❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

problémový spoj

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Besito

problémový spoj

Příspěvekod Besito » 15 years ago

Ahoj, možná se mi vysmějete, ale celkem delší dobu se mi nedaří postavit/vyladit spoj. Momentálně na něm mám na každé straně Jiroušovy Par-24, RB433AH a SR5 (se sníženým TX výkonem), spoj se chová tak, že při 10mbit průtoku se mi latence přibližně drží 4 - 8ms a, ale občas vyskočí třeba na 100 a víc. Při větším zatížení se odezva zdvihne na 20 ms a špíčky jsou až k 500 ms. Už jsem přenastavoval šířku pásma, zkoušel s nstreme i bez. Zkrátka všechno možný. Kabely mám kvalitní. je fakt, že spoj je v celkem zarušeným prostředí...

Ještě vyměním antény za ProWAX 24dBi parabolu, kartu SR5 v RB600 v nějakým kovovým ProWAX pouzdře (viděl jsem to na jejich webu). Doufám, že to pomůže.

Vzdálenost antén jsou 2km. Potřebuji protlačit 10/10 mbit bez nějaké problémové odezvy a zbytečných timeoutů...

Nejraději bych tam šoupnul 10GHZ spoj, ale nemohu protože antény jsou moc těžký a mohu využít jen vyložení, které tam je.

Podle témat, které tady pročítám by to možná mohlo fungovat, ale když už budu něco kupovat, tak abych nekupoval zbytečně...
Co by jste mi poradili?
Díky :-)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

typl bych ruseni... jake mas signaly a ccq? pokud OK tak by ti ty prowaxy meli pomoct... :)
0 x
Jan Ptáček

RaMa

Příspěvekod RaMa » 15 years ago

Pokud budes kopovat nove anteny, tak bych pouzil i ty stare a udelal nstreme dual. Nstreme dual mi prijde na ruseni mene nachylny.

Fresnelku mas nenarusenou? Kdyz tak zkus nahrat verzi 4.x a zkus pokudne pouzit nejakou frekvenci ktera neni povolena. Pokud to pomuze (tzn. ze je to zarusene tak pouzij vetsi anteny a limcem a pohraj si s kanalem.
0 x

Besito

net.work píše:typl bych ruseni... jake mas signaly a ccq? pokud OK tak by ti ty prowaxy meli pomoct... :)

CCQ se pohybuje od 95 - 100%, ikdyž se se stane, že spadne na nějakých 50% po dobu několika minut (maximálně hodinku), ale to se stává minimálně. Signály jsou na -65 a druhá strana -63.
0 x

Besito

RaMa píše:Pokud budes kopovat nove anteny, tak bych pouzil i ty stare a udelal nstreme dual. Nstreme dual mi prijde na ruseni mene nachylny.

Fresnelku mas nenarusenou? Kdyz tak zkus nahrat verzi 4.x a zkus pokudne pouzit nejakou frekvenci ktera neni povolena. Pokud to pomuze (tzn. ze je to zarusene tak pouzij vetsi anteny a limcem a pohraj si s kanalem.

NStreme dual nemůžu použít, kvůli počtu antén. Na jedné straně je jen výložníček na 3 hmožninkách, který nemohu vyměnit, kvůli majiteli, který mi výměnu držáku nedovolí... tak že tam mám pověšenou jen vysílací a příjmovou anténu a tim to tak končí.. :-( Fresnelka samozřejmě narušena není, jen tam přibyl hromosvod, který je cca 1,5 metru od boku antény. Ale nezaregistroval jsem, že by po montáži hromosvodu vznikly nějaké problémy, nebo se kvalita, či linka nějak změnila... :-(
0 x

Besito

A ještě se zeptám, jak Vám funguje spoj na 5Ghz, s průtokem cca 10/10 mbit? Taky laguje, skáče odezva, nebo je stálá, ale nepřiměřeně vysoká? :-)

Nějak se mi z neustálého řešení takových problémů v některých lokalitách začíná měnit náhled na to, jak vlasně má funguvat 5tkový spoj :-D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

to je dobře že se ti mění pohled na 5GHz spoj protože to stojí za houby. Těch 10/10Mbit máš v nstreme nebo ne? Jestli ne, tak to seš docela blízko hranice maximálního toku. Jinak neni problém protahovat spojem 25/10Mbit, vše záleží na anténím systému.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Besito

hapi píše:to je dobře že se ti mění pohled na 5GHz spoj protože to stojí za houby. Těch 10/10Mbit máš v nstreme nebo ne? Jestli ne, tak to seš docela blízko hranice maximálního toku. Jinak neni problém protahovat spojem 25/10Mbit, vše záleží na anténím systému.

NStreme je zapnutý. Anténí systém je zatím na Jiroušovi PAR-24, tak že průměr, chystám výměnu za ProWAX 24dBi. Kabely jsou z wifiprofi.cz s konektory od Telegartner.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

Tak jak jsi na tom spoji dopadl ??
upřímě jako 10/10 na 2km to je zatraceně málo...
ja běžně dělam na maxilinku na 2,5km s Mkovym bulletem přes 20Mbit a pingy drří... jeden mi občas trošičku blbne a právě bych řekl, že to je taky rušením, a chci to taky vyměnit za prowaxe, a vidělo by se...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Besito

rouchi píše:Tak jak jsi na tom spoji dopadl ??
upřímě jako 10/10 na 2km to je zatraceně málo...
ja běžně dělam na maxilinku na 2,5km s Mkovym bulletem přes 20Mbit a pingy drří... jeden mi občas trošičku blbne a právě bych řekl, že to je taky rušením, a chci to taky vyměnit za prowaxe, a vidělo by se...

Dopadlo to tak, že jsem dal ProWAX 29dBi, za to tu budku od ProWAXu, a mám tam RB600 CM9 a kratičký pigtail (CM9 je stažená na minimum).

je zapnut nstreme, nstavena krátká hlavička... atp... a protlačím tam 32mbit HD
0 x

dvcompt

Příspěvekod dvcompt » 15 years ago

nemohl bys poslat nejaky screen nastaveni karet? diky
nebo soukrome.
0 x