❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Problém Racom Ray1 17GHz+10GHz, Ray2 24GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
CrazyApe

Problém Racom Ray1 17GHz+10GHz, Ray2 24GHz

Příspěvekod CrazyApe » 6 years ago

Zdravím,
řeším zajímavý problém na spojích od RACOMu, mam je vsechny v plne kapacite podle vypoctu atd. BTEST, TCP i UDP, SPEEDTEST vše proleze do plné kapacity ale kdyz za kterýmkoliv timto spojem dam stahovat neco napr. z ftp.linux.cz nebo aktualizace od mrkvosoftu z jejich stranek, neco ze stahuj.cz atp. tak mi to za temito spoji (kabelem primo do spoje) jede vzdy max 20-30 Mbps kdezto tam, kde mam jiny spoj mi to stahuje i 200Mbps. Nemáte nekdo stejný problém ?

Diky
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 6 years ago

Ne neevidují nic podobného ani na jednom zmíněném spojí. Máme jich dost. Chyba v konfiguraci? Na každém sajtu kde dělám upgrade z L3 na L2 tak vždy testují rozdíl.
Naposledy včera sem demontoval 1100ahX2 a nahradil es8 a i když ta 1100 jela jenom na 5% tak jsem na speedtestu nevytáhl víc jak 100m. Po předělání na L2 přímo ze swiste 165.
Byl to ray2-10G
Na 17 bez problémů 350M
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

cerva

Příspěvekod cerva » 6 years ago

Zkoušel jsi zapnout FlowControl?
0 x

CrazyApe

Jenže ja mam treba na POPu switch uplink v optice a ve switchi v jednom portu mam SIAE za kterym mi to bezi a v druhem portu mam RACOM za kterym to nebezi a tuto situaci mam na siti 3x ... :/ flow jsem nezkousel. Kdyztak testnu. Jinak zadna nestandartni konfigurace tam neni. Je tam jak byl z vyroby. Nastaveny bezdrat + ipcka a heslo...
0 x

nettle.

Příspěvekod nettle. » 6 years ago

racom ma maly buffery a pokud je tam nejakej microburst tak ho musi zahodit.
Jedno z reseni je zapnout flow control - ale i pak zalezi na tom jak moc velky buffery ma ten SW.
0 x

Cheprer

Taky bych řekl že bude problém asi ray2switch. V nastavení portů.
Není problém i v mtu?
Používám výhradně na tyto spoje edgeswitche protože to napájí. A no problém... Co tam máš za sw?
Já tam snad ani flow control zapnuté nemám. Měl jsem na některých který šli do MK tam to kriplilo. Ale v edge to funguje i v tovarku, i s tunou VLAN.
Převážně pro data používáme přímo Poe port, na pár místech použitý sfp, ale na ray1 byl jenom Poe tak to všude zůstalo a no problém. Jaký tam máš FW? (Ne že by to hrálo roly) jenom že můžu klidně otestovat. Nemůže byt problém v tvé sitovce v ntb? mk btesty jsou ok?
1 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 6 years ago

nettle. píše:racom ma maly buffery a pokud je tam nejakej microburst tak ho musi zahodit.

Presne tak, je to znamej problem, overil jsem si nekolikrat. Obecne cim vetsi buffery ve sw, tim lepsi.
Dam priklad:
TPlink T2600G-28SQ, Ray 17Ghz pripojen optikou primo do switche, napajenej dvoulinkou z Meanwellu, sw pripojen 10Gbit do Core sw (A5800), notas mam pripojenej 1Gbit do core sw. z ftp.linux.cz cca 120Mbit
Misto T2600G-28SQ jsem dal HuaS1720X-32XWR, stejnej cfg (VLANy, MSTP) a najednou ze stejnyho FTP (kontroloval jsem i IP) 340Mbit.
Takze tak..
2 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

ví někdo jak velkej to má? Summit ukazuje velikost a i zaplnění.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:ví někdo jak velkej to má? Summit ukazuje velikost a i zaplnění.

TPlink - 521KB
Hua - 4MB
0 x

Jirka Lazorčák

whef

Příspěvekod whef » 6 years ago

Taky teď řeším switche na spojích. Jinak jsem koukal, třeba tento TP-Link má 4 MB buffer https://www.tp-link.com/cz/business-net ... ifications
u ostatních jsem tuto položku nenašel.
0 x

CrazyApe

Jedno konkrétní zapojení je tohle:

Optika uplink->hlavní GW+shaper-> ceragon IP20E v licenci 1gbit v xpic-> CRS1009
-> ETH1 1 SIAE 2km 24GHz plná kapacita
-> ETH2 Racom ray2 17GHz 2,3km taktéž plná kapacita
-> ETH3 siklu 710
-> ETH4 MikroTik Horn
-> ETH5 wap60

Když se připojím notebookem za SIAE tak speedtestem zmerim 400Mbps, TCP projde, UDP projde stahovani z FTPka nebo cehokoliv nekde z netu jede podle protistrany. Mám ale na FTP soubor kde je 200Mbit konektivita a stahuje mi to 100-200 bez problému.
Kdyz se pripojim notebookem za Racoma tak jsem schopen speedtestem merit kolem 300Mbit, TCP to taky proleze, UDP taky projde ale stahovani z ftp atd. jede kolem 20Mbit.

Notebookem to neni samozdrejme pripojoval jsem si to do nej az po tom, co jsem zjistil ze kdyz za tim mam nejakeho Tika(3011, CCR, 1100Ahx) tak mi to nejde a prvne to zkousel prez ne, kde to bylo stejne.
MTU mam povolene jumboframy tzn 10k +- . Zkousel jsem to ale i za SIKLU, Za stupidním mikrotik horn sektorem s RBM11G kde to taky jde kolem 70Mbps a za WAPem v 60G ktery tam mam na nejake testy to taky bezi! Jen racom jede posranych 20Mbit. Nemá to nejaky vnitrni QOS, tkery je nativne nastaveny ? Ty spoje sou nasazen kolem 7 let+ a přišlo se na to až ted, když nám zakaznik omlatil 60Megovou domaci linku za 5 stovek o hlavu. Nejlepsi je, ze prez jeden z tech RACOMů jde L2 trasa pro VF myslim a ti to merakem taky nezjistili kdyz to testovali a jede to na tom konci L2 trasy uplne stejne :O
0 x

hapi

mě šlo o buffer v pojítku, ne na switchy...

předpokládám že FC zapnutý je.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:mě šlo o buffer v pojítku, ne na switchy...

předpokládám že FC zapnutý je.

aha, to jsem nedohledal
0 x

Jirka Lazorčák

Cheprer

Nastavení Ingress policing – omezení rychlosti na vstupu do interního switche.

Ingress policing
Povolení Ingress policing. Platí pro vstupní port interního switche (tj. pro uživatelský port jednotky).

Speed [Mbps]
Datová rychlost na kterou má být provoz na Ethernetu omezen. Při překročení této rychlosti je vyslán Flow control. Pokud přesto přicházejí pakety, tak jsou zahozeny.

Mode
Režim práce Ingress policing:

soft – Flow control je aktivován již při nízkém zaplnění vstupního bufferu. Vhodné využít, pokud připojené zařízení má povoleno Flow control a disponuje velkým vyrovnávacím bufferem.

default – Univerzální nastavení. Blízké nastavení „hard“, ale při povoleném Flow control v připojeném zařízení ještě nehrozí ztráta paketu.

hard – Flow control je aktivován až při téměř úplném zaplnění vstupního bufferu. Vhodné využít, pokud připojené zařízení má malý vyrovnávací buffer.

[Varování] Varování
Aktivování Ingress policing způsobí vypnutí QoS funkcí switche.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886

hapi

nevidim ingress policing v ray2, vidim tam pouze eqress queue a ve statusu potom je vidět queue allocation a tam je zaplnění bufferů a tam je status ingress queue.
0 x