❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj na 7km, zarusene pasmo

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Peyrak

Re: Spoj na 7km, zarusene pasmo

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

Tyhan má nevýhodu, že Ti dorazí na kousky rozmontovanej, navíc kontrétně tyhan má ozařovač na tolika serepetičkách, že dokaže pěkně zašilhat. Štourače budu tento týden odjednávat
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 14 years ago

Urcite... tim stylem poskladej si sam me ti vyrobci trocha serou... Mám nanobootku nasazenou uz asi mesic a nevim oni. Parametry suprovy, spoj drzi perfektne.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Tak dej vedet jak to chodi, budu asi potrebovat nejake lepsi antenky.
0 x

disk

Příspěvekod disk » 14 years ago

basty Tak jsem objednal zatím dva kusy REFLEKTOR5G 28dBi. Uvídím jek budou fungovat.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

jasny, ja myslim ze to bude OK.
0 x

disk

Použiji to v konfiguraci RB800 R52Hn nstream nejdříve v nezarušeném místě a pak z města ven, kde je mnoho sítí. Nevím pořád jakou mám zvolit polarizaci (jak zjistit co bude lepší). Mohu poprosit o nějaký návrh jak zjišťovat výhodnější polarizaci? Děkuji

Další realizace bude na RB800 R52Hn v dual nstream. Pak bych to používal jako levnější náhradu miraclu co ma 42MBit (ty jsou jako záložní linky, když mi vypadne 100MBit na stratexu). Snad to bude dobrá volba.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

tak asi nejlepsi vlest na misto proskenovat obe polarizacky a uvidis... Volil bych variantu box za to a 711 primo u anteny.
0 x

disk

Box bude přímo u antény, jen ty rb800. Ještě jsem neměl 711 a mají dostatečný procesorový výkon (400MHz)?
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

transparent, 40Mbps a proc. jede na cca 17-22%
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

disk píše:ppp76 Mohu znát hw tvé konfigurace? Chci vyzkoušet spoj v dualu RB800, R52Hn, 5m kabel H1000, Waveant WA 26-5x P 29 dBi nebo Anténa parabola MaxLink 29 dBi 5 GHz. Děkuji

Jinak jsem přemýšlel i o prowax, ale je tam vyšší cena. Nepochopil jsem, že jedna anténa je dražší než dvě.

http://wifi.aspa.cz/2ks-prowax-paraboli ... r2-z98370/ 7 122,- Kč
http://wifi.aspa.cz/prowax-parabolicka- ... 9r-z98369/ 8 601,40 Kč

Bezne davam RB800 do bedny primo za jednu z parabol , pouzivam PROWAX 24dB jako vysilaci antenu , na prijem podle vzdalenosti bud 24dB prowax nebo kdyz je to vic jak 5km 29dB prowaxku , karty nejlepe cm9, R52Hn se mi neosvedcily ani jako singl karty ani do dualu, kdyz uz tak klasickou R52 a hlavne nesetrit na kbelech od anten a nervat tam nejaky sracky na dve stovky nekde z eshopu ale objednat si treba u klimy kvalitni merenej kabel, nejslabsim mistem je ted uz jen pigtail :( , ten sehnat nejakej zarucene kvalitni se mi nejak nedari , obcas sem vyzkousel trebas dva tri nez byl ten echt nejlepsi . Co se tyce anten jeste bych se nebal anten od stourace, v kazdem pripade radeji limcovy paraboly a a ni nema cenu testovat nejaky sracky jako je waveant apod pokud chces maximalni vykon. Uz sem kdysi v ranych dobach testoval a stojej za prd. Zaklad je dobre vyladena anteni soustava na druhym miste elektronika . V nastaveni zachovat poradne kanalovej rozestup. Jednu z anten mit ve vertikalu druhou v horizontalu. Obe nateny na stejny polarizaci se mi taky neosvedcily , proc presne by asi nejlepe zde vysvetlil stourac ten je ze zde diskutujicich lidi v tomhle smeru nejlepe kvalifikovanej.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

[quote="ppp76 Zaklad je dobre vyladena anteni soustava na druhym miste elektronika . V nastaveni zachovat poradne kanalovej rozestup. Jednu z anten mit ve vertikalu druhou v horizontalu. Obe anteny na stejny polarizaci se mi taky neosvedcily [/quote]

Souhlasim,vetsi kanalovy rozestup je lepsi,protoze vzajemne nezadouci ovlivnovani dane selektivitou konkretniho VF zarizeni[karty,karet] ,je mezi vzdalenejsimi kanaly obecne nizsi nez mezi kanaly blizkymi .Pri provozu obou anten na ruznych polarizacich se vzajemne ovlivnovani vyzarenych signalu vylepsi o cca 30 dB odstupu obou polarizaci oproti pripadu,kdy jsou oba vyzarene signaly ve stejne polarizaci .

Zjednodusene:Dualni spoj, strana A 2 anteny----------------------Strana B 2 anteny

1.varianta: blizke kanaly,stejna polarizace=nejhorsi vysledky
vzdalene kanaly,stejna polarizace=lepsi vysledky
blizke kanaly,opacna polarizace=lepsi vysledky
vzdalene kanaly,opacna polarizace=nejlepsi vysledky

Petr Stourac
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

na tohle nepotřebuju být odborník, stačí osobně pár testů, vědět jak to funguje a zbytek si logicky vydedukuju ;)
Hodit dual nstreme - v podstatě 2 paralelní spoje na stejnou polarizaci a kanálově blízko k sobě je už z principu kravina. Logicky je nejlepší řešení obrácená polarizace a větší rozestup kanálů.
U Nka je to samo jinak, jestli to dobře chápu, příjímací strana čím více slyší na všech anténách protistranu, tím lépe, tzn lepší by měla být stejná polarizace. Na školení padla domněnka, že je teoreticky možné vysílat jednou anténou a přijímat více, se stejným efektem jako když vysíláte na jedné straně více anténama. opakuji, že to je pouze teorie.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

To leeonek, ber to tak ze je tu stale dost lidi kteri vedet max kde se do teho strka drat a zijou d domeni cim vetsi vykon tim lepe , obcas tu neuskodi provetrat teorii, alespon pak budou min kurvit eter :twisted:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

No je fakt, že se mě tuhle kdosi ptal co je to ta polarizace :)
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Be rto tak ze to mas jak na silnici , kdyz budou sici znat pravidla a jezdit podle nich tak pravdepodobnost kolize je minimalne , ale pust tam par blbcu s autem o obsahu 4 litry a vejs co vedej kde to ma volant, plyn a brzda jim nic nerika a nejaky pravidla uz vubec ne co jedou ja mam vetsi silenjsi auto ja projedu a jak do dopadne a to samy mas s wifinama , takze ta teorie a rady ktery trosku zkusenejm prijdou smesny sou stale potreba .
0 x