❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Anténa MaxLink 5 GHz, 22 dBi + Groove 5Hn

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
qwertz

Anténa MaxLink 5 GHz, 22 dBi + Groove 5Hn

Příspěvekod qwertz » 13 years ago

Ahoj,
potřebuju poradit, jestli je dobrý nápad kombinace
anténa http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1050
a zařízení http://www.wifihw.cz/groove-5hn/

nebo jestli se vyplatí například http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=2670

Jde mi o to že se často stěhuju, takže nevím jak daleko to budu kdy pálit a co jsem tak vyčetl na různých forech, cím menší úhly, tím lépe (pro klienta), už jen z obecného zarušení 5ghz.

Díky
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Spíš asi to SXTčko nebo NanoBridge.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

qwertz

Tomáš Břinčil píše:Spíš asi to SXTčko nebo NanoBridge.

Já ti nevim, ale zdá se mi že zrovna s tím chytnu někoho tak do 300 metrů, ale 500-700 už s tim chytnu špatně a ještě zrušim v ohromným úhlu všechno ostatní - už jen ziskem antény, který je u 6° 22dbi a u 25° 16dbi, takže o hodně větší svícení. Ale nejsem v tom až tak kovaný, tak bych ještě počkal... A díky za názor.
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

qwertz píše:
Tomáš Břinčil píše:Spíš asi to SXTčko nebo NanoBridge.

Já ti nevim, ale zdá se mi že zrovna s tím chytnu někoho tak do 300 metrů, ale 500-700 už s tim chytnu špatně a ještě zrušim v ohromným úhlu všechno ostatní - už jen ziskem antény, který je u 6° 22dbi a u 25° 16dbi, takže o hodně větší svícení. Ale nejsem v tom až tak kovaný, tak bych ještě počkal... A díky za názor.

S 22dbi se dá provozovat řádově delší spoj.
Měli jsme spoj na 5km.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

v limitu ? 8)

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

ja teda provozoval spoj NB25 2,2km NB25 ale vic bych si nelajznul, bylo to docela v zarusenym prostredi take samoze. Ale jede to dle norem a bez problemu, po case sem to nahradil jinymi kvalitnejsimi antenami. Ale chci hlavne dodat ze maxlinky jsou pekny sunky a casem prijdou o svoje vlastnosti.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Mam to na par klientech a jedou v N na 20Mhz. Nevim o tom a je to stabilni jak skala.
Presneji AP Groove -----klient Groove (merim z PC routeru na Groove) tak v UDP 50Mb a v TCP 35Mb vzdalenost 500m
AP RB 711---------------- klient Groove (opet z PC routeru) UDP da 60Mb a TCP 40Mb vzdalenost neco pres 2 km
Merim BTestem na Groove, takze je to hoodne orientacni

Nasazuji ted vetsinou SXT protoze jsem dal par dualnich sektoru, ale premyslim o tom ze se vratim k teto kombinaci.
0 x

qwertz

Mě se právě ten Groove zamlouvá, že se tam nemusí montovat drát, a rovnou se to píchne (asi přes kolínko) k anténě, a teda šlo mi hlavně o to jestli to venku vydrží zimu zimu i léto a po prvním dešti v tom nebudou cm vody. Tak beru to tak že se to dá.
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

tak si k tomu kup kvalitni antenu. tzn DCOM, Jirous prowax... Ale urcite nekupuj maxlink, straci svoje parametry, drzak nic moc... i kdyz u dcom taky nic moc.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

pcwifi

hergot povezte mi jak antena ztraci svoje parametry ? rezne ji plechova parabolka ci snad ozarovac ? mam par sitovych anten se stejnym ozarovacem ( Pacific Wireless ) venku a pokud vim,tak se chovaj vsechny stejne dnes jak v den instalace.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Delal jsem je pred 3 mesicemi a prselo teda fest a bez problemu. Ozarovac to ma PW, tak nevim. Nasadil jsem jen 5 kousku a na jare se rozhodnu co dal. Na 1 km jsem zkousel i sextant od mikrotiku a to me teda nenadchlo. Musel jsem to u klienta dost ohulit, zameroval jsem to 10 min.
Vysilac je shibox s rb 411 19dB + 11dB na karte . Zadne ruseni, jsem tu sam.
Sextant( vzdalenost 1km) 15dB+18dB antena a ma signal na 73/70 Je fakt ze vyuziva jednu polarizaci. Podle kalkulacky by melo byt 62/58
a maxlink s Groove (vzdalenost 1,4km) 5dB +22dB antena a ma signal 66/57 a podle kalkulacky by mel mit 66/60 (zajimavy)

Edit: Jako klientske zarizeni v A/N se mi to zda v pohode, i kdyz trochu drazsi. Porad je ale moznost to prepnout do 40Mhz a protlacit vice dat. Myslim si ale , ze nez ja tady v te nasi dire budu davat 50Mb, tak uz to bude tak zastarala technologie, ze se stejne moc nevyplati dnes stavet klienty na propustnost 90Mb. Naopak lide volaji at jim snizim rychlost treba na 2 Mb (maji 16Mb) a ze chteji slevu. (nedavam, co bych potom vydelal. Maj net za 400,-)

Edit2: Na ty maxlinky davam uhlovy konektor a Groove dolu
Naposledy upravil(a) neverhappy dne 31 Aug 2012 19:23, celkem upraveno 2 x.
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Taky by mě dost zajímalo, co znamená, že Maxlink ztráci parametry.

Maxlinků máme na síti hodně, hlavně límcovek, ale i nelímcovky, a zatím naprosto žádný problém. Neteče do nich, montáž je snadná, zisk sedí a u límcových 24 dB variant je i o něco lepší než u JRC 24 EX. Zisk se nijak neztrácí, to jsme spíš měli problém s JRC, že při V polarizaci šel občas signál do háje (a to jsme to měli dobře zavulkanizované a konektor dle návodu nahoru).

Maxlink má výhodu v tom konektoru "dozadu", pro uchycení bulletu/groove je to ideál. Třeba k JRC šel bullet uchycovat jen v H polarizaci.

Jediná slabina je horší držák, hlavně u té 29 dB varianty by měl být značně pevnější. Na rodinném domku v okolí Prahy to nevadí, ale na vysokém paneláku a nebo někde v horách a na kopci to asi je průšvih.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

pcwifi píše:hergot povezte mi jak antena ztraci svoje parametry ? rezne ji plechova parabolka ci snad ozarovac ? mam par sitovych anten se stejnym ozarovacem ( Pacific Wireless ) venku a pokud vim,tak se chovaj vsechny stejne dnes jak v den instalace.

PW

Zdravím,
nepřišel jsem dodnes čím to je ale ty Pacific wireless při padajícím mokrém sněhu sníží signál až o 15-20 dB. Zhruba po dvou hodinách se signál vrátí na původní úroveň. Mám jich asi 6 ks na starších PTP a dělají to všechny. Pohledem ze země jsem je mnohokrát kontroloval a nic na nich není vidět, rozhodně ne nějak moc sněhu. Taky dost berou signál ze zadu.
Dcom se mi v pár případech úplně rozpadly = plast žlutý a obrovské díry plus voda vevnitř. Zajímavé je, že kus hned vedle v pohodě. Taky výrobní tolerance byly otřesné, některé díly nešly kolikrát ani namontovat. Prowaxy drží, bohužel už se nedají koupit. Sektorky ale měly dost malý zisk na dnešní dobu a široký úhel. Výhodu měly, že byly mrňavé.
mpcz, 30.08.2012
0 x

pcwifi

predpokladam, ze radom typu "prso" viz. https://ispforum.cz/viewtopic.php?f=4&t=10073&p=104567#p104567 by problemu mohl zabranit...ci se zahada deje i s radomem ?

PW
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

pcwifi píše:predpokladam, ze radom typu "prso" viz. https://ispforum.cz/viewtopic.php?f=4&t=10073&p=104567#p104567 by problemu mohl zabranit...ci se zahada deje i s radomem ?

PW

Zdravím,
neděje protože radom nepoužívám. Pokud se k anténě dostanu, tak ji vyměním za spolehlivou a už to neřeším. Nikde radomy nemám a dělají mi to jen ty PW.
mpcz, 30.08.2012
0 x