❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RAY-17 alebo SIAE?
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Každý je úplně jiný, zavisí na tom kde a jak ho chceš použít. Obecně se to říct nedá.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Ray17, za rok a fous z 22 radii se 3 vysraly...je to moc,malo ? Nevim...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Ahoj,
z osobní zkušenosti mohu doporučit jakoukoliv verzi MW spojů od Racomu (minimálně tím podpoříš výrobce ze sousedního kraje), zatím nás žádný nezklamal a v případě servisu nebudeš na nic čekat.
Pokud bys měl na výběr mezi RAY v1 a v2, tak v2 mě přijde vyspělejší, prostě pokrok na základě zkušenosti z nasazení / v podstatě směrem ke zjednodušení.
O tom druhém výrobci nemůžu říci nic, ani dobrého, ani zlého, prostě jsem je nasazené neměl.
Richard
P.S.: během psaní příspěvku se tu objevil poměr 22:3, myslím si, že je to moc = v mém okolí se nic takového za X let neudálo, co to bylo za vady?
V nedávné době jsem viděl například techniky Vanca instalovat Ray 17 v2 a použili tento kabel:
http://www.wifi-shop.cz/ftp-kabel-cat5e ... d8759.html
, ten bych já nepoužil ani k UBNT Nanobeamu, neřikám, že je to Váš případ, ale prověřil bych i instalace.
z osobní zkušenosti mohu doporučit jakoukoliv verzi MW spojů od Racomu (minimálně tím podpoříš výrobce ze sousedního kraje), zatím nás žádný nezklamal a v případě servisu nebudeš na nic čekat.
Pokud bys měl na výběr mezi RAY v1 a v2, tak v2 mě přijde vyspělejší, prostě pokrok na základě zkušenosti z nasazení / v podstatě směrem ke zjednodušení.
O tom druhém výrobci nemůžu říci nic, ani dobrého, ani zlého, prostě jsem je nasazené neměl.
Richard
P.S.: během psaní příspěvku se tu objevil poměr 22:3, myslím si, že je to moc = v mém okolí se nic takového za X let neudálo, co to bylo za vady?
V nedávné době jsem viděl například techniky Vanca instalovat Ray 17 v2 a použili tento kabel:
http://www.wifi-shop.cz/ftp-kabel-cat5e ... d8759.html
, ten bych já nepoužil ani k UBNT Nanobeamu, neřikám, že je to Váš případ, ale prověřil bych i instalace.
0 x
slo tusim o vady : neslo se dostat do administrace, link 100M, po vyp zap POE link Gigo ale stale mrtvo, po par hodinach se vadna strana sama rozjela. V logu se obejvila hlaska neco ve smyslu bootovani do safe modu a furt dokola pres 10 hodin. Pak dalsi zdechnul uplne ve smyslu, nejde se dostat do aministrace, bez reakce na ping, link Gigo.
U tretiho uz ani nevim, u toho byl kolega.
U vsech Rayu mame tento kabel : http://www.wifi-shop.cz/instalacni-kabel-solarix-cat-7-sstp-lsoh-_d2064.html
PW
U vsech Rayu mame tento kabel : http://www.wifi-shop.cz/instalacni-kabel-solarix-cat-7-sstp-lsoh-_d2064.html
PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Tak co se racomu týče, je tu určitě větší podpora, a spolehlivost to je otázka, ale oproti SAFU určitě lepší. Co se týče té poruchovosti, tak jsme měli taky problémy se dvěma spoji, v jednom případě výměna jednotky, lebo to stále zlobilo proti protistraně, nakonec asi nějak vadný chip, při reklamaci se to neprojevilo, a druhá závada, byla nakonec na konektoru CAT7 nějak to blbě linkovalo a rádio občas vypadlo, výměna za cat5 pomohla. Pak jsme ještě u 17 Ghz měnily zdroje za výkonější, jinak to vypadávalo. Jinak od té doby musím snad zaklepat. RayII je určitě povedenější, škoda, jen, že se tam nedá kloudně asi nacpat CAT7 kabel 

0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
To zásadní tady zatím nezaznělo:
RacomII - 56 Mhz kanál, 256 QAM modulace a výrazně nižší max. výstupní výkon, tuším +5dBm
SIAE - 80 MHz kanál, 1024QAM modulace, výstupní výkon až +22 dBm, komprese hlaviček -> přenosovka až 500 Mbps, uživatelsky cca 430 Mbps
v rámci regulace vystačí s výkonem oba, ale když zaprší, může se těch 17 dB docela hodit.
z hlavy si nepamatuju rozdíl v citlivosti. Jak už jsem psal, každý spoj je vhodný na trochu něco jiného. Pokud nehrajete na síťovou homogenitu, tak tam kde stačí, bych dal Racom (menší přenosovka a dosah i cena). V ostatních případech SIAE nebo MP600.
Kvalita je OK v obou případech, u SIAE je cejtit operátorský přístup a trochu "italská" konfigurace.
P.S. Dávám to z hlavy, doufám že jsem se v nějakém parametru nesek, kdyžtak mě někdo opravte
RacomII - 56 Mhz kanál, 256 QAM modulace a výrazně nižší max. výstupní výkon, tuším +5dBm
SIAE - 80 MHz kanál, 1024QAM modulace, výstupní výkon až +22 dBm, komprese hlaviček -> přenosovka až 500 Mbps, uživatelsky cca 430 Mbps
v rámci regulace vystačí s výkonem oba, ale když zaprší, může se těch 17 dB docela hodit.
z hlavy si nepamatuju rozdíl v citlivosti. Jak už jsem psal, každý spoj je vhodný na trochu něco jiného. Pokud nehrajete na síťovou homogenitu, tak tam kde stačí, bych dal Racom (menší přenosovka a dosah i cena). V ostatních případech SIAE nebo MP600.
Kvalita je OK v obou případech, u SIAE je cejtit operátorský přístup a trochu "italská" konfigurace.
P.S. Dávám to z hlavy, doufám že jsem se v nějakém parametru nesek, kdyžtak mě někdo opravte

0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
JJ Štěpán to má v hlavě
Jinak SIAE dá +17 dbm na 1024 QAM a 22 dbm na 4 QAM v 17 Ghz. To je ale hodně mazec výkon, jinak teď jsem se vrátil ze situ s centrálou, a koukal jsem i na střeše na racom je na anténě několik cm ledu, prší sníh s deštěm ledem a signál je možná ještě lepší než normálně, možná díky vymraženému vzduchu. Jinak u nás na východu čech - je to docela mazec, ráno to bude chtít motorovou pilu, aby se člověk dostal do práce, skoro všechny stromy podle mne podadaj do silnice, už teď jich dost popadalo ..

stepan.benes píše:To zásadní tady zatím nezaznělo:
0 x
pcwifi píše:slo tusim o vady : neslo se dostat do administrace, link 100M, po vyp zap POE link Gigo ale stale mrtvo, po par hodinach se vadna strana sama rozjela. V logu se obejvila hlaska neco ve smyslu bootovani do safe modu a furt dokola pres 10 hodin. Pak dalsi zdechnul uplne ve smyslu, nejde se dostat do aministrace, bez reakce na ping, link Gigo.
PW
Ahoj,
je ten solarix venkovní, vydrží na sluníčku?
Jinak jsem byl v PM dotázán, proč si myslím, že je dobré dávat kvalitní kabely:
to je snadné, sám Racom (ale i jiní výrobci MW technologií) specifikoval (doporučil) jaký kabel (s jakými parametry) se má k MW spojím používat přitom dle mě zohledňoval 3 věci:
- mechanickou odolnost (často stožáry sdílíme, není problém šlápnout na svůj nebo "konkurenční kabel" a ten by to měl vydržet
- stínění (sajty jsou občas doslova přecpané, vedle je hned LTE apod) a to jak aby do kabelu nepronikalo rušení z venku a současně (a asi hlavně), aby vlastní jednotka nepoužila kabel jako anténu a nevysílala na podivných frekvencích skrze kabel.
- průřez vodičů (jednotky jsou napájené po POE), nutnost kvalitního vedení signálu na značné vzdálenosti s co nejmenší ztrátou a stím spojené zaručení funkčnosti v mezních situacích = 90m kabelu apod...
tzn. Alcoma, Racom doporučují speciální odolné velmi kvalitní CAT7 / CAT6A kabely a tohle je jen CAT5e
Richard
0 x
co vim mel by byt, ten typ 100% ted nevim, sem mimo civilizaci, kouknu jak budu u klubka toho kablu...
0 x
S tím se nedá než souhlasit, CAT7 kabel je na to nejlepší do ale rádií, který jsou na to dělaný. Můžu říci že na RAY1 jsem měl problémy hlavně c CAT7 a to si myslím hlavně na vnitřním konektoru, který moc nedržel. Bohužel na CAT7 nejsou co vím u nás moc dostupné žádné konektory, a jediné, kdo to má domyšlené jsou krone svorky Alcomy. Co jsem koukal na RAY2 tak myslím doporučují 6E kabeláž, CAT7 konektor je taky problém do toho narvat. Nevím jak to mají přesně ostatní rádia, ale s CAT7 si myslím, že je problém v dost rádiích.
Julian píše:pcwifi píše:slo tusim o vady : neslo se dostat do administrace, link 100M, po vyp zap POE link Gigo ale stale mrtvo, po par hodinach se vadna strana sama rozjela. V logu se obejvila hlaska neco ve smyslu bootovani do safe modu a furt dokola pres 10 hodin. Pak dalsi zdechnul uplne ve smyslu, nejde se dostat do aministrace, bez reakce na ping, link Gigo.
PW
Ahoj,
je ten solarix venkovní, vydrží na sluníčku?
Jinak jsem byl v PM dotázán, proč si myslím, že je dobré dávat kvalitní kabely:
to je snadné, sám Racom (ale i jiní výrobci MW technologií) specifikoval (doporučil) jaký kabel (s jakými parametry) se má k MW spojím používat přitom dle mě zohledňoval 3 věci:
- mechanickou odolnost (často stožáry sdílíme, není problém šlápnout na svůj nebo "konkurenční kabel" a ten by to měl vydržet
- stínění (sajty jsou občas doslova přecpané, vedle je hned LTE apod) a to jak aby do kabelu nepronikalo rušení z venku a současně (a asi hlavně), aby vlastní jednotka nepoužila kabel jako anténu a nevysílala na podivných frekvencích skrze kabel.
- průřez vodičů (jednotky jsou napájené po POE), nutnost kvalitního vedení signálu na značné vzdálenosti s co nejmenší ztrátou a stím spojené zaručení funkčnosti v mezních situacích = 90m kabelu apod...
tzn. Alcoma, Racom doporučují speciální odolné velmi kvalitní CAT7 / CAT6A kabely a tohle je jen CAT5e
Richard
0 x
Rozratávam ten spoj, vzdialenosť je 3km. Na jednej strane môžem požiť len 40cm antény....na druhej strane by teoreticky šlo použiť 60cm.
Potrebujem tam pretlačiť zatial 120Mbit/s.
EIRP pre Slovensko je 20?
Tuto mi to takto nejako vychadza cez racom calculator:
http://www.racom.eu/eng/products/microw ... alculation
V tej dostupnosti sa ráta aj zapnuté ATPC?
- Přílohy
-
- 02Dec2014_20-25-52.jpg (102.04 KiB) Zobrazeno 3777 x
0 x
Tak nevím jaký je limit u vás. Co se týče toho kalkulátoru u racomu, je tam myslím standartně dosazen největší výkon co může ATPC dát což je 5dBm. Jinak do limitu se nevejdeš. pokud můžeš dát na jednu stranu větší anténu tak ji tam dej ty 68 cm antény od jirouse vypadají celkem faině do 17 Ghz. Jinak na tu kapacitu, by to mělo stačit i tak. Chce to dát široký kanál 56 Mhz a nízkou modulaci 16 QAM, ale nevím jakou chceš kupovat licenci a co bude umožňovat.
Jinak tento týden má i Alcoma zajímavou cenovou akci na MP360 v 17 Ghz. Akorát, že to nemá bezestrátovou ACM.
Jinak tento týden má i Alcoma zajímavou cenovou akci na MP360 v 17 Ghz. Akorát, že to nemá bezestrátovou ACM.
rado3105 píše:Rozratávam ten spoj, vzdialenosť je 3km. Na jednej strane môžem požiť len 40cm antény....na druhej strane by teoreticky šlo použiť 60cm.
0 x
Tak páni, po nejakej tej námahe sa podarilo aj medzinárodne riadne dohodnúť predaj SIAE na CZ a SK. A výsledkom je, že teraz sme Vám k dispozícii pre tieto spoje ako so samotným predajom tak aj s potrebnými SLA ( sklad PRAHA-OSTRAVA-ŽILINA )
V ponuke sú rôzne pásma, v CZ najčastejší dopyt na 17, a 80GHz (občas 24) na SK to samé + 11GHz a 18 GHz ako licencáky. ( 10ka je na SK licenc PtMP v CZ volná od licencií - len volná už tak nie je čo sa zarušenia týka).
Kapacity: napr 17ka - reálne min.440 Mbps FDD. SIAE majú dobrý výkon a sú spoľahlivé ( to hovorím o vlastných testoch a overených referenciách )
Takže v prípade potreby - k dispozici
V ponuke sú rôzne pásma, v CZ najčastejší dopyt na 17, a 80GHz (občas 24) na SK to samé + 11GHz a 18 GHz ako licencáky. ( 10ka je na SK licenc PtMP v CZ volná od licencií - len volná už tak nie je čo sa zarušenia týka).
Kapacity: napr 17ka - reálne min.440 Mbps FDD. SIAE majú dobrý výkon a sú spoľahlivé ( to hovorím o vlastných testoch a overených referenciách )
Takže v prípade potreby - k dispozici
0 x
Marek PLCH