http://www.rfelements.com/en/products/e ... o-antenna/
vyzařovací charakteristika a zisk změřený panem Štouračem
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
StationBox Mikro 5Ghz MIMO
StationBox Mikro 5Ghz MIMO
- Přílohy
-
- station box zisk.jpg (114.35 KiB) Zobrazeno 2435 x
-
- station box horizontal.jpg
- (123.85 KiB) Zatím ještě nestaženo
-
- station box vertikal.jpg (131.27 KiB) Zobrazeno 2435 x
0 x
Diky za mereni
Je super kdyz se tu objevujou skutecny mereni a nejen letaky prodejcu
Ten rozdil mezi V a H je docela brutalni

Ten rozdil mezi V a H je docela brutalni

0 x
Měření mi potvrdilo to, že anténa stojí fakt za hovno. SXT je proti tomu zlaty.
0 x
Je to skoda, protoze servis dane anteny je fakt rychly.
Chtel jsem to zkusit jako maly sektor, ale dle tech vyrazovaku na to kaslu.
Tak zkusim SXT, ale skoda nema L4

0 x
mikyx píše:Měření mi potvrdilo to, že anténa stojí fakt za hovno. SXT je proti tomu zlaty.
A este mne nestudovanemu v radiotechnike vysvetlipo lopate co tiegrafy ukazuju a podla coho viemze jedno je nahovno oproti druhemu?Dik.
0 x
Ladik píše:Je to skoda, protoze servis dane anteny je fakt rychly.
A toto je co?
http://routerboard.com/RBSXTG-5HnD
Vsak to ma L4, aspon posledne kusy, niekde sa tu na for pise ze od leta to uz chodi s L4.
0 x
- marcincak_RFE
- Kontaktovat uživatele:
na doplnenie pre tych ktori maju zaujem o komplexnu informaciu priamo zo zdroja(nizsie su obrazky - treba ale chvilu pockat ide to z BOX.com) a nie iba o maly neuplny kusok informacie (tymto dakujem vsetkym zucastnenym na merani):

budem rad ak napisete Vase pripomienky, radi urobime pripadne upravy/zlepsenia
Pre Vasu informaciu trochu Vam skusim priblizit ako produkt vznikol a preco ma vlastnosti take ake ma.
Produkt vznikol na zaklade pripomienok od zakaznikov k prvemu nasemu produktu - StationBox Clasic (single pol riesenie s moznostou natacania polarizacie). SBX mikro bol konstruovany cca pred 3 rokmi, a cca pred 2-ma rokmi sme ho dali na trh, nakolko sa dlho cakalo na DualChain RB711 ale nedockali sme sa aj tak (ano v case ked sme produkt dali na trh dual pol RB7115HnD neexistoval). Produkt ako taky bol konstruovany na poziadavku z trhu (od Vas) na vtedy typicku instalaciu - t.j. RB711 s jednym chainom beziaca vo vertikalnej polarizacii (bez moznosti zmeny polarizacie ako v provom produkte) s co najvacsim moznym ziskom oproti vtedy popularnym omni-vertikalnym antenam na pristupovych bodoch. Druha polarizacia bola pridana az dodatocne vzhladom na to ze sme sa v case vyvoja dozvedeli ze mikrotik planuje urobit dualchain RB711. Primarne teda islo o zisk na verikalnej polarizacii, velkost (teda presnejsie "malost"), o zabezpecenie co najjednoduchsej instalacie/servisu a samozrejme aj zaujimavej ceny. Kriteria boli myslim naplno splnene co bolo vidiet pri uvedeni na trh na cislach predaja.
Druha polarizacia ma vyrazne mensi zisk, ale nie ako tu bolo poznamenane koli nespravnej trase vedeni mimo zeme(tie na zisk samozrejme maju vyznamny vplyv) ale hlavne koli nie idealnemu (az nevhodnemu) umiestneniu druheho konektora pre H polarizaciu a stym spojenymi obmedzenymi moznostami napajania patchov na HP, kedze tento port a vedenia boli pridane dodatocne a boli sme v tom case uz obmedzeni moznostiami ktore nam dovolovala (teda uz skor nedovolovala) uz hotova forma na vstrekovanie. Samotne vedenie je sekundarny problem. Konkretne tu sme zvolili "mensie zlo" kde sice zisk by v pripade vedenia nad zemou mierne stupol (ako bolo uvedene) konkretne cca o 1 -1,5 dB stale by to bolo malo oproti VP. Ale je tu este druha strana mince, ak by sme to urobili cross pol by isiel v takom priapde do kytek dost vyrazne a tiez by sme stracali zisk na VP, preto sme sa rozhodli radsej ozeliet zisk na druhej (vtedy este nepotrebnej ) polarizacii ako zly cross pol ktory by mal vplyv aj na znizenie zisku na VP o ktoru nam islo v prvom rade a ktora bola primarna vzhladom na zadanie. Samozrejme ako kazda ina antena aj tato je len vysledkom kompromisu medzi zadanim, poziadavkami, velkostou, cenou, moznostami technologie a vyrobitelnostou. Napriklad SXT ma sice vyrovnane zisky na oboch poalrizaciach ale antena ako taka je dost vyrazne frekvencne zavisla, pri 5 GHz je to dost dolezite, my sa snazime robit nteny tak sirokopasmove ako to len ide (tu nemam na mysli iba prisposobenie ako to vela vyrobcov zjednodusuje) . Vid grafy vyzarovanie v zavislosti od frekvencie hore. Tiez si robime merania konkurencnych kuskov a preto viem v com su ich slabiny.
Kazdopadne Produkt StationBOX Mikro si za tie roky ziskal mnoho ISP ktori ho denne nasadzu do svojich sieti, od ktorych mame vela pozitivnych referencii z celeho sveta. Cas vsak pokrocil a je teda na mieste posunust sa do predu, sigle-pol je samozrejme uz nezaujimave a teda mozem iniciovat vyvoj novej od zakladu DUAL-Pol anteny preprimarne MiMo nasadenie do existujuceho šasi, tak aby ti co budu mat zaujem o upgrade vyuzili vlastnost tohoto produktu a to bezproblemovy upgrade (nahradi ho skratka lepsou antenou behom par sekund) bez potreby akehokolvek nastroja. Ti ktori tento produkt mate viete o com hovorim. Dopredu vsak musim upozornit ze bude nutne premiestnit porty a teda produkt bude kompatabilny uz iba s RB7111 pripadne RB411L uz nie s RB411 povodnou verziou ktora ma miniPCI kartu prilis odsadenu od dosky.
Ake su teda Vase poziadavky? budem rad za akekolvek pripomienky aj konstruktivnu kritiku. Dakujem.
budem rad ak napisete Vase pripomienky, radi urobime pripadne upravy/zlepsenia
Pre Vasu informaciu trochu Vam skusim priblizit ako produkt vznikol a preco ma vlastnosti take ake ma.
Produkt vznikol na zaklade pripomienok od zakaznikov k prvemu nasemu produktu - StationBox Clasic (single pol riesenie s moznostou natacania polarizacie). SBX mikro bol konstruovany cca pred 3 rokmi, a cca pred 2-ma rokmi sme ho dali na trh, nakolko sa dlho cakalo na DualChain RB711 ale nedockali sme sa aj tak (ano v case ked sme produkt dali na trh dual pol RB7115HnD neexistoval). Produkt ako taky bol konstruovany na poziadavku z trhu (od Vas) na vtedy typicku instalaciu - t.j. RB711 s jednym chainom beziaca vo vertikalnej polarizacii (bez moznosti zmeny polarizacie ako v provom produkte) s co najvacsim moznym ziskom oproti vtedy popularnym omni-vertikalnym antenam na pristupovych bodoch. Druha polarizacia bola pridana az dodatocne vzhladom na to ze sme sa v case vyvoja dozvedeli ze mikrotik planuje urobit dualchain RB711. Primarne teda islo o zisk na verikalnej polarizacii, velkost (teda presnejsie "malost"), o zabezpecenie co najjednoduchsej instalacie/servisu a samozrejme aj zaujimavej ceny. Kriteria boli myslim naplno splnene co bolo vidiet pri uvedeni na trh na cislach predaja.
Druha polarizacia ma vyrazne mensi zisk, ale nie ako tu bolo poznamenane koli nespravnej trase vedeni mimo zeme(tie na zisk samozrejme maju vyznamny vplyv) ale hlavne koli nie idealnemu (az nevhodnemu) umiestneniu druheho konektora pre H polarizaciu a stym spojenymi obmedzenymi moznostami napajania patchov na HP, kedze tento port a vedenia boli pridane dodatocne a boli sme v tom case uz obmedzeni moznostiami ktore nam dovolovala (teda uz skor nedovolovala) uz hotova forma na vstrekovanie. Samotne vedenie je sekundarny problem. Konkretne tu sme zvolili "mensie zlo" kde sice zisk by v pripade vedenia nad zemou mierne stupol (ako bolo uvedene) konkretne cca o 1 -1,5 dB stale by to bolo malo oproti VP. Ale je tu este druha strana mince, ak by sme to urobili cross pol by isiel v takom priapde do kytek dost vyrazne a tiez by sme stracali zisk na VP, preto sme sa rozhodli radsej ozeliet zisk na druhej (vtedy este nepotrebnej ) polarizacii ako zly cross pol ktory by mal vplyv aj na znizenie zisku na VP o ktoru nam islo v prvom rade a ktora bola primarna vzhladom na zadanie. Samozrejme ako kazda ina antena aj tato je len vysledkom kompromisu medzi zadanim, poziadavkami, velkostou, cenou, moznostami technologie a vyrobitelnostou. Napriklad SXT ma sice vyrovnane zisky na oboch poalrizaciach ale antena ako taka je dost vyrazne frekvencne zavisla, pri 5 GHz je to dost dolezite, my sa snazime robit nteny tak sirokopasmove ako to len ide (tu nemam na mysli iba prisposobenie ako to vela vyrobcov zjednodusuje) . Vid grafy vyzarovanie v zavislosti od frekvencie hore. Tiez si robime merania konkurencnych kuskov a preto viem v com su ich slabiny.
Kazdopadne Produkt StationBOX Mikro si za tie roky ziskal mnoho ISP ktori ho denne nasadzu do svojich sieti, od ktorych mame vela pozitivnych referencii z celeho sveta. Cas vsak pokrocil a je teda na mieste posunust sa do predu, sigle-pol je samozrejme uz nezaujimave a teda mozem iniciovat vyvoj novej od zakladu DUAL-Pol anteny preprimarne MiMo nasadenie do existujuceho šasi, tak aby ti co budu mat zaujem o upgrade vyuzili vlastnost tohoto produktu a to bezproblemovy upgrade (nahradi ho skratka lepsou antenou behom par sekund) bez potreby akehokolvek nastroja. Ti ktori tento produkt mate viete o com hovorim. Dopredu vsak musim upozornit ze bude nutne premiestnit porty a teda produkt bude kompatabilny uz iba s RB7111 pripadne RB411L uz nie s RB411 povodnou verziou ktora ma miniPCI kartu prilis odsadenu od dosky.
Ake su teda Vase poziadavky? budem rad za akekolvek pripomienky aj konstruktivnu kritiku. Dakujem.
0 x
- marcincak_RFE
- Kontaktovat uživatele:
ppp76 píše:Diky za mereniJe super kdyz se tu objevujou skutecny mereni a nejen letaky prodejcu
![]()
na toto budem reagovat mojim sukromnym nazorom ktory sa nemusi zhodovat s nazorm nasej spolocnosti takze nasledujuce slova (v uvodzovkach) ber v tomto kontexte:
"pri prezentacii parametrov sa snazime byt co najviac objektivni (autocenzura vsak z dovodu sebazachovy existuje), pretoze vacsina uzivatelov su laici a (bohuzial) daju vacsinou na jedine cislo co sa pise v papieroch, preto prezentujeme vzdy to co je v danej chvili dominantne (napriklad v tomto priapde maximalny zisk 15 dBi) a to bez dalsieho skreslenia, to ze nepovieme B ak sa nan nikto nespyta (ti co sa snami stretli napriklad na MUM alebo Mikroexpo a osobne sa s nami bavili vedia ake odpovede som im dal ich na zaludne otazky jednou z nich bol aj zisk jednotlivych polarizaciach SBX mikro) je len dosledok konkurencneho boja, musisme sa prisposobit hre ktoru sme nezacali my, ale bohuzial (z coho som ja osobne smutny) sme jej sucastou. Doporucujem si pre zaujimavost poziret zisk SXT-cka kde uvadzaju 16 dBi a porovnat to so skutocnostou (meranim) to myslim hovori za vsetko, a to by som takto mohol ooooomnoho viac hovorit o UBNT ktori su v tomto naozaj experti

Uz vela z Vas sa mi ozvalo do PM a ziadalo ma o rozne casto aj chulostive informacie o nasich produktoch. Kazdemu z Vas sme vyhoveli. Takto vieme poskytnut kompletne informacie o kazdom z nasich produktov pretych ktori maju zaujem, alebo potrebu skumat podrobne konkretne detaily. Nic nezatajujeme ani neprikraslujeme nieje to vsak informacia ktora je c´vhodna pre verejnost. Toto nerobi ziaden techniologicky vyrobca (samozrejem su vsak aj vynimky). Nemozete ale po nas chciet aby sme sami od seba verejne avizovali kde su slabiny daneho riesenia. A to mi verte ze kazde riesenie ma niekde slabinu!!! idealna antena neexistuje - bohuzial. Na rozdiel od konkurencie vsetky informacie zverejnujeme na individualne poziadanie, skuste o to poziadat UBNT, Mikrotik alebo aj niektorych z CZ vyrobcov (hlavne otazka na frekvencnu zavislost by vela z nich nepotesila a urcite ani Vas).
ppp76 píše:Ten rozdil mezi V a H je docela brutalni
Inak v mojom predchadzajucom prispevku si mozes pozriet uplne charakteristiky anteny aby nebol obraz o nej skresleny. Antena ma samozrejme svoje pozitivne vlastnosti. Inak by ju ISP co ju realne vyskusali a co su snou spokojny nepouzivali vo svojej sieti uz niekolko rokov.
Naposledy upravil(a) marcincak_RFE dne 12 Nov 2012 05:02, celkem upraveno 2 x.
0 x
- marcincak_RFE
- Kontaktovat uživatele:
mikyx píše:Měření mi potvrdilo to, že anténa stojí fakt za hovno. SXT je proti tomu zlaty.
toto su trosku silne slova, uz si tento produkt vyskusal? mozes sa mi ozvat ak mas zaujem posleme ti vzorku na testy. myslim ze budes milo prekvapeny. H-pol je jedina slabina tohoto produktu. Naopak ma vela pozitivnych vlastnosti. Pre produkt v pripade MiMo nasadenia nieje podmienkou uskutocnitelnosti / kvality spoja vyrovnanost zisku polarizacii. V tom je samotny princip MiMo ze "drobne" nedostatky na strane prenosu zabezpecuje DSP na oboch stranach spoja a uz dopredu sa pocita ze signal nepride v idealnom stave. Je potreba si ubvedomit ze 802.11n s vyuzitim MiMo technologie bolo konstruovane pre indoor nasadenie kde o vyrovnanosti sily/kvality signalu na jednotlivych chainoch nemoze byt ani reci.
v predchadzajucom prispevku som popisal ako produkt vznikol, nic sa teda nedeje iba tak. Samozrejem ze sme si uvedomovali co to znamena ze zisk na jednej z polarizacii bude nizsi (alebo na drujej vysssi kazdy nech si vyberie to spravne) ale zaroven sme sa pytali ci je to pre MiMo nasadenie problem? odpoved znela: Idealne to rozhodne nieje, ale velky problem to urcite nebude. Co potvrdzuju skusenosti pouzivatelov tohoto produktu za posledne 2 roky.
Takze este raz, ak mas zaujem o testy, pls napis mi email na marcincak @ rfelements . com a ja sa o postaram o zapozicku. Budem rad ak sa potom s nami podelis o svoje skusenosti. Vdaka
0 x
Jako jedinou výhodu těhlech antén vidím jejich montáž a demnotáž na stožár a montáž a demontáž boardu. O parametrech samotný antény se nemá cenu ani bavit, protože to je šílenej bastl s hroznejma parametrama. Tak před rokem a něco se jich pár na firmě zjevilo a za sebe můžu říct že už nikdy více. Zlatej GentleBox od jirouše . . . 

0 x

ne kazdy je v idealnim uhlu k APcku, oblast malo zarusena. ja nevidim nejake extra komplikace s jednotkami osazenymi v StationBox Mikro...
kliosi jsou daleko od AP v rozmezi 200-350M. + -
PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
marcincak_RFE píše:mikyx píše:Měření mi potvrdilo to, že anténa stojí fakt za hovno. SXT je proti tomu zlaty.
toto su trosku silne slova, uz si tento produkt vyskusal? mozes sa mi ozvat ak mas zaujem posleme ti vzorku na testy. myslim ze budes milo prekvapeny. H-pol je jedina slabina tohoto produktu. Naopak ma vela pozitivnych vlastnosti. Pre produkt v pripade MiMo nasadenia nieje podmienkou uskutocnitelnosti / kvality spoja vyrovnanost zisku polarizacii. V tom je samotny princip MiMo ze "drobne" nedostatky na strane prenosu zabezpecuje DSP na oboch stranach spoja a uz dopredu sa pocita ze signal nepride v idealnom stave. Je potreba si ubvedomit ze 802.11n s vyuzitim MiMo technologie bolo konstruovane pre indoor nasadenie kde o vyrovnanosti sily/kvality signalu na jednotlivych chainoch nemoze byt ani reci.
v predchadzajucom prispevku som popisal ako produkt vznikol, nic sa teda nedeje iba tak. Samozrejem ze sme si uvedomovali co to znamena ze zisk na jednej z polarizacii bude nizsi (alebo na drujej vysssi kazdy nech si vyberie to spravne) ale zaroven sme sa pytali ci je to pre MiMo nasadenie problem? odpoved znela: Idealne to rozhodne nieje, ale velky problem to urcite nebude. Co potvrdzuju skusenosti pouzivatelov tohoto produktu za posledne 2 roky.
Takze este raz, ak mas zaujem o testy, pls napis mi email na marcincak @ rfelements . com a ja sa o postaram o zapozicku. Budem rad ak sa potom s nami podelis o svoje skusenosti. Vdaka
Kdybych ty antény nevyzkoušel tak takové slova samozřejmě nenapíšu. Nasadil jsem jich asi 40 a stačilo. Už kupuju jen sxt. Jako příklad uvedu, že jsem připojoval klienta k omnitiku vzdalenost 200m a signal :
-77/68dbm
-79/-70dbm
-86/-73dbm
rušení skoro žádné. A nejde o špatnou 711.
kousek od tohoto klienta je další s sxt a má úplně jiné hodnoty. Samozřejmě lepší. Nejde o jediný případ.
Asi mám smůlu na vadný kusy nebo nevim. Každopádně jsem už ztratil důvěru a nebudu kupovat další.
0 x
- stouracpetr
keksik píše:mikyx píše:Měření mi potvrdilo to, že anténa stojí fakt za hovno. SXT je proti tomu zlaty.
A este mne nestudovanemu v radiotechnike vysvetlipo lopate co tiegrafy ukazuju a podla coho viemze jedno je nahovno oproti druhemu?Dik.
download/file.php?id=2160
Zisk v pasmu 5,47-5,725 GHz se pohybuje kolem 14,2-14,6 dBi [vertikalni polarizace] a
mezi 11,3 [5,47 GHz] a 9 dBi [5,725 GHz]
V praktickem pouziti to znamena,ze mikrovlnny spoj,vytvoreny dvojici takovychto anten bude vykazovat rozdilne urovne signalu pro polarizaci V a H,na kmitoctu 5,47 GHz o 6 dB na kmitoctu 5,725 GHz bude cinit rozdil 10,6 dB.
download/file.php?id=2159
Vyzarovaci diagram horizontalne polarizovaneho signalu na kmitoctu 5,6 GHz,merena antena,ozarena signalem ze stacionarni vysilaci anteny se otaci na tocne o 360 stupnu,uprostred hlavni lalok-anteny se ,,divaji na sebe,,smer maximalniho prijmu/vysilani,po bocich postranni laloky[cim mensi,tim lepe,[srovnejte s SXT].
download/file.php?id=2158
Totez pro vertikalni polarizaci
0 x
- midnight_man