❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT => Mikrotik

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
forkman
antispam: Ano

UBNT => Mikrotik

Příspěvekod forkman » 11 years ago

Ahoj,

v žádném případě nechci aby tady z toho byl flame war, používáme UBNT už 6 let, ale všechna konkurence, která je používala přešla na MK a jedou SXT, jasně, je to o ceně, MIMO 2x2 od MK je levnější než 1x1 od UBNT. Zajímaly by mě ale i praktické zkušenosti. Dá se říct, že všechno od UBNT je dražší a moc pružně nereagují. Podpora IPv6 bude tak za 20 let, žádné Gb ethernety atd. atd.

Je tu někdo kdo řešil stejné dilema a přešel? Zajímají mě praktické zkušenosti, ne teorie a kecy ... Že někdo přešel z MK na UBNT pochybuji, ale pokud ano, tak postřehy taky uvítám. Určitě to nezajímá jen mě.

Jde mi hlavně o:

1. rozdíl v montáži,
2. odolnost na přepětí (miliony odpálený ethernetů u UBNT asi nemusím připomínat),
3. reálná propustnost s Nv2, SXT je sektorovka, takže i odolnost proti rušení (každý kanál je u nás použitý min. 5x),
4. dohled - Aircontrol je super, Dude se mi moc nezdál, ale teď je to o vás,
5. bonus - co vás k tomu vedlo.

To že SXT je sektorovka by mi bylo i jedno, když to pojede :-) Díky za názory.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 11 years ago

Hm situace je složitá a je to věčný boj. Jeli jsme odjakživa mikrotik, pak se do toho zamotalo pár ubnt, a část sítě na ně jede a ok, většina na mikroticích. Občas spíše uvažujeme o přechodu na ubnt. A nějaké levné pětkové "páteře" teď taky testujeme na ubnt. I jedna velká firma v okolí a více ostatních používá třeba nanobridge na páteře, místo mikrotiků. Jinak mikrotik má stále nedotaženu NV2 tedy obdobu airmaxu, nevím jak poslední verze. Jinak sxt používáme jen okrajově, i když všechny firmy v okolí je najednou taky začly používat, asi kvůli ceně, ta kvalita tam bude stejná či možná menší než u ubnt NS, iluze bych si nedělal. Co se týče nových produktů tak mi připadá, že mikrotik neuspěšně kopíruje ubnt se zpožeděním dvou let. Portfolio mikrotiku mi připadá až moc roztříštěné, s nedotaženou řadou produktů. Stačilo by méně verzí, více univerzálních. No tak jako tak je to boj .. :D a duchařina, někomu jede a nedá dopustit na ubnt, někomu nejede mikrotik, a za chvíli díky bláznům v eteru nepojede nic na 5G. Ještě sranda až bude mít 5G i každá domácí wifina
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 11 years ago

u nás konkurence používala UBNT u zákazníků protože nebyly SXT a tak že to byla super cena, ale jak začaly SXT tak je začali kupovat zase kvůli ceně a teď to mají tak že na každém AP mají půl ubnt a půl mikrotiků, tedy jede jim to pěkně na prd :) jo přesně takto dopadne každý když bude kupovat dle ceny, to je prostě špatně.
jinak velké plus mikrotiků je správa, protože se to dá krásně spravovat po tom co si na to udělá pár scriptů, dále přenosové parametry se mi zdají lepší, lagování je minimální a hlavně SW více možností. UBNT je výborné pro technika, který není síťař a pouze složí skládačku a jede, konfigurace je pro děti i když na mikrotiku teď už také pomocí toho quick klikátka :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Možná si přečti všechny diskuse, které okolo mikrotiku (i routerboardu) jsou. Ač má mikrotik podstatně víc možností, je to stále prostě beta. UBNT vezmeš, nastavíš pár údajů a jede to a nevíš o tom. Hardwarová spolehlivost je plusmínus stejná (aneb sere se všechno), ale ta softwarová je nebe a dudy - AirMax prostě funguje. A fungoval dřív, než NV2, takže třeba my mikrotik opouštíme (na rádiích).

Teoreticky jsou k lidem lepší mikrotiky ... jednoduše z toho člověk udělá router, nastaví cokoliv (ubnt je přeci jenom v tomhle jednoduché). Jenže: stejně si domů pořídí wifinu ... a každá router umí. S jednodušším ovládáním. S mikrotikem furt někdo otravuje, že chce něco nastavit. Na tplinku to zvládne kdekdo. Kromě toho nechci pouštět usera na klientské rádio z principu.

Mikrotik jde podle mě do pekel tím, kolik různých variant vyrábí. To softwarově ukočírovat není žádná sranda, což se s každou verzí podle mě jen potvrzuje.

Routerboardy (když odmyslím SXT) jsou zase oproti UBNT zbytečně složité z hlediska možností porouchání - karty, pigtaily, konektory, kabely.

1. zde záleží opravdu o tom, co z MK pořídíš. Může to být jednodušší, nebo horší ... U ubnt je fakt, že třeba NanoBridge moc nedomysleli ...
2. neumím posoudit dostatečně. Ale na našich přístupových bodech většinou přežije UBNT. A to i tam, kde to odnesla Alcoma ...
3. dohled si dělám sám :-) Nevyhovuje mi žádný.
4. jeden z důvodů přechodu jsou také zkušenosti s pár spoji ... mikrotik prostě nejel jak měl. Měnili jsme co se dalo, routerboard, antény, kabely, software (A-nstreme-NV2) ... vyřešil to nanobridge.

Ale jinak mě to děsně štve. Kdyby byl Atheros co k čemu, tak má TDMA v hardware už dávno a nemuseli bychom řešit nekompatibility.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Pintero

Příspěvekod Pintero » 11 years ago

ludvik píše:1. zde záleží opravdu o tom, co z MK pořídíš. Může to být jednodušší, nebo horší ... U ubnt je fakt, že třeba NanoBridge moc nedomysleli ...
4. jeden z důvodů přechodu jsou také zkušenosti s pár spoji ... mikrotik prostě nejel jak měl. Měnili jsme co se dalo, routerboard, antény, kabely, software (A-nstreme-NV2) ... vyřešil to nanobridge.

Nakonec to vyresil nanobridge, ktery v ubnt moc nedomysleli.... :lol: :lol: :lol:
Aha :mrgreen:
0 x

ludvik

Otázka zněla "rozdíl v montáži". Na to byla odpověď "nedomysleli".

Je také jednodušší natáhnout UTP a narazit RJ45, než tahat a vařit optiku. A stejně radši dělám tu optiku ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

Nanobridge by pro něj neměl smysl když už defacto nejsou a nově budou PowerBeamy "postaru" Nanobeamy tam je montáž/demontáž v pohodě.

Dokud neokopírovali a nedodali SXT tak to byla dobrá duchařina s pigtailama a kartičkama navíc to jelo/nejelo + platná legislativa jestli to vůbec můžeš sám skládat... . Teď jim zase ujíždí vlak levnýma Nanobeamama 30cm a na 5GHz páteře uvidíme co dá v reálu PowerBeam 50cm s HW noise reduction. Ale kdo chce ať si užívá odpálených ethernetů a duchařin s Mikrotikem oba systémy jsem zkusil a čistě UBNT síť u mě na bezdrátu zvítězila.
0 x

okoun

No nerad bych tu děla flame i když rád bych zase po čase :)

Airmax ano byl dřív než NV2 ale vzhledem k tomu že s NV2 si nijak nejsou blízcí, tak bych o tom nepsal. Spíše NSTREME tu byl dříve jak Airmax, takže asi tak.
Beta je všechno co začíná a UBNT je na tom stejně, když vzpomenu na problémy s AFkem.
Mám tu několik spojů s Airmaxem a že bych z toho byl nějak odvařený, tak to ani náhodou, má to problémy prakticky stejné ba i možná větší jak Mikrotik. V zarušeném prostředí to shodí každý prd a občas musím nanobridge restartovat, protže tam neprojde více jak 10Mb.

ludvik píše:Možná si přečti všechny diskuse, které okolo mikrotiku (i routerboardu) jsou. Ač má mikrotik podstatně víc možností, je to stále prostě beta. UBNT vezmeš, nastavíš pár údajů a jede to a nevíš o tom. Hardwarová spolehlivost je plusmínus stejná (aneb sere se všechno), ale ta softwarová je nebe a dudy - AirMax prostě funguje. A fungoval dřív, než NV2, takže třeba my mikrotik opouštíme (na rádiích).

Teoreticky jsou k lidem lepší mikrotiky ... jednoduše z toho člověk udělá router, nastaví cokoliv (ubnt je přeci jenom v tomhle jednoduché). Jenže: stejně si domů pořídí wifinu ... a každá router umí. S jednodušším ovládáním. S mikrotikem furt někdo otravuje, že chce něco nastavit. Na tplinku to zvládne kdekdo. Kromě toho nechci pouštět usera na klientské rádio z principu.

Mikrotik jde podle mě do pekel tím, kolik různých variant vyrábí. To softwarově ukočírovat není žádná sranda, což se s každou verzí podle mě jen potvrzuje.

Routerboardy (když odmyslím SXT) jsou zase oproti UBNT zbytečně složité z hlediska možností porouchání - karty, pigtaily, konektory, kabely.

1. zde záleží opravdu o tom, co z MK pořídíš. Může to být jednodušší, nebo horší ... U ubnt je fakt, že třeba NanoBridge moc nedomysleli ...
2. neumím posoudit dostatečně. Ale na našich přístupových bodech většinou přežije UBNT. A to i tam, kde to odnesla Alcoma ...
3. dohled si dělám sám :-) Nevyhovuje mi žádný.

Ale jinak mě to děsně štve. Kdyby byl Atheros co k čemu, tak má TDMA v hardware už dávno a nemuseli bychom řešit nekompatibility.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

Restarty UBNT kvuli 10M lan portu delam na tech par poslednich pravidelne. Asi uz dosluhuji.
At uz jede lepe UBNT nebo MK , tak UBNT u me nejvice pokulhava v jakekoli diagnostice problemu nebo rychleho reseni nejakeho klientova pozadavku.
Kdyz UBNT spoji jede neco blbe, tak vim, ze jede blbe a tim jsem skoncil. U MK muzu menit hafo parametru, raty, frekvence... s okamzitym vysledkem a ne klikat na APPLY, TEST, APPLY, TEST (kdyz moznosti test zrovna UBNT disponuje, klientske vetsinou ne, a kolikrat mi umre jen kdyz zmenim SSID na ktere chci prepojit, proste se nespoji, az po restartu, takze potupne volam klientovi at resetuje antenu)
Kdyz neco drbe v klientove siti za MK, tak muzu zjistovat co kde jak proc a filtrovat si provoz v siti, na UBNT si muzu pingnout random IP a zkusit jestli treba neco odpovi.
SppedTest mezi jednotlivymi UBNT je taky scifi, pokud neco nezmenili, to je dulezity tool.

Problemy ma kazde zarizeni, ale zvolim si to, kde jsem schopny spoustu situaci zachranit vhodnymi nastroji uz od stolu, ev. to rozbehnout nejak alespon nouzove, kdyz je treba vecer. za mne jednoznacne MIKROTIK
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

aliney píše:Restarty UBNT kvuli 10M lan portu delam na tech par poslednich pravidelne. Asi uz dosluhuji.
At uz jede lepe UBNT nebo MK , tak UBNT u me nejvice pokulhava v jakekoli diagnostice problemu nebo rychleho reseni nejakeho klientova pozadavku.
Kdyz UBNT spoji jede neco blbe, tak vim, ze jede blbe a tim jsem skoncil. U MK muzu menit hafo parametru, raty, frekvence... s okamzitym vysledkem a ne klikat na APPLY, TEST, APPLY, TEST (kdyz moznosti test zrovna UBNT disponuje, klientske vetsinou ne, a kolikrat mi umre jen kdyz zmenim SSID na ktere chci prepojit, proste se nespoji, az po restartu, takze potupne volam klientovi at resetuje antenu)
Kdyz neco drbe v klientove siti za MK, tak muzu zjistovat co kde jak proc a filtrovat si provoz v siti, na UBNT si muzu pingnout random IP a zkusit jestli treba neco odpovi.
SppedTest mezi jednotlivymi UBNT je taky scifi, pokud neco nezmenili, to je dulezity tool.

Problemy ma kazde zarizeni, ale zvolim si to, kde jsem schopny spoustu situaci zachranit vhodnymi nastroji uz od stolu, ev. to rozbehnout nejak alespon nouzove, kdyz je treba vecer. za mne jednoznacne MIKROTIK

+ 1
S tím nezbývá než souhlasit.
Ještě bych zmínil problém zaseknuté modulace (6mbit) u NV2 a zároveň i Airmax.
Jak víme tímto problémem trpěli oba systémy. Míkrotik to opravil někde kolem verze 6.11. Ale airmax? Nečetl jsem že by se toho problému již zbavil...
Další výhoda mikrotiku je že když něco nejede tak jak má tak se to dá ošéfovat scriptem který hlídá onu věc...
U UBNT? Tam to většinou zjistíte až když to nefunguje. Nejede to tak to restartuju :)
0 x

ludvik

Diagnostika, scriptování (i když ... shell to není) je v MK výhoda. Ale já to fakt u UBNT nepotřebuji (to důležité mám ze SNMP&SSH). Od spoje potřebuji, aby fungoval, ne abych hledal, proč nejede ... Potřebuji řešit jiné věci, než si scriptovat kvůli chybám MK. Všechny výhody mikrotiku padnou ve chvilce, kdy si člověk uvědomí, že to je jen řešení důsledku, nikoliv příčiny.

Mimochodem haním jen rádia. Proti drátovým řešením MK nic nemám, naopak to používám.
0 x

okoun

a to je právě ono, nechci tu držet dvě platformy, když ubnt neumí nic kromě přenosu dat. jako hodně lidí mi tu furt tvrdí že ubnt je v přenosu po bezdrátě bez konkurence, ale nikdy jsem to neviděl, tak se pochlubte jak vám to jede, furt tu vidím jen screeny od MK ale UBNT fuer jen řeči a řeči.
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

ludvik píše:Od spoje potřebuji, aby fungoval, ne abych hledal, proč nejede...
:lol: takze kdyz ti nejede spoj, jedes tam a rovnou ho cely vymenis? Verim, ze si tim nechtel rict, ze UBNT spoje proste jedou a nekazi se :-D
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

aliney píše:
ludvik píše:Od spoje potřebuji, aby fungoval, ne abych hledal, proč nejede...
:lol: takze kdyz ti nejede spoj, jedes tam a rovnou ho cely vymenis? Verim, ze si tim nechtel rict, ze UBNT spoje proste jedou a nekazi se :-D

Řekněme že s Mikrotikem si hraješ s parametrama aby to nějak jelo a s Ubnt jsi toho defacto až na změnu kanálu v případě rušení ušetřen. Pokud je někde problém (zatečení,fresnelka,ethernet) je jednodušší vyměnit/dát silnější anténu jako celek než si někde na střeše hrát s kartičkama a pigtailama. Powerbridge se moc nepovedl konstrukčně, ale nemá cenu to zmiňovat když je tu levný PowerBeam.
0 x

okoun

tak s tím mohu jen nesouhlasit, mikrotik nastavím velmi základně to znamená, ssid kanál, protokol, šifru a jedu, pokud mi to začně zlobit vlivem špatného éteru tak už si hraji, blbé je že s ubnt si nemám jak hrát a tak končím. jo ubnt má řešení PM10 :mrgreen:
0 x