❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Vážení přátelé,

jak jistě mnozí tušíte, vystupuji zde na fóru v poloze 2 stavů. Výrobce a zároveň poskytovatele služeb v elektronických komunikacích.

Jako zástupce ISP si Vás dnes dovoluji oslovit s výzvou ke společnému postupu při oslovení Českého telekomunikačního úřadu ohledně změny v dotčeném všeobecném oprávnění vzhledem k postoji regulačního úřadu. Ve velmi krátkém časovém horizontu se objeví nové generace mikrovlnných přenosových systémů do pásma 10 GHz, které dle VO bude možné pravděpodobně legálně provozovat.
Mikrovlnné přenosové prvky budou však postavené na bázi simplexního přenosu signálu (na jedné frekvenci bude rádio i vysílat i přijímat).
Jelikož se dnes na trhu téměř výhradně použivají duplexní přenosové systémy, vniknutí této technologie bude představovat abnormální riziko pro dosavadní investice, protože může použitím nových spojů dojít k jejich velmi rychlému znehodnocení. Obzvláště při nasazení těchto spojů v přijímacím půlpásmu stávajících řešení, kde lze očekávat jejich bezproblémovou existenci. Daleko nebezpečnějším fakt však je maximální povolený vysílací výkon, který je nyní stanoven VO na 3 dBm. Nové systémy využívající system OFDM modulací však budou moci fungovat se špičkovými výkony až 20dBm a přitom to nebude proti VO.

Vzheledem k tomu, že tyto systémy jsou dnes již připraveny k nasazení, může dojít v tomto případě k prodlení, které by znamenalo zvýšené riziko znehodnocení investic především v případe FOD řešení, které nelze nakombinovat s jinými mikrovlnnými prvky, tak aby bylo možné spoje provozovat v jiných pásmech. Předpokládaná cena řešení asi nepřekročí 30000Kč a proto nebude nic bránit jejich masovému nasazení.

Vzhledem k tomu, že patříme mezi vývojáře a výrobce této technologie, víme velmi dobře o čem je řeč a již před 6 lety jsme se zařekli, že toto pásmo budeme hájit proti vstupu těchto systémů a jejich prodej orientujeme mimo ČR. Jsou sice efektní, ale nikoliv efektivní. Jak by to dopadlo, sami můžete pozorovat v pásmech 2 a 5 GHz.

Vyzývám Vás tedy, abychom hromadně oslovili regulační orgán, který by do znění VO doplnil informaci, že v tomto pásmu lze provozovat pouze a jenom frekvenčně duplexní spoje s vysíláním na jedné a příjmem na druhé frekvenci pojetí spojů Bod - Bod a v rámci toho zalobovali o rozšíření oprávnění o další kanály. Co vy nato ? :mrgreen:
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

no a je to tady, moje předpovědi se naplnili :lol: směju se protože jsem zatím neinvestoval do žádného 10GHz toliko peněz.
jedno to prostě přijít muselo, bylo jen otázkou kdy
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Insider
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:no a je to tady, moje předpovědi se naplnili :lol: směju se protože jsem zatím neinvestoval do žádného 10GHz toliko peněz.
jedno to prostě přijít muselo, bylo jen otázkou kdy

Ale ono to tu bylo od jak ziva.. Takze to neni zadny objev kola.. Jde jenom o to, že se to sem může dostat z venku na což my vliv nemáme, ale když se to stane a nikdo s tim nic neudělá, bude to průser všech.. Počinaje ISP a konče výrobci.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

Můžu se zeptat kdo a s čím má přijít na trh?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Insider: okoun je v tomto směru trochu mimo, asi nemá cenu s ním debatobvat :)
Srovnávat 2,4 a 5Ghz a stejné možné zarušení s nově uváděnými zařízeními na 10Ghz je blbost. Sám jsi psal že dejme tomu budou stát 30k, oproti tomu 5kový ubnt spoj koupíš za necelé 4000 i s dph. Proto ke stejnému zarušení nikdy nedojde.
Problém to samozřejmě bude ale většina si to bude bastlit stejně na 5ce, protože to pro ně i tak bude dost peněz.

Uvidíme jestli zvítězí zdravý rozum a nebo jestli výrobce podmázne pár úředníků a projde změna. Osobně to vidím na druhý případ....
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:Insider: okoun je v tomto směru trochu mimo, asi nemá cenu s ním debatobvat :)
Srovnávat 2,4 a 5Ghz a stejné možné zarušení s nově uváděnými zařízeními na 10Ghz je blbost. Sám jsi psal že dejme tomu budou stát 30k, oproti tomu 5kový ubnt spoj koupíš za necelé 4000 i s dph. Proto ke stejnému zarušení nikdy nedojde.
Problém to samozřejmě bude ale většina si to bude bastlit stejně na 5ce, protože to pro ně i tak bude dost peněz.

Uvidíme jestli zvítězí zdravý rozum a nebo jestli výrobce podmázne pár úředníků a projde změna. Osobně to vidím na druhý případ....

Zdravý rozum je fajn, ale já to vidím na výzvu, kterou se bude muset ČTÚ zabývat, protože to půjde přes ochranu investic. Jde o to, že když to dá někdo na střechu kde už nějaké 10GHz jsou bude je to recept na problémy.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 14 years ago

dovolim si tipnut zariadenie: UBNT 10G, ktore prezentovali.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

RAket

Příspěvekod RAket » 14 years ago

honzam píše:Můžu se zeptat kdo a s čím má přijít na trh?

něco takového jsem viděl taky u jedněch Poláků, spoj na platformě Mikrotiku konvertovaný do 10ky..odkaz sem raději ani dávat nebudu :D
0 x

okoun

Leeonek píše:Insider: okoun je v tomto směru trochu mimo, asi nemá cenu s ním debatobvat :)

no můj jeden spoj na 5GHZ stojí 15 táců s dání, pokud bude stát 10GHz spoj 30 táců s daní tak je to fajn a jsem ochoten to akceptovat, ale dávat 60 a víc táců do něčeho co se nevrátí, děkuji nechci.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

nechci rejpat ale to co s čim přijde ubnt nebo jiná firma do 10GHz těžko pojede nějakou reálnou rychlostí k 200Mbit tak jak to umí dnešní moderní FOD pojítka a to ještě duplexně. Jsem pro aby se bastly nedostaly na trh a raději si připlatim. Ono i třeba 1S10 se koupí jedna jednotka za 25k + druhá + anteny a jsem na pěkných 25Mbit FD a upřimně, komu to dneska nestačí na pokrytí skoro všeho.

Ono okoune, 10GHz je tak malá, že když přijdou tyhle bastly, tak to pujde do kopru celí. Jakmile budou mít špičkově 20dB, tak se nebudou dělat kvalitní anteny a bude to zářit všude čimž se urychlí konec 10GHz pásma. Na druhou stranu jestli se tu budou prodávat bastly a jako že budou protože tomu nezabráníme, tak doufám, že to začne rušit satelity tak jako se to občas stává i teď a ČTU to začne aktivně řešit :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

okoun píše:

no můj jeden spoj na 5GHZ stojí 15 táců s dání, pokud bude stát 10GHz spoj 30 táců s daní tak je to fajn a jsem ochoten to akceptovat, ale dávat 60 a víc táců do něčeho co se nevrátí, děkuji nechci.

jenomže ten spoj za 60 táců ti pojede nonstop furt + případnej upgrade klíčem na 200Mbit FD. Můžeš tohle říct o 5GHz i když za 100k? no nemůžeš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

okoun: no pokud máš někde 10 klientů a jde Ti z toho prd, nezaplatí se ti ani ten spoj za 15k :) když je tam víc klientů a zaplatil by se Ti spoj za 30k (insider automaticky vše píše bez dph) tedy vlastně za 36k, zaplatí se Ti i spoj za 60k, navíc s ním bude mít podstatně míň starostí. navíc jak tady bylo řečeno, koupíš za 30k a zjistíš že je nepoužitelný, to by se Ti líbilo? ;)

holt ono je to těžké, všichni začínající bych chtěli nejlíp desítky rovnou a za pár korun. Když sem začínal, taky jsem musel každou korunu otáčet v ruce a po lepších spojích jsem jen mlsně koukal.
Naposledy upravil(a) Leeonek dne 28 Apr 2011 12:38, celkem upraveno 1 x.
0 x

okoun

dobrá, ale přeci je divné dělat z technologie 10GHz stabilní technologii jen kvůli tomu, že je pro vyvolené, kteří mají peníze. Ne melo by se začít trochu z jiné strany. Především ze strany kontrol?
0 x

okoun

Leeonek píše:okoun: no pokud máš někde 10 klientů a jde Ti z toho prd, nezaplatí se ti ani ten spoj za 15k :) když je tam víc klientů a zaplatil by se Ti spoj za 30k (insider automaticky vše píše bez dph) tedy vlastně za 36k, zaplatí se Ti i spoj za 60k, navíc s ním bude mít podstatně míň starostí. navíc jak tady bylo řečeno, koupíš za 30k a zjistíš že je nepoužitelný, to by se Ti líbilo? ;)

bavme se prosím v cenách s DPH. to už beru jako nekorektní jednání, když mi někdo něco nabízí bez daně, já mu bez daně platiti nemůžu...
asi opravdu nemá cenu tady psát o cenách HW, protože pro některé z vás není 30 tisíc žádná částka a potom chápu že na mě nadáváte...
stejnak 10GHz je volné pásmo a ne licencováné, jak zde vypadá
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:
Leeonek píše:okoun: no pokud máš někde 10 klientů a jde Ti z toho prd, nezaplatí se ti ani ten spoj za 15k :) když je tam víc klientů a zaplatil by se Ti spoj za 30k (insider automaticky vše píše bez dph) tedy vlastně za 36k, zaplatí se Ti i spoj za 60k, navíc s ním bude mít podstatně míň starostí. navíc jak tady bylo řečeno, koupíš za 30k a zjistíš že je nepoužitelný, to by se Ti líbilo? ;)

bavme se prosím v cenách s DPH. to už beru jako nekorektní jednání, když mi někdo něco nabízí bez daně, já mu bez daně platiti nemůžu...
asi opravdu nemá cenu tady psát o cenách HW, protože pro některé z vás není 30 tisíc žádná částka a potom chápu že na mě nadáváte...
stejnak 10GHz je volné pásmo a ne licencováné, jak zde vypadá

Tohle je ale forum ISP, naprostá většina podnikatelů v elektronických komunikacích je plátcem DPH, takže si ho odečte. Chtěl bych tě požádat, jestli se nemůžeš zdržet komentářů mimo téma.. Účelem bylo zformulovat stanovisko pro ČTÚ a né tu číst tvoje výlevy o tom jak desítku neopoužíváš.. Příjde mi to dost na hlavu.
0 x