Já mám už mám v podstatě jasno. Pro mě to bylo zajímavé pro přeskoky na vykrývací sektory. Maximální rychlost co potřebuju je 100-200Mbit, vzdálenosti 300-800m. Ubnt je sice o něco levnější než 700Mbit Siklu, ale:
má nehoráznou spotřebu - 50W oproti 20W siklu, neberu v potaz kolil protočím kW za rok, beru to čistě jen z pohledu náročnosti zdroje a hlavně zálohy. Na vykrývacím bodu mám Alix nebo dva, po dvou sektorech se spotřebou 4(nebo 8)W a ubnt s 50W? Nene kluci, to určitě ne. Je potřeba silnější zdroj, větší baterie...
problém u rušení více spojů - nevím jestli může někdo dát na stožár 4 ubnt jednotky, já si na 4 siklu troufnu s klidem, u posledních verzí jsou na výběr 4 kanály.
velikost jednotek - pro někoho nepodstatné, ale pro mě docela ano, pokud si můžu vybrat, volím raději menší, nejsou tak nápadné a lidem to na stožáru vadí míň.
má pouze 1 eth port - oproti Siklu které disponuje 2x eth portem a 2x šachtou na SFP, je to trošku málo...
Je nějaký jiný argument pro použití ubnt místo odzkoušeného a bezproblémového Siklu? Cena pro mě zas až tak důležitá není a bohatě to vyváží to, co jsem napsal. Pokud by se prodávalo ubnt za půlku ceny Siklu, asi by to ve mě hlodalo, ale takhle mě to nechává klidným.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti 24 GHz
Ladik píše:Ja nevim jestli se to rusi proto se ptam.
Potrebuju jich na jednom stozaru pet nebo sest a ne dva a navic cca 50cm a 20 - 30°od sebe, proto ten dotaz.
Davide ty budes brat dalsi?
Před 3 minutami zaplaceno převodem, tedy ano

0 x
Vsichni sou vykopavky jen david jen pokrokove vepredu
sorry ale predstava ze mam odezvu po 4 skocich vzduchem 10ms je trosku na houbeles , kapacitu to ma dobrou ale to zpozdeni je kruty
nstreme dual je mozna uz starsi zalezitost ale porad velice dobra a na petce neprekonana pokud vim . Pro predstavu trasa optika-17Ghz (alcoma 2+0) -router - server s pravidlama - switch - 10Ghz (alcoma) - rb2011- nestreme dual na rb800 - nstreme dual na rb800 - pc a odezvu do seznamu mam 3 - 4 ms stabilni
Spoj je kapacitne hodne dobrej proti tomu nic nerikam ale sakra ty odezvy jsou kruty na to jak to ma bejt pokrokovy
pri predstave ze dam 3 - 4 za sebou tak mam odezvy uz jak vodoprdi s jejich adsl a to mi vazne klientelu nenalaka 

Spoj je kapacitne hodne dobrej proti tomu nic nerikam ale sakra ty odezvy jsou kruty na to jak to ma bejt pokrokovy

0 x
Leeonek píše:Já mám už mám v podstatě jasno. Pro mě to bylo zajímavé pro přeskoky na vykrývací sektory. Maximální rychlost co potřebuju je 100-200Mbit, vzdálenosti 300-800m. Ubnt je sice o něco levnější než 700Mbit Siklu, ale:
má nehoráznou spotřebu - 50W oproti 20W siklu, neberu v potaz kolil protočím kW za rok, beru to čistě jen z pohledu náročnosti zdroje a hlavně zálohy. Na vykrývacím bodu mám Alix nebo dva, po dvou sektorech se spotřebou 4(neboW a ubnt s 50W? Nene kluci, to určitě ne. Je potřeba silnější zdroj, větší baterie...
problém u rušení více spojů - nevím jestli může někdo dát na stožár 4 ubnt jednotky, já si na 4 siklu troufnu s klidem, u posledních verzí jsou na výběr 4 kanály.
velikost jednotek - pro někoho nepodstatné, ale pro mě docela ano, pokud si můžu vybrat, volím raději menší, nejsou tak nápadné a lidem to na stožáru vadí míň.
má pouze 1 eth port - oproti Siklu které disponuje 2x eth portem a 2x šachtou na SFP, je to trošku málo...
Je nějaký jiný argument pro použití ubnt místo odzkoušeného a bezproblémového Siklu? Cena pro mě zas až tak důležitá není a bohatě to vyváží to, co jsem napsal. Pokud by se prodávalo ubnt za půlku ceny Siklu, asi by to ve mě hlodalo, ale takhle mě to nechává klidným.
Když je někdo Rotchildem tak pak není skoro nic problém. Rád bych ale viděl někde tabulku útlumu daných konfigurací (předpokládám větší zisk antén u Siklu kontra menší útlum vody u AirFibru). Ani ne tak kvůli 800metrům, ale kvůli větším vzdálenostem. Nevím jaký má Siklu povolený resp. maximální výkon a zajímalo by mě srovnání těchto pojítek co do dostupnosti v dešti. Mám za to že AFko díky 24GHz dá větší potenciální dosah, ale spočítané to nemám. A jinak si Viktore používej co uznáš za vhodné

0 x
ppp76 píše:Vsichni sou vykopavky jen david jen pokrokove vepredusorry ale predstava ze mam odezvu po 4 skocich vzduchem 10ms je trosku na houbeles , kapacitu to ma dobrou ale to zpozdeni je kruty
nstreme dual je mozna uz starsi zalezitost ale porad velice dobra a na petce neprekonana pokud vim . Pro predstavu trasa optika-17Ghz (alcoma 2+0) -router - server s pravidlama - switch - 10Ghz (alcoma) - rb2011- nestreme dual na rb800 - nstreme dual na rb800 - pc a odezvu do seznamu mam 3 - 4 ms stabilni
Spoj je kapacitne hodne dobrej proti tomu nic nerikam ale sakra ty odezvy jsou kruty na to jak to ma bejt pokrokovypri predstave ze dam 3 - 4 za sebou tak mam odezvy uz jak vodoprdi s jejich adsl a to mi vazne klientelu nenalaka
No já byl vždycky pokrokovej což o to

0 x
Davide sorry ale tvym hlavnim a snad jedinym argumentem sou porad jen prachy a prachy pak mozna rychlost ze to umi velikou ... ale jsou i jine parametry jez by sit mela mit nez ze je postavena co nejlevneji a vyrejzujes na ni co nejrychleji co nejvic
Pravda zisk je az na prvnim miste .....
Jako last mile nekde z optiky preskok na jinej blok panelaku ano rekl bych ze dobry ale stavet na tom pater o viceroskocich je trosku na prd
Ale mas asi jiny podminky , ja jsem nucen delat i trebas 10 skoku vzduchem nez se dostanu do visky kde chtej net takze mam na spoje asi jine naroky , pravda kde se musi souperit s optikou tam to asi najde vyuziti ja taham net do mist kde optiku asi nikdo nikdy neudela ....

Jako last mile nekde z optiky preskok na jinej blok panelaku ano rekl bych ze dobry ale stavet na tom pater o viceroskocich je trosku na prd

Ale mas asi jiny podminky , ja jsem nucen delat i trebas 10 skoku vzduchem nez se dostanu do visky kde chtej net takze mam na spoje asi jine naroky , pravda kde se musi souperit s optikou tam to asi najde vyuziti ja taham net do mist kde optiku asi nikdo nikdy neudela ....
0 x
ppp76 píše:Davide sorry ale tvym hlavnim a snad jedinym argumentem sou porad jen prachy a prachy pak mozna rychlost ze to umi velikou ... ale jsou i jine parametry jez by sit mela mit nez ze je postavena co nejlevneji a vyrejzujes na ni co nejrychleji co nejvicPravda zisk je az na prvnim miste .....
No, z části mám jiné podmínky do těch cca 25 obcí se dostanu na 2-3 skoky z optiky. Ale nebál bych se to řetězit i kdyby těch skoků bylo na AFku víc

0 x
ve ctvrtek budeme davat dalsi AF24 na stozar, takze budu schopen potvrdit, vyvratit koexistenci nekolika AF24 na jedny trubce 

0 x
Leeonek píše:Já mám už mám v podstatě jasno. Pro mě to bylo zajímavé pro přeskoky na vykrývací sektory. Maximální rychlost co potřebuju je 100-200Mbit, vzdálenosti 300-800m. Ubnt je sice o něco levnější než 700Mbit Siklu, ale:
má nehoráznou spotřebu - 50W oproti 20W siklu, neberu v potaz kolil protočím kW za rok, beru to čistě jen z pohledu náročnosti zdroje a hlavně zálohy. Na vykrývacím bodu mám Alix nebo dva, po dvou sektorech se spotřebou 4(neboW a ubnt s 50W? Nene kluci, to určitě ne. Je potřeba silnější zdroj, větší baterie...
Siklu je TDD, budeme jedno Siklu 400Mbs nahrazovat AF24 takze pak napisu, Siklu FDD 700Mbs stoji 2x tolik co AF24, takze oboji prenese +- stejne, vzdalenost +- stejna jenom je 2x drazsi - ANO AF24 zere to je fakt.
AF24 budeme pouzivat pro uplink panelaku - proste tam kde mame zasitovano, propojeno prevesy a potrebujeme lidem nabidnout IPTV, VOIP a rychlej net - zatim idealni kandidat panelak, skupinu baraku

0 x
Jap píše:
tak a ted to je pro zajimavost uskrcene zamerne tak, ze na druhe strane je signal -81 a porad to timhle smerem jede 1xQPSK SISO,
neztraci pakety a jeden kolem 100mb/s nebo o neco vic - viz grafy..
tak dalsi test - jeste o 2 dbm prijimaci urovne mene = -83, spoj porad jede, modulace 1/4x (QPSK SISO REP), rychlost <20mbit/s, pingy prumer 56ms, max 151ms.
a posledni pokus o -84 = konecna, tohle uz se nespoji.
0 x
ppp76 píše:Vsichni sou vykopavky jen david jen pokrokove vepredusorry ale predstava ze mam odezvu po 4 skocich vzduchem 10ms je trosku na houbeles , kapacitu to ma dobrou ale to zpozdeni je kruty
Spoj je kapacitne hodne dobrej proti tomu nic nerikam ale sakra ty odezvy jsou kruty na to jak to ma bejt pokrokovypri predstave ze dam 3 - 4 za sebou tak mam odezvy uz jak vodoprdi s jejich adsl a to mi vazne klientelu nenalaka
matne si spominam ze si mal viacero spojov na nv2, ktora sa latenciou pod 4ms nedostane...a bol si spokojny....napriek tomu ze nv2 podla mna na ptp nepatri.....
0 x
Leeonek píše:blax:
Siklu 1200Lv2 700Mbit - 89100kč včetně dph
AF24 - 70790kč včetně dph
odkial je ta cena? taku nizku som nikde nenasiel....
Siklu ma problem aj na kratke vzdialenosti s hustym dazdom, tak myslim ze v porovnani s airfiber pri rovnakej vzdialenosti a silnom dazdi padne skor....vzdialenosti pri siklu max. 2km
0 x
hapi píše:hmm, http://www.skylan.cz/smokeping/smokepin ... use_rb450g
těch modrých čar si nevšímejte a PL taky ne. Dělá to nestíněnej ethernet. Včera mezi 18 až 24 hodinou je pojítko reálně přetížené (100Mbit) reálnými daty a stejně tak toho má plný kecky i ta RB450G. I tak je v zátěži latence nižší než u AF24 v klidu. Ale fajn, je mi to fuk. Jenom mi jde o to že pojítko s reálnou kapacitou 600Mbit má větší latenci než pojítko s reálnou kapacitou 100Mbit což je prostě bota. To je jako srovnání fast a giga ethernetu. Giga prostě logicky musí mít 10x nižší latenci a taky jí má. To zase smrdí nějakými buffery v AF24 který budou prasit data.
Museji mít motivaci pro další vylepšování. Kdyby si lidi nestěžovaly tak vývoj upadne.
s tou kritikou suhlasim
0 x
Leeonek píše:blax:
Siklu 1200Lv2 700Mbit - 89100kč včetně dph
no proc neporovnavas stejne varianty:
takto je to spravne
Siklu 1200F-L 700Mbit 145kč včetně dph.
tady predpokladam ze bude mit o nejakych par Mbs navrh Siklu.
0 x