a u výšších data rate se to násobí 2x. Je tu někdo, kdo mi to může potvrdit prosím moji úvahu?
Děkuji
Dostal jsem se na přenosovku ke klientovi 30-40 Mbps ve 20 Mhz kanálu bez NV2 i u klieta vzdáleneho 3 Km. V HT MSC jsem zatrhnul jen MCS8 - MCS15. Pokud princim chápu dobře, tak se pouze u těchto data rates využívají skutečně obě polarizace. Vypozoroval jsem, že u MSC0 - MSC7 je maximální data rate 65 Mbps a u výšších data rate se to násobí 2x. Je tu někdo, kdo mi to může potvrdit prosím moji úvahu?
Děkuji
0 x
je to tak. Využíváš pouze 20Mhz a jenom přídáváš druhou polarizaci.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků