❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Gigabitovy domaci wifi router - vase zkusenosti

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Gigabitovy domaci wifi router - vase zkusenosti

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Ahoj vsem,

jak je moderni rikat, rad bych zde udelal takovy mensi "brainstroming" na tema gigabitoveho domaci routeru ... 8)

... resim jake zarizeni pro lidi na gigabitovych LANkach, kde tato krabicka musi zvladnou aspon 200mbps ...

... neresil bych, zda tyhle rychlosti jsou k necemu, vzdy se najde par jedincu co to proste chteji ...

Zakladni pozadavky jsou jasne:
1x WAN
2X LAN
(vsechny porty gigabitove)
802.11n 300mbps MIMO 2x2 wifi
CPU co umi uNATovat aspon 200mbps (rad bych pres 300mbps)
USB je plus ale neni nutne ...
A uplne idealne podpora VLAN ci openwrt obecne (oddeleni multicast provozu pro IPTV apod.)

Zatim sem nasel odkaz na prehled testovanych kousku v USA - bohuzel spousta zajimavych kousku neni u nas na trhu ...
http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/r ... wan-to-lan

Tedy sem prozatim vybral:

TP-LINK TL-WR1043ND - nutno verzi 2 s silnejim CPU (Qualcomm Atheros QCA9558@720MHz) - 1400,-
TP-Link TL-WDR3600 - 1700,- (zatim nejlepsi varianta)
TP-Link TL-WDR4300 - 1900,- (stejny jako WDR3600 ale s MIMO 3x3)
TP-Link Archer C7 AC1750 - 3500,- (prilis drahy :-( - ale krasny)

D-Link DIR-645 - 1700,- (krasny design, fajn cena, ale openwrt neni jeste uplne pripraveno)
... a rad bych zde udelal takovy mensi seznam vhodnych zarizeni pro tento ucel ...

... az najdu dalsi doplnim ... Ted treba resim Asus, ale tam podpora openwrt je slaba, stejne jako jejich CPU Ralink ... :mrgreen:

Predem diky vsem za plodnou diskuzi ... :wink:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Teď pro jednoho zákazníka řeším Well WRC8500AN Dual (2,4 + 5Ghz). Je to také Gigový router.
Máte s ním někdo zkušenost?
0 x

Robotvor

Příspěvekod Robotvor » 11 years ago

0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 11 years ago

ja mam 1043, a 300MBit prez to odnatovat neni problem, aktualne kvuli podpore tiskarny na tim pouzivam open-wrt a taky docela spokojenost, stejne se vratim ke stock firmware jelikoz tiskarna uz vymenena za sitovou.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

lwq
Kontaktovat uživatele:

Muzes prosim vyzkouset co ta 1043 pres NAT zvladne ? :wink:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

zajímalo by mě proč si nezařadil RB951G nebo RB2011UiAS-2HnD-IN.

nezdá se vám že ty TPlinky maji malou citlivost? Na můj vkus docela ano. Za skoro dva hadry bych docela rád viděl něco lepšíno než usmolených -67dBm. RB2011 má -73dB což je asi tak jako bych k tplinku dal 10dB všesměrku. Vim že to nemá 5GHz ale to je řekl bych jaksi stále úplně fuk stejně jako nemá smysl kupovat 3x3 mimo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

lwq
Kontaktovat uživatele:

hapi: ani nevim proc sem tam MK nedal :-D mozna proto, ze mi prisli moc drahe ... :roll:
Dost by se mi libilo, pokud bych tou wifinou mohl naskenovat co se deje v eteru typu AirView, ale to je bojim, ze mam smulu, ze ? :roll:
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Za mne jednoznacne RB951G cena je prizniva a navic si na tom routeru muzes delat temer co chces vcetne zaloh 3G apod.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

RB951G vypada super ... Jen me mrzi, ze to nema 5G a podporu (primou) pro openwrt ... Premyslim dat RB912 + USB ethernet ... Ale asi je to nesmysl ... :roll:
WDR3600 je zatim asi nejlepsi volba ... Jen uchodit PPTP bude zase porod, na ROSu to je hned ...
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 11 years ago

951G je slusna. Na rozdil od pruseroveho 751U/G, kde wifi pro domaci pouziti behalo dost desive (nasadil jsem jich asi 8 a 6 se mi postupne vratilo, protoze to lidem nejelo lip jak 18 Mbit pri jakemkoliv nastaveni).

U 951G uz je novy cipset a ten i s notebooky atd. jede dobre.

To same RB2011, osobne kvuli integrovanym antenam (neverim tomu a ma to horsi pokryti a vlastnosti) davam lidem RB2011UAS-2HnD, to je ultimatni router, pokryje to i vetsi dum s prehledem, 2x2 MIMO jede pekne a navic je to mikrotik, takze konfigurace dukladna.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

RB2011 se mi libi, ale malo kdoho ho zaplati a oceni ... Chtelo by to mensi krabicku s 5x GEth MIMO wifi a bylo by ... :wink:
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Teď je otázkou, zda navrhované routerboardy splňují podmínku Gigabitový router. Nevěřím. Ale těch 200M by mohly ...

TL-WDR3600 má hardwarovou podporu NATu. Gigabit unatuje (viděl jsem měření). Po vypnutí NATu jen necelých 300Mbit, na OpenWRT asi o 30 víc.
Existuje prý do toho i originální FW s VLAN podporou. Pak lze nakonfigurovat "předání" tagované VLAN z WAN na jeden z LAN portů (již netagovaně). Ale nemá vůbec podporu pro IPv6 (což bez vlan nějak má).

Co jsem koukal na pár datasheetů atherosu (už nevím co přesně to bylo za čipy - ale myslím ty používané i mikrotikem), podpora HW NAT tam je. Sice dost omezená (což mikrotiku vadit bude), ale pro použití jako domácí router (tedy jen jedna či několik málo IP) naprosto vyhovující. A na tom prostě ty tplinky budou mít výhodu.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.