❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

15 dB duální anténa na RBčka

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

15 dB duální anténa na RBčka

Příspěvekod okoun » 14 years ago

http://www.i4wifi.cz/stationbox-mikro-1 ... d2274.html

co tomu říkáte?
je to sice hodně levné, ale prostě nevěřím té kvalitě té antény a už vůbec ne na to že tam nezateče. sice podobné zařízení jen od jiného výrobce vychvaluje p. Klíma, ale to ještě nic neznamená...
potřeboval bych nějaké reference
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 14 years ago

ad 1. už sa to tu riešilo aj s vyjadreniami pána Marcinčáka
ad 2. mám na sieti niekoľko desiatok starších verzií StationBoxu a som snimi spokojný
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marcincak_RFE » 14 years ago

okoun píše:http://www.i4wifi.cz/stationbox-mikro-15-dbi-dualni-antena-mimo-2x2-s-boxem-pro-rb711-rb411_d2274.html co tomu říkáte?
je to sice hodně levné, ale prostě nevěřím té kvalitě té antény a už vůbec ne na to že tam nezateče. sice podobné zařízení jen od jiného výrobce vychvaluje p. Klíma, ale to ještě nic neznamená...
potřeboval bych nějaké reference

Zdravim,
moje meno je Martin Marcincak som zodpovedny za vyvoj a vyrobu v spolocnosti RF elements. StationBox Mikro http://www.stationbox.info/StationBoxMikro.html o ktorom tu je rec je nasim vyrobkom. Hned na uvod by som rad povedal ze uprednostnujem realne testy pred suchym zoznamom vyhod naseho riesenia a inym druhom mareketingoveho bulsitu. Preto by som rad ponukol posledne kusy bezplatnych vzoriek ktore nam ostali z nasej marketingovej akcie, kde sme vybranym zakanikom zaslali bezplatne vzorky aby si ich vyskusali priamo na svojej sieti a podelili sa snami so skusenostami s nasim riesenim. Mame len dve podmienky pre zaslanie bezplatnej vzorky :

1. Ste ISP (alebo prevadzkujete siet s aspon 100 klientami) a na sieti pouzivate viac ako 3 rozne CPE riesenia (to preto aby ste vededi nase riesenie zodpovedne porovnat s inymi)
2. ste ochotny sa s nami podelit o vysledky vaseho testovania (mame zaujem o vas nazor na nase riesenie aby sme sa z toho mohli poucit)

Doposial sa rozoslalo necelych 1000ks vzoriek StationBox mikro. Cast z nich bola rozdana ucastnikom MUM v Budapesti zvysok to boli uzivatelia ktori vyplnili formular na nasej stranke. Velka cast StationBoxov uz dorazila k uzivatelom (niektore su este na ceste pretoze vela z nich cestuje za ocean) Zatial dostavame hlavne pozitivne reakcie, co nas samozrejeme velmi tesi. Nasli sa aj negativne reakcie, ale zatial ich vieme spocitat na prstoch jednj ruky, jedna z nich sa uz rozoberala v tomto fore a co konkretne sa stalo si mozete precitat na tomto linku. http://ispforum.cz/viewtopic.php?f=10&t=7185

Ale aby som reagoval aj na vase pripomienky naša novinka StationBox Mikro je už druhá generácia riesenia StationBox prva generacia sa vyraba uz 3 roky. Ked sme dizajnovali toto nove riesenie brali sme do uvahy pocetne pripomienky ktore sme dostali od uzivatelov prvej generacie a tiez aj nove poziadavky ktore boli zaznamenane od uzivatelov. Po cca roku vyvoja a pripravy vyroby sme cca pred mesiacom spustili seriovu vyrobu a v tomto case sa dostavaju produkty na trh.

Otazku kvality anten berieme za vyznamnu cast nasej prace a venovali sme jej naozaj vela casu a usilia, mozem spomenut, ze komplet cely vyvoj antenneho systemu bol navrhuty v prostredi 3D EM simulatora CST microwave studio a vzhladom na testy ktore sme vykonali si dovolim tvrdit, ze je to to najlepsie co sa da do tejto velkosti boxu integrovat. Je to originalne riesenie ktore vzniklo specialne pre tento Outdoor Box.

K otazke Zatekania mozem povedat tolko ze StationBox Mikto rovnako ako aj StationBox prvej generacie je postaveny v takzvanom "Umbrella dizajne", co znamena ze vsetky aktivne veci su situovane nad rovinou delenia boxu a kedze voda nedokaze tiect smerom hore tak ani nehrozi aby sa mohla dostat k aktivnym prvkom vo vnutri boxu. Nase riesenie nema zaciel vzducho/vodotesne uzavriet (ip6x) vnutorny obsah do krabice a tym zabranit vstupu vody dovnutra, prave naopak dizajn je navrhnuty tak aby sa voda nemala sancu do vnutra vobec dostat a ak by sa aj napriek vsetkemu do vnutra dostala tak aby sa nedostala k ativnym prvkom a aby mohla rychlo samovolne vytiect von. Ako som uz spomenul prva generacia produktov StationBox je na trhu uz 3 roky a zatial som nepocul aby niekomu StationBox zatiekol. Mimochodom rovnaky princip pouziva aj UBNT vo svojich rieseniach.

Na zaver este raz chcem vyzvat ze ak ma niekto zaujem o zaslanie beplatnej vzorky na testovanie a splna vyssie uvedenie podmienky nech mi napise na email: stationboxmikro@rfelements.com rad Vam zaslem bezplatnu vzorku naseho riesenia na testovanie. Upozornujem ze je ich naozaj iba zopar poslednych kusov (menej ako 20) takze si vyhradzujeme pravo vyberu a uprednostnime uzivatelov so skusenostami.
Naposledy upravil(a) marcincak_RFE dne 07 Apr 2011 12:14, celkem upraveno 1 x.
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

ta slovenština je legrační, pozitivne spatne reakcie... Než jsem domyslel, že je to psáno v čobolu (programovací jazyk, v němž jsou naprogramováni Slováci), tak jsem to pochopil takto: dostáváte negativní reakce a pozitivně špatné, takže rovněž negativní :-)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

marcincak_RFE píše:
K otazke Zatekania mozem povedat tolko ze StationBox Mikto rovnako ako aj StationBox prvej generacie je postaveny v takzvanom "Umbrella dizajne", co znamena ze vsetky aktivne veci su situovane nad rovinou delenia boxu a kedze voda nedokaze tiect smerom hore tak ani nehrozi aby sa mohla dostat k aktivnym prvkom vo vnutri boxu. Nase riesenie nema zaciel vzducho/vodotesne uzavriet (ip6x) vnutorny obsah do krabice a tym zabranit vstupu vody dovnutra, prave naopak dizajn je navrhnuty tak aby sa voda nemala sancu do vnutra vobec dostat a ak by sa aj napriek vsetkemu do vnutra dostala tak aby sa nedostala k ativnym prvkom a aby mohla rychlo samovolne vytiect von. Ako som uz spomenul prva generacia produktov StationBox je na trhu uz 3 roky a zatial som nepocul aby niekomu StationBox zatiekol. Mimochodom rovnaky princip pouziva aj UBNT vo svojich rieseniach.

ano toto je pravda když je normální déšť, ale pokud prší třeba několik dnů v kuse a vlhkost se drží stále na 99% tak voda dokáže téci i nahoru (vzlínavost vody) a v této době je třeba udělat test v zatékání do produktu
UBNT za příklady nedávejte prosím....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Souhlasim ... Chce to produkt otestovat i jak rika okoun a hlavne z mych zkusenosti je to nejlepsi tak, ze se vsemozne snazim zabranim vstupu vody do prostoru s elektonikou a pro odtok vody co se tam nejak dostane malou dirku 1,6mm a to funguje v soucinnosti s tim, ze zarizeni topi a tak si urdzuje vzdy alespon o neco "lepsi" podminky z krabici nez jsou venku ...

Pro elektroniku na paterni spoje v extremnich polohach (vysoke kopce, stozary, ...) davam plne vodotesne boxy, podlepene prochodky atd ... Tedy aby moznost vstupu vody byla temer nula ...

A zatim dle tohoto schema tu vse v pohode az na naproste vyjimky typu kdy diky extremnimu mrazu a vetru praskaji plasty a tak ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 14 years ago

Nasadil jsem dva kusy a zatim vypadaji v pohode . Rezim 802.11a polarizace vertikalni. Montaž je dobrá, jen s držakem kompatibilním s nanostation je daleko ode zdi.
Výtku bych měl k označení konektoru anteny. A ,B mi nic nerikaji. Verim ze jsou tu lide, kteri mrknou na plosnak anteny a reknou ktery je vertikal a ktery je horizontal.
Ja jsem musel dohledat v dokumentaci na webu. Lepsi by bylo oznaceni V a H. Dále použitý plast, lepsi by byl hladký, tohle se bude strasne spinit.
Uvidime za rok, ale zacnu montovat tyto jednotky, protoze pri pripadne poruse je vymena rb otazkou 1minuty a nepotrebuji vercajk. Snad na to neprijdou i zlodeji.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Zkousel sem a zlaty stouracovy anteny :wink: Ano je to jina cenovka ano stourac zatim nema dualni pokud vim, ale parametrove je to nebe a dudy a jestlize mi testovacka od stourace jede kolem 30m tcp na cca 500m tohle mi jelo max 20 ... proc takovej rozdil netusim ... zadnou chybu sem nenasel , mozna pigtail ci co ja vim ....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

nechceš doufám srovnávat 15dB antenu s 20dB že ne?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

Srovnavat anteny 15 a 20 dBi pouze podle zisku skutecne nelze,vetsinou se cena odviji mj. od zisku.Zasadni rozdil mezi temito dvema antenami spociva v potlaceni postrannich laloku. -22dB u anteny Octagon5 20dBi znamena,ze mimo hlavni lalok je vyzareno v jakemkoli jinem smeru mene nez 0,8% vykonu a prijato mene nez 0,8% sumoveho vykonu okoli[sum Slunce,povrchu Zeme,Galaxie....]nebo jinych rusivych zdroju-zejmena ostatnich VF zarizeni.
Potlaceni postrannich laloku u beznych flickovych anten se ziskem 15 dBi se pohybuje kolem 10 dB oproti hlavnimu laloku,hlavni lalok je navic podstatne sirsi.Pokles - 10 dB znamena,ze antena vyzaruje/prijima nikoli 0,8%,ale cca 10% vykonu/sumoveho vykonu.Rozdil mezi temito dvema antenami je tedy v tomto parametru cca DESETINASOBNY.
Projevi se logicky v rozdilu mezi dosazitelnymi prenosovymi rychlostmi.Proto se u vsech nami vyrabenych anten snazime dosahnout oproti ostatnim vyrobcum co nejvetsiho potlaceni postrannich laloku a co nejnizsiho CSV.V provozu se to pri srovnani projevi,a to tim vice,cim zarusenejsi prostredi je.Protoze jsem jeste horsi obchodnik nez konstrukter,doporucil bych vyrobci zarizeni StationBox Mikro protahnout reflektor tvoreny samolepici Al folii az pod okrajove mikropaskove vedeni,ktere s nedostatecnou protivahou samo o sobe dost sviti do okoli a podili se na zvetseni postrannich laloku.

Petr Stourac
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 14 years ago

Dobry den
TO: Stourac Petr, nechtel jsem zakladat nove tema
Mohu se zeptat, kdy budete prodavat ty klientske anteny s boxem? Na webu mate jen te Octagon. Rad bych je vyzkousel. Jinak je mozne odebrat anteny na adrese Veslarska, Brno, nebo je to jen shoda jmen a zamereni v ZL.
Viz.
Cena bude trochu jinde,835+cca 720=1555,- vcetne hlinikove skrinky.Cast skrinky 165x155x50 mm s nosnym plechem a distancnimi sloupky pro RB bude uvnitr plastoveho vylisku[na obrazku prozatim v ,,syrovem,,stavu],rovna cast plastu bude vyseknuta a prekryta 3mm tlustym hlinikovym vikem s tesnenim, L profilem a stavecim trmenem.Prvni kusy kolem poloviny dubna,ostatni parametry jako Octagon5 20dBi.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

Prvni varku prave dokoncujeme, budeme ji expedovat tento tyden,k dispozici je cca 20 kusu,z toho priblizne polovina uz je urcena pro konkretni zajemce.Pripadne objednavky na zbyvajicich cca 10 ks do PM,bude bran ohled na poradi zajemcu.Dalsi serie cca 100 ks kolem 10.kvetna.
Dodani mensich mnozstvi - Ceska Posta,obchodni balik,rozsahlejsi zakazky a paraboly vetsich rozmeru-vlastni rozvoz.

Brno,Veslarska 136 je nase byvala adresa,vymenili jsme ruch velkomesta za klid venkova.

Petr Stourac
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

pekne nepovedena vsemerka, na AP abs. nevhodne , se zavrenyma ocima maximalne pro klienta
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

hapi píše:nechceš doufám srovnávat 15dB antenu s 20dB že ne?

Na tak kratkou vzdalenost by rozdil v maximalni propustnosti mel bejt minimalni a ne tak markantni .... takze si na dovolim srovnavat .... nesrovnavam zisk anteny to nejde to je jasny ... kdybych propustonst srovnaval na trebas 2 km tak to je o necem jinym ale na tomhle kousku :cry:
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marcincak_RFE » 14 years ago

stouracpetr píše:Srovnavat anteny 15 a 20 dBi pouze podle zisku skutecne nelze,vetsinou se cena odviji mj. od zisku.Zasadni rozdil mezi temito dvema antenami spociva v potlaceni postrannich laloku. -22dB u anteny Octagon5 20dBi znamena,ze mimo hlavni lalok je vyzareno v jakemkoli jinem smeru mene nez 0,8% vykonu a prijato mene nez 0,8% sumoveho vykonu okoli[sum Slunce,povrchu Zeme,Galaxie....]nebo jinych rusivych zdroju-zejmena ostatnich VF zarizeni. Potlaceni postrannich laloku u beznych flickovych anten se ziskem 15 dBi se pohybuje kolem 10 dB oproti hlavnimu laloku,hlavni lalok je navic podstatne sirsi.Pokles - 10 dB znamena,ze antena vyzaruje/prijima nikoli 0,8%,ale cca 10% vykonu/sumoveho vykonu.Rozdil mezi temito dvema antenami je tedy v tomto parametru cca DESETINASOBNY.Projevi se logicky v rozdilu mezi dosazitelnymi prenosovymi rychlostmi.Proto se u vsech nami vyrabenych anten snazime dosahnout oproti ostatnim vyrobcum co nejvetsiho potlaceni postrannich laloku a co nejnizsiho CSV.V provozu se to pri srovnani projevi,a to tim vice,cim zarusenejsi prostredi je.

Rad by som reagoval k napisanemu, nieje to len reakcia na prispevok P.Stouraca ale on to vsetko pekne zhrnul preto budem reagovat prostrednictvom jeho prispevku aj na vsetky predchadzajuce prispevky:

Tak ako pise P.Stourac je v pripade zaruseneho prostredia je velmi dolezite vybrat si vhodnu antenu, tj. antenu s primeranym ziskom, co najuzsim vyzarovacim uhlom, co najvacim odstupom postranych lalokov a s cim nizsim PSV. V tomto plne suhlasim. Je ale treba povedat to ze to co tu nebolo uvedene je ze veci ako zisk, vyzarovaci uhol a uroven postrannych lalokov su vzajomne prepojene.

V paxi to znamena ze nieje mozne napriklad vyrobit antenu s malym ziskom (napriklad 8 dB) ale s uzkym vyzarovacim uhlom (napriklad 3°) a podobne. Suvisi to s pomerom fyzickej velkosti anteny (antennej sustavy) k vlnovej dlzke (velkosti antennych elementov a vedeni). "Volne ruky" pri definovani smerovej charakteristiky ma konstrukter az od urcitej velkosti anteny (a tym aj zisku) ale to v 5 GHz pasme je az na hranici niekolkych desiatok dB takze mimo rozsahu o ktorom je tu rec. Ak sa bavime vseobecne o antenach so ziskom do 30 dB neostava nic ine ako vybrat spravny typ anteny pre pouzitie na ktore sa konstruuje antena a ten podla moznosti doladit tak aby vysledok co najviac vyhovovar zamyslanemu zameru. Toto bol aj nas pripad a rovnako aj anteny P.Stouraca.

Jednoducho a laicky povedane "vsetky" 15 dB anteny (rovnakeho typu) maju podobne parametre, rovnako tak ako "vsetky" 20 dB anteny (rovnakeho typu) maju rovnake parametre. Samozrejme to plati iba ak konstrukter vie co robi :) Pre uzivatela plati ze sam sa musi rozhodnut ake parametre su pre neho rozhodujuce a podla toho si vybrat antenu. Porovnavat ale anteny dvoch roznych typov medzi sebou nema velku vypovednu hodnotu. Naopak porovnavat dve anteny rovnakeho typu uz urcite zmysel ma.

Nase zadanie bolo skostruovat klientsku dualpolarizacnu antenu o max velkosti dosky RB411U s co najvacsim moznym ziskom za vyhodnu cenu. Preto ma nasa antena prave 6 patchov (nie viac ani menej). Ich vzajomne zapojenie (bolo na vyber viacero moznosti) bolo vysledkom optimalizacie v prostredi CST Microvave studio. Tento proces trval cca 2 mesiace (ak nepocitam slepe ulicky). Na zaklade cielov ktore sme zadefinovali do optimalizatora "vypadla" zostava ktoru sme pouzili v nasom produkte. Vsetky verzie ktore sme casom preverili sa vzdy pohybovali okolo zisku o ktorom sa tu bavime, rozdiely boli hlavne medzi polarizaciami H/V a tiez vo vyzarovacej charakteristine vo vztahu k pracovnej frekvencii. Preto sme si pri vybere finalnej zostavy urcili dalsie doplnujuce ciele a nasledna finalna optimalizacia dopadla v prospech motivu ktory je pouzity v akualnej zostave.

Druhy dovod preco porovnavat nasu antenu s antenou P.Stouraca nieje korektne (bez ohladu na to co sa som napisal vyssie) je ze nasa antena je Dualpolarizacna a jeho je singlepolarizacna.
Kto niekedy navrhoval dualpolarizacnu antenu viem o com hovorim. Skratka "idealna" dualpolarizacna antena su 2 samostane singlepolarizacne anteny vedla seba (a to este podla moznosti co najdalej od seba) vsetko ostane je o kompromisoch do akej miery a z coho sme ochotny zlavit.

Vo vyvoji mame aj vacsie dualpolarizacne anteny ktore budu coskoro k dispozicii (najskor bude asi cca 20 dB dualpol), ale singlepolarizacne uz ziadne nove nechystame. Ak teda chcete porovnavat mozete pouzit nase starsie riesenie StationBox "Clasic" ktory ma singlepol 20 dB antenu http://www.wificentrum.sk/stationbox-5- ... _d756.html ta je porovnatelna s antenou P.Stouraca.

Poslednym dovodom preco porovanie anten nieje korektne (znova bez ohladu na to co sa som napisal vyssie) je cena porovnavanych anten. Nase riesenie stoji napriek tomu ze je dualpolarizacne a ma moznost integracie Routerboardu 9,72 EUR (240 Kč) (plati pre odber 1 ks v kategorii ISP/Dealer) http://www.wificentrum.sk/stationbox-mikro-5-ghz-15-db-dual-_d959.html antena P.Stouraca stoji 22 EUR (530 Kč) http://nanoboot5.cz/octagon_5ghz/cenik.htm co je viac ako dvojnasobok pritom ide iba o singlepol riesenie bez moznosti integracie Routerboardu.

stouracpetr píše:Protoze jsem jeste horsi obchodnik nez konstrukter,doporucil bych vyrobci zarizeni StationBox Mikro protahnout reflektor tvoreny samolepici Al folii az pod okrajove mikropaskove vedeni,ktere s nedostatecnou protivahou samo o sobe dost sviti do okoli a podili se na zvetseni postrannich laloku. Petr Stourac

Dakujem za podnet, priznam sa rozhodne ma to prinutilo zamysliet sa. Prve co ma ale napadlo bolo ze (vzhladom na postup ktorym sme antenu navrhovali a ktory som v skratke popisal vyssie) nebude vysledok nejak vyrazne rozdielny. Ale aj napriek tomu, nedalo mi to a hodil som navrhovanu konfiguraciu do simulatora vysledok je takyto:

Obrázek

Graf zobrazuje horizontalnu polarizaciu, vo vertikalnej sa totiz nic podstane nezmenilo. Cervena linka je povodna konfiguracia a zelena je s predlzenim "zeme" pod vedenie ktore bolo mimo ako navrhol P.Stourac.

uroven postrannych lalokov na navrhovanej konfiguracii je -7,5 dB na povodnej je -11,5 dB Vyzarovaci uhol je sice o cca 5° mensi ale postranne laloky vyrazne "narastli" ale hlavne narastol aj ich pocet, takze to vyzera ze ostaneme na povodnej konfiguracii. Kazdopadne este raz vdaka za typ.

Martin Marcincak
0 x