❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

R52 se navzájem ruší

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

R52 se navzájem ruší

Příspěvekod Radek Úlehla » 16 years ago

Ahoj, narazil jsem nechtěně na jeden docela závažný problém. Začal jsem kupovat alubox, kam se dá umístit jedna 433 nebo dvě 411, po troše kutilství jsem tam umístil 4x RB411. V kanclu testy proti přehřívání a několika hodinový test propustnosti po rádiích, vše passed :) Po zprovozenění na střeše vznikl problém se spoji, spoje jsou v 5GHz na odlišných kanálech a CCQ klesá k 10%, po vypnutí wlan karet na třech RB411 se vše rozjede, jedno v jaké kombinaci. Nechápu, že se tento problém neobjevil již na stole. Poznámka - používám v síti pro bezdráty už jen RB411, protože mi nikdy nefungovalo korektně zapojení více karet do boardu, pokud se takhle R52 ruší vzájemně, tak už chápu proč to nefugovalo. Nějaké nápady ? :)
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 16 years ago

cybermole píše:Ahoj, narazil jsem nechtěně na jeden docela závažný problém. Začal jsem kupovat alubox, kam se dá umístit jedna 433 nebo dvě 411, po troše kutilství jsem tam umístil 4x RB411. V kanclu testy proti přehřívání a několika hodinový test propustnosti po rádiích, vše passed :) Po zprovozenění na střeše vznikl problém se spoji, spoje jsou v 5GHz na odlišných kanálech a CCQ klesá k 10%, po vypnutí wlan karet na třech RB411 se vše rozjede, jedno v jaké kombinaci. Nechápu, že se tento problém neobjevil již na stole. Poznámka - používám v síti pro bezdráty už jen RB411, protože mi nikdy nefungovalo korektně zapojení více karet do boardu, pokud se takhle R52 ruší vzájemně, tak už chápu proč to nefugovalo. Nějaké nápady ? :)

kovove steny boxu odrazaju signal... ked sa signal siri v krabici, tak sa rusia karty, tkore su v kovovej krabici. ideal je davat do jednej kovovej krabici jednu kartu.
ale uplne ideal je dat dat krabicu priamo na antenu a pouzit len kratky pigtail z anteny na kartu. podstatne to zlepsi vysledky.

ale to moze robit aj to, ze nemas zregulovane karty...
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

R52 jsou smejdsky karty max na klienta, je pouzivam jen CM9. Mam bezne TX 12Db nekde i vice do sektoru a problemy s ruseni v aluboxu nemam a to tam jede rb600 s 6 kartama, je to o vhodnem nastaveni a dobrych kartickach, samozrejme se to navzajem rusi ale pri vhodnym nastaveni to neni velky problem.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

Maxik píše:R52 jsou smejdsky karty max na klienta, je pouzivam jen CM9. Mam bezne TX 12Db nekde i vice do sektoru a problemy s ruseni v aluboxu nemam a to tam jede rb600 s 6 kartama, je to o vhodnem nastaveni a dobrych kartickach, samozrejme se to navzajem rusi ale pri vhodnym nastaveni to neni velky problem.

A priotom CM9 je jedna z nejhorsich karet, co existuje ;) samozrejme vse overeno merenim.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

No dobře, tak se to odráží, ale proč se to neprojevilo zavřené na kanclu, když jsem přes všechny 4 RBčka tahal 10MB FD několik hodin a box ležel ještě k tomu na 60°C plynovém topení, kvůli testu proti horkým dnům :(
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Jestli je CM9 jedna z nejhorsich tak proc teemer nikdo nekupuje nic jineho nez cm9 a ja osobne jsem s cm9 nemel nikdy zadny problem, me nejake mereni nezajima, zajima me to co je v praxi vyzkousene. Jestli to nebude tim ze ty karty se az tak nerusi primo v boxu ale ze mas blbe umistene anteny ktere si sviti navzajem do sebe hm ?
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Antény do sebe rozhodně nesvítí, zas takovej ňouma nejsem :) Ty dvě horní WAčka se mnou ovlivnit, to přiznávám
viz. http://foto.cybermole.cz/Louny/
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

takhle jak to mas se ti ty 4 anteny musi chytat za -30db na polarizaci to zalezet moc nebude tohle by chtelo s limcem aspon ty par24Extrem i kdyz ja nejsem s JJ parabolama spokojen mam jich par funguji ale na 1 spoji mam asi na 1km ve meste 10Db TX a slysi se za -65 SNR jen do 30 coz neni zadna slava, ten samy spoj ze stejneho mista 40cm Maxlinky 10Db slysi se za -40 a 65Db SNR to podle me vypovida o kvalite anten, karty pigy, kabely u tech PAR uz jsem menil vic proste nedaji a mam je asi na 3 spojich a to samy.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

cybermole píše:Antény do sebe rozhodně nesvítí, zas takovej ňouma nejsem :) Ty dvě horní WAčka se mnou ovlivnit, to přiznávám
viz. http://foto.cybermole.cz/Louny/

Možná místo těch hraček co máš na stožáru použij antény, z toho co tam máš momentálně sundej zářiče a dej dětem na hraní, na nic jiného než na přesýpání písku se to nehodí
0 x