❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nové systémy PtMP v pásmech 24-29GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.

Zařízení by se hodilo

Ano
48
98%
Ne
1
2%

Celkem hlasů: 49

Insider
Kontaktovat uživatele:

Nové systémy PtMP v pásmech 24-29GHz

Příspěvekod Insider » 10 years ago

Momentálně neexistuje možnost individuálního oprávnění (edit: existuje, ale pouze se svolením provozovatele přídělu = rovná vzhledem k postojům provozovatelů - neexistuje), ale dovolil bych si udělat anketu na FDD systémy, jestli by o to byl zájem.

Jednalo by se v podstatě o superrychlou WIFInu, která by v režimu FDD umožňovala propojení systémem PtMP se zákaznickou rychlostí cca do 500Mbit na. Cenu zatím neřeším, jde o koncepci, na kterou bych si udělal rád názor.
Jde o to, že 5GHz umírá a tak jsem si říkal, že by se to mohlo hodit. Mám teď přístup k nějaké technologii, kterou by na to šlo použít :wink:

Celá otázka tedy zní:
Uvítal bych možnost koupení zařízení, které bych mohl provozovat s individuálním oprávnění ve svém městě pro distribuci dat v 24-29GHz pásmu.
Naposledy upravil(a) Insider dne 03 Dec 2014 13:01, celkem upraveno 1 x.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

soooc

Příspěvekod soooc » 10 years ago

Proč ne 17 GHz?
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 10 years ago

soooc píše:které bych mohl provozovat s individuálním oprávnění ve svém městě

které bych mohl provozovat s individuálním oprávnění ve svém městě
0 x
Jan Ptáček

soooc

net.work píše:

Špatně jsem četl, omluva. Ale i tak - když už, tak i do volného bandu. Prosíííím :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Insider
Kontaktovat uživatele:

soooc píše:
net.work píše:

Špatně jsem četl, omluva. Ale i tak - když už, tak i do volného bandu. Prosíííím :)

Můžete na to založit nové vlákno, tohle se týče čistě IO
0 x

soooc

A ať nemusím lovit - jaká je předpokládaná cena těch individuálních licencí v tomhle bandu?
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Insider
Kontaktovat uživatele:

soooc píše:A ať nemusím lovit - jaká je předpokládaná cena těch individuálních licencí v tomhle bandu?

Záleží na výkonu, ale pokud by to bylo do 30MHz, do 20dBm výkonu to bude 18000 za rok. Klienti jsou dle VO volně, pokud máte koupený AP
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

bylo by to pěkné pro VIP zákazníky 18000 Kč za rok není moc, normální smrtelník si to asi nezaplatí (HW), ale rozhodně jsem pro, bude to podobné jako ten dliverát od tebe z SXT na 9GHz? :D

No když to bude do volného, tak opět nastane problém jako s 5GHz a tady navíc nepůjde o klientské zařízení za pár korun, že
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

net.work
Kontaktovat uživatele:

Právě že naopak - (pokud jsem to dobře pochopil) myšlenka byla právě pro všechny end-usery tak, aby se dalo poskytovat (garantovat?) třeba 200Mbit linka... Protože jedině takhle se dá přiblížit na vesnicích (kde prostě FTTH nikdy nebude) optickým sítím...
0 x
Jan Ptáček

okoun

tak já jsem pochopil že 5G pásmo je zabité a zabité je ve městech, na vesnicích si klidně zapneš ACčko a seš vysmátej, tam tohle není vůbec potřeba
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Ladik

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Me stale fascinuje jak vsichni pisou o vesnicich jak tam vsechno musi jezdit naprosto perfektne v 5GHz, ale to uz neni peknych par let pravda a je to skoro stejne jako ve mestech.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

+1 zalezi jak kde, ale obecne se da rict ze uz to ani na vesnicich neni co byvalo
0 x
Jan Ptáček

okoun

můžu se zeptat co je vesnice? jako u nás na vesnici je max jedna bezdrátová konkurence, takže to jezdí krásně
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

Tak jinak, co je pro tebe vesnice?
0 x
Petr Krist

hapi

Příspěvekod hapi » 10 years ago

100-300 obyvatel
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků