❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT Nanostation M5 prvni realne testy (nic moc teda)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
pfadmin
antispam: Ano

UBNT Nanostation M5 prvni realne testy (nic moc teda)

Příspěvekod pfadmin » 16 years ago

První zkušenosti s MIMO UBNT NS:

Tak vás asi moc nepotěším, měl jsem tu čest otestovat UBNT M5 klasické nano proti sobě, a to zatím jen v laboratorních podmínkách, časem půjde na střechu, i když po těch zkušenostech jen jako paralelní neostrý spoj vedle mikrotika:
PC to PC přes NS bridge: 20 Mbps btest v TCP, 150 (92/56) v UDP, 2 btesty 30 mbps TCP (wtf??). Reálným provozem cca 4.5 MB nezávisle na frekvenci. Napadá mě, zda to není způsobeno výkonem, UDP je méně náročné než TCP. Proto to možná je tak levné, ten nárůst HW výkonu není takový oproti klasické NS.
Při signálu slabším jak -60 dBi obrovsky padá rychlost i v UDP a raty.
Při signálu slabším, kolem -74 dBi to laguje jako prase, rychlost při kopírování kolísá o parník a jelo to snad hůř než běžné wifiny, a to v laboratorním nezarušeném prostředí (dosaženo regulací na 8 dbi a vložením překážky). Neumím si představit, co to udělá u klienta 500m od AP , co tím všesměrem bude chytat půl města. Asi nic :lol:
A co nejhůř, oba bazmeky se mi za těch 120 minut testu 2x restartnuly a 2x resetnuly do defaultu, a to měly staticky IP atd., jak klient, tak vysílající nano. Reset udělaly při změně nastavení, reboot zcela náhodně a to byly za UPSkou.
Takže UBNT M5 ještě není vychytané a do profesionální sítě si to pořídí jen blázen. Uvidíme, co přinese rocket, ale tohle moc na venkovní použití asi nebude, stejně jako 2.4 Ghz nko, co ve vedlejší místnosti od 10m dál už jede jak B/G.
Aspoň nějakým pozitivem je kvalitní napájení a 2. Eth výstup, ale pokud to bude takto nestabilní, nelze nic robit. Zkusím někdy s novým firmwarem, až bude další verze. Zatím se zázrak nekoná, pokud někdo čeká na zázrak, čeká asi na godota. Rockety mají podle datasheetu podobný výkon a HW. A pokud jde o mikrotik N-ko, to má propustnost na draka i teoreticky (72 Mbps rate, toť vše navíc oproti 54 mbps klasickému áčku). Pokud chcete pouze papírově rychlý spoj, kupujte, instalujte… Pokud chcete něco funkčního, zůstaňte u mikrotiků a sektorů, jen doufejte, že vám to tyto bazmeky úplně nezaruší. Na rozdíl od Mikrotiku, UBNT při -70 opravdu na plný kotel nejede.

UPDATE: Ranní poznatky: 1) hodně to topí (nechal jsem to běžet do rána a puštěný btest s náhodnými daty, myslel jsem, že propálím koberec, nebo že se to roztaví jak budovy WTC při odstřelu
2) PoE adaptéry se tak hrozně jako nanostationy nezahřívaly
Naposledy upravil(a) pfadmin dne 12 Sep 2009 12:10, celkem upraveno 1 x.
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 16 years ago

Pochopil jsem správně, že ten test byl mezi NS5 vs NS M5 Mimo ? v modu a ?
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 16 years ago

Byl jsem na tom podobně akorat jsemměl výhodu že se mi Bullet neresetoval do defaultu. Jelo to sice vic než klasicky Bullet,ale jen o něco.
http://www.ispforum.cz/viewtopic.php?f= ... 4&start=60
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 16 years ago

Polk píše:Pochopil jsem správně, že ten test byl mezi NS5 vs NS M5 Mimo ? v modu a ?

Ne, tím pojmem "klasické" jsem měl na mysli to, že šlo o normální NS M5, nešlo o loco, tj. z hlediska velikosti. Loco asi skladem v ČR nikde není.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 16 years ago

no nevim ale zda se mi velmi nestactne pouzivat u bezdratu tdma, toto se spise hodi na draty. na tdma je treba mit fakt kvalitni signal.

znam jednu blaznivou firmu, ktera si rika profi isp a bude nasazovat tyto vecicky primo na AP :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Oni přijdou na to že to stojí za prd, osobně jsem na to taky zvědavý, takže si je na test taky pořídím jak budou někde skladem. Z předchozího testu N karet u mk jsem pochopil že to venku v reálu nebude ani zdaleka takové jak píšou, možná někde v nezarušeném prostředí (to se ale dneska velmi těžko hledá :) ) ale tam zase nebude potřeba vyšší rychlosti.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 16 years ago

jen taková malá zprávička z lupy:

Standardizační výbor IEEE konečně schválil znění standardu 802.11n pro rychlé bezdrátové sítě WiFi. Stalo se tak 7. září 2009, po sedmi letech od podání návrhu, k němuž se vyjadřovalo více jak 400 členů ze dvaceti zemí. Návrh byl již dříve schválen v rámci pracovní skupiny, jeho finální potvrzení se tedy očekávalo, nyní dává výrobcům a uživatelům jistotu, že 802.11n opravdu fungovat bude včetně jeho teoretické maximální rychlosti 600 Mb/s
0 x

Leeonek

Fungovat jistě bude, každý si doma postaví vlastní wifispoj s přenosovnou 600Mbit, a bude přenášet data z komplu v obýváku do kuchyně, to bude super, už se moc těšíííím.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 16 years ago

Tak jsem to vyzkousel na stole a bezi to ok
Bohuzel jediny anteny co jsem mel jsou weavant, bez paraboly , vykon jsem stahl na min, ale stale mam silu signalu 45dB
Test rb450G-------bullet M5------bullet M5----rb433AH
Test v TCP kolem 78Mb jednim smerem, Dvouma smery 70/18Mb v TCP.
Pingy od 10-60ms , ale procesor toho rb450G je na max, takze jedine to zkusit s pc a iperfem.
Zkusim jeste sire kanalu 20Mhz a trochu s tim pohrat
Zitra doplnim o obrazky, ted jdu uz na pivo.
0 x

Leeonek

Anóóóóó, a máne tady jubilejní stý test 802.11N doma v obýváku, chtěl bych udělat reportáž.
Tak pane, jaké máte pocity z toho co už tu udělalo 99 lidí před Vámi s téměř stejnými výsledky? Je to báječné, nečekané, fantastické?

Chlapi, pochopte konečně, že investice do Nkového spoje s parabolama doma v obýváku, vám vyjde podstatně dráž než natažení kabelu. Nevím jestli Vám to nedochází, ale ale já osobně jsem tu četl asi 3 případy kdy ten spoj lidi zkusili venku, z toho jednou jsem to byl já :)

Takže shrnutí pro další možné aktivisty:
1) Testy prováděné doma v obýváku nejsou zajímavé, a nemají žádnou užitnou hodnotu (jako inovace se nepočítá spoj v kuchyni případně na záchodě)
2) UDP propustnost je parametr který vypadá hezky pro prodejce ale člověka znalého rozhodně nenadchne...
0 x

neverhappy

Anóóóóó, a máne tady jubilejní stý test 802.11N doma v obýváku, chtěl bych udělat reportáž.
Tak pane, jaké máte pocity z toho co už tu udělalo 99 lidí před Vámi s téměř stejnými výsledky? Je to báječné, nečekané, fantastické?

Bohuzel jsem si nevsiml tech 99 lidi prede mnou, kteri meli stejne vysledky, hod par odkazu.
To tydne to nasadim na spoji 6 km. Asi ne ve 40Mhz kanalu, ale 20Mhz, ktery bude snad stacit. Jinak tvuj pesimismus chapu, protoze takovych slibu od vyrobcu tady bylo hodne, na druhou stranu, pokud by jsme byli spokojeni jen smikrotikem, ktery mi udela 30Mb a po uploudu 2 Mb spadne download na 16Mb, tak provozujeme sit porad jen na becku. Nekdo to holt vyzkouset musi a pokud mi to na stole da 2-3x vic nez mikrotik (taky na stole), tak se o tu technologii budu minimalne zajimat.
Omlouvam se vsem za oftoppic, meli tu byt nejake testy , ale leeonek mel napsat svoje vysledky testu a ne tady mit 3x odezvu, jak je spoj v N na prd a nepouzitelny.
Obrat nas na viru pesimistu a ukaz nam svoje testy Ó ty mocný.
Jinak Leeonku nic ve zlem, z tvych prispevku si kolikrat beru ponauceni a respektuji tve dovednosti.
Mnoho zdaru vsem
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

Leeonek má pravdu, to co tady předvádíte na 40MHz kanálu se dá udělat i v turbu takže bejt váma, moc se tu neraduju protože to zatim vůbec nic nepřineslo. Turbo je povolený a zabere stejně pásma jako Nko čili proč používat beta verzi Nka když máme retail Aturbo na kterym jede Nstreme bez problémů.

Mimochodem 802.11a turbo dá na stole 80/5Mbit s podobnými latencemi jako uvádíte.

pokud by jsme byli spokojeni jen smikrotikem, ktery mi udela 30Mb a po uploudu 2 Mb spadne download na 16Mb, tak provozujeme sit porad jen na becku.

pokud máš takhle nekvalitní spoj tak tě Nko nezachrání, problém bude jinde.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

neverhappy

Uznavam ze jsem tomu mikrotiku ubral. Jinak je to spoj meho dodavatele konektivity. Tento mesic tam pujde 10Ghz. A vzdalenost je cca 7km, na obou stranach RB433AH, anteny Jirous 29dB, karty nejake citlivejsi a rychlost ted pres Bandwitch je jednim smerem 36Mb a dvema smeri 15/15. Mod turbo. Tento spoj neovlivnim, takze tam pujde 10Ghz.
0 x

Leeonek

Pokud máš takovéto parametry spoje, tak je tam něco špatně, obzvlášť když je tam turbo. Podle tohoto spoje nemůžeš srovnávat všechny ostatní spoje na mk. Když postavím klasický spoj ap-klient s rozumným signálem, bittrate drží na 54mbit tak ten spoj s nstreme mode dá kolem 35Mbit HD. Když není tak dobrý signál a je potřeba to fixnout níž, například na 36Mmbit, spoj i tak dá 26-27Mbit HD.

neverhappy:
Neber to zase tak doslova, samozřejmě tady nebylo 99 jiných stolních testů, ale stolních testů tady bylo už hafo (myslím i na mk) včetně dema. po nasazení venku si lidi stěžovali na kolísání rychlostí (stejná osobní zkušenost). Já osobně jsem neuváděl žádné podrobnosti protože jsem se testu věnoval jen krátce. Poté jsem musel zrušit jednu stranu spoje, a následně jsem se o to již nezajímal, tady na fóru je možno najít v podstatě stejné reakce.
0 x

coolerman1

Příspěvekod coolerman1 » 16 years ago

ma niekto vyskusanu odozvu pri plnom zatazeni ? pretoze nanostation 5 oproti sebe pri 1 km(priamy vyhlad ) zatazeni 10Mbit HD stupne odozva na 200ms
0 x