❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
AP 60ghz
-
- Kontaktovat uživatele:
mpcz píše:ale co to je chipset, že.
Pre neznalky: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cipov%C3%A1_sada
Je to zalozene na chipsetu vyvinutem firmou Wilocity Wil6300. Firma byla ale zakoupena Qualcommem a chipset byl prejmenovan (podle zvyklosti Qualcommu) na QCA6300. Sada obsahuje chipy QCA6320 (resp. jeho modifikaci QCA6335) MAC + BaseBand, a QCA6310 coz je RF head-end ktery zrejme zajistuje nasobeni kmitoctu na 60Ghz + ovladani vlastniho adaptivniho pole (tento chip je pravdepodobne umisten zadni strany pole).
IPQ-4019 je 802.11ac SOC taktez od Qualcommu, takze bud to cely modulujou z ACcka nebo je to chyba.
Naposledy upravil(a) lazna dne 28 Mar 2018 18:58, celkem upraveno 1 x.
0 x
Petr Bačina píše:QCA6335 je 802.11ad čip, ne CPU
A dyť nikdo nepíše, že je. Jde především o to, jestli bude sestava chipů stejná, jako u WAP60-ky. Z čehož by plynulo, že i problémy s měřením signálu budou setrvávat, což by asi nikoho nepotěšilo. Pokud je někdo spokojený se stávajícím - odvozovaným "měřením" síly signálu, budiž, já tedy rozhodně ne. Další věc, která je otevřená, jestli zde přetrvá to divné tajemné pole. S tím asi něco podělali, protože jinak by byla anténa podstatně delší v ose nebo viditelně plošší. Na fotce mi to nepřipadá, což ale může zkreslovat.
mpcz, 28.3.2018
0 x
mpcz píše:Petr Bačina píše:QCA6335 je 802.11ad čip, ne CPU
Jde především o to, jestli bude sestava chipů stejná, jako u WAP60-ky.
Streva jsou temer identicka jako u wAPky, uz jen proto ze na PCB wAPky je napsano LHG
0 x
Oficiální představení LHG60G bude na MUM Europe, 5.4.2018 v Berlíně, snad včetně certifikace podle ETSI 300 550, takže by v ČR mělo být legální podle VO-R_10 (Mikrotik už dodělal certifikaci na wAP60G podle ETSI 300 550)
0 x
komenski píše:hapi píše:offsetku si strč do zadku. Pokud hodláš dát více ptp spojů na jeden site tak tvrdě narazíš.
Já mám na svých "sitech" alias hlavních stanicích i několik offsetových parabol (samozřejmě kvalitních) a nikam jsem nenarazil ani za 25 let...V 60GHz má WAPka 3 kanály, takže 3 spoje určitě půjdou. Směrovost sat.offsetek 60cm a víc je určitě daleko lepší, než nějakých bastlů s WAPkami ve středových parabolách (s výjimkou Cassegrainu).
Celé mé teoretizování ohledně výhodnosti offsetové paraboly (nejen) v pásmu 60GHz od počátku - i přes Váš neznalý odpor - vychází z praxe a z phased array ve WApce. Pochvalu p.Štouračovi jsem mínil upřímně a jen na každém, aby si sám rozhodl, do čeho WAPku strčí či ne. Tady máte "zlatokopa" z Polska: http://siec.multimediahd.pl/60ghz#400
Skusali sme lacnu offset 40cm sat parabolu v ohnisku s WAP. vzdialenosti 300m, 500m a 700m.. Pri 700m signal 65, MCS 8 , udp 950MBit. Offsetom to bolo dobre ale zle sa nastavuje...Podla vypoctov by to islo aj na 1,2km /este tazsie nastavenie/ ale by to robilo viac bordelu. Kedze chceme stabilny spoj na 600m, po sviatkoch budeme mat horn anteny pred WAPkou na test...
0 x
Ahoj, tak jsem to na 130m nasadil a bohuzel mi to stale vypadava jak s fw 6.41.3 tak s 6.42rc52, skoda chtel jsem to potestovat.
Anteny se normalne vidi, mozna bude problem ve fresnelce asi ve tretine je strom, ktery to tu fresnelku zuzuje zespodu tak na 2m.
Je nejaka kalkulacka pro 60GHz?
Anteny se normalne vidi, mozna bude problem ve fresnelce asi ve tretine je strom, ktery to tu fresnelku zuzuje zespodu tak na 2m.
Je nejaka kalkulacka pro 60GHz?
0 x
Spousta, ale jen mizivé procento počítá správně. Já zatím vím pouze o jedné. Je to sice zarážející u tak renomovaných firem, dokonce úřadů, ale je to tak. mpcz, 2.apr.2018
0 x
mpcz píše:Spousta, ale jen mizivé procento počítá správně. Já zatím vím pouze o jedné. Je to sice zarážející u tak renomovaných firem, dokonce úřadů, ale je to tak.
Pricemz etalonem spravnosti je "mpcz"
0 x
to lazna: Cítím v tom ironii v přijatelné míře slušnosti. Proto jen dotaz: Kolik takových kalkulaček jsi už naprogramoval?
Některé kalkulačky s tím blbým přídavným útlumem na 60-ti GHz sice počítají, ale z nepochopitelných důvodů zcela odděleně, takže mám dojem, že i náš kolega komenski se nechal nachytat a prezentoval tu číselně nepodloženou teorii. Některé kalkulačky zase pro změnu dělají, jako že se jich ten přídavný útlum netýká vůbec. Můžete si vybrat. Ty rozdíly nejsou malé. mpcz, 2.apr.2018
Některé kalkulačky s tím blbým přídavným útlumem na 60-ti GHz sice počítají, ale z nepochopitelných důvodů zcela odděleně, takže mám dojem, že i náš kolega komenski se nechal nachytat a prezentoval tu číselně nepodloženou teorii. Některé kalkulačky zase pro změnu dělají, jako že se jich ten přídavný útlum netýká vůbec. Můžete si vybrat. Ty rozdíly nejsou malé. mpcz, 2.apr.2018
0 x
Pravda, nechal jsem se nachytat doufaje, že na webu ČTÚ takový kopanec nebude. Nicméně , když dodáme správný TX (nikoliv 0dBm, protože s takovým by se WAPka nespojila ani na těch 100m), tak se s korektními anténami (např. offset 60x45cm) musí dát udělat spoj na 2km. Vzdálenost 500m bezpečně zvládá naplno i jen s jednou takovou offsetou, samozřejmě velmi pečlivě nastavenou (tzn. spoj pod oboustranným datovým tokem).
0 x
Ano, to je OK, stane se. Ta nula v kalkulačkách je pochopitelně zvolena jen pro názornost a pro zviditelnění rozdílů.
Zatím jsem ale takovou anténu v reálu viděl jen jednu a offsetka to není. Nic proti offsetu nemám, ale problémy se zaměřením jsou větší než spolknutelné a hlavně opakovatelná výroba je nepříjemná a podstatně dražší. mpcz, 2.apr.2018
Zatím jsem ale takovou anténu v reálu viděl jen jednu a offsetka to není. Nic proti offsetu nemám, ale problémy se zaměřením jsou větší než spolknutelné a hlavně opakovatelná výroba je nepříjemná a podstatně dražší. mpcz, 2.apr.2018
0 x
mužu poprosit o poznatky s kterou verzi ta wapka funguje nejlip? Mě už 2 po přehrani firmware lehly, že jsem musel na misto a vyměnit (jednou se radiově nechtěla spojit a po druhe se na ni nedalo dostat, rozchodit se to povedlo vždy až na stole)
0 x