❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj "přes stromy"

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Spoj "přes stromy"

Příspěvekod net.work » 18 years ago

Zdrawím, chtěl bych dotáhnout konekt do jedné zapadlé vesnice, a chci se zeptat, zda-li máte nějaké zkušenosti se spojem na cca. 1km přes stromy (1 řada stromů, samossebou NE les!) Bude to vůbec fakcit?
Pokud ano, je lepší jet na 2,4, nebo na 5G? Jaké použít antény (sektory, nebo směrové antény)?

Diky mocX za všechny Vaše názory a poznatky...
0 x

gorila

Příspěvekod gorila » 18 years ago

net.work píše:Zdrawím, chtěl bych dotáhnout konekt do jedné zapadlé vesnice, a chci se zeptat, zda-li máte nějaké zkušenosti se spojem na cca. 1km přes stromy (1 řada stromů, samossebou NE les!) Bude to vůbec fakcit?
Pokud ano, je lepší jet na 2,4, nebo na 5G? Jaké použít antény (sektory, nebo směrové antény)?

Ahoj.

Mam s tym skusenost.Na 2.4 to urcite nepojde.Obzvlast,ked zacne prsat a fukat vietor.Vazne,ani sa to neoplati skusat.Mal som takyto problem,kde bolo v ceste iba par stromov a neslo to.90% packet lost
0 x

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 18 years ago

gorila píše:
net.work píše:Zdrawím, chtěl bych dotáhnout konekt do jedné zapadlé vesnice, a chci se zeptat, zda-li máte nějaké zkušenosti se spojem na cca. 1km přes stromy (1 řada stromů, samossebou NE les!) Bude to vůbec fakcit?

Ahoj.

Mam s tym skusenost.Na 2.4 to urcite nepojde.Obzvlast,ked zacne prsat a fukat vietor.Vazne,ani sa to neoplati skusat.Mal som takyto problem,kde bolo v ceste iba par stromov a neslo to.90% packet lost

Tak dovolim si nesuhlasit, mne takyto spoj funguje, vzdialenost cca 2 km, cez rad topolov - trosku cez to vidno a spoj je na 14 dbi sektorovke a 24 db sito(zregulovany) a signal mam okolo -75 a ide aj za dazda.
Horizontalna polarizacia
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

Repkins

Příspěvekod Repkins » 18 years ago

Na 2,4 to prostřelit pravděpodobně půjde, ale chce to trochu zatopit pod kotlem. Nicméně při vyšší zátěži (cca 3mbity) lezou pingy geometricky nahoru. Mám tak jeden spoj cca 2-3km, směrovka 19 a 21dBi.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Repkins píše:Na 2,4 to prostřelit pravděpodobně půjde, ale chce to trochu zatopit pod kotlem. Nicméně při vyšší zátěži (cca 3mbity) lezou pingy geometricky nahoru. Mám tak jeden spoj cca 2-3km, směrovka 19 a 21dBi.

Moc by pres to tect nemelo.. pocitam tak do 2/1Mbps max.......... je to na 1km... coz by snad mohlo fungovat.... ale moc se mi do toho nechce.......
0 x

Repkins

No. Tož ještě se můžeš stát členem klubu dřevorubců, kterou vede firma Lidl... :x
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Repkins píše:No. Tož ještě se můžeš stát členem klubu dřevorubců, kterou vede firma Lidl... :x

taky jsem nad tim uvazoval......... s timhle mate taky nekdo prakticke zkusenosti? tusim ze se neco podobneho tady resilo na foru..... :twisted: :twisted: :twisted: uvidime.... jako bylo by to best ;) ;)
0 x

Repkins

Obávám se, že k těmto zkušenostem se nikdy nikdo nepřizná.. :D A přitom určitě někdo má doma ukrytou pěkně ostrou pilu... Ale události posledních větrných měsíců hrají do karet spíše dřevorubcům, neb stromy nezabíjí jen náš signál....
0 x

David Liška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod David Liška » 18 years ago

Základním vybavením při budování spoje u nás je i motorová pila a několik horolezeckých lan. Horší je, když vadí v cestě 800 let stará lípa. Já bych to přes stromy asi neriskoval, však nevím, jestli se do takový situace někdy třeby nedostanu.
0 x

letsrock
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod letsrock » 18 years ago

Já jen takovýdle spoj měl do minulého týdne a už ho nikdy nechci ;o) Jak píšeš je to tak na 1200m a stromy, žádný les pár stromů ... nejdřív to bylo 2.4GHz konec .. jak pršelo tak bylo zle. Pak jsem to předělal do 5GHz a bylo to lepší takový únosnější, ale pokud chceš aby to chodilo tak jak má tak do toho nechoï.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

David Liška píše:Základním vybavením při budování spoje u nás je i motorová pila a několik horolezeckých lan. Horší je, když vadí v cestě 800 let stará lípa. Já bych to přes stromy asi neriskoval, však nevím, jestli se do takový situace někdy třeby nedostanu.

Česká klasika, co bych neudělal pro to abych nepřipojil jednoho klienta, shodím strom který tam roste desítky let jen proto abych vydělal nějakých usmolených pár korun. Měl sem teï o víkendu jeden takový případ, klient to měl 600m, přes 2 hodně urostlé stromy, nepřipojil sem ho, jde ke konkurenci na kterou vidí v pohodě, sám sem mu to poradil... Zajímavé jak si lidi dovedou poradit, nikdy dřív jsem neslyšel ni o tom že by někdo někde navrtal do kmene několi set staré lípy díry a nacpal tam nějaký sajrajt aby ten strom sám uschl, poslední dobou toho slýchám dost, nemá to náhodou na svědomí "rozvíjející" se bezdrátové technologie? Když to tady tak čtu myslím že to má jistou spojitost a při pártání po takovém idiotovi bych se zaměřil ze všeho nejdřív po blízkých bezdrátových sítích protože lidi sou fakt prasata a nic jim meví svaté.... To je můj pro mnohé blbý názor
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
David Liška píše:Základním vybavením při budování spoje u nás je i motorová pila a několik horolezeckých lan. Horší je, když vadí v cestě 800 let stará lípa. Já bych to přes stromy asi neriskoval, však nevím, jestli se do takový situace někdy třeby nedostanu.

Česká klasika, co bych neudělal pro to abych nepřipojil jednoho klienta, shodím strom který tam roste desítky let jen proto abych vydělal nějakých usmolených pár korun. Měl sem teï o víkendu jeden takový případ, klient to měl 600m, přes 2 hodně urostlé stromy, nepřipojil sem ho, jde ke konkurenci na kterou vidí v pohodě, sám sem mu to poradil... Zajímavé jak si lidi dovedou poradit, nikdy dřív jsem neslyšel ni o tom že by někdo někde navrtal do kmene několi set staré lípy díry a nacpal tam nějaký sajrajt aby ten strom sám uschl, poslední dobou toho slýchám dost, nemá to náhodou na svědomí "rozvíjející" se bezdrátové technologie? Když to tady tak čtu myslím že to má jistou spojitost a při pártání po takovém idiotovi bych se zaměřil ze všeho nejdřív po blízkých bezdrátových sítích protože lidi sou fakt prasata a nic jim meví svaté.... To je můj pro mnohé blbý názor

Vsak v pohode, od toho tu to forum snad je, ne?! jasne, to co popisujes s tema xxx let staryma stromama je fakt prasarna, s tim plne souhlasim... jine to je tady u nas.. proste to se ani neda nazvat "les" ... kazdou zimu tady spadnou stovky stromu a proste ten les pred ocima mizi.... schne... jasne, sou tu zasazene nove stromy, o tom zadna.. je to dobre... ale proste kolik km2 destneho pralesa se denne pokaci nekde v jizni americe aby se z toho mola udelat posrana plantaz s bananama, nebo s cim... to je sfinstvo.. a to ze ja tu zbulim 4 stromy co mi stoji v ceste........ klidne koupim mlade stromky a nekde je zasadim.............. to je napad, co?! treba tesne pod antenama :-D :idea:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

net.work píše:a to ze ja tu zbulim 4 stromy co mi stoji v ceste........ klidne koupim mlade stromky a nekde je zasadim.............. to je napad, co?! treba tesne pod antenama :-D :idea:

Nápad to je, ještě aby to tak někdo dělal :) myslím že si s tím bohužel hlavu nikdo neláme....
Teï zase vypadám pro změnu jako ekologický aktivista 8)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
net.work píše:a to ze ja tu zbulim 4 stromy co mi stoji v ceste........ klidne koupim mlade stromky a nekde je zasadim.............. to je napad, co?! treba tesne pod antenama :-D :idea:

Teï zase vypadám pro změnu jako ekologický aktivista 8)

vsak to je v poradku, ja mam prirodu taky rad ..... 8)
0 x

Repkins

Já mám taky rád přírodu, akorát ty stromy..... ty stromy mě už pěkně se...... :D
0 x