❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Anteny na spoj 5GHz 24db cca 3km JIROUS vs maxlink

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
jirka7x

Anteny na spoj 5GHz 24db cca 3km JIROUS vs maxlink

Příspěvekod jirka7x » 12 years ago

Zdravím,
chtěl bych na spoj 3km použít antény 24db a nevím zda:
A/Maxlink antena
http://wifi.aspa.cz/maxlink-antena-para ... z-z101260/

B/Jirous
http://wifi.aspa.cz/parabolicka-antena- ... sy-z63450/

Nebo něco jiného ?
(Jinak na to připojím bedny a dovnitř RB s MiniPCI CM9.)

Našel jsem forum viewtopic.php?f=10&t=5716 , ale to je hodně staré. Od té doby se toho mohlo hodně změnit.

Díky
Jirka
0 x

zzam

Příspěvekod zzam » 12 years ago

Pokud chceš ušetřit nějakou stokorunu, tak bych vzal toho maxlinka - tyhle jejich paraboly jsou dobrý antény a celkem držáky.

Zkus ale pomřemýšlet, zda si nepřiplatit za MIMO antény.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 12 years ago

Z techle dvou mi vychazi lepe jednopolarizacni maxlink. O tech spojich nevim. U jirousu se CCQ na 100% ladi tezko. Mozna jsem spatne zameril, nebo to neumim, nevim.
Pro srovnani obrazek . Vlevo maxlink 20MHz vpravo jirous 40MHz. Oba na 2 km nezaruseno. oba dva horizontalni polarizace. Maxlink ma ve fresnelce barak.
Jirous ma vyhodu, ze vymenin ozarovac a mas dual parabolu, kdyz budes potrebovat. Ja bych doporucil maxlink. Zkousel jsem i jirous duplex , ty drazsi jako dualni spoj. Jelo mi to krasne, ale jen 14 dni. Ted mi tu ty anteny lezi. Jednopolarizacni ve 40MHz fungovaly lepe.
na druhem obrazku je spoj maxlink na 1 km a uz dva roky o nem nevim. Chapu ze tohle porovnani neni vypovidajici. Jina trasa , ale maxlink at namontuji kam chci tak jede krasne a naplno, coz o Jirousovy rict nemuzu, tam dostanu CCQ na 100% jen na 300m spoji.
Karta cm9 patri do muzea. pouzij neco co umi N-ko. Nebo dej za antenu Groove (Bullet). Doufam ze necekas, ze ti to da 100Mb.
druhy obrazek na maxlinkach 1 km
maxlink a jirous.JPG
maxlink a jirous.JPG (124.07 KiB) Zobrazeno 2692 x
spoj maxlink 1km.JPG
spoj maxlink 1km.JPG (64.9 KiB) Zobrazeno 2692 x
Naposledy upravil(a) neverhappy dne 26 May 2013 18:02, celkem upraveno 1 x.
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 12 years ago

Kdyz uz je tu toto tema. Co je lepší řešení na sajt kde je víc sektorů a směrovek, všechny Mimo verze. Anténa JRC-24 Extrem Mimo, PtP spoj mod Ap. A ted jakou zvolit instalaci??? Primo za antenu GentleBOX JR-300 a do nej RB nebo Metrove koaxy do Aluboxu a RB v něm? Co bude lepší?
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 12 years ago

idealni je primo za antenu nejakou kovovou scame krabici.(troska zrucnosti je nutna). V tom plastu to neni ono. Pak jeste davat vylozniky, at sou ty anteny trochu od sebe. Koaxy jen tam, kam se v zime nedostanes.
Jako ptp davam bridge a bridge station. Cekam na RB912G-OUT, jeste by to chtelo kov jako titanium od ubnt. Jestli je lepsi na ptp mikrotik nebo ubnt, to je do diskuse. Sam nevim a dva roky se nemohu rozhodnout, kam se vydat, zatim zustavam u mikrotiku.
0 x

jirka7x

Příspěvekod jirka7x » 12 years ago

neverhappy píše:Z techle dvou mi vychazi lepe jednopolarizacni maxlink. O tech spojich nevim. U jirousu se CCQ na 100% ladi tezko. Mozna jsem spatne zameril, nebo to neumim, nevim.
Pro srovnani obrazek . Vlevo maxlink 20MHz vpravo jirous 40MHz. Oba na 2 km nezaruseno. oba dva horizontalni polarizace. Maxlink ma ve fresnelce barak.
Jirous ma vyhodu, ze vymenin ozarovac a mas dual parabolu, kdyz budes potrebovat. Ja bych doporucil maxlink. Zkousel jsem i jirous duplex , ty drazsi jako dualni spoj. Jelo mi to krasne, ale jen 14 dni. Ted mi tu ty anteny lezi. Jednopolarizacni ve 40MHz fungovaly lepe.
na druhem obrazku je spoj maxlink na 1 km a uz dva roky o nem nevim. Chapu ze tohle porovnani neni vypovidajici. Jina trasa , ale maxlink at namontuji kam chci tak jede krasne a naplno, coz o Jirousovy rict nemuzu, tam dostanu CCQ na 100% jen na 300m spoji.
Karta cm9 patri do muzea. pouzij neco co umi N-ko. Nebo dej za antenu Groove (Bullet). Doufam ze necekas, ze ti to da 100Mb.
druhy obrazek na maxlinkach 1 km
maxlink a jirous.JPG
spoj maxlink 1km.JPG

Ahoj, diky.

Proč ti dnes nejde dual, není to spolehlivé ? ("N" kartu tam klidně dám, díky. )

Ještě někdo píše o 2x MIMO, rychle jsem našel, že to je duální systém. MIMO má nějak matematicky dopočítávat, ale zda to je odolnější vůči rušení ? Zda to mohu na 5G provozovat např. routerboard + minipci a je to spolehlivé, to nevím ? Tuším, že to sežere dva kanály, možná pracuje jako kódování mat obrazců ? Máte s tím někdo rozumnou zkušenost aspoň půlroční ?

Ja nyní chci udělat upgrade spoje. Mám tam 27 db jirous a sito 21db, vzdalenost 3km, ve freecku nas je na konci 20 za routerem. Největší problém co dnes mám je rušení. Délku packetů na spoji jsem snížil na 256 s maximálním opakováním, abych lépe prostřelil. On je to spoj x let starý, 20Mb snad dává. Zlepšení na paraboly s límcem + krabicí přímo na parabole - to by mohlo chodit líp. Na stožádu je mraky antén a ani na druhé straně na kopci to není ideální. Vítr je taky problém tj. mechanicky dobře udělaná anténa. Investovat 100tisíce se mi nechece a UBNT 10GHz je asi problematické, abych nenarušil páteřní spoje. Hledám něco s čím vítr neotočí a nebude citlivé na rušení. Samozřejmě větší datový tok a všichni se mohou dívat na TV...., to ale není tak prioritní.

Jirka
0 x

3com

Jaký je vůbec rozdíl mezi anténou JRC-24 DuplEX a JRC-24 EX MIMO?? Vypadaji uplne stejne, a obe jsou dvoupolarizacni...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

odstup mezi polarizacemi..
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 12 years ago

V zarušeném prostředí je problem naladit dualni spoj tak jak chodil bezny bez dualu .Zalezi na vic okolnostech , a take kolik pres to ma tect. Mame napriklad dualku kde je vse vyladeny a presto upload nejde vic jak 2Mb a donvloand třeba 20 MBit . Zkouseli jsme vymenu rocketu a kanalu a moc jsme si nepomohli. Je to jen na cas mame už připrevene 10 Ghz tam .

www.wiracom.cz
0 x

3com

Co nasadit na spoj PtP na 3km proti sobě????? JRC-24 DuplEX nebo JRC-24 EX MIMO s RB 912 a RB911 za antenou. Bude v tom vubec nejaky rozdil? Nebo pouzit jinou kombinaci RB aby to protahlo co nejvic...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

ty duplexy od jirouse jsou zbytecne - na MIMO nepotrebujes takovy odstup mezi polarizacemi - staci MIMO verze paraboly (rozhodne EX verze s limcem) a ad RB - staci 911 s L3 licencí.
0 x
Jan Ptáček

3com

Test PtP pres zahradu s dualnima Jirousema příjem RB911 (station) vykony 0dBi (-50/-50) a vysledek:

TEST 1 vysilani RB911 L3 (bridge) stálý tok Nko+nstream= 61Mbps / NV2= 40Mbps

TEST 2 vysilani RB912 L4 (ap bridge) a propustnost o 20Mbps vetsi... Nko+nstream= 80Mbps / NV2= 60Mbps Testováno přenášením HD filmu z FTP (ping u vseho 5-10ms pri prenaseni)....

Japato?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Asi jsi musel mít něco nastavené jinak. Na spoji není rozdíl mezi BRIDGE a AP BRIGE. Navíc procesor a bezdrátové parametry mají 911/912 stejné
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 12 years ago

RB912 ma vetsi RAMku
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

to mi rekni ze vetsi ramka udela 20Mb na propustnosti... videl bych to na nejakou haluz indoor testu...
0 x
Jan Ptáček