❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Páteřní spoj na 200m v 5GHz - Poraďte prosím.
Páteřní spoj na 200m v 5GHz - Poraďte prosím.
Vážení, potřebuji nahradit dosluhující páteřní spoj na cca 200m. Volba padla na 5GHz. Jsem rozhodnut pro řešení od UBNT a to buď 2x Nanostation5 nebo 2x GentleBox s int. anténou + WISPStation board. Jedná se mi o propojení AP kde je 10 klientů (int 1024/512) a NIKDY jich tam víc nebude. Co byste vybrali vy? Případně můžete někdo navrhnout řešení v mikrotiku? Původně jsem uvažoval o RB411A ale ten se nevejde do GentleBoxu. Důležitá je pro mě spolehlivost (s ohledem na cenu). Jde opravdu pouze o přemostění od brány k AP na 200m nic jiného. Za případné návrhy díky Jindra.
0 x
Do GentleBOXu se vejde prave jen 411. Doporucil bych to propojit 411A jako AP a 411 jako CL v Gentelboxu. Na tech 200m ti to bude chodit dobre.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******
A jé já jsem celou dobu studoval rozměry 433-ky, proto jsem psal, že se nevejde. Takže to raději nasadím RB. Máte osobní zkušennost s touto kombinací? Já to tedy vidím takto:
1) RB411A + GentleBox + PoE + Zdroj + CM9 [jako AP]
2) RB411 + GentleBox + PoE + Zdroj + CM9 [jako Klient]
Je to tak správně? Co byste doporučovali za zdroje k RB a ještě jedna otázečka, bude RB v režimu klient umět propouštět MAC clientů?
1) RB411A + GentleBox + PoE + Zdroj + CM9 [jako AP]
2) RB411 + GentleBox + PoE + Zdroj + CM9 [jako Klient]
Je to tak správně? Co byste doporučovali za zdroje k RB a ještě jedna otázečka, bude RB v režimu klient umět propouštět MAC clientů?
0 x
DRAKK píše:Do GentleBOXu se vejde prave jen 411. Doporucil bych to propojit 411A jako AP a 411 jako CL v Gentelboxu. Na tech 200m ti to bude chodit dobre.
Do gentleboxu se vejde i RB433, ale to jen tak BTW.
Kup 2 RB411, jednu dej do modu bridge, druhou jako klient. Usetris za Ackovou verzi

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
V rezimu klient ti to MAC adresy propoustet nebude, je potreba nastavit mod station pseudobridge, ale radeji to zaroutuj. Je prehlednejsi a ta 411 to zvladne uplne s prehledem.
433 se vleze i se tremi kartami, ale je to maso
433 se vleze i se tremi kartami, ale je to maso

0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******
rb 411 s gentleboxama je super volba urcite doporucuji. mam takovou kombinaci na X mistech a naprosta spokojenost....
0 x
Jan Ptáček
Díky za názory. S tím, že se něco nevejde do Gentleboxu, už nevím kam jsem tedy koukal. Ještě prosím o radu ohledně spolehlivého zdroje. Co používáte? Díky Jindra
0 x
- hermanek.t
- Kontaktovat uživatele:
gentlebox ok je dobrej a co se tyce zdroju fakt nepouzivat DVE ale kup si treba SUNNY ty mame na vsech apckach a je to naprosto v pohode dvecka nam uz odesli
0 x
Už to mam... zase byla chyba mezi klávesnici a pc
!

hermanek.t píše:gentlebox ok je dobrej a co se tyce zdroju fakt nepouzivat DVE ale kup si treba SUNNY ty mame na vsech apckach a je to naprosto v pohode dvecka nam uz odesli
Taky jsem upustil od zdrojů DVE, sou to šmejdy, nebyl problém aby se klientovi namontoval mk a druhý den volal že mu nejde připojení, zdroj 0V, kaput. Sunny ok, sice jen 18V ale jinak dobrý
0 x
trochu bych ozivil toto tema.
Co by jste tam dali za anteny pokud by se jednalo o nStreme2 spoj ?
Pozadavek: spolehlive anteny s uzkym lalokem a rozmerove co nejmensi.
btw: Dat na takovyto spoj 24dBi antenu je jako jit s brokovnici na komara.
Co by jste tam dali za anteny pokud by se jednalo o nStreme2 spoj ?
Pozadavek: spolehlive anteny s uzkym lalokem a rozmerove co nejmensi.
btw: Dat na takovyto spoj 24dBi antenu je jako jit s brokovnici na komara.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
reset píše:btw: Dat na takovyto spoj 24dBi antenu je jako jit s brokovnici na komara.
je jasne ze je to tam zbytocne velke, ale aj tak by som siel do 24db anten a tx power znizil na 0. mam takto spraveny spoj na 110m (nemoznost natiahnut kabel), signal -50 po maximalnom moznom zregulovani a spoj chodi maximalne dobre. pingy aj pri 20-30 mbit zatazeni prakticky na 0ms. a je to obycajny nstream, nie dual.
anteny mozno prowax. ja tam mam jirous a je to skor sektor ako smerova antena. ale ide, takze nemam momentalne v plane menit...
0 x
uvazuji tam dat prowax 19dBi panelove anteny, maji 20st .
Panelky hlavne kvuli mistu na stozaru.
diky za odpoved
diky za odpoved

0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
reset píše:uvazuji tam dat prowax 19dBi panelove anteny, maji 20st .
diky za odpoved
ja panelovkam neverim. pripadaju mi ako sektorovky. a naviac cim mas vacsi vyzarovaci uhol, tym chytas vacsie rusenie. a 24db prowax ma aj limec. ked je to hlavny spoj, tak neuvazuj na tomto a chod rovno do 24db. v buducnosti ocenis.
0 x
- hermanek.t
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je to pater, tak bych urcite neresil a dal tam neco predimenzovanyho nevis jaky prase si to kde osoli...a pak to budes muset jednou resit:( mrkni na tohle http://cz.jirous.com/anteny-5ghz/jrc-24-duplex
0 x
Už to mam... zase byla chyba mezi klávesnici a pc
!