❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

no tohle je opravdu velkej problém

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

no tohle je opravdu velkej problém

Příspěvekod okoun » 15 years ago

http://i4wifi.blog.cz/1005/video-instru ... uplex-mimo

tak i4 tímto videem vlastně navádí úplné zelenáče ve wifi technice ke koupi tohoto laciného šmejdu a PORUŠOVÁNÍ VYHLÁŠEK ČTU!
tohle je úplnej konec :!:
já opravdu nechápu proč to dělají, proč nepropagují i jiné produkty, to je prostě průser.....

asi podám stížnost na ČTU, aby zakázalo prodávání antén 30dB a více....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

hezký no jen tak dál I4WIFI. Ještě zapoměli na konci říct: Vzhledem k tomu že máme 30dB anténu tak osolíme trošku výkon aby to jelo...
0 x

OndrejSkipala

Příspěvekod OndrejSkipala » 15 years ago

Možná se má ta RSMA propojka pořádně zlomit a zohýbat, aby byl výstupní výkon -3dBm :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

hmm, kdo se pohybuje ve wifi delší dobu tak si moc dobře pamatuje časy, kdy na czf byl každej druhej článek s textem "a hlavně si stahni výkon do limitů" a to bylo pro 2.4GHz pásmo. Scháněly se jednocestný útlumový články a podobný věci. Dneska je to všem jedno.

Co tam dělaji ty hlavy šroubů na tý vnitřní straně paraboly? Myslel jsem že se jedná o kvalitnější výrobek a ne že tam nasadí do kruhu šrouby co budou vytvářet laloky. Čekal bych aspoň límec kterej by k tomu slušel i s radomem.

Nicméně nelíbí se mi překračovat limity ale i tak o tý anténě přemejšlim protože když na to můžou srát ostatní tak mám bejt kvůli tomu bitej? Ale co plácám, vemu rovnou 34dB :-)

Co myslel ten "technik" tim že, řek že jsou ty konektory vodotěsný? To je vysměch nebo co? Navlečenej plast na pigtailu bude vodotěsnej? Použití u týhle antény RSMA konektory je fakt idiocie.

Trochu mě štve, že jirous je tak drahej. Je teda fakt že parametry má uplně nesrovnatelně jinde včetně vyzařovacího profilu se kterym se tenhle bazmek nemůže rovnat. Ovšem cena je cena. Ale i za tu cenu tam mohl jirous dát aspoň lepší držák i když ten jeho taky funguje dobře ale podpěra nahoře by se mu taky hodila.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

OndrejSkipala

Příspěvekod OndrejSkipala » 15 years ago

Co myslel ten "technik" tim že, řek že jsou ty konektory vodotěsný? To je vysměch nebo co? Navlečenej plast na pigtailu bude vodotěsnej? Použití u týhle antény RSMA konektory je fakt idiocie.

To víš že jo, přetáhneš to tou vodotěsnou plastovou krytkou! ;) Asi jako v Southparku - Ochrana proti lávě ze sopky: přikrčit se a přikrýt se dekou :)

BTW proč myslíš, že použití RSMA konektorů u antény je idiocie? (To myslím vážně :) )
0 x

hapi

myslim obecně použití RSMA na ven je podle mě kravina.
0 x

okoun

nechci být v lokalitě, kde si tohle někdo nasadí a dá výkon na max!
uvidím jednu jedinou anténu na střeše a hnedle předávám na ČTU já se s tím sráti nebudu...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bohus » 15 years ago

Moje poznatky
Ze zvedavosti jsem si koupil jeden tento spoj na "domaci testovani" . Musim tedy rict, ze ty anteny jsou pomerne kvalitne delany az na par detailu. Chybi limec, skoda ze to neni 24dbi protoze tyhle jsou desne velky, kazda antena ma jine PSV. V kombinaci s Rocketem to "chodi". V kombinaci s Mikrotikem jako nstreme Dual to chodi i nechodi. Pricinou je prave to PSV.
"Vodotesne pigtaily" jsou letovany, vypadaj kvalitne, ale voda se pod tu gumu normalne dostane.
Jedine co mne tesi je to, ze se vyvojari mikrotiku asi trosku probudili a makaj na wifi casti. Skoda, ze i4wifi naleti kupa radoby ISP co si mysli ze je tohle spasi a zaserou vsechno co se da... Skoda ze CTU pri ziskavani koncese nechce zadny prokazani zpusobilosti a znalosti.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 15 years ago

Bohus píše:Moje poznatky
Ze zvedavosti jsem si koupil jeden tento spoj na "domaci testovani" . Musim tedy rict, ze ty anteny jsou pomerne kvalitne delany az na par detailu. Chybi limec, skoda ze to neni 24dbi protoze tyhle jsou desne velky, kazda antena ma jine PSV. V kombinaci s Rocketem to "chodi". V kombinaci s Mikrotikem jako nstreme Dual to chodi i nechodi. Pricinou je prave to PSV.
"Vodotesne pigtaily" jsou letovany, vypadaj kvalitne, ale voda se pod tu gumu normalne dostane.
Jedine co mne tesi je to, ze se vyvojari mikrotiku asi trosku probudili a makaj na wifi casti. Skoda, ze i4wifi naleti kupa radoby ISP co si mysli ze je tohle spasi a zaserou vsechno co se da... Skoda ze CTU pri ziskavani koncese nechce zadny prokazani zpusobilosti a znalosti.

Abych se UBNT zastal. Spoje s rocket M chodi i kdyz to zreguluju, ale presne tak, jak vsichni vime. Nko je narocnejsi na ruseni a silu signalu, takze jsou 2 moznosti. Bud to prepalite (to je ta mene vhodna varianta) a nebo to neprepalite, zregulujete (reguluje to vcelku slusne) a budete pouzivat na male vzdalenosti. Mame 12 spoju na Rocket M, vsechny do 400 metru na rocket dishy, zregulovane, co to jde a propustnost je slusnych 100/50 Mbit (priznam se, v turbu), jiank 80 Mbit bez turba. Pokud to ale nasadim na 2 km, tak si bez prepaleni prekvapive ani neskrtnu, takze to neprovozuju :)

K tem antenam, ony jsou pro nko, u nka se vyuziva ruznych odrazu a zpozdeni, proto vam nemusi dobre chodit, kdyz do nich pustite 2 karty. To je proste vlastnost, ne vada. Proto je taky Jirousova antena o moc drazsi. Kdyz se s timhle pocita, tak je ta antena za ty penize vyborna (i mikrotikove nko s nima chodi dobre).

K zatekani - ta guma se nezda, prezilo to bez problemu zimu, nebylo to omotane nicim navic, byl to test :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

okoun

to je sice pěkná regulace, ale celkovej vákon 36 dB :!:
0 x

hapi

jasně, na dual nstreme moc tahle anténa neni protože má malej odstup mezi konektory. Na jednu stranu je pěkně stavěná ale na druhou je to nekvalitní anténa.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

moje poznatky...
- osobne sa mi tiez nepozdavaju tie male prepojovacie kable - vyzera to dost labilne. ale mam spoje aj s tym a chodi to ok. ale mal som miesta, kde som ich vymenil na klasicke hrube kable a signal sa znacne zlepsil.
- co sa tyka tych gumovych kondomov na tom, tak mne sa to tiez nezda - ale zatial to prezilo vsetko. aj kolega ma takych spojov niekolko desiatok a nezatiekol ani jeden este.
- co sa tyka regulacie, tak skuste pred tym ako zacne niekto rypat precitat aspon cast fora na http://www.ubnt.com a uvidite kde je problem. je to proste SW problem, pricom sa na tom intenzivne pracuje a kazdou novou beta verziou sa to blizi k dokonalosti. ak neklamu predbezne testy, tak behom par tyzdnom by mala byt prepustena finalna verzia 5.2, kde regulacia funguje korektne. teraz to funguje tak, ze regulacia funguje v rozsahu od 20-27db (co je tak ci tak prepalene) a ak to date nizsie, tak rapidne pada vystupny vykon. ked sa vykon stiahne niekde do okolia 10db, tak je vykon uplne na nule - akoby tam bol nejaky vacsi utlm. preto sa zda, ze to chodi az ked to je prepalene. ale hej, teraz to zial bohu funguje az ked to je prepalene a pevne dufam, ze sa to opravi v najblizsom stabilnom FW.
- co sa tyka priepustnosti a odolnosti voci ruseniu, tak je to momentalne to najlepsie na trhu v podobnej cenovej kategorie (urcite je motorola lepsia, ale aj cena uplne inde). ja prehadzujem vsetky spoje, kde mam nedostatok kapacity na toto a funguje to viac nez dobre - ale ako som pisal vyssie, je to za cenu prepalenia vykonu.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

hapi píše:jasně, na dual nstreme moc tahle anténa neni protože má malej odstup mezi konektory. Na jednu stranu je pěkně stavěná ale na druhou je to nekvalitní anténa.

osobne zdielam tiez tento nazor... slaba kvalita anteny, hoci mechanicke prevedenie je na urovni. teraz chcem skusit ako sa to bude spravat s dvoma oddelenymi antenami, napr. prowax a uvidime.
0 x

hapi

ftipný, už tě vidim, jak vemeš všechny svoje spoje a přehážeš firmware. Já se s tebou nebudu hádat jestli maji firmware udělanej dobře nebo ne. Sám časem přijdeš na to, že ta karta stejně pod 7dB zregulovat nepude protože o nebude fyzicky možný. A stejně se myslim že keci okolo toho že regulace je SW záležitost se mi zdá dost blbá. Ty zařízení jsou venku už přes půl roku a chipset pro wifinu je ještě starší a oni ještě nezvládnuly regulaci výkonu? To je ftip? Jakto že mikrotik umí tyhle chipsety obsluhovat parádně co se týče regulace výkonu a UBNTu ne? Tam bude uplně jinej problém kterej podle mě nevyřešeji nikdy.
0 x

okoun

mato1 píše:moje poznatky...
- osobne sa mi tiez nepozdavaju tie male prepojovacie kable - vyzera to dost labilne. ale mam spoje aj s tym a chodi to ok. ale mal som miesta, kde som ich vymenil na klasicke hrube kable a signal sa znacne zlepsil.
- co sa tyka tych gumovych kondomov na tom, tak mne sa to tiez nezda - ale zatial to prezilo vsetko. aj kolega ma takych spojov niekolko desiatok a nezatiekol ani jeden este.
- co sa tyka regulacie, tak skuste pred tym ako zacne niekto rypat precitat aspon cast fora na http://www.ubnt.com a uvidite kde je problem. je to proste SW problem, pricom sa na tom intenzivne pracuje a kazdou novou beta verziou sa to blizi k dokonalosti. ak neklamu predbezne testy, tak behom par tyzdnom by mala byt prepustena finalna verzia 5.2, kde regulacia funguje korektne. teraz to funguje tak, ze regulacia funguje v rozsahu od 20-27db (co je tak ci tak prepalene) a ak to date nizsie, tak rapidne pada vystupny vykon. ked sa vykon stiahne niekde do okolia 10db, tak je vykon uplne na nule - akoby tam bol nejaky vacsi utlm. preto sa zda, ze to chodi az ked to je prepalene. ale hej, teraz to zial bohu funguje az ked to je prepalene a pevne dufam, ze sa to opravi v najblizsom stabilnom FW.
- co sa tyka priepustnosti a odolnosti voci ruseniu, tak je to momentalne to najlepsie na trhu v podobnej cenovej kategorie (urcite je motorola lepsia, ale aj cena uplne inde). ja prehadzujem vsetky spoje, kde mam nedostatok kapacity na toto a funguje to viac nez dobre - ale ako som pisal vyssie, je to za cenu prepalenia vykonu.

mato1 píše:
hapi píše:jasně, na dual nstreme moc tahle anténa neni protože má malej odstup mezi konektory. Na jednu stranu je pěkně stavěná ale na druhou je to nekvalitní anténa.

osobne zdielam tiez tento nazor... slaba kvalita anteny, hoci mechanicke prevedenie je na urovni. teraz chcem skusit ako sa to bude spravat s dvoma oddelenymi antenami, napr. prowax a uvidime.

pánové, prostě si to řekněme na rovinu, porušujete zákon a tečka. je to stejné jako řídit motorku s řidičákem na auto. navíc se mi zdá že dB jako jednotku berete +- se nic nestane, to se ale stane to je logaritmická jednotka.....
0 x