❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj na 3,5km udělat na 2,4 nebo 5Ghz?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soucez
Kontaktovat uživatele:

Spoj na 3,5km udělat na 2,4 nebo 5Ghz?

Příspěvekod soucez » 19 years ago

LIdi potřebuju udělat spoj s propustností řekněme do 5Mbps. Mám do toho jít pomocí 2,4GHz nebo 5GHz? Prostředí je čisté bude to snad jediná wifi v té lokalitě.
Je nějaký markantní rozdíl třeba v pingách při použití 5GHz oproti 2,4GHz. Obecně platí že pomocí 5GHz protlačím větší konektivitu?
Řeším to z důvodů finančních. Chyhi požít paraboly z Radomem a jako rádia zřejmě COMPEXy WPE54AG nebo G podle toho jestli mi doporučíte spíš 5GHz.

Jo jak je dobré nastavit COMPEXy když je to páteřní point to point. Je nějakej lepší způsob než to dát jako AP a Client na druhé straně?

Předem díky.
0 x

Zdeněk.hb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk.hb » 19 years ago

Já bych se přiklonil k 5GHz spoji ....
0 x
Zdeněk Slanina
Havlíčkův Brod

soucez
Kontaktovat uživatele:

Zdeněk.hb píše:Já bych se přiklonil k 5GHz spoji ....

No to já samozřejmě taky, ale finančně je to náročnější a tak bych rád věděl nějaké vážné důvody proč raději připlatit a jít do 5GHz
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

soucez píše:

No to já samozřejmě taky, ale finančně je to náročnější a tak bych rád věděl nějaké vážné důvody proč raději připlatit a jít do 5GHz

My máme na 3,5 km +- taky spoj udelany pres Dlink900+AP. Tlacime ted s tim 3 Mbity. Vse jede jak ma, ale jakmile lidi zacnou vice tahat pres torrenty apod. pingy se zvetsi = proste to neni stabilní. Kdyz jsem porovnaval rozdil mezi timto spojem a spojem na 5 GHz, ktery je sice jen na 2 km, tak tam to zda bezi nejake p2p je uplne jedno a pingy se nemeni. Ber to obecne. Jdi do 5 GHz, rozdil poznas casem, nebo zjistit ze jsi investoval dobre. Jinak financne to zas nevyjde tak rozdilne, anteny na kazdou stranu po 2x1600 Kč, jako AP pouzijes nejakeho trendeta (tady vidim asi jediny rozdil v cene oproti 2,4). Kabely atd. pouzijes stejne jako u 2,4. Je to muj nazor, muzes si z toho, ale taky nemusis nic vzit. Ahoj.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

pepulis píše:
soucez píše:

My máme na 3,5 km +- taky spoj udelany pres Dlink900+AP. Tlacime ted s tim 3 Mbity. Vse jede jak ma, ale jakmile lidi zacnou vice tahat pres torrenty apod. pingy se zvetsi = proste to neni stabilní. Kdyz jsem porovnaval rozdil mezi timto spojem a spojem na 5 GHz, ktery je sice jen na 2 km, tak tam to zda bezi nejake p2p je uplne jedno a pingy se nemeni. Ber to obecne. Jdi do 5 GHz, rozdil poznas casem, nebo zjistit ze jsi investoval dobre. Jinak financne to zas nevyjde tak rozdilne, anteny na kazdou stranu po 2x1600 Kč, jako AP pouzijes nejakeho trendeta (tady vidim asi jediny rozdil v cene oproti 2,4). Kabely atd. pouzijes stejne jako u 2,4. Je to muj nazor, muzes si z toho, ale taky nemusis nic vzit. Ahoj.

OK. kterej Trendnet mi doporučuješ? Já mám celkem dobré zkušenosti s COMPEX WPE54xx můj ISP je taky používá a nejsou s nima problémy. Co myslíš?
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

soucez píše:
pepulis píše:
soucez píše:

OK. kterej Trendnet mi doporučuješ? Já mám celkem dobré zkušenosti s COMPEX WPE54xx můj ISP je taky používá a nejsou s nima problémy. Co myslíš?

Tema kabelama jsem myslel, ze je musis pouzit jak u 2,4 tak u 5GHz :D. Ten trendet ti neporadim, pouziva jej tady JirkaRTJ, kdyz tak se zeptej jej. On moc dobre zkusenosti s compexy nema. Je to tady i nekde napsane, ale samozrejme mohlo jit o vadne kousky apod.
0 x

jumbocb

Příspěvekod jumbocb » 19 years ago

Já osobně se v dnešní době přikláním na 5 GHz spoj a to buï 2x RB 112,153 nebo 532 podle toho jakou náročnost očekáváš a když to přepočteš na peníze tak vyjde cca o 1000 kč dráž na každou stranu než nějaká AP a pokud by jsi nechtěl opusti možnost AP jako takových tak já osobně doporučuju použít Ovislink WL 5000 do kterého se už připravuje APpro ale i bez něj jedou docela dobře. Pár už jich v síti mám a za tu cenu za kterou jsou, jsou opravdu zlatý. A co se antén týče tak bych asi použil tyhle http://eshop.cznet.cz/product_info.php?products_id=212

Ale vše je opravdu jen na tobě.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

jumbocb píše:Já osobně se v dnešní době přikláním na 5 GHz spoj a to buï 2x RB 112,153 nebo 532 podle toho jakou náročnost očekáváš a když to přepočteš na peníze tak vyjde cca o 1000 kč dráž na každou stranu než nějaká AP a pokud by jsi nechtěl opusti možnost AP jako takových tak já osobně doporučuju použít Ovislink WL 5000 do kterého se už připravuje APpro ale i bez něj jedou docela dobře. Pár už jich v síti mám a za tu cenu za kterou jsou, jsou opravdu zlatý. A co se antén týče tak bych asi použil tyhle http://eshop.cznet.cz/product_info.php?products_id=212

Ale vše je opravdu jen na tobě.

Tak jsem celkem rozhodnutý použít ty Trendnety s novým fw. akorát jsem si všiml že třeba COMPEXy umožňují nastavit ACK pro venkovní dlouhý spoj v závislosti na délce v [m] To ten Trendnet asi nemá že? K čemu je to vlastně dobré? Rádio čeká na odezvu druhého nějaký čas či co?
Spoj bude na 3km a druhý na cca 5km
0 x

JirkaRTJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JirkaRTJ » 19 years ago

Ahoj

Každopádně páteř je lepší udelat na 5Ghz. 5Ghz pásmo má vice nezávislých kanálu, vetší propustnost a i není tak zarušené pásmo.

Rozdíl v pingách může být v závislosti na zarušení,anténach atd. Ale prostě 5ghz je lepší. Jinak si myslím že v ideálním připadě při menším trafiku budou pinky stejné. Ale otázka je zda má cenu investovat peníze do páteře na 2,4Ghz když je 5Ghz jen o málo dražšího.

Já jsem provozoval spoj na 5ghz s Compexama WPE54AG cca 4 měsíce, jsou drahé a já s nima neměl dobré zkušenosti. S TrendNetem TEW510APB mám lepší ping na 6km mam avg. cca 2-3ms ale jede to i 1ms. Při zatízení se to trochu zvedne ale to u všech zařízení.
TrendNet nemá teda nastavení ACK atd. takové jako Compex kde to zadávás přimo v metrech a on ti ty hodnoty dohodí sám. Ja prostě spustil FTP server - klient kopirování a prostě jsem ty hodnoty nastavil metodou pokus omyl(nahoru dolu). Dá to vice práce, ale na druhou stranu to uděláš jednou a více na to nesáhneš.
Mám ty TrenNety v modu bridge a 2,4Ghz část v modu AP. Mám na jejich 2,4 Ghz částech pověšené i klienty. Dnes okolo cca 10-12 na každém AP a žádný problém.

Myslím si že MK bude asi variabilnější a máš i možnost vice věci videt než u HW AP, ale zase HW AP od toho Trendnetu te vyjde levněji.

Je to na zváženou. Muj ISP používá Compexy a chváli je.

JirkaRTJ
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

JirkaRTJ píše:Ahoj

Každopádně páteř je lepší udelat na 5Ghz. 5Ghz pásmo má vice nezávislých kanálu, vetší propustnost a i není tak zarušené pásmo.

Rozdíl v pingách může být v závislosti na zarušení,anténach atd. Ale prostě 5ghz je lepší. Jinak si myslím že v ideálním připadě při menším trafiku budou pinky stejné. Ale otázka je zda má cenu investovat peníze do páteře na 2,4Ghz když je 5Ghz jen o málo dražšího.

Já jsem provozoval spoj na 5ghz s Compexama WPE54AG cca 4 měsíce, jsou drahé a já s nima neměl dobré zkušenosti. S TrendNetem TEW510APB mám lepší ping na 6km mam avg. cca 2-3ms ale jede to i 1ms. Při zatízení se to trochu zvedne ale to u všech zařízení.
TrendNet nemá teda nastavení ACK atd. takové jako Compex kde to zadávás přimo v metrech a on ti ty hodnoty dohodí sám. Ja prostě spustil FTP server - klient kopirování a prostě jsem ty hodnoty nastavil metodou pokus omyl(nahoru dolu). Dá to vice práce, ale na druhou stranu to uděláš jednou a více na to nesáhneš.
Mám ty TrenNety v modu bridge a 2,4Ghz část v modu AP. Mám na jejich 2,4 Ghz částech pověšené i klienty. Dnes okolo cca 10-12 na každém AP a žádný problém.

Myslím si že MK bude asi variabilnější a máš i možnost vice věci videt než u HW AP, ale zase HW AP od toho Trendnetu te vyjde levněji.

JirkaRTJ

JirkoRTJ díky za reference. Můj ISP ty COMPEXy taky chválí, ale na tom TrendNetu se mi líbí možnost využít tu 2,4ku na klienty. To je super. Pochopil jsem z návodu na WEBu že je to celé pod jednou IP že? Jak Ethenet tak obě WRLS části. Jakej firmware používáš. Píšou na i4ce že s originálním to prostě nefunguje.
To ACK jste nastavovali systémem pokus/omyl na těch COMPEXech jo? K čemu to vlastně je dobré?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

JirkaRTJ píše:Ahoj

JirkaRTJ

Jirko prosím Tě ty Trendnety co se týče 5GHz páteře máš nastaveny jako AP -- -- -- Client nebo jak? Ten mód repeater je dobrý k čemu?
Díky za rady a trpělivost. Toto bude můj první spoj 5GHz. Jak můžu použít dlouhé kabely? potřeboval bych cca 3m. Není to moc?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Prosím o konzultaci tento nápad:

Chtěl bych vyřešt to abych nemusel dávat 4 směrové antény kvůli dvěma spojům PtP a tak mě napadlo použít 120° sektorku 18dbi viz. http://www.wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=53358
a proti nim dát 2x JRC-24 viz. http://www.wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=36865

Jako AP pro sektorku bych dal toho TrendNeta a proti sektorce zase 2x Trendnety a jejich 2,4GHz části by byly jako APčka v daných lokalitách.

Spoje by byly cca 3,5km. Můžu to takto použít? Je možné takto sektorku použít jakoby pro páteřní spoje? Myslím že by to mohlo jít ne? Co myslíte?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Když už mám v místě mikrotik na platformě PC a volné PCI sloty tak asi použiju CM10 nebo tu novější R52 do redukc PCI na miniPCI. Po vložení do PC se mi objeví automaticky další interface a ten pak můžu normálně přiřadit do stávajícího BRIDGE kterej mám ze dvou ethernetů? Abych to pak měl ve stejném subnetu což chci?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

soucez píše:Prosím o konzultaci tento nápad:

Chtěl bych vyřešt to abych nemusel dávat 4 směrové antény kvůli dvěma spojům PtP a tak mě napadlo použít 120° sektorku 18dbi viz. http://www.wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=53358
a proti nim dát 2x JRC-24 viz. http://www.wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=36865

Jako AP pro sektorku bych dal toho TrendNeta a proti sektorce zase 2x Trendnety a jejich 2,4GHz části by byly jako APčka v daných lokalitách.

Spoje by byly cca 3,5km. Můžu to takto použít? Je možné takto sektorku použít jakoby pro páteřní spoje? Myslím že by to mohlo jít ne? Co myslíte?

Tak aby to bylo lepší tu sektorku bych krmil CM9kou nebo CM10kou. kterou bych si dal do PCI redukce na miniPCI a šupl ji do PC kde mi Mikrotik běží. Proti sektorce bych možná použil ten Trendnet nebo možná Routerboard. Ale spíše by mě zajímalo jestli proti té CM9 by se TrendNet spojil. Předpokládám že by se nastavovalo na CM9 i ACK apod. a to ten TrendNet neumí že? Čili proti tomu Routerboard + navíc kartu 2,4GHz na vykrývání lokality?
Nechci udělat nějaké unáhlené řešení tak se moc ptám :-) Zajímá mě názor na tu sektorku a proti ní 2 směrovky vzdálené 3,5km a 4,8km.
0 x

JirkaRTJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JirkaRTJ » 18 years ago

Ahoj

Zařízení TEW510APB je opravdu na jedné IP.

Já používám TEW510APB. Není to podstatné, ale restart je asi tak 10x rychlejší než u Compexe AG

TrendNet má samozřejme nastavení ACK a všeho co je potřeba. Já to mám na 6km s 24db par.anténama --MK----TrendNET a z něj pak takového pavouka cca jeden Trendnet na 200m, druhý na 800m a třetí na 3km a vsechno se konektuje v bridge modu. Ty rozdíly vzdáleností nejdou asi ideální, ale ACK jsem nastavil tak mezi a jede mi to vše 1-2ms. Proste paráda.

ACK je něco jako timeout do kdy AP čeká na paket než vyhodnotí chybu a požádá o nový. u TrendNetu se nastavuje hodnota ACK atd. normálně pokusem. Compex měl menu kde se zadá vzdálenost a on ti poví co máš doplnit. Je to taková vychytávka, ale jen kvůli ni bych do Compexe určitě nešel.

Já ty Compexy měl nastavené jako bridge nebo jak to tam bylo nazvané. Ted už si to přesně nevybavuji.

Rozhodnutí do čeho jit je asi na tobě, ale vem si to třeba pokud porovnáš provoz na dálnicích a silnicích. Pokud máš na silnici jen 10 aut stačí ti normální silnice, ale při 1000 autech bude přecpaná a budeš přemýšlet jak jí rozšířit, ale to bude relativně nákladnější než kdybys to udělal ihned.

Nevím jak řešíš financování, ale pokud se třeba skládáte na zařízení (např. Občanské sdružení) tak by se ti taky mohlo stát, že Franta Hospoda ti po roce vyčte, že to stálo tolik a tolik peněz a funguje to mizerně. Pak už mu nevysvětlíš že jsi nakoupil levnější zařízení proto aby mu zbylo na pivko.

Pokud uvažuješ pokrokově jdi do 5,4Ghz :D

Internet se vyvíjí rychleji než se nám může zdát. o2 propaguje IP TV atd.
Ceny jsou ještě vysoké, ale v "IP" je budoucnost.

Co se týká parabol každopádne doporučuji s radomem. Já mám bez a v zime jsem je musel čistit aby to jelo.

Nevím kde nakupuješ, ale řekl bych, že TrendNET TEW510APB je levnější než Compex AG.

JirkaRTJ
Naposledy upravil(a) JirkaRTJ dne 02 Oct 2006 22:34, celkem upraveno 1 x.
0 x