❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
David2006

17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Našel jsem nějaké spoje co se u nás na 17GHz prodávají, pokud to chápu dobře nějaké to e.i.r.p. je do 100mW trošku mi uniklo jestli před připojením antény nebo i s ní :) . Upřesníte mi to prosím, vypadá to na 20dBm + anténa. Sice je tam jen cca 200MHz a zajímalo by mne jak je to tam s kanály jestli je tam zase nějaká nepsaná "klika" s horními+spodními kanály jako v 10ce nebo je to prostě jako v 5ce jen s odděleným RX+TX (asi spíš v 5ce, když je to pásmo nejspíše i v zahraničí,ne?:) ). Tedy pokud se někdo znalejší k tomu vyjádří + přidá nějaké ty zkušenosti a pojítka která u nás jsou či v zahraničí jsou pro toto pásmo k mání budu jen rád a aspoň si rozšířím obzory.

Samosebou výrobci vím jen o Alcomě a SAF , snad brzy přibudou i další.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Minulý týden jsem jeden nasazoval, jednalo se o Saf Freemile, je to "jen" 100Mbit FD, jiné verze v tomto provedení zatím asi nejsou. Jestli jsem to dobře pochopil, jsou v tomto pásmu 3 + 3 kanály (RX a TX). Vysílací výkon je 20db včetně antén, dle nastavení průměru antény se Ti nabídne max výkon, ten je u 30cm paraboly -11 a u 60cm -16db. Když jsem spoj kupoval, tak jsem dostal info že by se k tomu měla dát objednat i 99cm parabola od Arkivatoru.
Na plnou rychlost (dostupnost 99,99) s těmato anténama je možná vzdálenost 11km, na nejmenší modulaci (dostupnost 99,94-99,88) asi 17km.
Web rozhraní je přehledné a lehce pochopitelné, jednotky se montují v obrácené polarizaci a web rozhraní ukazuje aktuální polarizaci a polarizaci protistrany. Pokud spoj položíte na stůl, web rozhraní Vám místo polarizace ukáže ležící jednotku :)
Jo, a má to fajnový a krásně rychlý spektrák s možností zatlumení skenující strany.
1 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Předpokládám že antény se v menu nenastavují automaticky, ale vybírá je obsluha? Jakou to tedy má citlivost že to se 100mW včetně antény umí 11km na 100ce - pokud je to od výrobce tak předpokládám se započteným únikem 20dB ?
0 x

Jardax
antispam: Ano

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Ta ficura s gravitacnim senzorem je desna vychytavka :)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

tak jsem to trosku pocital .. a 11km fakt nechapu .. aby byla rezerva 20db ... a vykony vcetne anten na 20db (95cm 38db - 18 = 20db) ... tak by ten spoj musel mit citlivost -97 db a to je fakt velka kravina :D ... nebo ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

A kdo dnes dodrzuje vykon na 5GHz? Uz vidim, jak si na to kazdy da 95cm parabolu a necha max vykon.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

jasne ... tohle vsechno "jde" ... ale otazkou je kdy na to ctu skoci ... a jak si vsichni mysli, ze delaji prd .. tak v pondeli byly u nas ... :( ..
0 x
- programming
- development
- education

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Dade_Marfi píše:jasne ... tohle vsechno "jde" ... ale otazkou je kdy na to ctu skoci ... a jak si vsichni mysli, ze delaji prd .. tak v pondeli byly u nas ... :( ..

A co potrebovali? Pripojeni k netu? :)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

:D to zrovna ne
0 x
- programming
- development
- education

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Dade_Marfi píše:jasne ... tohle vsechno "jde" ... ale otazkou je kdy na to ctu skoci ... a jak si vsichni mysli, ze delaji prd .. tak v pondeli byly u nas ... :( ..

Na kaficko ? To asi pokarali nejakyho clena OS, co ?
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

jakyho OS ... ? ... no trosku se jim nezdalo kmitoctove (5Ghz) osazeni jednoho meho sajtu :D ... ale co se da delat, jiz doslo k naprave a ted se jen uvidi jak to vse dopadne :)
0 x
- programming
- development
- education

Jardax

Dade_Marfi píše:jakyho OS ... ? ... no trosku se jim nezdalo kmitoctove (5Ghz) osazeni jednoho meho sajtu :D ... ale co se da delat, jiz doslo k naprave a ted se jen uvidi jak to vse dopadne :)

indoor, indoor...? :D
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

nooo, ale spis trosku jeste hure :D
0 x
- programming
- development
- education

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Dade_Marfi píše:jakyho OS ... ? ... no trosku se jim nezdalo kmitoctove (5Ghz) osazeni jednoho meho sajtu :D ... ale co se da delat, jiz doslo k naprave a ted se jen uvidi jak to vse dopadne :)

No pořád jedeš v te bandě stréců co združujou jiné stréce aby se nemuseli připojovat přes poskytovatele služeb internetu, né?
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Jardax

Dade_Marfi píše:nooo, ale spis trosku jeste hure :D

Aha, takze full spektrum co naladi mikrotik a pekne nahlas, he?
:D :D :D
0 x