❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj na 21km (platforma Mikrotik/RouterOS)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Spoj na 21km (platforma Mikrotik/RouterOS)

Příspěvekod lwq » 15 years ago

Ahoj vsichni,

potreboval bych radu ci spis konzultaci, jak se rika ...

Potrebuji v pasmu 5GHz preklenout neco pres 20km, dejme tomu 21km. Vim, 11GHz by bylo lepsi, ale aktualne to neni na poradu dne. Diky za pochopeni.

Pro tuhle vzdalenost potrebuju horizontalni polarizaci, co nejuzsi svazek, byt v norme a protahnout alespon 20mbps, cim vic tim lip. Plus i anteny s radomy, jde o dost odlehle a v zime namrazou zatizene lokality.

Urcite to bude chtit n-streme dual protoze jinak se v ramci normy na slusnou prenosovou kapacitu nedostanu.
Tedy bych to videl na vysilani antenou treba Prowax 29dBi nebo Tyhan s velkym limcem. Prave ten veliky limec se mi libi.
Na prijem mam vyzkousenou DComku 90cm, ale tam me stve, ze to nema ani radom, ani limec.
Pripadne by bylo treba kontaktovat Tyhan, zda vyrobi Tyhan PU 905 SM LEM a nebo na ty DCom dobastlit limec a plachtu.

Jako karty bych pouzil DBII mini-PCI radio F-50 nebo UBNT SR71-15 pripadne UBNT-SR5.

A konecne jako HW platformu ALIX.2D2 nebo RB433AH (tam by nemel byt problem s ruseni karet nebot kanaly budou daleko od sebe).

Apropos ... Mate jen tak nahodou nekdo odkaz na dodavatele full-outdoor 19"racku, ktery bude dostatecne bytelny ? :?:

A posledni vec, nez poslu profil spoje ... Jak resite primou viditelnost ? Jeji zjistovani ? Bleskem fotaku v noci trebas ? :)

Obrázek

Predem diky moc vsem za rady a doporuceni - takto dlouhy spoj zadny sem jeste nestavel a rad se vyvaruju chyb co uz ostatni prosli ... :wink:

PS: Zadne UBNT hracky prosim.
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

pepulis

Příspěvekod pepulis » 15 years ago

Nezlob se, že neporadím - nemam zkušenosti s takovým spojem, ale myslím si, že ten spoj v limitu neuděláš .....Určitě tady najdeš informace o delších spojích - viz. viewtopic.php?f=5&t=6340&p=54774&hilit=dlouh%C3%BD#p54774
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 15 years ago

berme to opravdu tak že 10 GHZ neexistuje :) jinak bych se musel :twisted:
já si myslím že uděláš v normě max 15 Mb a to se čtyřma prowaxkama 29 na dualNS

mám zkušenost se spojem na 8 km

PS: ještě mě napadnul EXTRÉM a to mít na každé straně spoje 4 prowaxky, spoj potom dostává neuvěřitelnou citlivost a stabilitu, mám to odzkoušené ale pouze na klasickém spoji ale ne na dualNS a na takovou vzdálenost
dvě prowaxky zapojíš do karty která má výstup na dva konektory a oddělíš přijímací a vysílací část, říkám nevím jak tu bude u dualNS....

strašně záleží jeslti to půjde přes nějaké město nebo to půjde pouze v divočině. v divočině bych volil nkové karty s lepší citlivostí, ještě bych potom zkusil nastavit na tom dualNSku 10 MHz kanál to by mohlo také pomoci zvýšit citlivost.

jestli se ti to povede budeš borec...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 15 years ago

Tyhan 90cm s lemem dělá, 2 mám na podobným spoji, 14km, z dolíku na kopec, kopec jsou hranice z polskem, mám taky NS2, na tom kopci je to otočený směr české vnitrozemí, na tu 90cm Tyhanu tam chytám cca 300 ssid, 3 jsou 200km daleko, jsou to nějaký nasolený ubnt srágory. Tu Tyhanu maj na objednání, ber provedení TM, má to luxusnější držák.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 15 years ago

já mám alix 3d2, karty R52n-M, vysílací antény jirous extreme 29

outdoor racky mi dnes dorazily tyto a jsem z nich nadšenej, na jednom bodě mi bylo 12u málo, tak jsem postavil 2 na sebe.

viditelnost zkoušíme modrým stroboskopem, co mívaj sanitky na přední masce, blesk je na to moc pomalej
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Peyrak píše:já mám alix 3d2, karty R52n-M, vysílací antény jirous extreme 29

outdoor racky mi dnes dorazily tyto a jsem z nich nadšenej, na jednom bodě mi bylo 12u málo, tak jsem postavil 2 na sebe.

viditelnost zkoušíme modrým stroboskopem, co mívaj sanitky na přední masce, blesk je na to moc pomalej

Blesk je moc pomalej ? Jak pomalej ? :shock:

Spoj bude "lizat" kraj mesta, ale pujde vysoko nad nim, protoze mesto je v udoli. Jinak pravdepodobne dost cisto vesnice, lesy, od vnitrozemi a dalsich mest je trasa z velke casti odstinena kopci s lesy ... ... Jeste to musim promerit ... :roll:

EDIT: A jestli mi tenhle spoj budou rusit ty UBNT hracky "borecku" (Nachod.net napriklad, viz jine vlakno), tak to vidim na fyzicke nasili uz ale :twisted:
0 x

4gd1

Příspěvekod 4gd1 » 15 years ago

kolik prijde 90cm tyhan ?
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

4gd1 píše:kolik prijde 90cm tyhan ?

4490,- http://tyhan.cz/index_sub.php?id=10016
0 x