❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nový návrh VO-R/14/12.2006

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový návrh VO-R/14/12.2006

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Walkeer píše:
Insider píše:Všeobecně se mluví o polarizaci Vertikální nebo Horizontální. UBNT má něco mezi .. Ke které jaká vysílací anténa patří není známo..

priznam se, ze tva odpoved mi dobry smysl nedava...jestli narazis na to, ze to je MIMO, tedy ze ma obe polarizace zaroven, takze podle te ETSI normy, na kterou se VOR odvolava, je to vporadku, viz moje citace myslim v tomto nebo jinem vlakne.

ETSI EN 302 217 popisuje MIMO? To se potom ale asi nebavíme o pevných systémech, co ?
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Insider píše:ETSI EN 302 217 popisuje MIMO? To se potom ale asi nebavíme o pevných systémech, co ?

ETSI EN 302 217 sice nehovori konktretne o MIMO, hovori ale o dualni polarizaci (e.g. dual polarization reuse or other frequency reuse techniques) kam MIMO predpokladam spada a to tak, ze v tom pripade se ta norma vztahuje na kazdy vysilac zvlast. Pokud tedy je v norme V nebo H, tak pro kazdou polarizaci PBM10 vzvlast to jiste plati za predpokladu pootoceni podle navodu od i4 :)

citace:
The requirements of the present document apply separately to each transmitter/receiver or single transmitters or receivers used for combining complex or simple (e.g. space diversity receivers or single transmitters and receivers used for unidirectional links) fixed radio systems. Systems labelled with N × STM 1 (N = 1,2) capacity might actually be aggregated for carrying STM 4 in more than one radio frequency channel, provided that each equipment for each channel meets the channel requirements. When frequency reuse (e.g. dual polarization reuse or other frequency reuse techniques) is applied, the requirements apply independently to each transmitter/receiver; the different interference potential of frequency reuse will be dealt with in the frequency planning associated with the licensing process.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

ALe jo, ale potom se nebavíme o MIMO technologii, která je výhradně spojena s OFDM mobilními systémy, ale o efektivitě využité spektra prostorovým oddělením. Mluvit o MIMO na 10 GHz znamená budování oslího mostku pro pouřití mobilních služby ve fixním bandu..

Dokud PBM nebude mít v pořádku polarizace (každá z nich jde vypnout a potom co ?), nesplňuje stávající normu. Argumetnace spektra je chimera.

To jsou právě ty drobnosti, které jsou vnímany jako paradigma normy, které nejsou popsány, ale každý s nimi počítá
0 x

Walkeer

Insider píše:Dokud PBM nebude mít v pořádku polarizace (každá z nich jde vypnout a potom co ?), nesplňuje stávající normu.
Nepochopil jsemm, v cem je PBM 10 nema vporadku. Nebo vneporadku je to, ze pouziva MIMO?
0 x

Walkeer

Insider píše:ALe jo, ale potom se nebavíme o MIMO technologii, která je výhradně spojena s OFDM mobilními systémy, ale o efektivitě využité spektra prostorovým oddělením. Mluvit o MIMO na 10 GHz znamená budování oslího mostku pro pouřití mobilních služby ve fixním bandu..

Krome toho, AirBQ9 je take MIMO, ze?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

jasne ale 9Ghz .. ne 10.5 :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Walkeer

Viktor Novotný píše:jasne ale 9Ghz .. ne 10.5 :)

Ja bych rekl, ze technogie MIMO splnuje definici z ETSI EN 302 217, kterou jsem o par postu vyse citoval. Konkretne "other frequency reuse techniques", pripadne primo "single transmitters or receivers used for combining complex or simple (e.g. space diversity receivers or single transmitters and receivers used for unidirectional links) fixed radio systems". Ze se v pripade PBM10 jedna o fixed radio system je vzhledem k velikosti, smerovosti a drzaku asi jasne, leda by si to chtel Insider mermomoci pridelat na batuzek a behat s tim po poli. to ale koneckoncu muze i s libovolnym jinym, napr. FDD radiem.

Muzes prosim Insidere doplnit, jak jsi prisel na to, ze MIMO je cituji "výhradně spojena s OFDM mobilními systémy" ? Je to napr. takto explicitne napsano v nejake norme? Pokud ano, v jake?
Nebo jsi to myslel tak, ze prozatim neni na trhu zadny 10GHz system, ktery MIMO pouziva a proto to je automaticky spatne, ano?

Me ta definice vyse, konkretne to spojeni "space diversity" dost MIMO pripomina :) A pokud jsem uplne MIMO, budu moc rad kdyz mi muj omyl vyvratis a neboj se jit hloubeji do technickych detailu, rad se neco priucim :)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Promiň nemám čas řešit chujoviny s tím, kdo není schopen pochopit základní rozdíl mezi Fixed a Mobile radio systems. Já osobně PBM10 považuji za hardware pro mobile radio systems systémů PtMP a nemám potřebu sdělovat jak jsem k tomu dospěl.
Připadáš mi jako chlapec, který neví jaký je rozdíl mezi klukama a holkama a neustále tvrdí, že píchat kluka je to samé jako holku, ať mu dokážu, že v tom je nějaký rozdíl. Pokud máš pocit, že je to normální a běžné, tak prosím, nemůžu ti v tvém pohledu na svět překážet. Já osobně v tom mám dost jasno, abych napovídal a zároveň kopal.
A mám problém s tím, když mi někdo tvrdí, že to je jinak. Musíš mě pochopit, že už jsem hodně starej na to, abych si svůj logický systém hodnot a poznatků začal opakovaně přeskládávat.
Dejme tomu, že lžu, budeš spokojenej, budeš dál obcovat s jinochy, možná časem přibereš i nějaké ty děti a zvěř, ale to je tvůj život, tak si ho uživej..
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

Michal opet v dobre nalade :lol:
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Aby řeč nestála, samozřejmě posílám připomínky k návrhu nového VO tématu na čtú. Tady je jejich znění, tentokrát pro změnu nebudu posílat srdceryvný seznam signatářů, kterým si posledně na čtú protřeli půlky, významně přivoněli a řekli: sorry pozdě, ale možná přihlédneme. Když někdo bude mít zájem může se připojit vytištěním přípisu, doplněním o mandatorní formulář a doporučeným zasláním.

Odkaz zde: https://docs.google.com/document/d/1hiS ... e1Lkc/edit
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

Michal pouze přiohýbá věci svému výkladu tak aby mu to hrálo do karet v té či oné situaci. Nikdy nic nevysvětlí. Taky by mě zajímalo co je na PBM10 mobile radio systems.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

hele je to fuk ... je to proste shit .. a pokud k jeho zakazani prispeje Michaluv vyklad veci .. proc ne ;)
0 x
- programming
- development
- education

hapi

ok, já jenom že během hodinky ho budu mít doma a zejtra jde ven. Přišel za mnou bejvalej ISPík a že chce připojit barák se servery a PBM10 držel v ruce a že to chce použít. Nikoho nezajímá že to je/bude zakázaný :-D nikdo to ze vzduchu nesundá.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

uprimne pokud to nasadis jsi nejen prase :P ale zadelavas si na budouci problemy, rekl bych ze v ramci kontrol, si na to po zakazu posviti, je to logicke - nekde je treba vybrat prachy a pokuta je idealni, malo kdo se odvola, vetsina radsi zaplati ;)
0 x
- programming
- development
- education

hapi

to neni na mě, já to jenom namontuju, je to jeho, on tim chce připojit.

Já to všechno chápu ale ten co to prostě chce to chce a hotovo.
0 x