❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB433 a jaka miniPCI ?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
aldrtik

RB433 a jaka miniPCI ?

Příspěvekod aldrtik » 16 years ago

Zdravim,
skvela karta CM11 je v RB433 nepouzitelna, protoze na 5G rebootuje RB.
Jaka je vhodna nahrada?
Mate nekdo zkusenosti s Compex WLM54AG-6B23dBm ?

http://wifi.aspa.cz/compex-wlm54ag-6b23 ... bps-z76936
0 x

konvertor

Příspěvekod konvertor » 16 years ago

ano škoda té CM11....
zkus R5H,funguje bez problému,zkoušeno plné osazení i na plný výkon RB433AH i 8x v RB600,vše OK,poté zregulováno
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

8 minipci v RB600? :) Buď si tak velký nadšenec a nebo blázen. Do RB600 nepatří více jak 4 karty, dělá to pak velmi zajímavé věci s těma wifinama. Člověk pak bádá kde může být na spoji problém, mění kábly, antény, pigtaily, ono nic nepomáhá a pořád to jede blbě :) Užij si ;)
0 x

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

aldrtik píše:Zdravim,
skvela karta CM11 je v RB433 nepouzitelna, protoze na 5G rebootuje RB.
Jaka je vhodna nahrada?
Mate nekdo zkusenosti s Compex WLM54AG-6B23dBm ?

http://wifi.aspa.cz/compex-wlm54ag-6b23 ... bps-z76936

zkousel jsi snizit vykon na tech kartach, nebo dat silnejsi zdroj ?
muze to delat problem s napajenim.
CM11 jsem pouzival na jednom spojit (na RB532A) dva roky a pokud jsem je vystavil na max, tak to rebootovalo, jinak behali naprosto v pohode .
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

rb600 6x cm9 5 jich jede naprosto v pohode uz rok o tom nevim, mozna pokud chces maximalni propustnosti tak by too ten rb nemusel davat ale me tam jde do 10mbit a jede tak 10-20%
0 x

aldrtik

reset píše:zkousel jsi snizit vykon na tech kartach, nebo dat silnejsi zdroj ?
muze to delat problem s napajenim.
CM11 jsem pouzival na jednom spojit (na RB532A) dva roky a pokud jsem je vystavil na max, tak to rebootovalo, jinak behali naprosto v pohode .

Pri default hodnotach CM 11 jsem vyzkousel pulsni zdroj do notebooku 19V, 65W a pak klasicky 28V, delany 15W s 5G kondikem na vystupu a vysledek je uplne stejny - opakovany reboot po prepnuti na pasmo 5G.
Pritom napeti ze zdroje na vstupu do RB se pri enable wlan1 ani nepohne. Usuzuju na slabe navrzeny stabilizator pro 3.3V v RB.
Netusi nekdo, ktery kondik je tam na vystupu stabilizatoru?

Po razantnim snizeni vykonu o 30dB se RB chova stabilne, ale zase zoufale chybi vykon.

Procetl jsem se k ruznym stiznostem na R5?, obcas i na CM9, ale na Compex jsem zatim nenarazil. Asi se nepouzivaji.
Kdyz budu potrebovat i pasmo 2.4G, pak nemohu R5H pouzit.
0 x

Leeonek

aldrtik píše:Po razantnim snizeni vykonu o 30dB se RB chova stabilne, ale zase zoufale chybi vykon.

Co třeba dát kartu do normy a nastavit například k 24ce parabole 3db výkonu tak, jak by to mělo být. Nebo ji snad při těch nastavených 30db používáš s 2db pendrekem? Ale to i tak bys překračoval normu kdyby dala 30db, což ani omylem nedá :)
Naštěstí při 400mW to je pouze 26db, a tato hodnota je pouze uváděna výrobcem a víme všichni jak to ve světě chodí ;)

Už sem viděl spoustu lidí kteří vůbec neví jak se nastavuje výkon karty. Jó, mám tam nějakou parabolu, tu se píše že má 27db, tady je nějaké nastavení výkonu, norma je 30, tak tam hodím 30, šup, je to tam. Tohohle sem byl jednou dokonce svědkem, borcovi to poradil "technik" který se stará u jedné větší firmy v Brně o páteřní spoje. K tomu fakt není co dodat....
0 x

aldrtik

Jinak - chystam se zprovoznit spoj v rozmezi 5-10Km (klient, parabola offset, 60cm). Jak mam postupovat pri nastaveni vykonu, aby se pri CM11 jeste RB nerebootoval?
Diky.
0 x

Leeonek

ono rozmezí 5-10km je dost podstatný rozdíl. Když nebudeme brát v potaz délku kabelu, můžeš při 60cm parabole (27db) nastavit 3db výkonu, čtu toleruje překročení o 3db, dle normy bys bez automatické regulace neměl být nad 27db.
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 16 years ago

Maxik píše:rb600 6x cm9 5 jich jede naprosto v pohode uz rok o tom nevim, mozna pokud chces maximalni propustnosti tak by too ten rb nemusel davat ale me tam jde do 10mbit a jede tak 10-20%

Súhlasím.
Minim. 15ks RB600 (i RB600A) osadené CM9 v počte od 5 do 7 ks. AVG prenos 15Mbps na jeden RB600. Je pravda, že rozbehať to chodivo bol občas problém. Nemalo sa to rado R52 s CM9 v jednom RB. Inak spokojnosť, až na výkon :D

Samo, že karty sa medzi sebou rušia, ak sa to nezreguluje aspoň na max <13dB TXpower...
0 x