Zdravim hosi,
potrebujeme spoj na zhruba 400m ( frekvencne v pohode, zadna radiova vez nebo cokoliv)
rychlost 300Mbit FD+, uplne idealne 500Mbit at mame rezervu
airfiber - cenove vychazi skoro jako plnotucna radia, takze vyrazeno, je to pater a chci se na ten spoj opravdu spolehnout
racom/siae 17 nebo 24Ghz - na kratkou vzdalenost v pohode, snad i v pohode ladeni a management, akorat rychlosti konci kolem 300-400Mbit, taky mam trochu obavy z 17Ghz TDD
siklu 80Ghz - Siklu mi obcas prijde trochu jako ducharina a hlavne zaruka jen 1 rok. Naladit to bude taky asi ocistec. Vyhoda je daleko lepsi pomer cena/vykon. Navic nastavit v rychlosti v pomeru 75:25 je u me celkem pouzitelne.
Cilem je mit plnotucne radio v nejlepsim pomeru rychlost/cena. Licence pravdepodobne v teto situaci nema zadny velky prinos.
Multicast na tom neni, jen unicast televize (zatim).
Kdyby melo Siklu delsi zaruku, tak bych asi nevahal. Co si o tom myslite?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Paterni spoj do 400m
siklu, a záruku si připlať
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)
Lepší než výhra ve Sportce :)
-
Siklu je krátké skoky páteře OK,
mám jich několik od 150 m do 850 m.
Ladil jsem to sám a od té doby co jsem to nasadil je to absolutně spolehlivé.
Rušení neexistuje a výpadek se za rok a půl nikdy nekonal.
mám jich několik od 150 m do 850 m.
Ladil jsem to sám a od té doby co jsem to nasadil je to absolutně spolehlivé.
Rušení neexistuje a výpadek se za rok a půl nikdy nekonal.
0 x
A o jakém Siklu se bavíte? Pokud je cílem zadavatele "plnotučné radio" tak to asi nebude ta HD verze za 60tis. Existuje něco jako MP600 ve 24GHz a cena bude nejspíš "podobná" jako za Siklu 1Gbs FD. Podpora při problémech ale bude asi lepší od Alcomy. Sec mazec pokud je s tím upgradem do léta čas, tak bych počkal co se nového vyrojí, ale čekat se dá taky donekonečna.
0 x
-
Pardon, to FD jsem přehlídl.
Siklu FD na 500M+ to už bude docela cenově vysoko.
Porovnání s MP 600 zatím nevím, máme ji tady teprve od minulého týdne,
takže zatím nesrovnatelné.
Každopádně podpora u Alcomy bude o hodně rychlejší.
Siklu FD na 500M+ to už bude docela cenově vysoko.
Porovnání s MP 600 zatím nevím, máme ji tady teprve od minulého týdne,
takže zatím nesrovnatelné.
Každopádně podpora u Alcomy bude o hodně rychlejší.
0 x
špatně jsem se vyjádřil:) Zrovna u toho Siklu se da přežít, že je to 700Mbit HD, pokud se tam nastaví ten poměr 75:25, takže ho vracím do hry:)
0 x
-
Tak to bych šel do toho Siklu z důvodu ceny/výkon.
I když teď koukám, že celej spoj je za cca za 68,5k. Dřív se dal sehnat i za míň.
MP600 mi přijde na 400m škoda.
I když teď koukám, že celej spoj je za cca za 68,5k. Dřív se dal sehnat i za míň.
MP600 mi přijde na 400m škoda.
0 x
Siklu a zaruky bych se nebal.. mame cca 20 spoju (EH1200, 1200L, 1200Lv2, 1200TL) od dob kdy to prislo do CR a musim zatukat, zatim bez hald/oprav/reklamaci.
0 x
Ahoj,
zrekapituluji zadání
500MbpsFD
400m
požadovaná spolehlivost ?
technologie lokalit
jak bych vybíral já (pokud bych počítal že spoj musí běžet fakt spolehlivě a nemohu si dovolit výpadek linky delší 12h v kuse)
Siklu
- nesplní 500M, ale díky nastavení 25/75 se dá opožadavek bagatelizovat
- 400m Siklu zvládne s vysokou teoretickou spolehlivostí
- splní teoretickou požadovanou spolehlivost ať je jakákoliv (ale co budeš dělat až bude jednotka v záruce - i pokud bys měl náhradní, tak nevím, zda se při výměně nerozzaměří trasa) díky malé vzdálenosti
- je / dá se vybudovat opravdu pevný úchyt (aby se Siklu nechvělo) = trubka ideálně min 60mm?
- cena + u 700HD - u lepších variant, měli by jít s cenou tak o 20% dolu a bylo by to fakt zajímavé
Alcoma MP600 v 24GHz
- OK kapacita (nyní by šlo koupit licenci 360Mbps v budoucnu rozšířit), opravdu FD spoj
- na 400m zcela OK obdobně jak Siklu
- vedle teoretické spolehlivosti je to výrobce z Čech, je zde předpoklaad opravdu dlouhé technologické podpory (včetně výměny jednotek / zapujčení náhradní během servisu apod)
- cema = ano je to drahé, ale kvalitní
Richard
P.S.: ano máme Siklu a jsme s ním navýsost spokojeni (dokonce je provozováno na obdobnou vzdálenost), ale jím napájená lokalita má pro případ výpadku okamžitou zálohu a naopak zatím poslední naše Alcoma je stará 6 let
zrekapituluji zadání
500MbpsFD
400m
požadovaná spolehlivost ?
technologie lokalit
jak bych vybíral já (pokud bych počítal že spoj musí běžet fakt spolehlivě a nemohu si dovolit výpadek linky delší 12h v kuse)
Siklu
- nesplní 500M, ale díky nastavení 25/75 se dá opožadavek bagatelizovat
- 400m Siklu zvládne s vysokou teoretickou spolehlivostí
- splní teoretickou požadovanou spolehlivost ať je jakákoliv (ale co budeš dělat až bude jednotka v záruce - i pokud bys měl náhradní, tak nevím, zda se při výměně nerozzaměří trasa) díky malé vzdálenosti
- je / dá se vybudovat opravdu pevný úchyt (aby se Siklu nechvělo) = trubka ideálně min 60mm?
- cena + u 700HD - u lepších variant, měli by jít s cenou tak o 20% dolu a bylo by to fakt zajímavé
Alcoma MP600 v 24GHz
- OK kapacita (nyní by šlo koupit licenci 360Mbps v budoucnu rozšířit), opravdu FD spoj
- na 400m zcela OK obdobně jak Siklu
- vedle teoretické spolehlivosti je to výrobce z Čech, je zde předpoklaad opravdu dlouhé technologické podpory (včetně výměny jednotek / zapujčení náhradní během servisu apod)
- cema = ano je to drahé, ale kvalitní
Richard
P.S.: ano máme Siklu a jsme s ním navýsost spokojeni (dokonce je provozováno na obdobnou vzdálenost), ale jím napájená lokalita má pro případ výpadku okamžitou zálohu a naopak zatím poslední naše Alcoma je stará 6 let
0 x
-
2 Julian:
Ano přesně tak to je.
Ad bod 3 Siklu: rozhození trasy se nebojím, výměna a zaměření jedné jednotky jde rychle
(pokud neměním místo). Také jich mám víc (6 naštestí stejných) a případnou kolizi
vyřeším rychlou výměnou za náhradní kus co mám nachystaný v rezervě doma.
Dva současně nikdy neodejdou, v mém případě neodešla ani jedna.
Ano přesně tak to je.
Ad bod 3 Siklu: rozhození trasy se nebojím, výměna a zaměření jedné jednotky jde rychle
(pokud neměním místo). Také jich mám víc (6 naštestí stejných) a případnou kolizi
vyřeším rychlou výměnou za náhradní kus co mám nachystaný v rezervě doma.
Dva současně nikdy neodejdou, v mém případě neodešla ani jedna.
0 x
máme 1ft siklu i na kilometr a musí být opravdu marast aby se rozpojila, teď jsme řešili krátkodobé výpadky na trase 800m jak padal mokrý těžký sníh, který ulpíval na radomech.
Za rok nám vypadla jednou na asi 10 minut. Novější TL jednotky mají lépe tvarovaný radom takže tam jsme se sněhem ještě nepotýkali.
Co se týká poruchovosti, je to o připojení. Konkurence už pár siklu měnila u dodavatele ale kvůli vadnýmu ethernetu ( přepětí ). Máme siklu napájené dvoulinkou a data jedou přes sfp a fakt nám neodešla ani jedna.
Výměna jednotky - měnili jsme 1200L za 1200TL právě kvůli tvaru radomu stačilo jen povolit dva šrouby a celou jednotku vyměnit kus za kus... držák se štelováním horizontálního i vertikálního směru zůstává na stožáru = nehla se to o dB
oser byl akorát v původním nastavování přes java applet - ale s novým fw už je nastavování brnkačka
edit: dozaměřování - nové siklu mají v balení takový plastový "ukazovátko", který se zasune do jednotky a zhruba jde vidět kam míří. První zaměřování nám trvalo cca 2h ale když jsme jí dělali teď v pátek tak 30m a dostali jsme se na výpočtovou hodnotu.
Za rok nám vypadla jednou na asi 10 minut. Novější TL jednotky mají lépe tvarovaný radom takže tam jsme se sněhem ještě nepotýkali.
Co se týká poruchovosti, je to o připojení. Konkurence už pár siklu měnila u dodavatele ale kvůli vadnýmu ethernetu ( přepětí ). Máme siklu napájené dvoulinkou a data jedou přes sfp a fakt nám neodešla ani jedna.
Výměna jednotky - měnili jsme 1200L za 1200TL právě kvůli tvaru radomu stačilo jen povolit dva šrouby a celou jednotku vyměnit kus za kus... držák se štelováním horizontálního i vertikálního směru zůstává na stožáru = nehla se to o dB
oser byl akorát v původním nastavování přes java applet - ale s novým fw už je nastavování brnkačka

edit: dozaměřování - nové siklu mají v balení takový plastový "ukazovátko", který se zasune do jednotky a zhruba jde vidět kam míří. První zaměřování nám trvalo cca 2h ale když jsme jí dělali teď v pátek tak 30m a dostali jsme se na výpočtovou hodnotu.
0 x
Super, to jsou informace, ktere me zajimaly!
S opravdu pevnym uchytem to bude mozna trochu problem, ale pokusim se tam nejakou poradnou trubku vymyslet ( pokud by nakonec byl vybrano siklu).
Pozadovana spolehlivost je samorejme co nejlepsi, 5 min za rok se da prezit, navic je to stavene do kruhu, takze kdyby nahodou jedna strana vypadla, tak to chvili prezijeme:)
Abych byl konkretni, tak jedna trasa je 147m, druha 259m.
Jestli se daji jednotky vymenovat bez rozestelovani na stozaru, tak to taky ledacos meni. A jestli je posledni fw lepsi na management, tak to je uplne vyborna zprava!
S opravdu pevnym uchytem to bude mozna trochu problem, ale pokusim se tam nejakou poradnou trubku vymyslet ( pokud by nakonec byl vybrano siklu).
Pozadovana spolehlivost je samorejme co nejlepsi, 5 min za rok se da prezit, navic je to stavene do kruhu, takze kdyby nahodou jedna strana vypadla, tak to chvili prezijeme:)
Abych byl konkretni, tak jedna trasa je 147m, druha 259m.
Jestli se daji jednotky vymenovat bez rozestelovani na stozaru, tak to taky ledacos meni. A jestli je posledni fw lepsi na management, tak to je uplne vyborna zprava!
0 x
Na pořádnou trubku kašli, to jsou jen pověry. Normálně to funguje na 48 = lešenářská trubka .. připevni to spolehlivě k podkladu, ať s tím neotočíš a je to ok. Na 147m a 259m to nevypadne ani v průtrži. Jediný co by tomu mohlo naložit je přilepený a zmrzlý mokrý sníh. Ale to bude muset být pořádná vrstva... 

0 x
Platforma 17 GHz, cista kapacita na 400 m s 40 cm anténama 635Mbit (Dodělává se 660) při 256QAM, 780Mbit při 1024QAM FDX, cena vč antén cca 79T Kč bez DPH. Možnost upgradu až do 1500Mbit FDX za cca 45000Kč.
Vyměna jak antén tak jednotek bez rozeštelování
Vyměna jak antén tak jednotek bez rozeštelování

0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
TTcko:
používáte orig držák na siklu? s tím co dodávají se nedá použít na průměr 48mm leda že by se otočil ten zadní třmen ale pak se nám siklu protáčela..
my se na siklu naučili používat toto - http://ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2360 - pak se dá nasadit i na stožár 42mm - pokud se teda umístí rozumně mezi kotvení toho stožáru nebo alespoň co nejblíž.
dokonce máme jednu na http://ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2354 a drží bez problému
používáte orig držák na siklu? s tím co dodávají se nedá použít na průměr 48mm leda že by se otočil ten zadní třmen ale pak se nám siklu protáčela..
my se na siklu naučili používat toto - http://ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2360 - pak se dá nasadit i na stožár 42mm - pokud se teda umístí rozumně mezi kotvení toho stožáru nebo alespoň co nejblíž.
dokonce máme jednu na http://ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2354 a drží bez problému

0 x