Komerční fáze moderní datové technologie LTE už je standardem nejen v severských zemích, ale například také v Estonsku nebo Polsku. Češi na nejrychlejší mobilní internet zatím stále čekají. A letos se stoprocentně nedočkají...
Zdroj: http://mobil.idnes.cz/superrychle-lte-v ... b_tech_apo
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Mobil.cz: Superrychlé LTE v Česku jen tak nebude ...
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
Nemá někdo tucha, jakou to má latenci? Nebo spíš lagenci? 50 mbit s pingem 200 a rozkolísaným jitterem by bylo k h..u
A pásmo 2600 Mhz už moc mobilní nebude, průchodnost překážkami klesá s frekvencí a to hodně geometricky. Už 1600 Mhz má dost problémy v domech.

0 x
a tu jedinou reálnou na který to tu poběží jsi nevyjmenoval... 800MHz.
Na tý stránce je link na test LTE ale to neni adekvátní protože to testovaly v rámci jedný firmy tedy konkrétně ve firmě která to provozuje a tam to budou mít vymazlený. 100km od centra to už bude stát za kulový.
Na tý stránce je link na test LTE ale to neni adekvátní protože to testovaly v rámci jedný firmy tedy konkrétně ve firmě která to provozuje a tam to budou mít vymazlený. 100km od centra to už bude stát za kulový.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Odpovím si sám
http://mobil.idnes.cz/vyzkouseli-jsme-i ... b_tech_apo
ve finsku KOMERCNE za 46E 36 Mbps real, latence okolo 25 - 30 ms, to je hodne slusne i za ty prachy.
http://mobil.idnes.cz/vyzkouseli-jsme-i ... b_tech_apo
ve finsku KOMERCNE za 46E 36 Mbps real, latence okolo 25 - 30 ms, to je hodne slusne i za ty prachy.
0 x
- lwq
- Kontaktovat uživatele:
V testech O2 na NSN technologii letence do 30ms a rychlost omezoval LG modem - 100mbps. Pouzivala sem FQ 2,6GHz, 20MHz kanal. Roadtesty byly taky docela zajimavy, ale jak psal hapi - pouzivat se bude 800MHz - 2,6GHz bylo jen po omezenou dobu na zaklade povoleni CTU.
Uvidime jak tuto technologii zprzni "ceske prostredi", ale potencionalne to muze dost ISP docela namlatit a "vypalit rybnik" ...

Uvidime jak tuto technologii zprzni "ceske prostredi", ale potencionalne to muze dost ISP docela namlatit a "vypalit rybnik" ...

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
pamatuji se když se v Praze u o2 spouštělo 3G, to byla pohádka (výborná stabilita) a v dnešní době je v Praze 3G trochu hodně v hajzlu...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Otázkou je šířka kanálu na 800 Mhz, 20 Mhz je tu trochu hoodně velký luxus. Jen nechápu tu jistotu, že na 2,6 Ghz to nepojede, ČTÚ jde přeci mobilákům na ruku (a i kdyby nešel, pár šušňů v obálce to spraví). Samozřejmě velké rozšíření to zabije, ale nenechte se mýlit. Velká penetrace lidí je v Praze, ale největší konkurence to nebude v Praze, ale někde v malé díře, protože:
1) Pražák mobilní připojení nepotřebuje - dojíždí do Prahy, v autě se věnuje řízení, v práci net má, doma taky, v hospodě taky. A bude ho mít i v tramvaji (v busech když jede na výlet WiFi už je)
A díky úzkému pásmu to stejně v Praze bude přehlcené a stát za 2 věci ve špičce.
2) Vidlák naopak mobilní potřebuje být. Imrvére někam leze, jezdí, nejede k němu nic, co by mělo na palubě hotspot (šukafon opravdu hotspot nemá), v práci má leda kulové (v JZD krávy anténky sice mají, ale na rádio, aby víc nadojily, ne wifi), a vesnický net od Franty Hrábla mu doma na 486ce 3x denně spadne. Kdežto LTE mu nespadne, nebude přesycené, a každej vidlák to bude chtít, protože vedle to maj taky, a závidí si vzájemně i rakovinu v zadnici.
Defacto je to jen o tom, zda to pochopí i operátoři. O2 třeba si vesnice hlídá dost, měli jste vidět chlapa od O2 jak startoval a zajišťoval, aby nic nešlo dát nikam, a obcházel lidi, když se ve vesnici rozkřiklo, že tam vznikne WIFI síť. Mobiláci zatím u svých datových služeb jdou po penetraci, a upřednostní fluktujícího měšťana, před vidlákem, co na tom bude závislej a těžko uteče, a je blbé jak tágo a podepíše smlouvu klidně na 10 let.
1) Pražák mobilní připojení nepotřebuje - dojíždí do Prahy, v autě se věnuje řízení, v práci net má, doma taky, v hospodě taky. A bude ho mít i v tramvaji (v busech když jede na výlet WiFi už je)

2) Vidlák naopak mobilní potřebuje být. Imrvére někam leze, jezdí, nejede k němu nic, co by mělo na palubě hotspot (šukafon opravdu hotspot nemá), v práci má leda kulové (v JZD krávy anténky sice mají, ale na rádio, aby víc nadojily, ne wifi), a vesnický net od Franty Hrábla mu doma na 486ce 3x denně spadne. Kdežto LTE mu nespadne, nebude přesycené, a každej vidlák to bude chtít, protože vedle to maj taky, a závidí si vzájemně i rakovinu v zadnici.
Defacto je to jen o tom, zda to pochopí i operátoři. O2 třeba si vesnice hlídá dost, měli jste vidět chlapa od O2 jak startoval a zajišťoval, aby nic nešlo dát nikam, a obcházel lidi, když se ve vesnici rozkřiklo, že tam vznikne WIFI síť. Mobiláci zatím u svých datových služeb jdou po penetraci, a upřednostní fluktujícího měšťana, před vidlákem, co na tom bude závislej a těžko uteče, a je blbé jak tágo a podepíše smlouvu klidně na 10 let.
0 x
jezne problem bych taky videl v podporovanych masinach? mul mobil htc desire podporuje GSM 850/ 900/ 1800/ 1900 MHz , HSPA/WCDMA 900/ 2100 MHz .
A kvuli tomuhle mobil menit urcite nebudu. S ostatnimi pristroji to bude "stejne" / horsi .
Takze 2.6GHz nevim nevim
A kvuli tomuhle mobil menit urcite nebudu. S ostatnimi pristroji to bude "stejne" / horsi .
Takze 2.6GHz nevim nevim
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
To je jen zástupný důvod, lidi mění mobil ob dva roky. Morální životnost je kratší než se zdá. A nějaký bazmek navíc není problém nikdy. Tohle se říkalo o 3G telefonech taky.
0 x
pfadmin: pěkně jsi to napsal o vidlácích, bohužel to není až zase tak moc pravda, spíš mám pocit že jsi někde poslední 3 roky spal ;) Když se podívám na svoje "vidlácké" reálně dosahované rychlosti a na to co za wifi nabídky měla švagrová přímo v Praze, tak sem se fakt dobře pobavil. Franta Hráblo už taky dávno vyměnil starou 486ku za dvoujádro a funguje na podstatně spolehlivějších technologiích jak tomu bylo před pár lety.
Pokud budou nabízet rychlosti kolem 30Mbit? Nabídnu taky, jsem přece správný vidlák...
K Tvé poznámce o "chlapovi od O2" co startuje když se doslechne že má někam rozšířit další wifi síť, myslíš že jiná konkurence nic takového nedělá? Když je někdo tak najivní, a nejdřív rozšíří že se někam chystá aby pak měl hned víc klientů, je to opravdu jen jeho blbost. Prostě pokud se někam rozšiřuju, nebudu to vytrubovat dokola a konkurence se to dozví až mám v lokalitě svůj bod.
Pokud budou nabízet rychlosti kolem 30Mbit? Nabídnu taky, jsem přece správný vidlák...
K Tvé poznámce o "chlapovi od O2" co startuje když se doslechne že má někam rozšířit další wifi síť, myslíš že jiná konkurence nic takového nedělá? Když je někdo tak najivní, a nejdřív rozšíří že se někam chystá aby pak měl hned víc klientů, je to opravdu jen jeho blbost. Prostě pokud se někam rozšiřuju, nebudu to vytrubovat dokola a konkurence se to dozví až mám v lokalitě svůj bod.
0 x
No my se tam rozšířili zavčas, ale spíš jsem to uvedl, že i takový moloch, jako je O2, dokáže na lokální úrovni projevit dostatek invence a znalosti místních poměrů, a pokud někde budujete vysílač, reakce O2 bude takřka okamžitá.
Pokud jde o vidláky, tak 30 Mbps mu některé sítě nabízí už dnes, ale jde o to, že jde pořád o PEVNÉ připojení, a vidlák bude preferovat mobilní připojení, a nekouká na skutečné parametry, lopata z vesnice vidí číslo a víc neřeší, sprostá slova jako FUP, agragace, to vidlák neřeší. Že má dvoujádro a ne 486, to bylo spíš takové kopnutí si no.
Pokud jde o vidláky, tak 30 Mbps mu některé sítě nabízí už dnes, ale jde o to, že jde pořád o PEVNÉ připojení, a vidlák bude preferovat mobilní připojení, a nekouká na skutečné parametry, lopata z vesnice vidí číslo a víc neřeší, sprostá slova jako FUP, agragace, to vidlák neřeší. Že má dvoujádro a ne 486, to bylo spíš takové kopnutí si no.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
Je to asi rok zpátky, co jsem četl hezkou analýzu lesku a bídy mobilního připojení. Z dlouhodobého hlediska vycházelo, že reálné rychlosti se od avizovaných vždycky dostanou na nějakých 10%. Smutné. Takže v praxi by se LTE mělo pohybovat okolo 6 - 10 Mbit/s. A to je rychlost, kterou vidím reálně i já. Chtělo by to hlubší analýzu LTE, ale vsadím se, že s použitou šířkou pásma (20 MHz), kódováním (OFDMA/MIMO/SC-FDMA) a předpokládaným poměrem sdílením základnové stanice, to prostě víc být ani nemůžu.
0 x
Jak se tady hodně lidí třáslo že adsl dovede 16mbit a že to je konec wifi, jak to nakonec dopadlo? Přeběhlo někomu víc lidí na adsl? Já co si pamatuju tak asi 2, jednomu nabídli mobilní volání a adsl za nějakou lepší cenu než mu vyšel telefon + net ode mě. Druhý byl frflal, co se mu nelíbilo nic, teď místo mě prudí O2. No a za tu samou dobu, od O2 ke mě uteklo cca 20 klientů, poslední minulý týden. Ještě bych rád upozornil že se stabilitou adsl jsem v lokalitě kde jim to šlape velmi dobře, rychlosti kolem 12Mbit nejsou problém. Lidi jsou holt naštvaní třeba proto, že se nedávno dozvěděli že jejich soused ukecal svoji linku na polovinu, a oni už 3 roky platí pořád 900kč aniž by jim někdo nabídl slevnění služeb.
Prostě tyhle dohady o tom co bude, nemá cenu řešit. Až to bude, tak to bude a pak si můžeme podebatovat jak to chodí. Stejně jsou to všechno jen marketingové kecy jako Nko se 300Mbitama ;)
Prostě tyhle dohady o tom co bude, nemá cenu řešit. Až to bude, tak to bude a pak si můžeme podebatovat jak to chodí. Stejně jsou to všechno jen marketingové kecy jako Nko se 300Mbitama ;)
0 x
okoun píše:pamatuji se když se v Praze u o2 spouštělo 3G, to byla pohádka (výborná stabilita) a v dnešní době je v Praze 3G trochu hodně v hajzlu...
Ja mam v iP4 3G on Vodafonu a jede to v Praze kolem 3Mb, coz mi prijde jako rozumna rychlost pro mobilni pouziti.
0 x
hmm také vodníphone 3G je celkem "nové"
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...