❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaké antény na 5GHz používáte ve městě?
Jaké antény na 5GHz používáte ve městě?
I když se wifi nějaký ten pátek věnuji občas člověk narazí na problém, který určitě někdo z vás řešil. Řeším připojení tlustého klienta v centru města, který potřebuje rychlost 20/20 Mbit. Obsazenost kanálů masivní v daném místě slyším cca 120 sítí provoz na jednotlivých kanálech velký. Vzdálenost k AP cca 400m. Původně jsem na tomto místě měl SEXTANT od mikrotiku chodil cca rok v pohodě, ale vyrostlo okolní rušení a tak jsem nasadil od Jirouše malou parabolu 40 cm a stav je ještě horší slyším i sítě, které jsem před tím neslyšel u SEXTANTu. Domníval jsem se, že parabola je směrovější a neuslyší bordel za zády, čímž SEXTANT netrpěl. Máte někdo zkušenost s podobným problémem a co jste za anténu použili. Chápu, že v tomto pekle je použitelná pouze jedna polarizace a něco co je hodně tupé na okolní signál.........
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Paraboly namiř do nebe a spoj se na boční laloky na signál, který ti bude dostačovat.
0 x
a tohle jako funguje? neni lepší použít méně ziskový anteny? asi ne když amji větší úhel...
pak teda doporučuji pohrát si s nastavením Noise floor threshold případně s Adaptive Noise Immunity ale obojí je závislé na použité kartě.
pak teda doporučuji pohrát si s nastavením Noise floor threshold případně s Adaptive Noise Immunity ale obojí je závislé na použité kartě.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
nebo me napada ziskova antena a koax - melo by mit stejny efekt jako natocit to do nebes (no fuj
)

0 x
Jan Ptáček
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Fuj? Fuj je to, co se děje okolo nás. Natočením antény do nebe získám v potřebném směru úzce směrovou a málo ziskovou anténu. Když si pomůžu výkonem na kartě, tak se s tím lze na krátké vzdálenosti v zarušeném prostředí postavit nemožné.
0 x
ať přemejšlim jak přemejšlim, nezdá se mi že by to bylo lepší než hlavní lalok. Ta karta dostane stejnej poměr signálu a šumu akorát v jiný intenzitě ale rozdíl mezi rušením a signálem bude stejnej. To je jako poslouchat dav lidí na 1km.. beztak nebudu rozumět ani jednomu a parabolickej mikrofon to nevyřeší. Zkus ten Noise floor threshold. Sice nechápu co tam nastavit ale vim že to do RX na kartě zařazuje útlumovej člen a je to vidět na signálu. Ale tak či tak se mi nepodařilo ze spoje vytřískat lepší parametry.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
S tim souhlasim...Radek Úlehla píše:Fuj? Fuj je to, co se děje okolo nás.
Nevím, nevyvracím, nemám odzkoušené, ale je to takové řešení.....Radek Úlehla píše:Natočením antény do nebe získám v potřebném směru úzce směrovou a málo ziskovou anténu. Když si pomůžu výkonem na kartě, tak se s tím lze na krátké vzdálenosti v zarušeném prostředí postavit nemožné.
0 x
Jan Ptáček
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Takže je lepší koupit za několik tis. útlumový člen nebo tam namotat třeba 20 metrů VFka?
Když už tam tu parabolu má, je to jen o tom natočit ji jinam.
Ale je tu jeden problém, spousta lidí si stěžuje na rušení apod, že to nelze provozovat, ale mnoho lidí nemá mikrotika ani korektně nastaveného, tam jsou pak jakékoliv VOODOO rady k ničemu.

Ale je tu jeden problém, spousta lidí si stěžuje na rušení apod, že to nelze provozovat, ale mnoho lidí nemá mikrotika ani korektně nastaveného, tam jsou pak jakékoliv VOODOO rady k ničemu.
0 x
Děkuji za rady,
ale otočit to do nebe mi nepřijde úplně ideální řešení. Kde se dá nastavit Noise floor threshold? Nikdy jsem tyto parametry neměnil a ani jsem nenašel možnost jak to nastavit?
ale otočit to do nebe mi nepřijde úplně ideální řešení. Kde se dá nastavit Noise floor threshold? Nikdy jsem tyto parametry neměnil a ani jsem nenašel možnost jak to nastavit?
0 x
promos píše:I když se wifi nějaký ten pátek věnuji občas člověk narazí na problém, který určitě někdo z vás řešil. Řeším připojení tlustého klienta v centru města, který potřebuje rychlost 20/20 Mbit. Obsazenost kanálů masivní v daném místě slyším cca 120 sítí provoz na jednotlivých kanálech velký. Vzdálenost k AP cca 400m. Původně jsem na tomto místě měl SEXTANT od mikrotiku chodil cca rok v pohodě, ale vyrostlo okolní rušení a tak jsem nasadil od Jirouše malou parabolu 40 cm a stav je ještě horší slyším i sítě, které jsem před tím neslyšel u SEXTANTu. Domníval jsem se, že parabola je směrovější a neuslyší bordel za zády, čímž SEXTANT netrpěl. Máte někdo zkušenost s podobným problémem a co jste za anténu použili. Chápu, že v tomto pekle je použitelná pouze jedna polarizace a něco co je hodně tupé na okolní signál.........
ve měste je dobré hlavně využívat důvtip, třeba dát anténu nějak za stěnu kde je vidět pouze na tu část města, kterou chceš, dále je třeba používar směrové paraboly a co nejvíce je možné stahnout citlivost karty, potom mi to funguje dobře.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Možná to namíření antény do nebe nebylo úplně pochopeno. Neříkám, aby jste vzali anténu a namířili jí kolmo nahoru. Je potřeba ji namířit tak, aby jste měli svůj vysílač na přijatelné úrovni a ostatní AP co nejvíce potlačené.
0 x
nevím, ale toto mi fakt přijde dost na hlavu, ale nezkoušel jsem to, spíše bych našel pochopení pro útlumové členy, či ty filtry od p. štourače
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Nezkoušel jsi to, ale přijde ti to na hlavu? Dlouho jsem váhal, jestli se registrovat na toto forum, ale tohle mi už nedalo.
0 x
řeknu ti to takto, po 5 letech co dělám s Wifinama, tak mě to opravdu nenapadlo otáčet anténu a využívat tak boční laloky....
ano budeš chytat méně sítí, ale nikdy nedosáhneš uspokujujícího CCQ, asi tak.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
okoun píše:řeknu ti to takto, po 5 letech co dělám s Wifinama, tak mě to opravdu nenapadlo otáčet anténu a využívat tak boční laloky....
A jak jsi k tomuhle proboha došel ?! Nějakým exaktním poznáním nebo si to jen myslíš ?
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!