❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1st aerial - AirBQ 9GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: 1st aerial - AirBQ 9GHz

Příspěvekod Insider » 12 years ago

Viktor Novotný píše:je asi treba pronajmou dalsi byt :P

Už se stalo
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Picture mn 310.JPG
Picture mn 310.JPG (52.78 KiB) Zobrazeno 1325 x
Maxik píše:me by se libila 90st sektora s krabici a uchytem na zadech FOD a klient s hrncem 30db staci mi 2km v pohode, na p2p to da jiste vic se smerovyma antenama, ale o to mi tu ted nejde :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

Kolik to ma dB ?
0 x
Jan Ptáček

stouracpetr

90* cca 13 dBi, 60* cca 15 dBi, Klient cca 20 dBi
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

takze budou ve stejne krabici vsechny varianty ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

stouracpetr

S nejvetsi pravdepodobnosti ano.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

První co jsem nasazoval se trošku nepovedl, tuhl ale signál měl na 1km docela rozumný, nevím kolik přesně, ale tuším že na nějakých -69 až -70 jsem se dostal, což mi bohatě stačilo. Tento spoj jsem reklamoval a dostal jsem místo něj jiný na mikrotiku. Tento sekáním netrpí ale z obavy jsem jej nasadil na místo kde mám dobrý přístup a pokud by došlo k vytuhnutí, nic zvláštního se nestalo.
Spoj je na vzdálenost 575m, výkon na kartách nastaven z výroby na 11db úroveň signálu je -61.
Další spoj nasazený posléze je na vzdálenost 797m, tx na kartě nastaven na 13db, signál -67.
Dneska konečně nasazený poslední spoj, který je na přesně 1km, tx nastaveno z výroby na 14db, a u wlan komentář: !!!!!! Výstraha !!!!! Nemažte. Nastavený výkon odpovídá povolenému výkonu +10dB EIRP. Jestliže je nastaveno 14dBm odpovídáto výkonu 24dBm EIRP pro 14dBm nastavte 4dBm na výstupu. Tx bylo nastaveno na 14db, úroveň signálu je pouze -82.
A teď by mě zajímalo, co si mám o tom myslet. Nejdříve jsem byl ubezpečen, že pokud je tx nastaveno na 11db, je to v normě a nyní najednou je tam možno dát jen 4db? Na 4db se mi to na ten 1km ani nespojí a ostatní spoje pojedou dost špatně....
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Jaky tam jsou anteny ? Pokud jsou tam 20dBi tak nastaveny vykon odpovida vyzarenemu v obou polarizacich. Varovani je pro 30 dBi anteny. Takze klidne smazat, zjevne je tam skript, ktery patri do paraboly
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Co ty tvoje nove anteny 28dBi co ted na svem webu nabizis pro nove spoje 9GHz nebylo by foto?

DIky Lada
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Ladik píše:Co ty tvoje nove anteny 28dBi co ted na svem webu nabizis pro nove spoje 9GHz nebylo by foto?

DIky Lada

Antény jsou stejné od pana Štourače, akorát později vyplynulo, že bude lepší udávat zisk s jistou mírou opatrnosti. Povolený rozptyl je +-2dB, tak jsme to posadili na dolní mez, aby to bylo papírově v pořádku. Je za tím čirá spekulace, že anténa vůči své apertuře nemůže mít větší zisk než něco (cca 29dBi), ale menší zisk se může implikovat, protože to nebude porušení fyzikálních zákonů. Tím pádem nakrmíme kozu, nakrmíme vlka a všichni jsou spokojeni.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Insider: aha, to mě nenapadlo, takže mám jet vesele na 14 db a můžu být v klidu, pokud jsou tam 20db panelky, jo?
Jinak se to docela často rozpojuje, zkusil bych tam vyšší verzi ros, zůstane u výběru frekvencí i poté zobrazení odpovídající fekvence na 9Ghz? Po snaze o fakt precizní doladění jsem se dostal se signálem na -78, můžu tam decentně přidat výkon o nějaký db? Snesou to ty převodníky, nebo se můžou nějak zničit?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Jj, nastavených 14dBm odpovídá 14 dBm EIRP v oubou chainech.. Kazdy chain tedy jede 11dBm EIRP. Převodník - co nesnese to neuvysílá... V podstatě tady jde přidat cca + 5dB, pak už to prostě ten zesilovací stupeň nedává a je zalimitovaný, zničit by asi šel, ale to by se do něj muselo sypat řádově víc..

NOVÉ VERZE NEJSOU PROBLÉM klidně si je tam přehrávejte, určitě na RB711 doporučuji verze 5,18 a výš..., nic se tomu nestane, vše zůstane zachované. Pouze u verze 6 už není volně Superchannel a musí se za nějaké drobné dokoupit..
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Tak a ted me rekni kolik me to prenese s tou parabolou 28dBi na 3400m, ta tva kalkulacka na webu ukazuje stejne hodnoty od 2500m vyse pri 14dB.
A fakt spoj s 62Mbit neni zadna vyhra a muzu vesele zustat u 5GHz coz by bylo skoda.
Ideal kdyby slo za uplatu spoj treba na mesic pujcit?

Diky Lada
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 12 years ago

Vecer ti to sem postnu mam spoj s 28 parabolou proti sektorce na 3200 m.

Kdyz jsem do nej pustil realnej trafik tak maximum bylo 78 Mbits co tim lezlo.

Ale vecer ti postnu btest
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Ladik píše:Tak a ted me rekni kolik me to prenese s tou parabolou 28dBi na 3400m, ta tva kalkulacka na webu ukazuje stejne hodnoty od 2500m vyse pri 14dB.
A fakt spoj s 62Mbit neni zadna vyhra a muzu vesele zustat u 5GHz coz by bylo skoda.
Ideal kdyby slo za uplatu spoj treba na mesic pujcit?

Diky Lada

Pokud s budeme bavit o limitu 14dBm EIRP, tak skutecne asi vic nez 70 mbit tim neproleze.... To je s nastaveným výkonem do antény -16dBm, do antény ale umíme nahnat až -3dBm, pak je ta fyzika veselejší.. -63dbm = moc sluší = cca 170Mbit
0 x