❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dual P2P 600m

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Zdeno

Dual P2P 600m

Příspěvekod Zdeno » 18 years ago

Zdravím všechny potřebuju odsouhlasit vyvrátit bo poradit se stavbu spoje na vzdálenost cca 600m

ideálně 4MB/4MB Full

2x RB532 32MB
4x R52
4x Směrová anténa UNI-17, 5,15-5,875 GHz

mělo by na tom bejt pověšenejch asi 300 lidí ...

Odezva když bude kolem 8ms a méně tak to bude ideál...

A teï R52, CM9 nebo CM10?
mám možnost hodit na jednu stranu PCčko.. zlepší to parametry hodně nebo to bude brzdit ten druhej RB?

Lze použít na druhé straně místo těch obyč antén JRC-29 ? Problém je že mám na jedný straně málo prostoru :-/ a moc vymejšlet si tam nemůžu...

Díky za jakýkoliv info...
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 18 years ago

Podla toho co sa tu pisalo , nstreme 2 na rb532 velmo dobre nechodi , ma to dost slaby procak . Na tych 600m by ti to mohlo chodit aj bez nstreme2 , usetris 2xr52 a dve anteny , priepustnost by mala byt 18-20mbps HD cize 8mbps by si cez to v pohode pretlacil .
0 x

Zdeno

mashinepistole2 píše:Podla toho co sa tu pisalo , nstreme 2 na rb532 velmo dobre nechodi , ma to dost slaby procak . Na tych 600m by ti to mohlo chodit aj bez nstreme2 , usetris 2xr52 a dve anteny , priepustnost by mala byt 18-20mbps HD cize 8mbps by si cez to v pohode pretlacil .

no to jsem sice taky četl... ale obyč spoj tu máme teï na 2,4GHz a stojí to za ... :-/ ta dual by byla rychlejsí... horsí jak s tema RB :(
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

Zdeno píše:mělo by na tom bejt pověšenejch asi 300 lidí ...

si blázen? pro 300 lidí páteřní spoj na 2x RB? Lidi vy fakt nevíte kde ušetřit

Zdeno píše:Lze použít na druhé straně místo těch obyč antén JRC-29 ?

Prosímtě pokud nevíš nic o bezdrátech, o plánování trasy, o normách tak se do ničeho takového nemotej, 29db antény na 600m?
Co třeba 32db, rozumíš, aby to jelo líp!!!!!!!!!!
0 x

Zdeno

Problém... já si nemůžu vymejšlet... a ty antény mi doporučil týpek co staví běžně wifi spoje... a má to bejt jen záložní řešení... nikdo nedokáže pochopit že to ty RB neutáhnou... i když teï jedeme na 2,4GHz protože optika je v ... a docela to jde...

bych to hodil na dve pcčka...866MHz 256ramky atd.. ale ty anteny lepsi bejt nemuzou... ta trubka maximalne... parabolu vubec... neni misto takze leda jen jedna strana
0 x

teo

Příspěvekod teo » 18 years ago

Tohle v klidu utáhnou ty dva RB532.
Dle mé zkušenosti nezáleží zase tak na rychlosti ale na počtu procházejících paketů. Takže pokud by to dělalo problémy dal bych na druhou stranu router-server který to už usměrní - přes páteř potom prochází "jedna lajna" než nějakých 300...

můj názor, se 2,4GHz sem měl před pár lety když nebyla ještě 5GHz legál problém...
0 x

Zdeno

Asi takhle... ty wifi budou jen transparentni bridge...

Na jedny strane bude GW a na druhy je router...

Mam pripravene uz i reseni kde jsou 2x 2,66GHz Celeron D 256MB ramky...
ted jen co bude lepsi... kazdopadne jiny anteny dat nemuzu.. na 5GHz je relativne zatim prazdno ..
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 18 years ago

Zdeno píše:Asi takhle... ty wifi budou jen transparentni bridge...

ted jen co bude lepsi... kazdopadne jiny anteny dat nemuzu.. na 5GHz je relativne zatim prazdno ..

Neviem, ale zda sa mi ze si nepochopil sarkazmus v prispevku od Leonka co sa tyka tych anten. Chcel tym povedat ze 29dB anteny na 600m spoj je zverstvo !!! ;-))
A co sa tyka toho spoja, neviem co mas za problem. Dva RB532 na hentu vzdialenost skutocne utiahnu s pingom do 8ms pri plnej zatazi minimalne 7M/7M. Este zavisi to od toho mnzostva paketov, takze len odskusat.
0 x

Zdeno

keksik píše:
Zdeno píše:Asi takhle... ty wifi budou jen transparentni bridge...

Neviem, ale zda sa mi ze si nepochopil sarkazmus v prispevku od Leonka co sa tyka tych anten. Chcel tym povedat ze 29dB anteny na 600m spoj je zverstvo !!! ;-))

to jsem pochopil :D Ty 17dB budou stacit ;) A co jsem se tak bavil s brachou tak jedině PCčka na ten spoj...
0 x