❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak na spoj přes stromy

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Kolombo

Jak na spoj přes stromy

Příspěvekod Kolombo » 9 years ago

Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, jakou máte zkušenost se spojem přes stromy...

Máme v jedné vesnici spoj, který již při vzniku před cca 10-lety nebyl ideální - fresnelka narušená stromy, ale skoro bylo vidět.Bylo to na cca 1,3 km, takže to fungovalo. Jedna hradba stromů je v cca 1/3 spoje a druhá hradba je v cca 2/3 délky spoje. A jak jde čas, tak stromy rostou, houstnou a už není vidět. V zimě nebyl problém, ale nyní cca 14 dní zpět, kdy často prší + se stromy zazelenali, tak podle nastavené frekvence spoj lítá o cca 10-15 dB. Když je mokro, tak je lepší spodní část spektra, když sucho, tak jsou lepší vyšší frekvence. Spoj je nyní v N-ku, 1 polarizace, pásmo 5GHz, vertikální polarizace.

Napadlo mne, jestli by bylo lepší dát spoj do mimo, nebo horizontální polarizaci nebo zda ho předělat do 2,4GHz pásma?

Díky za sdílení vašich zkušeností.

K.
0 x
Zatím toho vím o sítích méně, než bych rád někdy věděl... ale pracuji na tom :-)

3com

Příspěvekod 3com » 9 years ago

Můžete dělat co chcete ale fyzika je fyzika.... Jedině to obejít nějakou retranslací přes další místo nebo stromy hodit dolů 8)
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

2G4 se vyhejbam i v horni dolni, nic me nedonuti to nekde nasadit. volil bych obskok pres dalsi misto, reseni nakladnejsi, ale bude fungovat vzdy, jaro, leto, podzim, zima...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Kolombo

Příspěvekod Kolombo » 9 years ago

Kdyby byl obskok tak jednoduchý, tak to neřeším, ale vidět je jen kostel (tam je konkurence, takže pro nás tam místo není ) a pak jeden statek. A když jsem viděl poslední dobou jak jsou lidi zbláznění z bouřek a nedej Bože, aby měli něco na baráku co vysílá... tak tomu statku nedávám moc šance :-( Nebo udělat obskoky cca 3 a snad bychom se tam prokličkovali...
0 x
Zatím toho vím o sítích méně, než bych rád někdy věděl... ale pracuji na tom :-)

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

jaky ma vliv bourka a wifi na lidi ? esi do toho baraka ma šlehnout, šlehne i bez wifi na něm :lol: lidi nemuzou bejt takové slabe povahy, cekni to a uvidis. Nejhorsi rezignovat na neco co clovek ni nezkusi a ma to asi malou ale preci sanci na uspech. Esi tam je konkurence, sestreli ti tu pripadnou 2G4 aj cvaj, to taky nikam nepovede.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

okoun

Příspěvekod okoun » 9 years ago

Kolombo píše:Kdyby byl obskok tak jednoduchý, tak to neřeším, ale vidět je jen kostel (tam je konkurence, takže pro nás tam místo není ) a pak jeden statek. A když jsem viděl poslední dobou jak jsou lidi zbláznění z bouřek a nedej Bože, aby měli něco na baráku co vysílá... tak tomu statku nedávám moc šance :-( Nebo udělat obskoky cca 3 a snad bychom se tam prokličkovali...

wifi snad ještě není zatím aktivní bleskosvod, jasně že nějaký franta hned řekne, to přitáhla ta naténa.... nu mám tu také lidi co nechtějí dávat natény na baráky z jiných důvodů, nedivím se někdy, ale tak jim navrhnout dát někam trojnožku a nebo malou příhradu s tím že si od nich vezmeš elektřinu, že...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

No vidíš ... a nám už montáž ve dvou případech zajistila ochranu domu. Jednou proto, že jsme kvůli tomu dělali hromosvod (jen nám vyskákaly bleskojistky, jeden ubnt se vymazal a dva zasekly - v domě žádný problém s ničím). A už dříve jednou majzlo do všesměru, ten se rozlámal na malé třísky, board poletoval po zahradě ... a na půdě se přepálil UTP kabel a zafungoval jako bleskojistka. V domě myslím žádné škody.

Kdežto tam, kde to pod kontrolou nemáme většinou odněkud blesk přijede, dělá eliášovy ohně po futrech, odpaluje nám zdroje a zařízení z opačné strany a tak podobně. To má pak problém i správně udělaná Alcoma.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 9 years ago

Zalezi odkud spicka prijde, zda pres napajeni, nebo po svodu z radia. Podle toho to hori.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

radimasss

Příspěvekod radimasss » 9 years ago

já sem řešil spoj 2,4km přes stromy v 1/2 spoje byl hustý lesík tak sem tam dal 2,4ghz airgridy a je to v pohodě 150/120 mbps když prší 80/90 mbps jinak nic zvláštního :)
0 x

DrWiza

Příspěvekod DrWiza » 9 years ago

http://www.t-cz.com/nadstavec-na-stozar ... d1173.html
něco takovýhodle by nepomohlo? viděl jsem i 4metrovy,,,
0 x