❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MIMO 3x3

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lukasw
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

MIMO 3x3

Příspěvekod lukasw » 12 years ago

Edit: Pro rozsáhlost následné diskuze přesunuto z Komerčního fóra do běžného.

přátelé, teď mnohým z Vás nahraji na smeč, ale vzhůru do toho.

Uvedli jsme na trh mimo 3x3 anténu. konkrétní nabídka je zde : http://www.vseprowifi.cz/inshop/5-8-anteny/3x3-mimo/

buď se prodává samostatná anténa nebo komplet osazený Intel Atom deskama s licencí mikrotik. Intel Atom proto, že má vyšší propustnost než třeba RB600. Ověřeno testem. Ze spoje pak lze podle informací, které mám, vytáhnout cca 270Mbit reálného provozu.

Obrázek

Chystám v Ostravě předváděčku, jakmile napadne trochu sněhu a bude patřičně hnusně. Za pěkného počasí se předvádějí pouze slaboši a amatéři.
V distribuci a koupení u všech dobrých prodejců wifi techniky = buď u nás nebo v ASPA :)

Pokud by jste měli zájem nebo máte nějaké dotazy, prosím buď pm, mail nebo forum.
diky.
0 x
Lukasw
power panely, komplexní a kvalitní řešení napájení
průmyslové zdroje, patch panely, kleště a konektory, koaxiální konektory
www.VSEPROWIFI.cz

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

technická... máte taky 3x3 klienty nebo honíte vodu?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

lukasw píše:buď se prodává samostatná anténa nebo komplet osazený Intel Atom deskama s licencí mikrotik. Intel Atom proto, že má vyšší propustnost než třeba RB600. Ověřeno testem.

Ze nez RB600 se asi da ocekavat, ale co takova RB800? Jake polarizace jste prosim zvolili? 270Mb zni samozrejme paradne..
Naposledy upravil(a) Walkeer dne 21 Nov 2012 16:21, celkem upraveno 1 x.
0 x

goblajz

Příspěvekod goblajz » 12 years ago

lukasw píše:jakmile napadne trochu sněhu a bude patřičně hnusně

Mně teda spoje jedou vždycky líp když napadne sníh, je hnusně a zima. Navíc u MIMO technologie sníh bude spíš přínosem než nějakým zátěžovým testem nemyslíte?
0 x

lukasw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 12 years ago

postupne :
1) nehonime vodu, klienty 3x3 nemame, to neni sektorová antena ale je to urceno na ptp spoje, ani si nejak nedovedu predstavit ze by v te cene to byl klient ochoten zaplatit.
2) omlouvám se, test byl na RB800.
2a) polarizace je vertikalni a 2x45° je to zejmena z toho duvodu, ze pak nemusite mit "levou " a "pravou" anténu, jenom to prostě na pigtailech přehodíte. 45°odstup není v kombinaci s kanálovým rozestupem úplně málo.
3) na sníh "čekáme" hlavně proto, že napadne za chvíli, takže teď má prioritu dodělat všechno co do zimy nepočká. Testování spoje může ještě klidně pár týdnů počkat. Ano, známe případy, zejména když opadne listí, tak že spoje fungují lépe.

Ten test nabízím, protože jsem sám zvědavý a než něco začnu prodávat, chci vědět že to umí to co říkám. To není nedůvěra vůči výrobci, ale praktické zkušenosti o které se pak dále dělíme se zákazníky (dělají to zajisté i Vaši prodejci).

jinak vyrobce mi zaslal tento obrazek na INTEL platformě:

Obrázek

jsem zvědavý, jestli budeme stejně úspěšní.
0 x
Lukasw
power panely, komplexní a kvalitní řešení napájení
průmyslové zdroje, patch panely, kleště a konektory, koaxiální konektory
www.VSEPROWIFI.cz

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Vyzařovací úhel 18stupnu.(kdoví jestli a jaké budou boční laloky?) Čekal bych že když to je P2P spoj tak to nebude panelka.

Klient by se dal taky vymyslet. Stačilo by rb411(ah) + 3x3 mimo karta
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

lukasw píše:2) omlouvám se, test byl na RB800.
RB800 to neutahla procesorove, vytizeni bylo na 100%, nebo to nestihaly sbernice a procak se podarilo radne vytizit?

lukasw píše:2a) polarizace je vertikalni a 2x45° je to zejmena z toho duvodu, ze pak nemusite mit "levou " a "pravou" anténu, jenom to prostě na pigtailech přehodíte. 45°odstup není v kombinaci s kanálovým rozestupem úplně málo.

Jaky kanalovy rozestup mas presne na mysli? Ziju v domeni ze MIMO pouziva stejne kanaly na vsech antenach.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 12 years ago

Nevypadá to moc jako PtP anténa, vypadá to právě spíš jako sektor/klientský panel.
Konečně jsem předělal i ty nejzaprdelenější a nejkratší spoje na paraboly, takže semnou prozatím nepočítejte ;)
0 x
T-T

hapi

takže honíte vodu.

Tak nějak nechápu proč to je do X a ne do + ty polarizace. Defakto nemáte horizontál na tom. To nějak nechápu. Pochopil bych to kdyby tam byly základní H a V a navíc jedna posunutá o 45°.
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

hapi píše:takže honíte vodu.

Tak nějak nechápu proč to je do X a ne do + ty polarizace. Defakto nemáte horizontál na tom. To nějak nechápu. Pochopil bych to kdyby tam byly základní H a V a navíc jedna posunutá o 45°.

Kvůli recyklaci kanálu, které již jsou na H,V?
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

hapi

hmm to my vysvětli. Natoč si antenu o 45° a zasereš obě polarizace stejně takže o recyklaci bych tu zrovna nehovořil. Tak jako tak bude suprově ten horizontal chytat.
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

hapi píše:hmm to my vysvětli. Natoč si antenu o 45° a zasereš obě polarizace stejně takže o recyklaci bych tu zrovna nehovořil. Tak jako tak bude suprově ten horizontal chytat.

Já bych o tom klidně hovořil. Jestliže budeš chytat vzdálenou síť na -65 nebo -68 je to rozdíl.
V opravdu zarušeném prostředí, kde je intenzita signálu silnější nemá smysl o recyklaci hovořit, protože díky malému odstupu ztrácí smysl. O tom ale recyklace není.
Přílohy
pol.png
pol.png (72.72 KiB) Zobrazeno 3330 x
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

hapi

já tě chápu ale přesně jak ukazuje ten ideální graf... rozdíl mezi H a H+45° je mizivej. U PB M10 to aspoň nějakej smysl mělo když to bylo celí pootočený než teda chorý mozci nedomyšleně napadnuly ten posun čimž si defakto poškodili 10GHz paradoxně víc.

Spíš by mě víc zajímalo proč někdo neudělá 3x3 parabolu. Defakto jenom prodloužim trubkovej ozařovač a přidám další "polarizaci"... furt lepší než tenhle "sektor".

PS: to už by my přišlo i logičtější mít ty polarizace rozhozený po 60° když už jde o odstup.
0 x

melvi

Příspěvekod melvi » 12 years ago

Proč ATOM, protože je potřeba PCI EXPRESS, na PCI to nestíhá

Proč tak velký úhly, protože MIMO 3x3 potřebuje hodně odrazů.

Nicméně poměr cena výkon MIMO 3x3 vs MIMO 2x2 není tak zásadní, aby se to vyplatilo.

Zajímavé by to mohlo být v provedení p. Peterky a jeho 9GHz stroje, ale v 5GHz ve městě bída a mimo město na krátké skoky takovou kapacitu nepotřebuji...

Můj osobní názor, třeba to má nějaké účelné využití, ale já ho nenašel...
0 x

hapi

maji verzi s atomem ale taky tam maji RB600 a stíhá to. PCI neni zase tak pomalá aby to nezvládla.
0 x