❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ray nebo 1S10
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ray nebo 1S10
acm resi shozeni nebo navyseni modulace dle stavu signalu ... ale ja bych to nebral ... za me VYP ... a dobre spocitany spoj ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
OK.
Vypada to na Arkivator 60cm na obou stranach nic lepsiho a hezciho tam nemaji.
A Jirous 65cm nedelaji v designu jejich 90cm skoda

0 x
Ladik píše:OK.
Rozumne slovo, ale ani s 65/65 to nemas na plnou rychlost s rezervou 20dB. Ale zalezi, jak moc to mas dulezity link. Ja bych na 3,5 km vic jak 100 Mbit s 65/65 netlacil.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
JJ budu brat 50Mbit spoje, ale pozdeji pujde upgrade rychlosti, ale drive nez za rok to nebude mozna pozdeji, tak proto jsem se ptal na ty 38cm anteny.
0 x
hapi píše:
Dle tech fotek se to nema montovat konektory nahoru !!!
Pisou to v jejich podrobnem manualu:
- konektor vpravo (horizontalni polarizace)
- konektor vlevo (vertikalni polarizace)
0 x
to neříkej mě ale czn..u 

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
soooc píše:Ladik píše:OK.
Rozumne slovo, ale ani s 65/65 to nemas na plnou rychlost s rezervou 20dB. Ale zalezi, jak moc to mas dulezity link. Ja bych na 3,5 km vic jak 100 Mbit s 65/65 netlacil.
u RAY je ACM beztratova tzn. nedochazi k preruseni toku, respektive ke ztrate paketu pri prepnuti ACM,
navic ACM u 256QAM nejprve meni kodovani a az potom prepina modulaci.
Pokud neni vyzadovan pevny datovy tok napr. kvuli okruhum(lepsi je nekdy kdyz se spoj rozpoji, nez kdyz meni rychlost) tak je vyhodne vzdy ACM zapnout.
Ohledne 65cm anten - na 3,5km budes mit rezervu na unik cca 17-18dB coz ti na kratky link pokud nebude vyznamne zarusen bude bohate stacit.
Provozujeme nekolik spoju na vesnicich se signaly cca -64dB s 256QAM a ACM jiz nekolik let absolutne bez problemu, kdyz zacne huste prset tak si ACM sama poprepina

0 x
Mam ted spoj na 8km s AirOne M7 anteny 65cm a jede me to rok stabilne na 32QAM 100Mbit.
Tak ten Ray musi jet uplne napohodu naplno.
Tak ten Ray musi jet uplne napohodu naplno.
0 x
blax píše:soooc píše:Ladik píše:OK.
u RAY je ACM beztratova tzn. nedochazi k preruseni toku, respektive ke ztrate paketu pri prepnuti ACM,
navic ACM u 256QAM nejprve meni kodovani a az potom prepina modulaci.
Pokud neni vyzadovan pevny datovy tok napr. kvuli okruhum(lepsi je nekdy kdyz se spoj rozpoji, nez kdyz meni rychlost) tak je vyhodne vzdy ACM zapnout.
Ohledne 65cm anten - na 3,5km budes mit rezervu na unik cca 17-18dB coz ti na kratky link pokud nebude vyznamne zarusen bude bohate stacit.
Provozujeme nekolik spoju na vesnicich se signaly cca -64dB s 256QAM a ACM jiz nekolik let absolutne bez problemu, kdyz zacne huste prset tak si ACM sama poprepina
Ano, tuhle voji volbu respektuji, ale ja kdyz si kupuju 10GHz spoj, tak chci, aby na pozadovane rychlosti byla 20dB rezerva na unik pro pripad prseni. ACM nepouzivame, i kdyz to ty spoje maji. Pro nas je to 170Mbit cerna dira, na kterou je spoleh a ne ze za slunicka 170, pod mrakem 150, mrholeni 120

Ale pri rezerve 17-18dB by to jeste slo, ale uz to je sleva z kvality spoje. Ja bych se radsi praskl pres kapsu a na jednu stranu dal 90 cm

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
90cm na 3.5km to uz je fakt moc, ale spolehlive to bude.
Me se spoj na 8km 100Mbit s 65cm antenama rozpadl jenom v lete a to jenom jednou, kdyz byl fakt husty lijak (jako by misto vzduchu byla voda) presne na 2Omin po dobu vysilani pres souvislou vodni prekazku
To by v te dobe nedalo fakt nic nechytal jsem v ten okamzik ani zadne ruseni dle spektraku
A to ze je ho tam normalne dost.
Me se spoj na 8km 100Mbit s 65cm antenama rozpadl jenom v lete a to jenom jednou, kdyz byl fakt husty lijak (jako by misto vzduchu byla voda) presne na 2Omin po dobu vysilani pres souvislou vodni prekazku

0 x
60/60 nebo 60/90. Víc ne, víc bych ani nekupoval. Na 3.5km to musí chodit i s 60/60. Je to ray.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
ACM je bezvypadkova u Raye a ja bych doporucil ji mit zaplou. Na vzdalenost jakou pises je rezerva 17-18dB pri plne kapacite dle pouzitych 60 anten. Pri kapacite 150Mbps je to pres 20dB. A pokud to par minut snizi (narozdil od nejmenovaneho jineho vyrobce bezvypadkove) prenosovku na 150Mbps v prubehu roku tak neni co resit. Navic pises ze chces brat 50Mbps a navysovat postupne nejdrive vsak za rok na 100Mbps a pak nasledne dal tak bych vetsi anteny vubec neresil. Je to jak pisou nahore Ray, takze jistota 

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
to Fidoo no no zase si tady tak nepiskej
... dohanet spoj acmkou .. to je blbe .. ale chapu, pridat nejakou tisicovku za antenu muze byt pro nekoho kamen urazu 

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
Dade_Marfi píše:to Fidoo no no zase si tady tak nepiskej :) ... dohanet spoj acmkou .. to je blbe .. ale chapu, pridat nejakou tisicovku za antenu muze byt pro nekoho kamen urazu :D
Ne vždy je rozhodující cena antény, třeba u mě je leckde problém rozměr ;)
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
jo jo existuje minimum pripadu ale existuji, kde nelze dat vetsi antenu
... ale pak je treba hledat jine reseni abych mohl postavit plnohodnotny spoj ..

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education