❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Orcave, Ray, Alcoma, SAF..?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
nitx

Orcave, Ray, Alcoma, SAF..?

Příspěvekod nitx » 11 years ago

Dobrý den. Které pojítko je Mercedes a které Škoda :] Objektivně pokud lze. Díky za doporučení.
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

Chybí ti tam UBNT :D :lol:
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 11 years ago

Co takhle si prvni to forum projit?! Je tady hromada prispevku na toto tema.
0 x
Lukas Kristek

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Ahoj, zde nezískáš objektivní odpověď.
Je velmi málo poskytovatelů, kteří měli možnost vyzkoušet všechny výrobce. Možná se ozve GFRS, ten k tomu určitě má co říci. Otázkou je, jestli bude mít chuť.

Za nás můžu říci, že jsme si dlouhodobě vyzkoušeli spoje 10G+ od Alcomy, Ceragonu, Gigabeamu, Orcavu, Summitu, KPE.
Pokud stojíš před výběrem technologie, je potřeba si zodpovědět základní otázku - jaké služby na tom plánuješ po dobu životnosti spoje poskytovat.

Z dlouhodobé hlediska preferuji Alcomu, protože funguje, ať ten spoj dám kamkoliv, tak neudělám chybu.

Pokud zase bude mít někdo debilní řeči, tak vám odpovím rovnou. Vlastním sice vlajku Alcomy, s Jakubem Rejzkem si tykám, ale opravdu mi Alcoma neplatí za propagaci a reklamu, ani nemám logo Alcomy vyšité na trenkách (zpředu).
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Add srovnání Mercedes vs. Škoda - najel jsem Kiou Ceed 130 tis. km. Bylo to pro mě jedno z nejpohodlnějších a dobrých aut... než jsem přesedlal do subaru...
0 x

whef

Příspěvekod whef » 11 years ago

Záleží na tom jak píše Radek, co od toho chceš, kolik na to máš a kolik toho v jakých pásmech budeš brát. Univerzální a asi nejpší je alcoma, ale pokud nebereš dost spojů tak to taky zaplatíš.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

Když si projdeš jiná témata vždy se to hodnotí z různých úhlů ať už délka záruky, vzdálenost výrobce od Tebe atd. (KPE,Summitd,Alcoma,Racom jsou u nás v ČR). Pak samosebou zkušenosti - Ty má každý jiné. Poslední dobou se koukám aby mi třeba výrobce nekrachnul :) . Takže z toho pohledu dle Justice jsou na tom dobře Racom a Orcave - ostatní výrobci u nás už to pro jistotu v rozporu se zákonem o účetnictví nezveřejňují a to o něčem pro mě svědčí. Nač mi pak bude záruka a pozáruční servis když už firma třeba nebude? Na nic :wink: .
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

Nejdřív off topic - podle účetní uzávěrky se nedá v reálu zjistit jak na tom společnost ve skutečnosti je.

Při výběru v ISPA jsem zvažovali všechny domácí výrobce plus nějaké zahraničí (Ceragon, Huawei, NEC, Erricson, ...) a z hlediska TCO (což je důsledku číslo sestávající se z pořizovací ceny a kvality - tedy nákladů na servis, provoz a správu) nám celkem jednoznačně vyšla nejlíp Alcoma. O Orcave mluvit raději nebudu (rozhodně bych ve stávající fázi asi nebyl objektivní), zásadní problém je kvalita jejich jediného produktu a přeprodej AVIATu nemusím řešit přes ně. U zahraničních výrobců je obecně problémem cena servisu. Ostatní lokální výrobci nemají tak široké portfolio a většinou jsou s vývojem pozadu, ale pokud chci jen 10/17 ... proč ne.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

Každý si vybere podle svého a zohlední si svoje vlastní TCO. Jde pak jen o to, aby to tak skutečně bylo i v budoucnu při provozování toho spoje.
0 x

whef

Tak k tomu co psal Štěpán ta alcoma vychází nejlépe, i když oni mají jako aliance co bere dost spojů více friendly ceny. Racom už má širší porfolium a bude mít zachvíli vše co menší isp potřebuje, akorát kvality a technické urovně si nejsem poslední dobou moc jist, přeci jen nemají takové zkušenosti. Jinak už je Ray 10,11,17,24 bude 18 a nově v RAY 2 bude ve volitlném základu optický port.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 11 years ago

Par spoju sem mel moznost odzkouset a pokdu chces spoj u kteryho neresis porad nejaky mouchy a updaty atd tak optimalni alcoma , v pripade potreby kvalitni servis , dobre rychle jednani a cesky , perfektni dilenske zpracovani :D --- ps vlajku alcomy nemam ani logo nikde vysite ale mam zkusenost a ta je k nezaplaceni a neprenositelna :mrgreen:
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Asi takhle ... pokud jsi tak malý, že nebudeš mít nějakou separátní smlouvu - vyhni se zahraničním výrobcům velkým obloukem. Jak budeš mít jednou jediný malý problém, budeš si nadávat, protože ti nikdo nepomůže. Kdežto do alcomy nebo racomu stačí zavolat.
Čistě technicky není mezi Alcomou a Racomem moc rozdílu. Ale ve vyšších sférách momentálně podle mě alcoma vede (ale až takový znalec obou nejsem), jejich MP600 je asi momentálně nedostižná.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

Ray jednoznačne zamútil vodu cenou...i keď občas to treba aj ich obchodníkom na viac krát vysvetliť. Isto majú menšie portfólio produktov ako alcoma, no ak si tam niekto nájde to svoje tak prečo nie.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 11 years ago

mam orcave, alcomy, summit, ATH, Aviat, Ray
o ničem nevim, ray asi jako jediný se mi podařilo naladit opravdu na absolutně kalkulačkové hodnoty ostatní větršinou tak o 1 - 2db huř... závěrem si myslím, že je to uplně šumák prostěvše jsou profi spoje a valí to tak jak za ně zaplatíte... jako je pravda že ta MP600 co máme je brutus kolik to dokáže protlačit dat, ale každopádně si myslím,že každé rádio má své pro a proti můžu to tu zkusit popsat...

ATH (waveform) - zrovna řeším problém, že proti RB1200 mi nechce slinkovat na 1Gbit takže tam musím dát switch je to IDU takže jiné problémy asi nemám...
Alcoma (MP600, MP155)- jednotky docela OK nelíbí se mi připojení přes svorkovnici, nastavování jenom přes aplikaci mi taky dneska nepříjde nejlepší...antény OK, ale ladění se nedělá stejně dobře jako s arkivaotrem nebo JRC
Aviat (GE3) - špička v kvalitě signálu vyníkající citlivost použití s anténami arkivator... dlouho jsme čekali než nám jej dodali s námi potřebními subbandy...
Summit (narrow) - nejde naladit na kalkulačku, antény co k němu jsou nemají tak "kvalitní ladění" jako třeba JRC, nebo Arkivator ale jednotka je malá lehká to se mi líbí nelíbí se mi možnost nastavovat antény jenom přes aplikaci sms....
Orcave (1s10) - libí se mi možnost nastavení přes web, připojení rj45, antény (možnost arkivator nebo JRC) moc se mi nelíbí hovadské a poměrně těžké jednotky... nemožnost použít všech kanálů....
RAy (17G) - moc pěkné kvalitní antény JRC, signál dokonale podle kalkulačky, dobrá citlivost, moc pěkné a lehké, funkční jednotky, u vanca možnost připojení klasickým cat5e kabelem, možnost nastavení pomocí WEB rozhraní..
vše kromě ATH mi jde proti MKčku na Gbit o žádném z rádijí od té doby co se nasadili a zaměřili nevíme....
takže takhle bych to asi shrnul.
když se rozhoduji co kam nasadit tak se většinou dívám po ceně, možnostech využití do budoucna a spotřebě..
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

whef

Ze zkušeností vím, že to je všeho do času. Pokud ti spoje zatím Rouchi drží, tak to máte super. Ono jich zas nemáte tolik jako jiní, a tak dlouho, ale část je myslím pronájem tak vás to ani trápit nemusí. Taky jich nemáme tolik, ale problémy si občas uživáme. Jinak ta alcoma je nej, aplikace pro mng. je dobrá zvlášť při víc spojích. Stejně tak jako zařezávací svorkovice, i když na servis to je asi trochu vopruz na spolehlivost je to z dlouhodobého hlediska velmi dobré. Racom od svých speciálních konektorů taky v nové verzi odchází i když to nové řešení mi nepřijde moc good. Jinak Ath myslím stejné verze co máte vy, není problém proti RB 1200 na gbitu máte asi někde problém. Zkuste případně křížený kabel, i když to šlo asi i na nekříženém a nemá to na to vliv.
0 x